Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Brage och IK Frej Täby. Det är dags för sista omgången och det är spännande i både toppen och botten. Frej har avgörandet i egna händer, åtminstone vad som gäller kvalplatsen, vill de knipa första platsen krävs det att de vinner på söndag samt att Luleå slår AFC. Om Brage skulle knipa en seger på söndag samtidigt som Dalkurd slår Vasalund klättrar Dalkurd om Frej i tabellen och tar kvalplatsen.

 

Banner600

 

Bo Wålemark, IK Brage

Bo Wålemark Foto: Idrottsfoto

Bo Wålemark
Foto: Idrottsfoto

Det blev en uddamålsvinst mot Skellefteå senast, hur var matchen?

Vi gjorde en riktigt svag första halvlek och hade inget bra passningsspel eller intensitet i vårt spel, vi var lite sega allihop. I andra halvlek höjde vi oss och hade lite mer fart i spelet och vann mer dueller. Vi vann väl rättvist, våra mål kom på en frispark och en hörna. Skellefteå hade väl lika mycket boll som oss men vi hade väl 6-7 chanser i andra halvlek, det var i alla fall skönt att killarna fick göra en bra sista halvlek borta i år.

Med en omgång kvar, hur ser du tillbaka på den här säsongen?

En viss besvikelse för att vi inte kunde varit med hela vägen ut, matchen mot Valsta som då ligger närmst på hornhinnan är väl den som gör att man inte är med hela vägen ut. Men vi sa att vi skulle skapa en tro på den egna föreningen och jobba med våra egna unga i år, det har vi gjort och vi har skapat en bra kärna och stomme till nästa år. Vi har fått en tydlighet i vårt spelsystem. Föreningen vill att vi etablerar oss ett steg i sänder och tar oss till superettan inom tre års tid då, det som vi inför säsongen sa att vi skulle göra i år har vi också gjort under året.

Nu väntar Frej i den sista omgången, hur väl känner ni till dem?

Vi har mött dem i en träningsmatch tidigare och även under en match i våras, de gjorde det bra då och gjorde extremt mycket mål på fasta situationer. Nu under hösten har de vacklat lite, inte alls lika mycket mål på fasta och även spelet har varit lite upp och ner. De har mycket att spela för, de behöver ju minst en poäng för att säkra andra platsen men de spelar ju också för chans att vinna serien.

Brännström försökte psyka er i tidningen, vad är din kommentar om det?

Jag tycker det mer eller mindre är patetiskt, vi är ett lag som har stridit stenhårt varje vecka och sa att oavsett hur det skulle gå inför sista omgången så visste vi att det här skulle kunna ske, men vi sa att vi skulle strida hela vägen ut. Man får varken mer eller mindre gnista av ett så löjligt uttalande, vi är alltid klart motiverade till våra matcher och det är vi givetvis nu också.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi har en hel del spelare borta på grund av skador och skavanker, så vi vet inte riktigt vem som kommer kunna spela på söndag ännu, det kommer saknas en del. Frej är ett spelskickligt lag med många duktiga spelare, det är svårt att säg hur det kommer bli, om de vill gå för tre- eller nöjer sig med ett poäng. Det kommer nog bli jämnt spelmässigt, men det kommer spela roll vem som vinner dueller och är bäst i straffområdena, den som gör det går vinnande ur matchen.

 

Bartosz Grzelak, IK Frej Täby

Bartosz Grzelak Foto: Idrottsfoto

Bartosz Grzelak
Foto: Idrottsfoto

Oavgjort mot Luleå senast, hur minns du den matchen?

Faktum är ju att vi gör en rätt bra match, vi skapar väldigt mycket lägen och vi hotar dem hela tiden, men sen är vi lite slarviga vid två tillfällen och det är väl de enda två tillfällena som de gör mål. Sen kommer lägen ganska olägligt, de gjorde sitt första i tredje minuten och det andra minuten efter vår kvittering. Man får utvärdera det prestationsmässigt och då tycker jag ändå att vi gör en bra match.

Det återstår en match och kvalplatsen har ni i era händer, hur går snacket?

Inom truppen är det såklart bara att man går för seger mot Brage, och lite revanschlusta efter matchen mot Luleå. Det var lite anspänning senast mot Luleå men nu är man nog mer mentalt förberedda för att gästa tabellfyran borta.

Hur väljer ni annars att se tillbaka på denna säsong hitintills?

Det är ju en fantastisk säsong, jag trodde aldrig vi skulle vara med i sista omgången på det här sättet med tanke på en helt ny trupp och förutsättningarna är som de är på Vikingavallen och en strulig försäsong på det. Det har varit en bra säsong och oavsett vad som händer på söndag så är det den bästa säsongen i Frejs historia, så vi är nöjda men vill såklart ha mer.

På söndag väntar Brage, hur mycket vet ni om dem?

Vi har ju mött dem två gånger i år, i en träningsmatch och i en tävlingsmatch, och har sett dem ett par gånger. Vi har bra koll på deras styrkor och svagheter, sen återstår det att se om vi kan utnyttja de svagheter de har. Det är ett fysiskt fotbollslag som vinner mycket på sin fysik så det gäller att stå upp mot dem.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag fyller år på söndag så då får man väl önska sig saker så då önskar jag mig en 2-0 vinst till oss, det hade varit en bra födelsedagspresent.

Matchen spelas på söndag den 2 november klockan 15:00 på Domnarvsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 14:50.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IFK Uddevalla och FC Trollhättan. Det har blivit dags för den sista omgången den här säsongen och för hemmalagets del blir det Division 2 nästa år oavsett utgång i denna matchen, men för gästerna så kan deras serietillhörighet avgöras här. Trollhättan ligger inför matchen under strecket och behöver dels vinna, men även hoppas på andra resultat för att hamna över strecket när serien summeras.

 

Banner600

 

Jimmy Karlsson, IFK Uddevalla 

Jimmy Karlsson Foto: Idrottsfoto

Jimmy Karlsson
Foto: Idrottsfoto

Ni förlorade borta mot Oskarshamn senast, hur tycker du matchen var?

Vi fick en dålig start, än en gång, när de gjorde mål efter knappt en minut. Det är så typiskt för vi sa vi skulle spela väldigt rakt och trycka ner dem men de fick en hörna som de gjorde mål på och då blev det en dålig inledning. Sedan gjorde de sitt andra mål redan i den åttonde minuten. Vi spelade en bra fotboll men kunde inte göra mål på våra chanser, det är väl därför som vi ligger där vi ligger.

Inför slutomgången har ni sex raka förluster, vad beror de på tror du?

Engagemanget från spelarna är inte riktigt på topp, våra så kallade nyckelspelare har väl inte levererat riktigt tycker jag och sedan har vi haft mycket sjukdomar och skador. Mot Oskarshamn hade vi många unga spelare och det kommer vi att ha nu mot Trollhättan också. Jag har väl börjat bygga inför nästa och förluster kommer att komma, men det var vi väl beredda på också.

Det står redan klart att ni trillar ur, är målet att komma tillbaka direkt?

Jag har talat med styrelsen om det lite grann, vi ska inte ha för bråttom utan hela klubben skall utvecklas, klubben har inte riktigt hunnit med i A-lagets framfart de senaste åren. Samtidigt vill jag ha en bra grund och stå på där vi kan behärska flera spelsystem och vara mer taktiskt skickliga än vad vi har varit i år. Men det viktigaste är att vi inte skall ha för bråttom med processen.

Nu på lördag möter ni Trollhättan, vad vet ni om dem som lag?

Det är ett stabilt lag som spelar ett vanligt 4-4-2 där de gärna vill trycka upp ytterbackar och yttermittfältare, sedan har de Bjurström på mitten och två bra anfallare, så vi har väl rätt bra koll på dem. Det handlar för oss om att göra en bra match och se till vår egen prestation främst.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att Trollhättan kommer ha lite mer boll än vad vi har men vi ska försöka agera taktiskt rätt och ligga rätt i banan och göra våra individuella saker rätt. De kommer nog att få panik om de inte får in ett tidigt mål och det är saker som vi skall försöka utnyttja. Jag tror vi gör två mål och de får in en reducering i slutet.

 

Jesper Ljung, FC Trollhättan 

Jesper Ljung Foto: Idrottsfoto

Jesper Ljung
Foto: Idrottsfoto

Det blev en tung förlust mot Halmia senast, vad tyckte du om matchen?

Det var en tung förlust, det kan man lugnt säg. Vi hade två bollar i nät under första halvlek som blev tveksamt avvinkade för offside, nu när man sett matchen på film i efterhand så var det inte solklara domslut. De gjorde mål på sina chanser, vi hade visserligen lägen att kvittera men vi hade väl inte turen, eller skickligheten, att göra mål. Men vi fightades över nittio minuter och hade velat ha med oss någon poäng inför avslutningen här.

Säsongens resultat har varit lite upp och ner, vad beror det på tror du?

Vi har ju haft en rätt turbulent säsong, både vad gäller skador och avstängningar, vi har haft två långtidsskadade som inte har spelat någonting. Vi gick in i den här säsongen med en lite slimmad trupp och vi har blivit lidande av det, bredden har inte räckt till, det är väl en orsak i alla fall.

Nu väntar Uddevalla i årets sista match, hur väl känner ni till dem?

Det får vi väl ändå säg är ett lag som ligger nära oss geografiskt och som vi har bra koll på, och de har bra koll på oss. Vi har mött dem i träningsmatcher och har mött dem i serien, det blir nog inga större överraskningar för något av lagen.

Inför matchen ligger ni under strecket, hur mycket har ni talat om det?

Det är väl inget som vi håller på att älta men det är väl något som alla vet vad som gäller, vi kan bara fokusera på vår egen uppgift och vinna mot Uddevalla sen får vi hoppas att de andra resultateten går vår väg. Men alla är medvetna om vad som gäller så det är ganska enkla förutsättningar.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer gå för vinst från första sekund till sista, så är det ju, och jag tror också att vi kommer lyckas med det. Vi kommer driva den här matchen förhoppningsvis från start till mål.

Matchen spelas på lördag den 1 november klockan 15:00 på Rimnersvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com