Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Dalkurd FF och IK Brage. Fjolårets derbyn mellan lagen bjöd upp till riktiga publikfester på Domnarvsvallen i Borlänge. I år ser vi fram emot att historien upprepar sig och att lagen bjuder upp till fest även på plan. De bägge lagen har inlett serien med blandade resultat, Dalkurd står på sju- och Brage på fyra poäng av nio möjliga. De delar årets favoritskap men har mer kvar att bevisa, vinst i derbyt skulle vara ett steg i rätt riktning och även medföra en bra moral då man är ”bäst i stan”.

 

Banner600

 

Andreas Brännström, Dalkurd FF

Andreas Brännström Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Andreas Brännström
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Ni vände och vann mot Akropolis senast, hur såg matchbilden ut?

Det var en böljande match under första halvlek, det är inte ofta som vi får kontra men nu fick vi möjlighet till det och det gick även Akropolis göra, vi fick aldrig någon kontroll på det. Sedan fick vi ett bättre grepp på det i andra halvlek och utan att skapa några solklara chanser så var det ett konstant tryck som ledde till att vi till slut kunde avgöra matchen.

Sju poäng på de inledande tre omgångarna, är ni nöjda med det?

Ja poängmässigt är det jättebra, absolut, sen är det väl så att vi inte tycker att vi genom matcherna har hållit någon högre nivå men poängmässigt så är det bra.

Till helgen väntar ett derby mot Brage, hur går tongångarna i laget?

Vi har alla spelare friska och det är ganska så hett på träningarna, alla vill så klart spela i helgen. Det är givetvis lite extra att spela derby, det blir lite mer folk på läktarna och det leder så klart till att det är lite mer laddat inom gruppen här.

Förra året blev det en publikfest på arenan, tror ni det blir så i år också?

Det är lite lurigt eftersom det ligger på en helgdag så jag kan inte riktigt traditionerna, med första maj dagen innan har folk en lite längre ledighet så jag vet inte om folk väljer att åka iväg över helgen eller om de blir hemma. Men jag hoppas så klart att det blir lika mycket på läktarna i år som det var förra året.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Brage har inte nått samma nivå som förra året än men de kommer väl snabbast möjligt försöka sätta sina anfallare i spel och hoppas att dem gör något av det. Sedan är de väldigt kompakta i sitt försvarsspel. Det kommer handla om att ha bollen men också att göra rätt saker när man har den. Vi brukar ju slå Brage och det är väl inget som vi tänk att ändra på, det blir tight men jag tror att vi vinner.

 

Bosse Wålemark, IK Brage 

Bosse Wålemark Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Bosse Wålemark
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

En stabil seger för er mot Vasalund senast, hur minns du matchen?

Vi hade bestämt oss för att göra en bättre match än vi gjorde mot Motala och det blev en bra match, alla gubbarna i laget kom upp i en bra nivå tycker jag. Vi vann mer dueller och var tydliga i vårt spel och jag tycker även att killarna fattade bättre beslut i vårt passningsspel.

Fyra poäng för er här i inledningen, hur känner ni för det?

Om jag minns rätt så hade vi väl lika mycket poäng efter tre matcher förra året. Vi gjorde två svaga prestationer i den första och andra matchen, vi var inte bra, men nu hade vi vår första bra träningsvecka förra veckan där alla spelare var med. Det känns som att vi är på rätt håll och det finns inga skavanker, det fanns lite småskavanker och så under de första veckorna.

Nu är det dags för derby mot Dalkurd, är ni laddade för uppgiften?

Ja, man vill alltid njuta efter en vinst, nu är det stort fokus på Dalkurd inför helgens match. Vi har ingenting att skylla på för alla skall vara friska. Det är alltid kul att spela matcher som betyder lite mer och killarna själva vill spela den här matchen. Det ska bli kul att se vilken matchbild det blir och hur vi löser det.

Vi minns fjolårets publikfester i Borlänge, kan vi vänta oss en ny nu?

Det är Dalkurds hemmamatch så jag är inte alls insatt i hur mycket folk som kommer, inte så här på förhand. Men det är klart att det kommer folk, det är speciellt när man har två lag i samma serie från en ganska lite ort, så det blir säkerligen mycket folk. Vi är revanschsugna på dem efter förra året, men vi måste göra en riktigt bra match mot dem för att gå vinnande ur matchen och då måste vi upp i en riktigt bra nivå också. Dalkurd har fått mer och mer ordning på laget efter varje vecka som gått.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag brukar ju inte tippa, det är inte min starka sida, men jag tror att Dalkurd kommer spela sin fotboll. De spelade ett 4-4-2 i första halvlek senast och gick sedan över till sitt vanliga 3-5-2 i andra halvlek, varför de gjorde så vet jag inte. Det kommer nog bli mycket kamp, de försöker gärna spela mycket fotboll och via de centrala spelarna, i år är de nog lite mer av ett kamplag än förra året. Så det är viktigt med duellspelet över hela banan för att gå vinnande ur den här matchen.

Matchen spelas på lördag den 2 maj klockan 16:00 på Domnarvsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Husqvarna FF och Lunds BK. Husqvarna inledde med två tunga förluster men vann med övertygande 3-0 borta mot Landskrona senast, kanske var det ”proppen ur” för smålänningarna. Lund har haft en stor omsättning av spelare under vintern och har ett ungt lag i år. Den senaste matchen spelades mot Öster i Lund, där föll laget hedersamt med 2-0 efter en mycket bra insats mot seriefavoriten. Det blir spännande att se vem som går vinnande ur striden på Vapenvallen.

 

Banner600

 

Niclas Tagesson, Husqvarna FF

Niclas Tagesson Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Niclas Tagesson
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en 3-0 seger borta mot Landskrona sist, kan du beskriva matchen?

Det var en jämn match där vi var lite hetare än dem, vi hade lite mer chanser än dem men de hade också två bra lägen i matchen att göra mål men missade dem. Vi fick in 1-0 på dem och kontrollerade väl matchen de sista trettio minuterna. Vi fick väl igen lite av det vi inte hade med oss mot Oskarshamn, men jag tycker vi vinner rättvist för vi hade lite mer vilja och kändes mer heta i den matchen.

Efter en tung inledning, kändes matchen mot BoIS som proppen ur för er?

Det vet vi inte förrän på fredag hur mycket den matchen var värd. Men det var viktigt för spelarna att få vinna och känna att de räcker till. Vinner vi på fredag så är det klart att matchen mot Landskrona visar sig vara en viktig match för oss.

Ni föll ju ur superettan, hur har tongångarna gått i truppen under vintern?

Det är så klart att det har varit varierat, vissa spelare har haft svårare med motivationen än andra men nu känns det som att alla har landat i det här. Efter två säsonger med mycket framgång så tog det hårt på vissa spelare att förlora mycket. Men efter matchen mot Landskrona tycker jag helt klart det känns bra.

På fredag väntar ett möte med Lunds BK, hur väl känner till dem?

Jag har tittat på två av deras matcher och tycker när jag sett dem att de är som alla andra lag. De är bra och spelar sitt 4-5-1, de har en bra organisation bakåt och är pigga på att ställa om i anfallsspelet. Det är ett bra lag och har spelat tre matcher på konstgräs, vi får se om vi kan få en fördel av att ha varit mer på gräs.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag gissar ju att vi gör ett mål mer än Lund, men det är också en förhoppning. Jag tror väl att vi kommer få sätta vår prägel på matchen och spela vårt spel och därigenom nöta ner dem ordentligt. Vi behöver vara mer noggranna i vårt försvarsspel, det lärde vi oss mot Oskarshamn, och vara vaksamma på deras omställningsspel, om vi klarar av det så har jag en god känsla inför matchen.

 

Georg Eterovic, Lunds BK

Georg Eterovic Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Georg Eterovic
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Ni föll mot Öster hemma senast, hur minns du matchbilden?

De första tjugo minuterna kan man väl säg att vi blev lite överraskade att Öster gick fram och satte lite högre press än vi trodde, men det var inte vår tanke att vi skulle sjunka så lågt, men nu blev det så och då fick dem olyckligt in 1-0. Efter det tog vi tag i taktpinnen och kom lite högre upp i banan och stod upp i kampspelet, vi försökte mer och hade en bra målchans att kvittera. Totalt sett hade vi fjorton hörnor i matchen, men tyvärr kunde vi inte förvalta dem. I andra halvlek tyckte jag vi började bäst och förde också spelet. Men Öster gjorde ett liknande mål som i första och efter det dör matchen, de spelade bara av den. Totalt sett är jag nöjd med vår prestation och för de på läktaren var det säkert en kul match att se på.

Det har blivit en trepoängare hitintills, hur ser ni på er inledning?

Vi visste att Oskarshamn borta skulle bli svår, de är duktiga hemma och vi visste det, men vi stod ändå upp bra och är nöjda med att de här unga spelarna gjorde en bra prestation där. Den andra matchen gör vi en bra prestation mot Höllviken och vann matchen, sedan mot Öster kan man inte begära mer, vi gav dem en match och Öster vann på sin rutin får jag väl säg – vi kan inte vara missnöjda.

Laget har haft en stor omsättning av spelare, var står ni i dagsläget?

Man kan säg spontant att, som jag känner mig själv och gruppen, de som har lämnat har vi dragit ett streck över och gått vidare. Vi tittar på våra förutsättningar som grupp och vi ser framåt nu, vi tar steg framåt efter varje träning och match och det tycker jag är det viktigaste för oss just nu.

Ni gästar Husqvarna denna omgång, vad vet ni om dem i år?

Precis som dem har vi också tittat på deras matchvideos, vi vet om att de är starka centralt och det är ett lag som jag mötte med Landskrona i fjol. De vann Division 1 för två år sedan och de har kvar många i truppen, de har spelat samma system länge så det kommer att bli en svår nöt att knäcka.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Man kan inte tippa annat som tränare än att vi skall vinna vår match, sedan vet vi om att Husqvarna är ett bra lag, men min förhoppning är att vi tar en trea och spelar en bra fotboll. Husqvarna spelar hemma och de har spelat samma fotboll i de här tre inledande matcherna och skall försöka utnyttja deras svagheter.

Matchen spelas på fredag den 1 maj klockan 15:00 på Vapenvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.