Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera division (Norra/Södra). Denna vecka har vi gjort ett annorlunda upplägg då det är helgen då allting avgörs. I norrettan lyfter vi fram två kamper, istället för matcher, och intervjuar tränarna för de lagen som fortfarande är involverade i de två ”kamper” om utgången.

 

Kampen om förnyat kontrakt

I norrettan har vi den här veckan först och främst valt att uppmärksamma och lyfta fram den tuffa kampen om förnyat kontrakt. AFC United och Sandvikens IF spelar idag hemmamatcher på varsitt håll men slåss om samma sak, elfte platsen i tabellen och därmed också nytt kontrakt för nästa säsong. Inför dagens matcher är det AFC United som ligger på elfte platsen men marginalen är liten och man har inte råd att göra annat än att vinna hemma mot Valsta Syrianska. Att man möter just laget från Märsta är ett spöke i sig då det var gamla Väsby som sköt ner Valsta till division 2 förra gången laget låg i ettan och det finns säkert en del revanschsugna spelare och ledare kvar som gärna ger igen. Sandviken har gjort en stark höst och har tagit sig upp från jumboplatsen och är helt plötsligt med och slåss om en plats i division ett 2014, något många räknade bort för någon månad sen men deras tränarbyte har gett effekt och bär nu kanske också frukt.

 

AFC - Sandviken

 

Andreas Brännström, AFC United

BrännanTung förlust mot Vasalund i söndags för er, hur är läget inom laget nu?

Det som varit mest jobbigt är väl skadesituationen, mot Vasalund hade vi bara en andra keeper och en icke spelbar spelare som var med mer som supporter på bänken. Det är ingen optimal situation att bara ha tio utespelare tillgängligt. Situationen med att ligga i botten är tuff för alla men jag tror att spelarna har blivit lite härdade under året så jag känner mig inte särskilt orolig för de som är friska, det är väl isåfall för vår skadelista.

Det har blåst liv i bottenstriden igen, vad tror du om ditt lags chanser?

Det är svårt att säga, man ska samtidigt vara medvetna om att på vårt eget gräs på hemmaplan har vi varit ganska svåra att slå och där har vi också spelat en riktigt bra fotboll, så det är klart att vi går för en seger där på söndag.

Ni möter Valsta Syrianska som för närvarande är inne i en svag period, vad vet du om dem som lag?

Vi vet ganska mycket om dem, Märsta och Väsby ligger ju väldigt nära varandra så det är väl vår närmsta granne, det blir lite av ett derby den här matchen.
Det är ett lag som ofta gör mål och ibland kan det se ut hur som helst för dem men de gör sina mål och vinner ändå, det är väl deras främsta styrka eftersom de har ett par målfarliga spelare.

Samtidigt spelar Sandviken mot Forward, kommer ni ta emot rapporter om den matchen löpandes under er egen match?

Ja, vi kommer att ha lite koll, vi räknar med att Sandviken kommer att vinna men det kan vara bra att ha lite koll på hur det går där.

Ni kan förstås inte påverka deras match, men vad tror du om er egen match?

Jag hoppas och tror såklart på en vinst, Valsta är dock duktiga på att rycka sönder spelet så deras matcher blir sällan särskilt höga i tempo, sen är dem starka på fasta situationer och där kommer vi få se upp. Det är inte säkert att det blir så välspelat men det är väl typiskt för en höstmatch också.

Matchen spelas på söndag den 27 oktober, klockan 15:00 på Vilundavallen. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.

 

Jimmy Haaranen, Sandvikens IF

En mycket viktig vinst mot Dalkurd senast, hur var stämningen efteråt?

Jimmy Haaranen2Stämningen efter matchen var naturligtvis jättebra eftersom vi nyss gjort en riktigt bra prestation och en väl genomförd match. Dalkurd hade bara släppt in 19 mål under hela säsongen och vi gjorde 4 mål på dem, det är mycket starkt. Men kort efter matchen fick vi reda på att Västerås kryssat i sin match och AFC:s var ännu inte spelad, men vi försökte ändå behålla den goda stämningen i truppen.

Med den vinsten blåste ni liv i bottenstriden på nytt, vad tror du om era chanser till helgen?

Jag ser våra chanser att vinna vår match som mycket goda, med den ”go” och självförtroende vi har i laget just nu, däremot är det svårt att uttala sig om mötet mellan AFC och Valsta. Jag hoppas såklart att Valsta kan ta en poäng och att vi gör jobbet som vi måste mot BK Forward, vi har ju slagit lag och visat att vi kan mäta oss med de som ligger i samma tabellposition som Forward.

Hur bra kunskap tycker du att du har om Forward?

Jag vill påstå att jag har en bra kunskap om dem, jag har rätt goda vänner i Örebro området som vet väldigt mycket om BK Forward, men jag har inte sett dem själv. Men det är människor som jag litar väldigt mycket på som har kollat på dem, så för att vara utomstående får jag ändå säg att vi har en bra koll på dem.

Parallellt med er match spelas AFC – Valsta, som är direkt avgörande för ert öde, kommer ni att följa den matchen på något vis?

Nej, det kommer vi inte.

Ni kan förstås inte påverka deras match, men vad tror du om er egen match?

Det kommer att sluta med att vi vinner, det måste man bara tro på, sen hur det ser ut, det skiter jag helt ärligt i – på rak svenska. Om vi grisar till oss en vinst så ”fine”, om vi spelar sambafotboll så ”fine”, det är en finalmatch vi spelar så det är bara att gå ut och köra på.

Matchen spelas på söndag den 27 oktober, klockan 15:00 på Jernvallen. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.

 

Kampen om kvalplatsen

I norrettan har vi den här veckan även valt att uppmärksamma och lyfta fram kampen om kvalplatsen till superettan som inför slutomgången står mellan Dalkurd och Nyköping, som båda spelar på bortaplan i eftermiddag. Som bekant hade Dalkurd avgörandet i egna händer redan under förra helgen men förlorade ”matchboll ett” efter att ha förlorat hemma mot Sandviken. Nu är det tid att använda ”matchboll två” och den måste omvandlas till en vinst mot Luleå borta om man inte vill tappa greppet om kvalplatsen som man inför dagens matcher innehar. En poäng bakom Dalkurd skuggar Nyköping som i eftermiddag gästar Västerås och är fullt inställda på att ge Dalkurd en fight in i det sista.

 

Dalkurd - Nyköping

 

Robert Mambo Mumba

Ni hade avgörandet i egna händer förra helgen, vad var det som låste sig?

RobertMumba-150x150När man har chanser likt den vi hade och man måste ta tillfället i akt så kan det bli att det inte alltid gå ens väg, men man måste acceptera och förstå vad det var man gjorde fel i den matchen och sen bara fortsätta arbeta vidare. Det var mycket som inte gick vår väg och vi har accepterat det och valt att arbeta ännu hårdare inför nästa match, som är seriens sista match. Nu måste vi tro på oss själva och spela vår fotboll igen, det lyckades vi inte med mot Sandviken och det var väl också därför vi föll när vi hade avgörandet i egna händer.

Till helgen har ni ”matchboll två”, tror du att ni håller för trycket nu?

Absolut, vi har pratat igenom vad som inte var bra i förra matchen och vad vi behöver göra bättre nu till helgen, vi kan inte acceptera att vi gör en insats likt den mot Sandviken igen. Spelarna är medvetna om vad vi behöver fokusera på och vi är fullt medvetna om att vi fortfarande har avgörandet i våra händer. Nu är det slut på genvägar så vi måste göra en bra insats och köra på fullt ut, något vi har gjort sen dag ett och det är också det främsta skälet till att vi ligger där vi gör.

Det blir en lång resa till Luleå för helgens match, hur väl känner ni till dem?

Luleå är ett bra lag som i år har varit mycket solida i sättet dem spelar fotboll på, det är ett tufft lag att möta, oavsett om man spelar mot dem på hemma- eller bortaplan. Nu har de ingenting att spela för och det är alltid svårt att möta lag som inte har något att spela för, så det kommer onekligen bli en svår match. Men om vi spelar som vi brukar göra och grabbarna gör jobbet till 100 % så tror jag att vi kommer uppnå det mål som vi kämpat för under hela säsongen.

Samtidigt spelar Nyköping sin match, kommer ni att följa den?

Vi kommer inte att följa deras match alls utan vi vill göra det här på rätt sätt genom att gå in och göra vårt eget jobb och vinna matchen mot Luleå. Det har jag sagt till spelarna också, att det är upp till oss nu och om vi gör vårt jobb som vi ska behöver vi inte bry oss om hur andra matcher går.

Ni kan förstås inte påverka deras match, men vad tror du om er egen match?

Vi går såklart för en vinst i den här matchen, det måste vi göra och jag tror också att vi kommer att vinna, det är resultatet som vi arbetar mot. Nu håller vi fokus på att gå vinnande ur matchen och undviker att fokusera på andras matcher.

Matchen spelas på söndag den 27 oktober, klockan 15:00 på Skogsvallen. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.

 

Håkan Andersson, Nyköpings BIS

Håkan_andersson_closeMånga räknade bort er inför förra omgången, men så föll Dalkurd i sin match, hur blev stämningen hos er då?

Den blev väl nästan euforisk får man säg, dem spelade dagen innan oss så vi såg alla möjligheter att vara med i matchen igen genom att ta tre poäng mot Luleå.
Vi hade några spelare borta så det var några ny spelare som fick chansen, Luleå är en svår motståndare och vi vann matchen, det blev naturligtvis en stor glädje.

Hur mycket tror ni på er själva i jakten på kvalplatsen?

Vi vet av erfarenhet hur det gick till när Östersund gick förbi i sista omgången ifjol, vi slog förvisso Luleå borta med 1-0 och vet om att det inte är lätt att resa dit och få med sig ett bra resultat. Vi måste göra vårt och se till att vinna mot Västerås också, både vi och Dalkurd måste vinna om man ska få igenom sitt mål.

Ni gästar Västerås, hur väl känner du till dem?

Vi har sett dem ett antal matcher under säsongen, det är ju nära till Västerås och så, men vi vet om att de har ändrat lite sen Ramin tog över som tränare och de har inte släppt in något mål de sista matcherna. Dem har definitivt förstärkt sin defensiv, som tidigare var svag, men vi har ett bra läge och måste vinna matchen, vi kommer som sämst trea och det är vi nöjda med som nykomlingar också.

Dalkurd möter IFK Luleå samtidigt, kommer ni följa den matchen något?

Det är ingenting som jag tänkt på men det är klart att det finns möjligheter att följa den genom olika hemsidor, men det är något jag får prata med övriga ledare om så får vi ta oss en funderare på om vi skall göra det eller inte.

Ni kan förstås inte påverka deras match, men vad tror du om er egen match?

Jag är naturligtvis optimistisk och hoppas att vi kan vinna den här matchen med 2-0, Västerås har gjort en jättebra höst och har som tidigare sagt förstärkt sin defensiv men även ändrat sitt spelsystem en aning. Det är starkt av dem att ha klarat av nytt kontrakt med tanke på all den ruljangs man hört att där varit i år.

Matchen spelas på söndag den 27 oktober, klockan 15:00 på Swedbank Park. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.