Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Carlstad United och Vasalunds IF. Vi kliver in i omgång tre av både serien och ”Veckans Match”, Carlstad har på de inledande två matcherna bara fått med sig en poäng och ännu inte producerat ett mål framåt. Det vill de ändra på nu. Vasalund gjorde en stark upphämtning i premiären och fick en poäng med sig hem från Umeå, i omgång två vann de hemma mot Sandviken. Två lag som har potential att figurera på den övre halvan, vem av dem är bäst för dagen? Svaret får vi först på måndag.

 

2017-04-26 16_12_33

 

David Ekelund, Carlstad United 

David Ekelund Foto: Bildbyrån

David Ekelund
Foto: Bildbyrån

Det blev en förlust borta mot Brage senast, vad är din bild av matchen?

Jag tycker att Brage vinner rättvist sett över nittio minuter. Jag tycker det var jämnt fram tills de tog ledningen, i andra var det väl lite bättre men så tog de över och gjorde 2-0. De backade sen hem och kontrade in 3-0. Det var rättvist som sagt över nittio minuter, där fanns vissa saker som var bättre och andra som var mindre bra som vi får ta med oss.

En poäng hitintills, vad säger du själv om säsongsupptakten?

Vi är inte nöjda med enpoängaren mot Luleå, sen visste vi att det skulle vara tufft mot Brage. Mot Luleå borde vi fått mer med oss, Brage vet man att man måste vara på topp för att få poäng med sig. Vi har ett tufft schema, men vi måste börja plocka poäng om vi ska vara med här.

Ni har förstärkt truppen en del under vintern, vad säger du om årets trupp?

Den är betydligt starkare och jämnare än den var förra året, men den är också mindre. Alla fyra spelare som vi tagit in är starka spelare. Truppen är helt klart starkare och det känns bättre än förra året.

Det är Vasalund som gästar er denna omgång, hur väl känner du till dem?

Vi har sett en del, de har kvar en del spelare sen förra året och vi har även kollat på deras inledande matcher. De har ett hårt arbetande lag och det är ett snabbt lag. Det blir nog en tuff match men gör vi det lite bättre än mot Brage så hoppas jag vi kan få ett bra resultat också.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror nog det är två lag som vill föra matchen, det blir nog lite omställningsfotboll också. Jag hoppas vi kan dra det längsta strået, det är dags för oss att ta poäng. Det kommer nog bli en underhållande match också.

 

Kalle Karlsson, Vasalunds IF

Kalle Karlsson Foto: Bildbyrån

Kalle Karlsson
Foto: Bildbyrån

Det blev en seger hemma mot Sandviken senast, din analys av matchen?

Jag tycker vi började bra den första kvarten och tog också ledningen. Jag tycker vi hade hyfsat bra kontroll under den perioden men tappade det initiativet och Sandviken arbetade sig in i matchen och fick också ett mål, ett riktigt klassmål av York Rafael. Den sista kvarten tar vi tillbaka taktpinnen igen, vi kände att vi ville höja oss till andra halvlek men det blev tvärtom. Vi började svagt och de ägde kommandet de första minuterna, helt ologiskt tar vi ledningen, något som inte mycket talade för i det skedet då Sandviken inlett andra halvlek väldigt starkt. Efter målet tog vi ner det lite och de förde spelet, inte för de hade många chanser men de förde matchen och hade några lägen som inte var helt ofarliga. Det var nog inte en helt rättvis seger, det kan jag inte påstå. Men vi är så klart glada för de tre poängen.

Fyra poäng på de inledande två matcherna, vad tycker du om inledningen?

Vi känner att vi inte har nått upp till den kapacitet vi vill vara, vi har egentligen bara gjort en bra halvlek och det var andra halvlek borta mot Umeå. Vi jobbar på, vi vet att det alltid kan vara lite trevande i inledningen av en serie innan vi hittar melodin. Vi jobbar på för att hitta tillbaka till det spelet vi hade i några av träningsmatcherna.

Du är ny för året, tycker du att du har fått sätta din prägel på laget ännu?

Spelmässigt har jag ändrat en del från förra säsongen, så det känner jag att fått sätta min prägel på laget där. Sedan får vi se var vi landar, vi har inte riktigt hittat det spel som vi försökt arbeta fram under försäsongen. Jag känner väl att det under försäsongen fanns matcher där det såg bra ut, men vi har inte hittat det under serien än men det är vad vi letar efter.

Ni gästar Carlstad på måndag, har du hunnit skapa dig en bild av dem som lag?

Jag har en ganska klar bild av Carlstad och såg många matcher förra året och har sett deras inledande matcher i år. Det är ett bra lag som vill spela fotboll. De har kanske inte fått ut sin fulla potential i matcherna men jag tror det är ett lag som kommer överraska många lag i år.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag har faktiskt inte en aning, men jag tror att det blir en jämn match där borta med ett ställningskrig och säkerligen tight tätt och tufft. Det kommer förmodligen vara en individuell prestation eller misstag som avgör, jag tror det kommer bli en väldigt hård batalj. Vi går alltid ut med mentaliteten att vi skall vinna, vi åker dit för att vinna men vi behöver prestera bättre än vi gjorde senast – men att vinna är det vi siktar på.

Matchen spelas på måndag den 1 maj klockan 16:00 på Tingvalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Ljungskile SK och FK Karlskrona. Det trummas på och går fort mellan omgångarna nu i serieupptakten. Två lag som står noterade på full pott efter de två första omgångarna ställs mot varandra nu i den tredje omgången. Ljungskile tar emot Karlskrona hemma på Skarsjövallen, det lär bli en tuff match mellan två formstarka lag med gott självförtroende. Vem som drar det längsta strået vet vi på valborgsmässoafton, kommer Karlskrona bli det första laget som får hål på Ljungskile i år?

 

2017-04-26 16_13_45

 

Glenn Ståhl, Ljungskile SK

Glenn Ståhl Foto: Bildbyrån

Glenn Ståhl
Foto: Bildbyrån

Det blev en seger borta mot Skövde senast, hur är din bild av matchen?

Vi var ganska bra defensivt, men bortser man från de inledande tjugo minuterna så framstår vi på ett mindre bra sätt. Vi är dåliga offensivt och värderar väldigt dåligt med boll inom laget och gör det lite svårare än vi ska. Det är inte så vi önskar framstå. Vi hade inget kollektivt presspel och blev långa i spelet när vi väl vann boll för då vågade vi inte riktigt spela oss ur deras förstapress. Det var ingen match som jag är helt nöjd med, men det vi tagit med oss är de tre poäng vi tog, men vi har mycket att gå på och arbeta med i vårt offensiva spel.

Ni har vunnit bägge matcherna i säsongsinledningen, vad tycker ni om starten?

Starten har varit bra, det som vi har med oss från de här två matcherna och även de två sista träningsmatcherna är att vi har nollat motståndarna. Vi har haft en bättre balans och varit noggranna med den. Det har inte varit så frejdiga anfall, men vi har varit väldigt solida i defensiven. Den balansen är viktig, att inte hålla på handbromsen men ändå ha en balans när vi anfaller. Man vill släppa så mycket som möjligt på handbromsen men utan att tappa balansen i defensiven om man åker på en kontring, det är vad vi skruvar på för tillfället.

Det är nästan ett helt nytt lag ni har i år, hur bra har du sammansvetsat gruppen?

Där är femton av tjugo spelare som är nya för i år. När Bosse Wåhlemark och jag började titta på det här i december ville vi ha en så stark lokal förankring som möjligt och behålla de spelare från ifjol som vi ville ha kvar. Vi känner att det blivit bra, vi har ett karaktärsstarkt lag som följer principerna på ett bra sätt. Vi är överens gällande väldigt många saker, med defensiven, det hårda jobbet och att fysiken är nyckeln. Sedan skruvar på vi offensiven hela tiden. Men vi har landat i att vi är ett nytt lag och vad som krävs av oss. Det har väl präglat oss de sista fyra matcherna. Vi har en grupp med härliga individer, med en bra mix av spelare som kan avgöra matcher på egen hand men också spelare som symboliserar lojalitet och är villiga att ta många löpmetrar.

Ni tar emot Karlskrona som också vunnit de två inledande, hur mycket vet du om dem?

Jag har sett dem i deras två inledande matcher och det är ingen tvekan om att det är ett bra lag. Frejdiga generellt med ytterbackar som kommer med i offensiven. Robusta och farliga på fasta situationer, där är de rejäla och jag tror inte att man skall bjuda dem på några situationer. De är duktiga på att ta tillvara på möjligheterna, de tar tillvara på sina chanser. Det är varningens finger som skall höjas för Karlskrona, sen får vi se om de är en nykomling som sprattlar i nyhetens behag eller om tiden kommer ikapp dem när man kommer in i det.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Gissa kan man väl alltid, men vi har en ambition att vi ska diktera villkoren och kontrollera motståndarna på vår hemmaplan. Det kan man göra på olika sätt, man kan pressa motståndarna till att göra misstag och ha ett kontrollerat försvarsspel och ställa om på dem. Man kan också kontrollera genom en stark offensiv. Jag tror vi kommer göra det på olika sätt och det kommer nog anpassas efter matchbilden. Beroende på vem som gör det första målet kan karaktären också påverkas. Vår ambition är att styra det här och det är också det som vi går in för, jag är ingen spågumma men om jag ska gissa resultat så säger jag väl 2-0. Vi går för att hålla nollan, målskyttar i matchen tror jag är Omar Jagne och Alexander Mellqvist.

 

Anders Torstensson, FK Karlskrona

Anders Torstensson Foto: Bildbyrån

Anders Torstensson
Foto: Bildbyrån

Ni vann hemma mot FC Rosengård senast, vad är din analys av matchen?

Det är rätt mycket egentligen men framförallt tycker jag vi var det bättre laget över nittio minuter och seger sett till resultatet var i minsta laget. Vi hade fler chanser som vi borde gjort mål på. Den stora analysen är att det var väldigt kul att se att vi har tagit ett steg som lag. Vi mötte Rosengård i Division två förra året och spelade oavgjort bägge gångerna så det var skönt att kunna vinna det här mötet och vara det bättre laget sett över nittio minuter.

Det har blivit en smakstart på säsongen för er, hur nöjda är ni med det?

Jättenöjda. Självklart. Vi har gått bra på försäsongen men det vet ju alla som jobbar med fotboll att träningsmatcher och seriematcher är två olika saker. Jag är grymt nöjd med att vi har kunnat ta med oss prestationer från träningsmatcher in i seriespelet och både förfinat och förbättrat den.

Du är berömd för att bygga grupper, hur bra gruppsammansättning har ni?

Vi har en fantastiskt bra gruppsammansättning och där vill jag egentligen inte ta åt mig någon ära på det sättet. Men det jag skulle vilja säg är att den här gruppen var oerhört bra när jag fick chansen att ta mig an den för ett och ett halvt år sedan. Vi har haft en fördel i att vi har kunnat välja våra nyförvärv, sex av sju nyförvärv har vi känt till både som spelare och deras karaktärer. Vi hade lyckan att få de killarna till klubben och det har stärkt gruppen ytterligare. Det är ett helt fantastiskt gäng att jobba med, väldigt utvecklingsinriktade och prestationsinriktade. Alla vill en sak och det är att hela tiden bli bättre.

Ni gästar Ljungskile denna omgång, de har också inlett bra. Vad vet du om dem?

Vi vet väl ganska mycket om dem vill vi påstå. Det är lite proffsigare i år och jag är väldigt nöjd som tränare att man kan studera matcher på video. Vi har sett båda deras matcher och har läst på väldigt mycket. Vi har också lite bekantingar i laget, Robin Strömberg har jag haft i Mjällby. Och Hampus Dahlqvist var nere och testade med oss så han känner vi också till en del. Ljungskile är ett väldigt hårt arbetande lag. Starka defensivt och starka fysiskt. Sedan är Jagne och Strömberg ett ständigt hot över nittio minuter offensivt och levererar inte dem så är där Filipovic från Hässleholm. Ett riktigt gediget motstånd och det ska bli härligt att få möta oss med ett lag som spelade i Superettan förra året och som inte släppt in mål ännu.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer bli en ganska fysisk drabbning, det kommer inte handla om att det är fult spel men det kommer vara mycket kamp om andrabollar. Jag tror bägge lagen kommer ha svårt att spela genom varandra. Det kommer vara mycket kamp och omställningar, jag vill och hoppas att vi får hål på dem samtidigt som jag har den största respekten för deras förmåga. Oavgjort, 1-1, är väl ett broderligt och diplomatiskt gissande.

Matchen spelas på söndag den 30 april klockan 16:00 på Skarsjövallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.