Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie. Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar även pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Oskarshamns AIK och Husqvarna FF. Omgång tre och det vankas två derbyn på fredagskvällen i Söderettan, ett göteborgsderby på Valhalla IP i Göteborg och ett smålandsderby på Arena Oskarshamn. Och det är det sistnämnda derbyt vi lägger veckans fokus på. Två lag som ännu inte tagit sin första trepoängare ställs mot varandra och revanschlustan, och derbypulsen, finns hos bägge lagen. Det brukar vara täta matcher mellan lagen, men Oskarshamn vann bägge mötena förra året.

 

VeckansMatchPlaylink_oskarshamn_husqvarna

 

Henrik Larsson, Oskarshamns AIK 

Henrik Larsson Foto: Bildbyrån

Henrik Larsson
Foto: Bildbyrån

Ett oavgjort resultat mot Kristianstad senast, hur ser du tillbaka på den matchen?

Det var vår första gräsmatch för året och det är alltid speciellt när man ska in på gräs första gången, det var lite väl mycket felpass men vi tog oss ju längre matchen gick. Vi blev försenade efter en trafikolycka på vägen, vi kunde inte göra så mycket åt det utan bara gilla läget. Vi startade matchen väldigt bra så jag tycker att vi som lag hanterade det hela bra. Om man tittar närmre på matchen så är vi riktigt bra de sista tjugo, stunden där omkring öser vi på och det är någonting riktigt bra som jag tycker att vi har tagit med oss.

Två poäng på lika många matcher, vad tycker du om er inledning på årets säsong?

Jag tycker ändå, inledningsvis har vi Landskrona hemma och det är ett bra lag. Nu senast Kristianstad så är det också okej. Någonstans har det ändå varit bra, men man måste ju vinna fotbollsmatcher för att ta mer poäng, men prestationen har sett bra ut tycker jag.

Ni benämns ofta som ett av seriens mest försvarsstarka lag, hur beskriver du ditt lag?

Vi har jobbat oerhört mycket med försvarsspelet, det är inget snack om det för det är ett måste. Jag såg Champions League här på onsdagskvällen och såg Atletico Madrid jobba stenhårt för varandra, och det inspirerar mig. Man måste ha ett bra försvarsspel men man måste också ha ett eget spel och det tycker jag att vi har utvecklat väldigt bra. Vi är rappa i djupled och vill gärna löpa i djupled, sedan kan man inte bara göra det utan måste balansera det med lite bollinnehav också.

Den här omgången tar ni emot Husqvarna i ett smålandsderby, vad vet ni om dem?

Jag har sett deras bägge matcher och det är klart vi känner till varandra, vi har ju mötts i träningsmatcher och seriematcher. De bygger ett nytt lag så det är svårt att veta var de står, men de har några duktiga offensiva spelare som är bra helt enkelt. Det gäller att vi gör det vi ska för att ha en chans att vinna matchen.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Det är en svår fråga, men vi är hemmalag och jag hoppas vi ska försöka ta kommando. Men vi måste vara vaksamma och kloka, inte naiva för då vinner man inte fotbollsmatcher. Jag hoppas vi är med från start och får kontroll på matchen och skapar målchanser, jag har goda förhoppningar att vi ska kunna vinna vår första match i år.

 

Niclas Tagesson, Husqvarna FF 

Niclas Tagesson Foto: Bildbyrån

Niclas Tagesson
Foto: Bildbyrån

Ni föll hemma mot nykomlingen Prespa senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Jag tycker vi har mer energi den här matchen än vi hade i premiären mot Qviding, det är vad vi får ta med oss. Vi ligger på i andra halvlek och håller på att vinna matchen men åker på en omställning i slutet av matchen och förlorar på det. Vi tar med oss den energin och att vi vågar spela fotboll.

Er start på säsongen, en poäng på två matcher, vad har du för tankar om er inledning här?

Så klart hade vi hoppats på mer, en tappad ledning i första matchen och förlust i slutet av den andra, marginalerna har inte varit med oss och vi måste upp ett snäpp och jobba på här helt enkelt.

Nu ställs ni mot Oskarshamn den här omgången, hur väl känner ni till dem?

Jo dem känner vi till väl och har mött dem genom åren här, förra året förlorade vi båda matcherna. Vi vet vad vi behöver göra mot dem, vi har sett deras två inledande matcher här och kan väl säg att de är stabila, välorganiserade och jobbar väldigt hårt för varandra.

Att det är ett smålandsderby, vad betyder det för inramningen av matchen tror du?

Nej det tror jag inte är något speciellt, men vi har mötts några gånger i både Division ett och två och det är väl att vi haft jämna matcher överlag. Vi vet att det kommer bli en tuff match.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer vara mycket ställningskrig och duellspel, de lyfter gärna långt och så jobbar de därifrån. Det kommer vara duellspel och då måste vi stå upp där i det spelet, och vi måste vi till våra avslut för de är skickliga på att ställa om snabbt. Det blir en tuff match så ett oavgjort resultat ligger väl inte långt ifrån.

Matchen spelas på fredag den 29 april klockan 19:00 på Arena Oskarshamn.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Brommapojkarna och Västerås SK. De två seriefavoriterna ställs i ett möte mot varandra redan i den tredje omgången, på måndagskvällen på Grimsta IP. Matchen i matchen blir mellan tränarna, Olof Mellberg i BP och Johan Mjällby i VSK. De två ex-landslagsspelarna är två erkända vinnarskallar och det blir intressant att se vem som går vinnande ur det första mötet mellan lagen, och hur mentalt viktigt det blir att vinna en match med denna karaktär. Kommer vi få se ett fullsatt Grimsta IP?

 

VeckansMatchPlaylink_bp_vsk

 

Olof Mellberg, IF Brommapojkarna 

Olof Mellberg Foto: Bildbyrån

Olof Mellberg
Foto: Bildbyrån

Veckans Match två veckor i rad för BP och aldrig har väl intresset för laget varit så här stort. Hur ser du själv på intresset runt laget, är det stimulerande eller störande?

Det känns bara kul att det är lite drag kring A-laget. Jag tycker ändå vi har fått jobba i lugn och ro utan störningsmoment. Tyvärr så fick vi tidigt på försäsongen ett par skador på viktiga spelare som irriterade lite men överlag har det fungerat bra.

Matchen i matchen mellan dig och Johan Mjällby är svår att kringgå. Berätta, har ni mött varandra tidigare? Hur laddar du för att vinna mot just honom?

Det känns bara kul att stöta på gamla kompisar i de här sammanhangen. Häromveckan spelade vi ju mot Vasalund och ”Pagge”, på försäsongen mot Sirius och ”Tolle” (Thomas Lagerlöf), så gamla AIK-kompisarna hänger i. När vi mötte Trollhättan så träffade jag en gammal bandykompis som var sportchef. Jag tyckte även det var kul att snacka lite med andra tränare på upptaktsträffen och stifta nya bekantskaper. Man har ju så mycket gemensamt och jag tror man kan lära mycket av varandra.

BP som lag har uppträtt stabilare än de senaste åren. Utifrån verkar ni ha fokuserat mycket på försvarsspelet, som ju är din paradgren. Hur mycket är du att tacka för den stabila defensiven hittills?

Vi har faktiskt lagt mer tid på anfallsspel, medan vi har jobbat hårdare med principerna i försvarsspelet. Sen har vi ju haft tufft motstånd från högre division under försäsongen så det har per automatik blivit en hel del försvarsspel i dem matcherna, som jag hoppas vi kan ha nytta av under säsongen.

Inför säsongen har BP värvat in rutin utöver den årliga flocken som plockas från egna led. Vad har de äldre spelarna, såsom Daniel Örlund, Markus Gustafsson och Omar Jawo betytt för övriga laget?

Det var viktigt för oss att få in lite rutin och erfarenhet i truppen eftersom vi blev av med väldigt många efter förra säsongen. I stort sett hela startelvan lämnade och det var spelare med kvalitet och erfarenhet, så det har varit tufft att ersätta. Fördelen vi har är att flera av de unga som var med i truppen förra året har blivit ett år äldre och utvecklats mycket. Sen har vi fått in fem-sex erfarna spelare som vi är mycket nöjda med, båda på och utanför plan. Det känns som vi fått en väldigt bra energi i gruppen och att dem unga och lite äldre funkar bra ihop vilket är viktigt. Detta märker man också på plan. Vi har en väldig arbetsmoral och attityd, jag tror att väldigt få lag i norrettan tar oss på inställning. Det tror jag blir viktigt i det långa loppet.

På måndag väntar Norrettans kanske mest uppsnackade match och Grimsta kan bli fullsatt. Kan du som spelat på stora arenor förbereda spelarna i BP på publiken?

Det vore jättekul om det kommer mycket folk på måndag, Grimsta är ju inte så bortskämt i det avseendet. Fokus blir på att förbereda oss noggrant så grabbarna känner att vi har en tydlig matchplan. Det kommer ge dem trygghet och förhoppningsvis kan dem lyfta någon procent tack vare publiken också.

 

Johan Mjällby, Västerås SK 

Johan Mjällby Foto: Bildbyrån

Johan Mjällby
Foto: Bildbyrån

Seger i premiären mot TG och förlust i hemmapremiären mot Nyköping. Hur ser du på de inledande insatserna från ditt lag?  

Det var inte så kul att du påminde mig om att vi förlorade sist. Men sen är vi ju lite för upphaussade tycker jag. Jag som är närmast laget ser väl mer saker och ting. Jag är väldigt nöjd prestationsmässigt med de två matcher som varit. Vi gör en bra insats i Umeå och har tålamodet och gör inga misstag. Mot Nyköping gör vi tyvärr misstag och skjuter oss i foten. Att vända 0-3 i halvtid är svårt. Vi skapar chanser, jag har nog aldrig varit med om en match där det skapats så många chanser. Vi får inte göra så många misstag i defensiv riktning. All heder till Nyköping men jag har fokus på mitt lag och såklart är vi besvikna att inte få med oss något från hemmapremiären med så mycket folk. Vi vill få med oss poängen.

Matchen i matchen mellan dig och Olof Mellberg är svår att kringgå. Berätta, hur är det att ställas mot din gamle vän?

Det är inte vi som ska spela. Men det är kul att Olof har tagit uppdraget och tar chansen i BP. Det blir kul att stå bredvid varandra men mitt fokus är Västerås SK och Olofs är BP. Enda kryddan är väl att vi känner varandra. Jättekul att han har rollen han har fått i BP och att han vill utveckla sig och bli bättre. Alla vi som är tränare vill såklart utveckla oss och bli bättre.

Ni möter seriefavoriten BP, har de motsvarat dina förväntningar på förhand?

Absolut. De är ju seriens favoriter och de har sett ut som favoriter under de två matcher jag har sett bilder av. Det är ett väldigt bra lag och det är inget snack om att de är stora favoriter. Det blir en utmaning för oss och vad vi vill lyckas med. Det är klart det blir en tuff match men vi hoppas på en bra insats. De har sett bra ut och är rättmätiga favoriter. På förhand en väldigt tuff uppgift.

Hur ser du på VSKs utveckling under våren?

Jag är ju jättenöjd med hur det har sett ut. Klart det finns brister jag vill jobba med, vi är bara två matcher in och vi har haft en bra försäsong som gett oss självförtroende. Vi har ett bra grundspel. Men för att lyckas i det vi vill så måste vi förbättra en del detaljer, men det vet vi om. Det kommer inte ske över en dag. I stora drag är jag väldigt nöjd med gruppen. Det finns en hunger vilket är jättekul. Vi kommer vara upp och ner under resans gång. Vi är inte där vi riktigt vill vara i nuläget men vi jobbar efter det. Finns ingen anledning att ändra något. Det har sett bra ut. Kan vi minimera misstaget så kan vi bli ännu bättre resultatmässigt.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Beror på hur endera lagen resonerar. Lagen spelar liknande fotboll, passningsorienterad och en i grunden offensiv inställning från båda lagen. Blir nog en underhållande match. Men varken jag eller Olof kommer avslöja hur vi fokuserar taktiskt. Vi har båda idéer. Hoppas för publiken att det blir en underhållande match. Hoppas vi kan skaka om favoriterna på något sätt och visa för oss själva att vi hör hemma bland alla de lagen som hör hemma bakom Brommapojkarna. Vi vill jobba på att vara det lag som skuggar Brommapojkarna, visa för oss själva att vi ska vara ett av de lagen.

Matchen spelas på måndag den 2 maj klockan 19:00 på Grimsta IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.