Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Västerås och Dalkurd. Gästerna är en av seriefavoriterna i år och har inlett med fyra poäng på två matcher och har sett väldigt starka ut. Västerås höll sig kvar trots en tung säsong i fjol, inför året har de fått ihop en bra mix av gamla och unga spelare i laget som leds av huvudtränaren Ramin Kiani. I de två mötena mellan lagen förra året slutade det med seger för Dalkurd i bägge matcherna.

 

Veckans Match NORRA Mindre 1-5

 

Ramin Kiani, Västerås SK

Ramin Kiani Foto: Idrottsfoto

Ramin Kiani
Foto: Idrottsfoto

En poäng hitintills, vad tycker ni själva om er inledning av serien?

Sett till prestationen mot Luleå senast är jag jättenöjd, det var flera steg framåt jämfört med premiärmatchen då det var lite krampaktigt och vi inte fick igång vårt anfallsspel. Jag hoppas vi kan fortsätta ha ett varierande anfallsspel mot Dalkurd på måndag, det är grunden i vårt spel.

Ni har många unga i laget, hur har de nya spelarna hanterat övergången till Division 1?

Det är alldeles för tidigt att säg, det har bara gått två omgångar så den frågan är väl mer intressant att svara på när det gått en åtta-tio omgångar och det har hunnit sätta sig lite i serien, då kan man se hur det har gått för dem. Men det är viktigt att våra äldre hjälper de unga i laget att klara övergången från juniorfotboll till seniorfotboll på den här nivån, för många är det här det största steget att ta och där kommer våra rutinerade spelare in i bilden.

På måndag ställs ni mot Dalkurd, vad vet ni om dem?

Vi vet ju ganska mycket om dem, det är ett possessionlag som är väldigt bollskickliga, dem har väldigt bra och bolltrygga spelare centralt. De känns mer taktiskt skickliga och betydligt snabbare i genombrotten i år, där har nog Brännström haft ett finger med i spelet.

Matchen sänds på Viasatsport.se, är det något som sporrar spelarna?

Det hoppas jag verkligen, men det är ingenting som vi tagit upp som ämne ännu, inte mer än att när det annonserades ut vilka matcher som skulle sändas så talade vi om att det här var den första matchen från norrettan som skulle visas. Jag tror det kommer vara ett kul inslag för spelarna, framförallt för deras nära och kära som kan se matchen, men jag hoppas ändå att de flesta Västeråsarna hittar ner till Swedbank och hejar fram de här unga pojkarna, det är dem värda.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror och hoppas såklart att vi vinner, det är vår förhoppning och vi skall rusta oss för det. Däremot vet vi om att det är en av favoriterna som vi möter och vi har den största respekten för dem, de gjorde det bra mot Nyköping senast men vi kommer rusta upp oss för seger och ge det en ärlig chans.

 

Andreas Brännström, Dalkurd FF

Andreas Brännström Foto: Idrottsfoto

Andreas Brännström
Foto: Idrottsfoto

Fyra poäng på de inledande två matcherna, är ni nöjda med det?

Ja, eller på förhand hade vi varit det för på pappret har vi en tuff inledning, däremot om man ser till hur matcherna sett ut hade vi velat ha två poäng till.

Hur tycker du själv att matchbilderna sett ut?

Jag tycker att vi gör en väldigt bra match uppe i Umeå och skapade mycket chanser, tyvärr gör vi självmål på en hörna och det kostade oss två poäng. Mot Nyköping senast gör vi också en bra match och bortsett från tjugo minuter av matchen var vi allt som allt bättre än Nyköping.

Ni är en av favoriterna i serien, vad är det som gör er så starka?

En faktor är väl att vi är väldigt bollskickliga, det är ingenting som jag fört in utan så har det varit med klubben i alla år. Vi har annars blivit starka defensivt, vi har trots allt bara släppt in ett mål och det kom på en fast situation, annars har vi släppt till väldigt få chanser bakåt.

På måndag möter ni Västerås, hur väl känner du till dem?

Ganska bra, Ramin Kianis lag är alltid välorganiserade. Jag tycker att dem är väldigt bra i djupled när de väl får chansen och där behöver vi vara noggranna, så vi inte tappar bollen i fel läge. Men det är upp till oss själva, just nu är vi skadefria och därför är det upp till oss att göra det bra i Västerås.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag är ganska övertygad om att vi kommer ha mer boll än vad Västerås kommer ha, sen hoppas jag vi är lite mer effektivare än vad vi har varit så jag tror och hoppas på en vinst för oss, jag tror vi reser hem till Borlänge med en 2-1 vinst i bagaget.

Matchen spelas på måndag den 5 maj klockan 19:00 på Swedbank Park.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com
eller Viasatsport.se där den visas, sändningen börjar 18:20.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Oskarshamn och Utsikten. Hemmalaget är nykomlingar i serien och har på pappret haft en tuff inledning när de mött Halmia och Qviding, de har ändå fått med sig två poäng och ser nu fram emot en match mot Utsikten som har full pott efter de två inledande omgångarna. Göteborgsklubben har inför året knutit till sig anfallaren Luka Mijaljevic som med sina fem mål är delad skytteligaledare.

 

Veckans Match SÖDRA Mindre 1-5

 

Henrik Larsson, Oskarshamns AIK

Henrik Larsson Foto: Idrottsfoto

Henrik Larsson
Foto: Idrottsfoto

Två poäng på lika många matcher, känner ni er nöjda med inledningen?

Spelmässigt är vi klart nöjda och tycker att vi har spelat ett bra försvarsspel, men jag tror inte någon hade protesterat om vi haft sex poäng efter två omgångar.

Hur har matchbilderna sett ut för er del tycker du?

Mot Halmia hemma så hade de mer boll än oss och vi fick mest försvara oss men snabba omställningar och ett bra försvarsspel har varit vår grej. Det var väl samma sak nu när vi mötte Qviding borta, när vi gjorde 1-0 så bevakade vi det väl och gjorde det bra fram tills de fick en straff och kvitterade där.

Som nykomlingar i serien, har ni märkt en stor skillnad mot Division 2?

Jag var ju inte med under fjolåret så jag är väl fel person att svara på det, men det är klart att laget märker en skillnad, man straffas mer för sina misstag i ettan, motståndarna är snabba att utnyttja dem. Sen möter man såklart bättre spelare i serien, så ja, det är väl klart att man märker en viss skillnad mellan serierna.

Ni möter Utsikten på lördag, har ni skapat er en uppfattning om dem?

Jadå, jag har sett båda deras matcher genom matchväxlingsservern, sen har jag pratat med en del folk som har sett dem live, så jag tycker att jag har en bra bild av dem. Jag tror att vi får en annan matchbild här än de två tidigare matcherna.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas väl, eftersom det kommer spelas en rakare fotboll och bli mer ytor för oss att spela på, att vi kan utveckla vårt anfallsspel och att vi har mer boll än tidigare. Dem har en vass målskytt men det har vi också i Joakim Lengyel, det kommer att bli tufft och tight, men vi är laddade för den första segern.

 

Janne Carlsson, Utsiktens BK

Janne Carlsson Foto: Idrottsfoto

Janne Carlsson
Foto: Idrottsfoto

Er start av serien har varit bra, vad gör er så bra i år?

Det är ett stabilt försvarsspel som gör oss bra egentligen, vi har inte fått igång vårt offensiva spel helt än, men vi har gjort fem mål framåt så det är väl helt okej. Den senaste matchen blev lite konstig eftersom Trollhättan fick en tidig utvisning, men vi lever på ett bra kollektiv och är som lag tunga att möta.

Med sex poäng på två matcher måste du som tränare vara helnöjd?

Ja, poängskörden kan man inte göra bättre men jag är lite irriterad över de två målen som vi släppt in, i längden gäller det att vara viktig med alla smådetaljer, om vi kan få bort det kan vi bli ännu bättre så det blir fullt fokus på de bitarna.

Ni har fått in en striker i Luka Mijaljevic, hur viktig är han för er?

Han har varit viktig, framförallt i vår start, han har fått bära ett stort lass när andra forwards varit skadad, han har tagit ett stort steg framåt sedan försäsongen då han var lite mer upp och ner. Nu är det upp till bevis, motståndarna vet om att han är farlig nu när han gjort fem mål på två matcher. Vi får se hur vi hanterar det, men givetvis har han varit viktig, han har löst upp många knutar för oss.

Vad vet ni om helgens motståndare Oskarshamns AIK?

Vi har sett dem två gånger, vi hade folk nere i Oskarshamn när de mötte Halmia och vi såg dem här i Göteborg när dem mötte Qviding i helgen. Vi har bra koll på dem, de är väldigt starka i försvaret och på fasta situationer. Dem har kanske inte visat vad de kan i anfallsväg än så länge, de försöker nog hitta in i division 1 spelet ännu och är lite försiktiga och trygga och tar sina poäng. Vi kommer i alla fall inte bli överraskade, vi har sett dem spela och känner oss pålästa.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir en öppen match, den kommer inte se ut som de andra matcherna här, för Oskarshamns del har dem mött både Qviding och Halmia som är väldigt bollkära. Vi är nog mer lika Oskarshamn med ett rakt spel och jag tror det kommer bli en tuff match. Men det är en utmaning med lång bussresa och det gäller att vara så bra som möjligt, jag tror givetvis att vi vinner, det får gå hur det vill bara det blir tre poäng till bortalaget.

Matchen spelas på lördag den 3 maj klockan 16:00 på Arena Oskarshamn.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com