Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie. Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Vasalunds IF och Enskede IK. Omgångarna avlöser varandra och vi är redan framme vid den fjärde omgången av årets upplaga av Division 1. Det vankas stockholmsderby på Skytteholm och det är obesegrade Vasalund som tar emot nykomlingen Enskede, gästerna har inlett piggt och står inför den här omgången på sex poäng efter två vinster och en förlust. Vasalund har vunnit en match och spelat två oavgjorda, och de har inte förlorat en match hemma i Solna på hela försäsongen.

 

VeckansMatchPlaylink_vasalund_enskede

 

Pascal Simpson, Vasalunds IF 

Pascal Simpson Foto: Bildbyrån

Pascal Simpson
Foto: Bildbyrån

Oavgjort borta mot formstarka Brage senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Det vi fått med oss är ett kvitto på att vi är jäkligt bra och att vår form håller i sig. Vi har gjort bra prestationer på sistone. Vi får med oss en poäng mot Brage, det är bra. Vi har en utvisad och lyckas ändå kvittera och jag tycker att vi är det bättre laget trots en man mindre. Otrolig karaktär och vi får med oss en poäng som sagt, det är väl vad vi tar med oss från matchen.

NI är allt jämnt obesegrade i säsongsupptakten, hur ser du tillbaka på er säsongsinledning?

Som jag var inne på, vi har gjort bra prestationer och fått med oss poäng i två tuffa bortamatcher mot bra lag. Hemma vet vi om att vi är starka, vi har inte förlorat en enda match under hela försäsongen på Skytteholm, så det skall bli kul med match till helgen igen, vi är på gång och vi är som sagt väldigt starka hemma.

Du är ju ny tränare i Vasalund i år, vad tycker du att du har hunnit förändra hitintills?

Främst är det två grejer, det ena är att vi bytt spelsystem och jag tycker att killarna tagit sig an det här nya på ett riktigt bra sätt, inte hundraprocentigt än men vi är på god väg. Det andra är att vi tränat hårt och bra i år, jag vet att man inte tränat så hårt tidigare och då har man också haft mycket skador i truppen. Vi har jobbat med försvarsspelet och släpper till väldigt få målchanser, man släppte ju som bekant in mycket mål förra säsongen. Nu måste vi få till anfallsspelet men det kommer tror jag ju fler matcher vi spelar.

På söndag tar ni emot nykomlingen Enskede, hur väl känner ni till dem som lag?

Ganska så väl, vi hade ju en träningsmatch mot dem strax före premiären och det är alltid tufft med nykomlingar, de är oftast bra i inledningen av serierna och det ser man på Enskede som har två vinster. Men vi har bra koll på dem tycker jag, vi har mött dem rätt nyligen då.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Ja, det kan jag väl försöka. Jag tror vi kommer vara spelförande i matchen och jag tror att många lag vet hur tufft det är att få med sig poäng från Skytteholm, så jag hoppas och tror att vi kan få med oss alla poängen på söndag, men det finns ju en motståndare på andra sidan också. Känslan är att vi går för tre poäng, det är lite speciellt hemma – där är vi starka.

 

Janne Eriksson, Enskede IK

Janne Eriksson Foto: Privat

Janne Eriksson
Foto: Privat

En klar seger mot Piteå hemma i den förra omgången, hur minns du den matchen?

Vi gör en riktigt bra match tycker jag, en riktigt bra laginsats. Jag har haft möjligheten att se Piteå och har varit imponerad både när de mötte BP och för sättet som de spelade matchen efter mot Akropolis på. Det finns väldigt många bra fotbollsspelare i Piteå så vi hade en jättestor respekt för dem och visste om att vi skulle möta ett bra spelande lag. Vi visste om att det skulle bli en bra match och det var en jättebra insats av oss under hela matchen så jag är förstås helnöjd, det kändes jättebra att få med sig tre poäng.

Isac Lidberg, född 1998, gjorde två av målen. Vad har lånet av honom betytt för er?

Just den positionen, i nummer nio-rollen, har vi Marcus Nobell som gjorde ett bra jobb mot Forward, men det är viktigt att ha en till för konkurrensen så det har varit hur värdefullt som helst att få in Isac i truppen. Det är bra att ha två skickliga nior som vi kan använda där. Isac behövde seniorfotboll och det är bra för oss att ha ett samarbete med Hammarby, det har varit riktigt bra för oss att få alternativ på den positionen. Isac har gjort bra insatser och visat att han har den spelstilen som är perfekt för oss. Det är en kanonkille som är riktigt seriös i det han gör, han vill mer med sin fotboll och det märks.

Ni har fått en bra start på säsongen med sex poäng, vad tycker du om inledningen?

Vi är ju nykomlingar och måste lägga ner det här jobbet och jobba ihop som ett lag, annars funkar det inte. Man märker att de misstag men kunde göra och reparera i tvåan hinner man inte på den här nivån. Vissa misstag på platser av plan kan man inte göra, motståndarna är så pass bra att det blir mål i nacken då. Vi måste jobba ihop som ett lag och klarar vi det i alla våra matcher får vi summera säsongen efter det sen och se vad vi räckt till efter den första säsongen i Division 1. Vi är såklart nöjda med alla poäng som vi tar.

På söndag väntar ett stockholmsderby mot Vasalund, vad vet ni om dem?

Det är ett fysiskt starkt och välorganiserat lag. Det blir samma sak där, det är ett stabilt Division 1-lag med förmodligen större ambitioner än så. Det kommer bli en rolig match hoppas jag. Resorna gör ju att det är smidigt och åka till Solna och spela fotboll. Alla matcher och alla motståndare är helt nytt för oss, men Vasalund mötte vi en träningsmatch men nu på söndag är det ju tävlingsmatch och det ska bli väldigt kul.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer bli en tät match som jag tror kommer sluta oavgjort. Det kan vara lite derbykänslor över matchen och ett par spelare som känner varandra, och jag tror att få med sig en poäng på bortaplan mot Vasalund – det skulle vi vara jättenöjda med.

Matchen spelas på söndag den 8 maj klockan 17:00 på Skytteholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Oddevold och FC Trollhättan. Ett efterlängtat derby som var saknat förra året då Trollhättan låg i Division 2. Supportrarna har längtat efter detta och det brukar alltid bli en bra inramning och tuffa matcher när lagen möts. Det finns också en hel del prestige i mötet. När Trollhättan trillade ur Division 1 för två år sedan lämnade totalt fem spelare för Oddevold, och när Oddevold spelade sin första allsvenska match för 20 år sedan var det ju Trollhättans tränare som gjorde det första målet.

 

VeckansMatchPlaylink_oddevold_trollhättan

 

Jonas Rehnberg, IK Oddevold 

Jonas Rehnberg Foto: Bildbyrån

Jonas Rehnberg
Foto: Bildbyrån

Säsongens första trepoängare senaste, vad har ni tagit med er från den matchen?

Det var riktigt skönt att kunna vända underläge, jag tycker vi växte in i matchen mer och mer och avslutade matchen på ett bra sätt. Vi har tagit med oss många delar, försvarsspelet över hela matchen är bra och stabilt, vi släpper få tillfällen bakom oss. De flesta chanser de hade var mer av distanskaraktär, jag tycker också att vi skapar mer chanser än dem. De hade ett par chanser men det var från distans och gick mest utanför. Det är en tuff bortamatch dock, och vid underläge så ville vi framåt och skapa mer chanser och vi gjorde också två mål. Det är flera bitar att ta med, såväl spelmässigt men samtidigt också moraliskt.

Ni är allt jämnt obesegrade i säsongsupptakten, hur ser du på er säsongsinledning?

Jag tycker väl ändå att de två första matcherna har vi fått oavgjort resultat, vi skulle haft mer poäng med oss. Vi tappade två poäng i första matchen på en straff i nittionde minuten, mot Höllviken var det väl en mer jämn match, vi borde haft fyra poäng på de två matcherna tycker jag. Men i det långa loppet brukar marginalerna jämna ut sig och nu hade vi dem på vår sida senast, men allt som allt så känns det väl ändå som en okej inledning.

Enligt oddssättarna på Svenska Spel är ni en av favoriterna i år, hur ser ni på det?

Visst vi kom fyra förra året, men jag tror det skiljde tjugo poäng upp till seriesegraren så sett till det var det en bit upp till högre platser. Det är klart vi har ambitioner att vara med och fightas där uppe men det är väl som helhet rimligt att komma på den övre halvan. Vi är nya i tränarteamet och det har kommit in många nya spelare så vi jobbar på att utveckla vårt sätt att spela och det är vårt primära mål att komma upp på en bra nivå i varje match. Det är en jämn serie med många bra lag i år så den övre halvan är väl både bra och rimligt tycker jag.

Det lär bli en rätt het match mot Trollhättan på måndag, hur väl känner ni till dem?

Vi har väl ganska bra koll på dem, dels har vi spelare som spelat där relativt nyligen och sedan har vi kunnat analysera dem under de matcher de spelat hitintills. Vi har bra koll på våra motståndare.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är väl klart det blir lite derbykaraktär och då blir det säkert en matchkaraktär med hårt arbete och tufft närkampsspel, jag tror också att det kommer bli en jämn matchbild. Vi har respekt för varje motståndare i årets serie, samtidigt vet vi om våra styrkor och när det gäller utgången så tror jag att vi kan få med oss en trepoängare, en 2-0 seger till oss då kanske.

 

Stefan Vennberg, FC Trollhättan 

Stefan Vennberg Foto: Bildbyrån

Stefan Vennberg
Foto: Bildbyrån

En tung hemmaförlust mot Landskrona senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi spelar bra, kanske hyfsat bra utan att skapa de heta chanserna under de första sextio, sen får de in mål och det är väl det som avgör. Då kunde de spela på resultat och vi var tvungna att gå framåt. Det finns inget att skämmas för, Landskrona kommer vara ett topplag i serien, de har inte släppt in mål bakåt och är vassa framåt. Det är bara att ta nya tag för våran del.

Ni har fått en jobbig inledning på säsongen, vad ska ni göra för att vända trenden?

Det är väl bara och jobba på. Vi är nykomlingar i serien och visste om att det skulle bli tufft. Sedan har vi haft en tuff start med lag som förväntas ligga där uppe och konkurrera i toppen. Kristianstad-matchen skulle vi haft poäng med oss från tycker jag, det är väl den som grämer en resultatmässigt. Men nu är det derby på måndag så vi får väl se till och ta tre poäng där istället.

På måndag väntar ett derby mot Oddevold, vad vet ni om dem som lag i år?

Jag känner till Jonas Rehnberg, han har varit i Carlstad och Åmål tidigare och vi känner till flertalet spelare, vi har en bra koll på dem. De har framförallt Johan Patriksson som är giftig och farlig trots han är inne på sista åren i karriären kanske, han får vi hålla koll på i matchen.

Du gjorde ju Oddevolds första mål i allsvenskan 1996, dina känslor för den klubben?

Jag har goa känslor för den klubben, det är en av de föreningar som jag tillbringat mest säsonger i så det är klart man har många goda känslor för den klubben. Jag har många goda minnen kvar från den föreningen. Jag har ju även tränat dem något år efter spelarkarriären.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror nog att vi kommer vara lite mer spelförande, de spelar väl lite mer rakt, så vi kommer försöka hitta lösningar. De kommer nog försöka ställa om mot oss och det gäller för oss att inte tappa boll vid fel lägen. Det kommer nog bli en rätt tuff och tät match men jag hoppas såklart att vi kan komma segrande ur det, jag tror att vi vinner med 2-1.

Matchen spelas på måndag den 9 maj klockan 19:00 på Rimnersvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.