Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera division (Norra/Södra). Denna vecka har vi gjort ett annorlunda upplägg, då det är helgen då de båda serierna avgörs. I söderettan lyfter vi fram de två matcherna som fortfarande kan påverka något och där utgången av de två avgör vilket lag som skall knipa kvalplatsen till superettan. Som vanligt har vi talat med tränarna och känt av pulsen på deras lag.

 

Torslanda – Oddevold

I söderettan har vi den här veckan först och främst valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Torslanda IK och IK Oddevold. Gästerna har idag ett stadigt grepp om kvalplatsen och det krävs inte bara en förlust för att man skall tappa den, Halmia måste även ta in sex mål. Ett uppdrag som på pappret tycks vara omöjligt, men Torslanda som är klara för degradering säger sig vilja avsluta säsongen snyggt och gärna med en vinst mot serietvåan Oddevold. Efter att Oddevold svajat lite i avgörande matcher under hösten blir det intressant att se om nerverna är med dem – eller inte – under eftermiddagen.

 

Torslanda - Oddevold

 

Tomas Östlund, Torslanda IK

Sista matchen i division ett för den här gången, hur är stämningen i laget?

tomas-stlundDet blev ju definitivt klart först i lördags men man har haft känslan en tid nu att den här förlusten skulle komma förr eller senare så vi har väl alla hunnit med att fundera och känna på det längs med vägen. Så man kan väl inte säg att det blev någon större reaktion efteråt på det viset, det kom väl snarare lite tidigare under säsongen när man inte fick till det i matcher som vi hade behövt vinna. I lördags blev det mer en bekräftelse på att det var över, men det var väl inte några hängande huvuden direkt.

Hur känner ni att ni vill avsluta den här säsongen?

Det är klart att vi vill avsluta så bra som möjligt och det tycker jag att vi gjort, även om siffrorna mot Halmia rann iväg så speglar det inte matchen. Vi tryckte på men som vanligt fick vi inte in målen och då blev det som det ofta blivit, att dem avgjorde matchen istället. Vi har försökt avsluta på ett positivt sätt och det ska vi göra i den sista matchen också.

För det är ju serietvåan Oddevold som ni tar emot, vill ni sätta käppar i hjulet för dem i kampen om kvalplatsen?

Det är klart att vi vill vinna fotbollsmatcher, det är ju därför man håller med fotboll, och om Halmia skulle göra ett par mål där nere i sin match och vi samtidigt kan hålla emot här så lär ju Oddevold bli nervösa.
Men jag lägger ingen viktig om vilket av lagen som går till kvalplatsen, vi vill inte ha något snack om läggmatch utan kommer se till att göra en bra match och se till att de får jobba för en seger när de kommer hit.

Vad tycker du annars om dem som lag?

Dem har bra kvalitéer men har haft lite otur här, Patriksson har ju varit skadad till och från under säsongen och det märks ju hur viktig han är för laget för de gör mål när han väl kommer in i matcherna. Sen tycker jag att dem varit lite ojämna då de inte vunnit matcher som de kanske borde vunnit, det är bara Husqvarna som varit jämna hela året och det syns på att de ligger där de ligger.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Det vore fantastiskt kul att få vinna den sista matchen här, några av våra äldre killar har sagt att de inte kommer fortsätta efter säsongen så det vore kul om vi kunde få vinna för deras skull, och givetvis för resten av oss. Oddevold kommer nog ha mer boll än oss, det är ju dem som måste få poängen med sig för att hota om kvalplatsen. Ju längre vi håller emot desto mer nervösa kommer de att bli och då kan vi nog få till något mål på slutet av matchen, det tror jag.

 

Jan-Erik Lien, IK Oddevold

LienNu har ni avgörandet i egna händer, känner ni er redo för det?

Ja då, vi är redo, det blir att vi får göra en stabil och säker match på lördag, vi har varit lite övermodiga i några matcher där vi åkt på ett tidigt mål, som mot Trollhättan, Lund och Husqvarna som varit lite jobbigt då. Men vi ska åka ner där på lördag och hålla nollan, ha kontroll på matchen och styra över tillställningen.

Hur skulle du beskriva stämningen inom laget just nu?

Stämningen är god, jag tycker inte att det är spänt, det är en härlig känsla att vi är så nära ett kval som man kan komma just nu, men vi har pratat om att det inte är klart förrän domaren blåser i pipan vid kvart i fem på lördag. Men gör vi en bra match och Trelleborg inte skiter i sitt jobb mot Halmia ska det gå vägen här.

Ni har haft några ”matchbollar” att säkra kvalplatsen, vad skulle du säg talar för att ni håller för det nu?

Framförallt att vi har större marginal den här gången, dels ska vi förlora men Halmia måste även ta in sex mål, det talar för att det inte ska gå vägen för dem, inte om Trelleborg gör en normal insats. Vi vinner nio av tio matcher mot Torslanda och vi ska vinna nu också.

Hur är Torslanda som lag att möta?

Dem har en del duktiga spelare, några yngre och de har en stor energi i sitt spel. Sen har de haft en tro på att spela ett väldigt lågt försvarsspel och satsar uteslutande på omställningar, nu blir det nog lite annorlunda då de trillar ur och inte har något att spela för längre. När vi mötte dem i omgång ett i våras så stod de nästan med elva man på egen planhalva, denna gång kan vi vänta oss annat.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Jag tror att vi håller nollan den här matchen och tror även att vi vinner med ett par mål, vilket då innebär att vi efter det ser fram emot ett kval givetvis.

Matchen spelas på lördag den 26 oktober, klockan 15:00 på Torslandavallen. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.

 

Trelleborg – Halmia

I söderettan har vi den här veckan även valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Trelleborgs FF och IS Halmia. Det går inte att bortse från att Halmstad laget fortfarande är med i kampen om kvalplatsen, även om det förstås ska mycket till för att ta den från Oddevold, så finns det likväl en chans. Trelleborg har spelat bort sig från möjligheterna till topp två och den sista chansen att hänga på trion där uppe var i måndags när man gästade Limhamn/Bunkeflo men bara fick en poäng med sig hem, och chansen försvann. Det gamla allsvenska laget vill trots missad chans till kval avrunda den här säsongen på bästa vis och efter en svag höst är det nog hög tid att dämpa kritikerna genom att vinna inför hemmapubliken på Vångavallen.

 

Trelleborg - Halmia

 

Anders Grimberg, Trelleborgs FF

BB120822NJ018[1]Den sista chansen att slåss om kvalplatsen försvann i måndags, hur har stämningen inom laget efteråt?

Det var väl lite dämpad stämning efter matchen eftersom det var en match vi skulle vinna men gör vi inte mål på alla de chanser vi skapar så kan vi inte vinna heller. Vi har oss själva att skylla här och det var väl egentligen inte här som vi förlorade chansen att nå kvalplatsen för vi har pendlat på tok för mycket i vår prestation under året här, det är därför vi inte är med och slåss där uppe nu.

Det blir den sista tävlingsmatchen för året till helgen, hur vill ni avsluta?

Vi vill avsluta säsongen här på hemmaplan på allra bästa vis och vi måste motivera varandra inför matchen, Halmia eldar igång och de vill och behöver göra ett par mål också, men vi tar det som en vanlig seriematch och går för vinst.

Vad minns du från ert vårmöte med Halmia?

Vi gjorde en väldigt god första match mot dem i serien, organisationsmässigt var det rent ut sagt en klockren insats uppe i Halmstad. Vi var lite pålästa om dem och hade ett välorganiserat och tätt lag som stängde vägar från höger till vänster mot Halmia. Det tror jag man måste vara på att göra nu också för det är ett spelskickligt lag när de får till det, vi lyckades med det senast och gjorde också två mål men då hade vi ändå chanser att göra fler mål mot dem.

De är ju i den position ni vill vara, finns där någon lust att sätta käppar i hjulet för dem i jakten på Oddevold?

För vår del spelar det ingen roll om det är Halmia eller Oddevold som är på väg att ta en kvalplats, vårt fokus handlar bara om att gå ut och spela en tävlingsmatch. Sen om det är Trollhättan eller Halmia som kommer på besök spelar ingen roll, vi vill bara vinna våra matcher, om det gäller något extra för motståndarna bryr vi oss inte heller om, vi vill spela denna match ”normalt”.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Om jag känner Peter Lindau rätt så har han ingenting att förlora men allt att vinna så han kommer satsa mer offensivt än någonsin, sen har han kanske lite hängslen med sig så dem inte springer bort sig helt och hållet. Men det blir det mest offensiva Halmia vi någonsin sett, framförallt i inledningen där jag tror de kommer göra allt för att få med sig tidiga mål. Men jag tror ändå att de kommer spela så offensivt att de springer bort sig och vi sätter några bollar i holken på andra sidan planen, haha.

 

Peter Lindau, IS Halmia

lindauEn riktigt viktig vinst för er senast, vad har ni talat om efter matchen?

Efter vår match valde vi att följa vi hur det gick för Oddevold i sin match dagen efter, men eftersom vi slog Torslanda så var Kristianstad ”klara” och hade egentligen inget att spela för. Men vad jag förstod från rapporterna därifrån gjorde dem en bra match och förtjänade väl att leda i halvtid.

Det var A och O att vinna för att kunna nå kvalplatsen, hur mycket tror ni på det själva inför den sista omgången?

Torslanda behöver slå Oddevold och det är inte omöjligt för nästan alla matcher de deltar i är jämna, Oddevold har ju dessutom haft en liten formsvacka på sistone, även om de vann senast. Samtidigt behöver vi slå Trelleborg och dessutom slå dem stort, Trelleborg har ju inget att spela för längre så chansen finns för oss även om den inte är så stor.

Oddevold gästar ju Torslanda och har det i egna händer, kommer ni att följa den matchen på något vis?

Ja, det måste vi ju egentligen göra, för vi måste veta om vi ska trycka på för fler mål eller bevaka en eventuell ledning som vi har.

Men ni måste själva vinna med ett par mål mot Trelleborg, hur skulle du beskriva dem som lag?

Det är ett bra lag som inte är helt olikt Oddevold och Husqvarna, det är ju de lagen som legat i toppen under hela året. De är organiserade och spelskickliga, sen fick de in Ofere som anfallare i somras och han är stark, kan hålla i bollen och avgöra matcher själv, om de haft honom hela året hade de legat högre upp. Sen har de haft en del press på sig i matcherna vilket har speglat av sig i tabellen med ojämna resultat, så det har väl inte varit helt lätt för dem.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Jag tror ändå att det bli en rätt jämn match där vi tar ledningen och sen gör tre mål på slutet och går vinnande ur matchen med 4-0, haha.

Matchen spelas på lördag den 26 oktober, klockan 15:00 på Vångavallen. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.