Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan FK Karlskrona och Mjällby AIF.

 

veckansmatch_omg4_s

 

Anders Torstensson

Anders Torstensson Foto: Bildbyrån

Anders Torstensson
Foto: Bildbyrån

Ni kommer närmast från er första förlust, din syn på matchen?

Matchbilden blev gränsande till vad vi exakt hade förväntat oss. Vi kände att Ljungskile skulle försöka avgöra och visa musklerna direkt och det försökte dem ju göra, de var väldigt aggressiva de första tjugo minuterna. De hade något skott i ribban och något halvläge till men vi redde ut det ganska bra ändå tycker jag. Första halvan var relativt jämn. Andra halvlek hade vi lite mer av taktpinnen ju längre matchen led, jag är väldigt nöjd över att vi kunde kontra in en kvittering så snabbt som vi gjorde. Då var min känsla att vi skulle få minst en poäng med oss hem, men sedan blev det en situation som gjorde att det blev som det blev. Men det fanns mycket positivt att ta med sig och vi gav dem en match hela vägen in i kaklet.

Det avgörande målet kom på en omdiskuterad situation, vad är din åsikt om situationen?

Att det är en solklar avblåsning för den skadan. 99 av 100 domare blåser där, det har jag också fått bekräftat av elitdomare efter matchen som har sett situationen på matchfilmen.

Nu väntar ett möte med din gamla klubb, Mjällby AIF, hur väl känner du till dem nu?

De har bytt väldigt många spelare så det är knappt några spelare kvar i deras startelva som jag har tränat en gång i tiden. Det är mycket nytt där, men samtidigt så innebär ju inte det att vi inte känner till dem. Jag själv bor tio minuter från Strandvallen och har väl sett fem-sex matcher med dem i år. Jag tycker att vi har ett bra grepp om deras styrkor och svagheter.

Det blir ett häftigt derby, slaget om Blekinge, vad tror du om inramningen?

Jag har ju fått den här frågan väldigt tidigt och väldigt många gånger. Jag har sagt över tre tusen på plats hela tiden och det står jag fast vid. FK Karlskrona brukar ha noll biljetter i förköp och till denna matchen har vi sjuhundra så det blir nog en lapp på luckan på söndag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

I Blekinge blir det här storebror mot lillebror och matchens karaktär tror jag kommer vara mycket nerver inledningsvis, mycket vilja och mycket kamp. Mjällby har visat sig vara vassa i omställningar och i spelet bakom motståndarnas backlinje och det är något som vi får vara försiktiga med. Precis som Ljungskile när vi mötte dem så var de inte nöjda med hur de presterade offensivt och jag tror Mjällby känner samma sak. De vill nog visa sin publik ett bättre kortpassningsspel och då gäller det att vi är med och försvarar oss mot det. Jag tror att matchen slutar med en vinst för FK Karlskrona med 2-1.

 

Mattias Asper, Mjällby AIF

Mattias Asper Foto: Bildbyrån

Mattias Asper
Foto: Bildbyrån

Ni tog en komfortabel seger mot Skövde senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi ser väl tillbaka på den som tre goda poäng, tre mål framåt och en nolla bakåt. Sedan finns där alltid så här tidigt på säsongen saker i spelet att förbättra, men vi är glada att vårt hemmafacit är hundraprocentigt fortfarande. Nu får vi jobba vidare till nästa match bara.

Det har blivit en bra start för er i år, vad betyder det med tanke på fjolårssäsongen?

Det är klart att alla lag behöver ju poäng, det är mycket lättare att träna och spela när man känner att poängen trillar in och att laget är på rätt väg. Det känns bra att vi vunnit två matcher här i inledningen, det blir lättare att behålla lugnet och fortsätta på den utsatta vägen och jobba vidare med utvecklingen av laget. Det känns som att vi är på rätt väg nu.

Nu vankas det derby mot Karlskrona i helgen, hur skulle du beskriva dem?

Vi har sett dem några matcher nu, det är ett gediget lag som är samspelta och gör det bra. De har ett bra försvarsspel som de bygger mycket på, de jobbar mycket med omställningar och fasta situationer som vi måste se upp med. Det är ett derby och då är det mycket runt omkring som spelar in också. Men vi ser fram emot matchen, det skall bli riktigt roligt.

Det blir ett hett derby med ”slaget om Blekinge”, vad tror du om inramningen?

Jag tror att det kan bli riktigt bra borta på Västra Mark, det var länge sedan jag var där själv. Det är första gången på många år som vi har ett derby på det här sättet så det är hett här i Blekinge. Det skall bli intressant att se hur vi kan mäta oss med dem, jag tror att alla personer i Mjällby och Karlskrona ser fram emot matchen. Det är en viktig match för oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer säkert bli så att det blir beroende på väder och vind och så, men det kommer bli en intensiv match där det krävs mycket för att göra det bra. Samtidigt måste man behålla sin spelidé och tro på det man gör. Man måste våga göra det man gör bra. Jag tror vi kommer gå segrande ur matchen, vi har mycket bra på gång så jag hoppas och tror vi vinner.

Matchen spelas på söndag den 7 maj klockan 16:00 på Västra Mark IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Brage och Sollentuna FK.

 

veckansmatch_omg4_n

 

Bengt Ottosson, IK Brage 

Bengt Ottosson Foto: Bildbyrån

Bengt Ottosson
Foto: Bildbyrån

Det blev en stabil seger borta mot Nyköping senast, hur ser din bild ut av matchen?

Den ser väl ut som vi trodde på förhand, fast lite mer får man väl säga. Vi hade en matchplan där vi skulle kunna kombinera att Nyköping fick ha lite mer boll och att vi fick ställa om lite också. Det gick bra, men vi ville också ha lite mer boll och försöka skapa målchanser på andra sätt, där lyckades vi inte riktigt. Jag tycker det var en okej bortamatch mot ett spelskickligt Nyköping.

Er inledning har varit fantastisk, 3-0 i alla tre matcher och nio inspelade poäng, är du nöjd?

Jag försöker bryta ner det här och inte rusa iväg, vi vill så klart ha poängen och är både glada och stolta över dem. Men i alla matcher tycker jag vi varit starka och lojala och vi har utvecklat vårt starka försvarsspel från i höstas och också blivit bättre i vår offensiva fotboll. Jag försöker bryta ner det hela tiden men det är väl klart det är skönt att ha nio poäng efter tre matcher.

Vad skulle du säg är skillnaden mellan Brage förra säsongen och den här säsongen?

Vi har haft en hel del rotation på spelare och har fått in sex-sju stycken och gjorde oss av med elva-tolv stycken. De som är kvar kan oss bättre och vi kan så klart dem bättre också. De som kommit in är bättre och rutinerade spelare som snabbt har kommit in i det som vi vill göra och det underlättar. Samtidigt kan de dela med sig av sin erfarenhet både till spelare och ledare. Jag måste också hylla de yngre som vi lyft upp, de har utvecklats och tagit sig in i det väldigt bra.

Nu väntar Sollentuna på Domnarvsvallen, hur mycket vet du om dem i nuläget?

Vi har ju sett alla deras matcher hitintills och har väl läst lite om deras försäsong där de inte vann så mycket som de ville eller spelade som de önskade. Vi har tittat mycket på dem och har en bra bild på dem. Det är ett lag som har försvarat sig bra och haft ett bra och effektivt omställningsspel.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Karaktären blir att vi skall försöka ta kommando på vår hemmaplan och göra en riktigt bra prestation. Sedan tror jag att det räcker till ett bra resultat i matchen också.

 

Christer Mattiasson, Sollentuna FK

Christer Mattiasson Foto: Bildbyrån

Christer Mattiasson
Foto: Bildbyrån

Ni kommer närmast från en seger mot Luleå, hur är din bild av den matchen?

Vi är tillbakatryckta rätt så rejält redan från början och jag tycker inte vi är på tårna som vi varit i de andra matcherna. De hade mycket boll och det är inte vi så obekväma med, men vi var inte så intensiva eller hårda i vår press som vi brukar vara. Efter dryga halvtimmen äter vi oss in i matchen, de hade inte skapat så mycket trots mycket bollinnehav, vi börjar ta över allt eftersom och får lite kontringslägen. Vi är bra på att ställa om och har något friläge som vi bränner samtidigt som de också slarvar bort någon chans. Det dyker upp ett läge och vi tar tillvara på den chans vi får och sätter dit första målet. Sedan gör vi lite ändringar och stänger ytor, vi var bekväma och trots deras bollinnehav skapar vi fler chanser än dem och i slutet av matchen sätter vi in lite snabba spelare som springer ifrån och sätter in tvåan.

Eftersnacket gäller det första målet ni gör, vad är din bild av situationen?

Min bild utifrån där jag stod på andra sidan var att han vrickade fotbollen och tappade bollen i samma situation. Det gick väldigt fort och det är var ingen som uppfattade situationen just då. Reportern som kommenterade matchen ser ju det hela bättre från sin position än vad vi gjorde men jag har pratat med deras tränare efter matchen om det. Det är synd om spelaren och det verkar tyvärr vara värre än vad det såg ut att vara från min position under matchen.

Nu väntar ett tufft möte borta mot Brage, hur väl känner du till dem som lag?

Jag har rätt så bra koll på dem. Det är ett riktigt bra fotbollslag tycker jag, de har bra spelare på alla positioner. De varierar bra i sitt spel både offensivt och defensivt, de har koll på vad de ska göra på en fotbollsplan och det speglar väl också resultaten de fått med sig i inledningen. Det blir en tuff nöt att knäcka för oss, definitivt. Jag säger som jag sagt förut, vi är inte oslagbara på något sätt. Vi är jobbiga att möta för vi är ett lag som krigar för varandra. Men givetvis, Brage är tippade topp tre och vi är tippade sist så det skall skilja lite. Det gäller för oss att komma in rätt i matchen så vi kan störa dem, det finns svagheter hos alla lag och det gäller att identifiera dem och sedan utnyttja dem för att vinna matcherna.

Bägge lagen står noterade för full pott, vad har du och säg om er och deras inledning?

Att deras inledning är mer väntad, kanske inte med full pott då de haft tuffa möten mot bra lag. Det är starkt att stå på nio poäng efter tre matcher. Vi har också nio poäng, men haft lite tur med oss. Vi har ett bra försvarsspel och har lyckats göra mål i rätt ögonblick i matcherna. Det är också starkt att det gått så bra i början med tanke på att vi gick in i serien med sju raka träningsmatcher utan vinst. Det finns mycket som är på väg uppåt för vår del men också annat som vi kämpar med, det finns en del skador i truppen men det öppnar dörrar för andra.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror väl som det sett ut de sista matcherna att vi blir tillbakatryckta och får gå på kontringar. Vi får försöka hålla nollan så länge det går. Vi känner oss inte slagna på förhand, kan vi styra spelet bakåt så kan det gå bra för oss, annars kommer de styra spelet kraftigt.

Matchen spelas på söndag den 7 maj klockan 17:00 på Domnarvsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.