Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Skellefteå FF och Nyköpings BIS. Nykomlingarna Skellefteå hade två uddamålsförluster innan de i måndags besegrade favorittippade Umeå i ett hett norrlandsderby. Nu väntar Nyköping som slutade trea förra året och som inlett den här säsongen med två vinster och en förlust. Den förra omgången vann de med 2-0 hemma mot ett Valsta Syrianska som hade vunnit två raka matcher.

 

Veckans Match NORRA Mindre 6-5

 

Krister Lundgren, Skellefteå FF

Krister Lundgren Foto: Idrottsfoto

Krister Lundgren
Foto: Idrottsfoto

Ni bortaslog Umeå i måndags, kändes det viktigt efter er inledning att få med er en trepoängare?

Det var otroligt viktigt med tanke på att vi är nykomlingar och har ett ganska ungt lag var det viktigt med poäng och framförallt var det viktigt för självförtroendet. Att få vinna mot ”storebror” och dessutom göra det bra ger en enorm boost av energi till laget.

Hur har de tidigare matcherna sett ut tycker du?

Det har varit lite en känsla att vi haft en mental handbroms i de tidigare matcherna, det har känts som att man varit rädda för att förlora och då blir det en form av osäkerhet i laget och på den här nivån blir man straffad för det. Vasalund skapade väl fem chanser mot oss men utnyttjade dem bra och det visar hur effektiva dem är, det visar också att lagen i division ett är bättre och nu skall vi försöka växa oss in i den kostymen.

Som nykomlingar, har ni märkt av en skillnad mellan ettan och tvåan?

Nu var jag inte med och tränade laget förra året då jag är ny för säsongen, men det är så att tempot är lite högre och det märks framförallt i de båda straffområdena. Vi mötte Umeå i träningsmatcher under försäsongen och såg det redan då, och nu från matcherna blev det ännu mer tydligt. Mellan straffområdena har vi varit lika bra som motståndarna men den stora skillnaden har varit i de två straffområdena.

Nu väntar Nyköping till helgen, vad vet ni om dem?

Jag vet egentligen ganska lite om dem, jag vet att de kom trea under fjolåret och har tappat några spelare men också fyllt på med några. Några av spelarna har suttit och tittat på deras matcher och försökt hitta deras svagheter, jag utgår från att det kommer bli en tuff match.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer att fortsätta med ett lågt försvarsspel, sen ska vi göra det som vi är bra på och vi är ganska bra att hålla bollen inom laget, jag gillar det tålamod som vi hade mot Umeå, där vi kunde hålla bollen mycket inom laget. Jag tror att Nyköping kommer ha mer boll än oss men att vi lyckas med de framstötningar som vi gör, förhoppningsvis kan det leda till en seger.

 

Håkan Andersson, Nyköpings BIS

Håkan Andersson Foto: Idrottsfoto

Håkan Andersson
Foto: Idrottsfoto

Det blev en vinst hemma mot Valsta senast, hur såg matchbilden ut?

Jag tycker att vi gör en riktigt bra första halvlek, vi var väldigt konsekventa och sa innan matchen att vi inte skulle lämna över initiativet till dem utan att det var vi som skulle föra matchen. Det tycker jag att vi lyckades med, de hade väl inte någon chans direkt, vi spelade bra och gjorde 1-0 på en hörna, men Valsta spelade klokt och gjorde det bra tycker jag. I den andra halvleken spelade de också bra och lyckades få oss längre ner i banan, men det gav oss chansen att kontra istället, men vi lyckades inte göra 2-0 förrän i den 90:e minuten. Sett över 90 minuter tycker jag att vi gör en jättebra match, det känns som att vi är mer fysiska i år och är nog väldigt tunga att möta, det hoppas jag i alla fall.

Hur tycker du annars att er inledning av den här säsongen har varit?

Jag tycker väl att vi har gjort fem bra halvlekar, vi gör en bra andra halvlek mot Dalkurd men förlorade den första med 2-0 och var väl lite tagna på sängen då de fick sina mål, sett till minuterna de gjordes, väldigt psykologiskt. Det är många lag som kommer att ha svårt mot Dalkurd i år. Jag tycker att vi har startat bra här, vi har kontroll på skadeläget och det börjar se positivt ut på den fronten, det finns en bra konkurrens i laget och alla spelare får kriga om platserna i laget.

Till helgen väntar nykomlingarna Skellefteå, hur väl känner du till dem?

Som tränare försöker jag att inte lämna något åt slumpen så jag känner väl att jag är rätt bra påläst på Skellefteå. De gjorde en jättebra match och tog tre poäng i norrlandsderbyt mot Umeå i måndags, nu har dem nog också känt av skillnaden mellan ettan och tvåan och spelar smart. Vi har full respekt för att det kommer att bli en tuff match mot dem på söndag.

Blir det en annan typ av uppladdning när det är så här långa bortaresor?

Nej vi gör väl inga konstigheter, förra året hade vi två flygresor och i år har vi tre flygresor. Ser man till förra året så tog vi sex poäng på de resorna vi hade så vi gör inga ändringar i upplägget i år. Vi flyger upp på morgonen och är väl på plats i Skellefteå kring klockan ett, sedan har vi tre timmar till match, det viktigaste är väl att spelarna lägger sig tidigt på lördagen och laddar mentalt. Jag tycker att spelarna blivit allt mer professionella i det och ser man till den trupp vi har idag så sköter de alla sin sömn och sina kroppar fysiskt.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas verkligen att vi tar poäng och då gärna tre poäng förstås, men jag kan tänka mig att dem kommer spela lite lågt och låta oss ha bollen och sen försöka ställa om väldigt snabbt, vilket dem gjorde med en bra utgång mot Umeå. Och andra sidan har dem hemmaplan så de kanske spelar annorlunda då, det är dem som har pressen på sig för om man ser till de flesta resultaten här i serien har det varit en fördel med hemmaplan.

Matchen spelas på söndag den 11 maj klockan 16:00 på Norrvalla Idrottsplats.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Oddevold och FC Trollhättan. Oddevold har inlett säsongen bra och är obesegrade så här långt, i den förra omgången fick de spela derby mot nykomlingarna IFK Uddevalla. Nu väntar ett nytt derby då FC Trollhättan gästar dem, Trollhättan som inledde med en seger i premiären har två raka förluster i bagaget och är med all sannolikhet revanschsugna när vi nu går in i omgång fyra. Matcherna mellan lagen brukar vara välbesökta och förra året hittade 1397 personer till Rimnersvallen.

 

Veckans Match SÖDRA 6-5

 

Jan-Erik Lien, IK Oddevold

Jan-Erik Lien Foto: Idrottsfoto

Jan-Erik Lien
Foto: Idrottsfoto

Ni kommer närmast från ett Uddevalladerby, hur var matchen och dess inramning på Kamratgården?

Inramningen var fin, det är alltid mysigt att komma till lite mindre arenor när det är mycket folk, så inramningen var bra. Sen var det lite kamp och det är mycket viljor i matchen, men vi vinner den på rutin och tyngd känns det som. Vi tog ledningen och de kvitterade den men sen kändes det som att vi skulle reda ut det, det var i alla fall min känsla från bänken och det gjorde vi också.

Känner ni er nöjda med er inledning av serien?

Ja det gör vi, matchen i Kristianstad borde vi vunnit men hamnade i ett läge där vi var ovaksamma på en fast situation och släppte in ett mål. Sen har vi mött två nykomlingar som alltid är lite spralliga i början. Vi har varit trygga och stabila, vi har en trygghet i vårt spel och det är bara att hoppas det håller i sig 23 matcher till.

Ni tar emot Trollhättan denna omgång, hur väl känner ni till dem i år?

Jag känner till dem väl och har sett deras matcher live, dem hade lite oflyt när de mötte Utsikten och fick en spelare utvisad efter trettio sekunder, då är det svårt att vinna även om de ledde. Sen mot Trelleborg spelade dem bra och var väl det bättre laget men Trelleborg tog tillvara på sina chanser och gjorde målen. Så vi får se hur det går i matchen mot oss, derbyn är svårtippade och kan gå hur som helst.

Det brukar bli publikfester när Trollhättan gästar er, tycker du att spelarna höjer sig när det blir den typen av inramning av matcherna?

Jag vet inte, vi har ju spelare i laget som spelat i Superettan och Allsvenskan och som har rutin att spela inför tusentals spelare varje match och det brukar ju vara en del besökare på våra hemmamatcher också.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att de kommer vara lite återhållsamma i sitt anfallsspel och kontringsspela mot oss, de kommer att använda sina två forwards mycket och försöka komma runt på kanterna. Jag tror att de kommer spela med ett lågt försvarsspel och därför tror jag de kommer att backa hem och gå på omställningar. Jag tror att vi vinner matchen, med 3-1 eller så.

 

Jesper Ljung, FC Trollhättan

Jesper Ljung Foto: Idrottsfoto

Jesper Ljung
Foto: Idrottsfoto

Ni förlorade mot Trelleborg förra omgången, hur tycker du att matchen som helhet såg ut?

Den var väl ganska jämnt i första halvlek, Trelleborg var lite bättre under mitten av den och vi avslutade med ett par vassa chanser innan paus så det var totalt sett en jämn första halvlek. Sen kommer de ut i andra halvlek och gör två ganska snabba mål och sätter prägel på matchen där, den sista delen av halvleken trycker vi på rejält och de försöker bevaka sin ledning. Deras målvakt gjorde ett par kvalificerade räddningar som hjälpte dem mycket, vi gjorde allt vi kunde och skapade chanser men kunde inte förvalta dem. Men allt som allt tycker jag att vi gör en bra prestation mot ett bra lag.

Vad tycker du annars om er inledning av säsongen?

Vi inledde bra mot Qviding men sen i den andra matchen mot Utsikten åkte vi på en utvisning efter 29 sekunder och den utvisningen har präglat de här två matcherna som vi spelat nu. Dels fick vi justera om mot Utsikten och pussla om lite och sätta in en mittback som senare i matchen skadade sig, vilket gjorde att vi klev in i matchen mot Trelleborg med bara en frisk mittback. Det har ju stökat till det i de här matcherna och vi har inte rett ut det, men vi har ändå kunnat matcha Utsikten och Trelleborg sett till förutsättningarna. Sen tror jag att de här två lagen tillhör toppskiktet av serien när det gäller kvalitet, men vi har inte känt oss utspelade eller överkörda i någon av matcherna.

På måndag väntar Oddevold, vad är din uppfattning om dem i år?

Dem har fått in lite nya spelare och ytterligare tyngd, de har alltid varit ett ganska kraftfullt fotbollslag men nu fick dem in Peter Nyström som gjorde dem än mer kraftfulla. Dem är stabila och har ett gäng erfarna spelare med Patriksson, Ganemyr och Nyström i frontlinjen, de har en stabil centrallinje att luta sig mot och det blir alltid tuffa möten med Oddevold.

När det blir dessa publikmatcher, hur påverkar det spelarna?

Vi har väl upplevt att det varit positiva matcher när vi mött dem de sista åren, det har ofta varit händelserika tillställningar och många mål. Det brukar bjuda upp till bra fotbollsmatcher och jag tycker väl att inramningen bidrar till att spelarna kliver upp ytterligare en nivå och det är precis så man vill att det ska vara.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är alltid jättesvårt men man kan väl säg att vi hoppas på ett liknande scenario från fjolåret då vi vann i Uddevalla, det är något som vi tar med oss och det gör vi gärna igen.

Matchen spelas på måndag den 12 maj klockan 19:00 på Rimnersvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningen börjar 18:50.