Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Nyköpings BIS och IFK Luleå. ”Bissarna” tog en poäng i mötet med favorittippade Dalkurd och spelar nu sin andra raka hemmamatch, om de kan upprepa den andra halvleken från senast kommer de ge bollskickliga Luleå en bra match på Rosvalla. Gästerna kommer från en mycket stabil 3-0 seger mot nykomlingarna Carlstad och vill med all sannolikhet förlänga sin goda matchsvit.

 

Banner600

 

Melke Alan, Nyköpings BIS

Melke Alan Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Melke Alan
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Ni tog en poäng senast, hur minns du matchen?

Det var väl en bra batalj, det blåste väldigt mycket där ute och bägge lagen gick ut på gräs för första gången, det har annars varit mycket konstgräsmatcher tidigare. Jag känner väl att varken vi eller Dalkurd kunde spela vårt spel, men de hade en fördel av den tuffa vinden i första halvlek där vi inte kommer igenom riktigt, vinden tog bollen och det blev mycket korta passningar för oss. Men i den andra halvleken när vi får vinden i ryggen tycker jag att vi har mycket mer energi än dem och kvitterar också deras ledning. Det fanns vissa saker som vi justerade inför den andra halvleken och jag tycker att grabbarna gör ett mycket bra jobb. Vi hittade våra positioner mycket bättre i andra och jag tycker också att vi låg rätt hela tiden. I sin helhet tycker jag att det var en bra match av oss.

Det är er enda poäng än så länge, hur ser ni på er inledning i serien?

I det långa loppet handlar det om poäng, tabell och serie, men vi har inlett med ett tufft spelprogram med Umeå borta och Dalkurd hemma, de kommande två omgångarna är också mot tufft motstånd då vi ställs mot Luleå och Forward. Samtliga lag är förmodade topplag och det är en väldigt tight serie vi har i år. Vi kollar hur matcherna blev utifrån vilka motståndare vi har mött och jag tycker att det varit en bra start. Sett till hur vi agerat under matcherna, och utifrån förutsättningarna med skador i truppen, tycker jag att vi har visat att vi är på gång. Serien är lång och i det långa loppet kommer tabellen visa vad vi presterat.

Den här omgången gästas ni av Luleå, vad vet ni om dem som lag?

Jag tycker att de har utvecklat sitt spel lite till den här säsongen, men de har kvar samma tränare så det är en liknande fotbollsfilosofi. Vi gjorde det bra mot dem förra året och jag hoppas vi kan göra en liknande prestation mot dem även i år.

Att era hemmamatcher spelas på naturgräs, är det till er fördel nu?

Vi har bara haft två-tre träningar på naturgräs och spelat en match hitintills på det och kommer väl hinna med tre träningar till på gräset så det är nog ingen skillnad för oss nu, hade det varit om två-tre månader hade det varit en skillnad. Visst har gräset en inverkan på spelet men det är fortfarande så att man skall ut och spela om det, jag känner mer att förberedelserna inför match, miljön och vår gameplan skall fungera, så ser jag på det – oavsett vilket underlag vi spelar på.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas att vi kan komma upp i kvalitén vi kom upp i mot Dalkurd och göra det svårt för Luleå. De är också ett spelande lag och vill spela fotboll så det kommer nog att bli en tuff och bra match. Så som det kändes mot Dalkurd och Umeå tror jag att vi skall kunna göra det svårt även för Luleå och jag är nästan övertygad om att vi på söndag kommer ta vår första trepoängare.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara  Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Det blev en seger mot Carlstad förra helgen, kan du beskriva matchbilden?

Jag tycker vi börjar den första halvleken bra och spelade en ganska bra fotboll och skapade mycket chanser. Det stod 1-0 i halvtid men vi borde kanske haft en lite större ledning. I den andra halvleken kom Carlstad ut lite starkare och spelade en bättre fotboll än oss, det gjorde dem under stora delar av andra. Men sedan drar vi ifrån och gör både 2-0 och 3-0. Allt som allt en bra match av oss.

För er del har det blivit fyra poäng så här långt, är ni nöjda med det?

Poängskörden är vi nöjda med. Den första matchen mot Forward får man vara nöjd med att vi fick varsin poäng, det var inte mycket till fotbollsmatch där nere i blåsten. Vi får väl vara nöjda med att ha inkasserat fyra poäng så här långt.

Ni möter Nyköping i helgen, hur väl känner du till dem?

Hyfsat i alla fall, jag har ju tittat på deras matchvideos på nätet men det har inte gett så mycket för det har varit filmat för nära lagdelarna. Men jag har en god kännedom och de spelar på naturgräs, det lär mest bli kamp där skulle jag tro.

På upptaktsträffen nämndes underlaget, hur påverkar naturgräset er?

Det blir en kamp där och det är upp till oss att bevisa att vi kan spela den typen av fotboll också och arbeta mycket. Om jag fått välja hade jag helst spelat på en bra plan med bästa förutsättningar, men den såg rätt dålig ut utifrån det man kunde se på matchvideon från den förra matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas och tror att vi vinner matchen, men det gäller att se till att vi vinner fler andrabollar och kampsituationer än vad Nyköping gör. Det lag som klarar av att göra det tror jag är det lag som också går vinnande ur matchen.

Matchen spelas på söndag den 26 april klockan 15:00 på Rosvalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Kristianstads FF och Eskilsminne IF. Serien är fylld med derbyn och denna helg utspelar sig ett av dem på Kristianstads IP. Eskilsminne bjöd på förra omgångens skräll när de slog en av favoriterna, Örgryte. Nu gästar de Kristianstad som efter en bra premiär gick på en tung förlust mot Oddevold. Kan hemmalaget resa sig efter det eller fortsätter Eskilsminnes trend efter förra helgens seger?

 

Banner600

 

Christian Carlsson, Kristianstads FF 

Christian Carlsson Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Christian Carlsson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Tung förlust mot Oddevold senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Jag tycker att vi spelade väldigt naivt i den första halvleken och rent taktiskt tycker jag att Oddevold käkade upp oss lite grann, de högg på varenda litet misstag som vi gjorde och vi fortsatte att upprepa det. Vi har pratat igenom det under veckan, att vi måste ha en Plan B när det inte går som vi har tänkt oss. Oddevold fick matchen dit de ville och hade 3-0 i halvtid. Det som jag mest varit besviken över är att vi gick i samma fälla om och om igen.

Vad tycker du annars om er inledning av serien här?

Jag tycker vi fick till en bra start mot Halmia och hade stora förhoppningar mot Oddevold, man vill ju alltid få en bra start men vi måste ta lärdom av det här och se vad vi inte har gjort bra och förbättra oss. Vi får jobba på utifrån det, jag har en vision hur vi skall spela, det vill vi fortsätta att utveckla. Samtidigt får vi inte vara naiva och tro att vi kan göra det konstant i varje match, vi måste ha en annan dimension på det också och det är väl där jag ser att vi är så här inledningsvis.

Nu väntar en nykomling, Eskilsminne, hur mycket vet du om dem?

Jag har en klar bild över hur de spelar och var deras styrkor och svagheter finns. Det finns ett par klasspelare i laget, Åberg där framme, Book på mitten och Unkuri i backlinjen. Resten av laget är hårt arbetande fotbollsspelare som gör ett bra jobb tillsammans. De är ett lag som inte gör det svårt för sig utan spelar hela tiden efter sina resurser, det är de lagen som är väldigt jobbiga att möta.

Det är ett av många derbyn i år, hur påverkar det uppladdningen?

Det påverkar inte så mycket tycker jag, det som påverkar oss är att vi har sagt till varandra att det som skedde mot Oddevold är en engångsföreteelse. Vi vet om att vi har ett stort ansvar, vi måste ta ett stort ansvar tillsammans och inte hela tiden skylla ifrån oss utan se till att vi alla tar vårt ansvar. Vi är ett av de lagen i serien som måste vara starka tillsammans och arbeta väldigt hårt tillsammans. Det finns inget som förändrats under träningsveckan, vi har arbetat på som vanligt och förberett oss taktiskt för att möta Eskilsminne till helgen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag går alltid för seger och tror att matchbilden kommer se ut som när vi mötte dem i en träningsmatch. De kommer förmodligen ligga tight och vara kompakta och vi kommer nog ha lite mer boll än dem och då gäller det att vi gör det vi ska. Försvarsmässigt får vi inte gå i samma fällor som vi gjorde mot Oddevold utan vara medvetna om vart de har sina styrkor. Jag förväntar mig att vi tar tre poäng.

 

Stefan Jansson, Eskilsminne IF

Stefan Jansson Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Stefan Jansson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

En grym seger mot favoriterna senast, vad tyckte du om matchen?

Vi gjorde det bra på alla möjliga sätt, vi satte vår defensiv och gjorde precis vad vi skulle göra. Vi satte de chanser vi fick men kunde väl ha gjort mål tidigare i andra halvlek. Man kan inte titta på vad Örgryte gjorde, men vi gjorde det bra och jobbade stenhårt hela matchen så vi är jättenöjda med den segern.

Hur ser du på er insats i de två inledande matcherna i Division 1?

Det fanns lite premiärnerver i spelarna när vi mötte Trelleborg i premiären, nu har vi mött två tippade topplag och då är väl kanske motivationen lite högre. Alla matcher är förstås lika viktiga för oss och vi har själva sagt att vi tycker vi har potentialen att vinna varje match i serien, men då måste allt funka för oss också.

På söndag väntar Kristianstad, hur mycket vet du om dem?

Vi har ju sett dem en del och man har även tillgång till alla matcher på video så vi har tittat på matcherna där också och lyckats scouta dem på ett bra sätt, precis som vi gör med alla lag så det finns väl inga hemligheter inför matchen tror jag.

Derbymatch, hur mycket ökar det motivationen inför matchen?

Det ökar väl alltid motivationen, vi mötte Trelleborg i premiären och det är ett Skånederby och det höjer motivationen en aning, det ger laget en extra morot. Man vill så klart ta med sig poäng hem och det höjer nivån under träningsveckan.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är nog svårt att gissa, men om jag får lov att drömma så åker vi så klart hem från Kristianstad med tre poäng. Men det är svårt att sia om vart karaktären tar vägen, jag vill dock tro att de är mer bollförande på hemmaplan och att vi åker hem med någon eller några poäng, det vore förstås jättebra.

Matchen spelas på söndag den 26 april klockan 16:00 på Kristianstads IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.