Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Landskrona och Karlskrona. Vi är framme vid den sista omgången och allt skall avgöras för Landskronas del, klarar de av pressen och ta den poäng som krävs för att bli seriesegrare – eller inte. De möter Karlskrona som är i riktigt bra form och står noterade för sex raka utan förlust, vilket är mycket starkt!

 

veckansmatch-s

 

Agim Sopi, Landskrona BoIS 

Agim Sopi Foto: Bildbyrån

Agim Sopi
Foto: Bildbyrån

Ni förlorade borta mot Oddevold senast, vad var det som gick fel där uppe?

Vi hade en plan för hur vi skulle göra men tyvärr sprack den ganska tidigt. Efter att jag analyserat matchen så kändes det efteråt att vi fram till deras 1-0 mål hade bollinnehavet och kom runt på kanterna med lite inlägg, då kändes det okej men sen kom där några misstag men det är sånt som händer. Efter deras ledningsmål ville vi flytta upp våra positioner och jag tycker vi gör det helt okej men vi visste att Oddevold är ett omställningslag och de är väldigt farliga i sina kontringar och att de kommer försöka slå in bollen bakom backlinjen så blev inte överraskade på det men gjorde några individuella misstag som de straffade oss väldigt hårt på. Vårt passningsspel var stundtals bra men stundtals var det inte bra, vi missade för många passningar och hade inte en bra där uppe.

I de senaste två seriematcherna har ni bara behövt inkassera en poäng för att verkligen säkra seriesegern, vad är det som har gjort att ni inte lyckats med den uppgiften tror du?

Vi har inte presterat på det sätt som vi kan, det kan också vara på grund av att vi i bägge två matcherna legat under ganska tidigt i matcherna och således haft en uppförsbacke direkt. Vi har försökt och killarna har gjort sitt bästa för att komma tillbaka i matcherna men vi har inte skapat så mycket chanser heller för att vi skall vinna. Det är bara nu i slutet mot Oddevold som vi skapade mycket och med lite tur kunde vi säkert fått någon poäng med oss hem. Bollen har studsat fel för vår del och vi har inte haft turen med oss heller, samtidigt så ser vi att bollen studsat ifrån oss istället. Vi har inte kommit upp till vår standard helt enkelt.

Nu väntar Karlskrona på hemmaplan i årets sista match, vad vet ni om dem?

Vi vet ganska mycket om dem precis som de säkert vet mycket om oss. De har gjort det bra den sista tiden, de har gjort en bra säsong och har säkrat kontraktet. Det är ett fysiskt lag som har gjort det bra i serien, de ligger på en fjärdeplats och man vet att det är ett bra lag som vi kommer möta.

Det krävs en poäng om ni vill säkra seriesegern, hur säker är du på att ni klarar det?

Vi vet att vi är ett fantastiskt bra lag som har gjort det riktigt bra. Jag brukar säg till killarna att det är laget som gjort att vi verkligen presterat riktigt bra fotboll och skapat de poängen som vi har, det är vi som gjort att vi haft den här stora marginalen till lagen bakom oss. Nu har vi förlorat två matcher men har ändå allt i egna händer så det är bara att hoppa upp i sadeln igen, nu är det hemma på IP och vi vet att det är vår hemmaborg och vi vet att där är stora ytor och killarna är riktigt revanschsugna. Vi kommer fixa det här, det finns inget annat.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Karlskrona kommer spela avslappnat och de har säkrat kontraktet och kommer säkert försöka göra det svårt för oss, men vi spelar på vår hemmaplan och den här chansen kommer vi inte att missa. Det är på vår hemmaborg och vi måste komma upp till vår standard som vi spelat på vår hemmaplan och de matcher vi vunnit på bortaplan. Nu måste vi gå ut och köra och njuta av stunden, i livet får man chanser och möjligheter att ta sig in i historieböckerna och nu har vi chansen att göra det och ta tillbaka Landskrona till elitfotboll. För oss är det att bara gå ut och spela den totala fotbollen som vi kan, springa mer än motståndarna, visa hjärta och ta oss tillbaka dit vi hör hemma.

 

Anders Torstensson, FK Karlskrona

Anders Torstensson Foto: Bildbyrån

Anders Torstensson
Foto: Bildbyrån

En 1-0 seger för er del när Husqvarna gästade er senast, hur är din bild av den matchen?

Två jämna lag skulle jag vilja säg i utgångsläget, men vi gör en grymt stabil match där jag är oerhört nöjd med hur vi får ihop väldigt många saker som vi har jobbat med under säsongen. Så kan man väl sammanfatta matchen i det stora, går man ner ett snäpp på detaljer tycker jag att vi inleder bra första kvarten, sen tog de över och spelade genom oss väldigt ofta och det beror på att valet av försvarsspel inte fungerade för oss – de var lite för bra men det ändrade vi på innan halvtidsvilan och pratade sen igenom det i halvtid. Sen gick vi ut och gjorde 1-0 ganska tidigt i andra halvlek och efter det hade vi bra kontroll på det tycker jag och rent chansmässigt borde det väl varit några mål fler.

Ni är noterade för sex raka matcher utan förlust, vad beror er goda höstform på tror du?

Jag är ganska övertygad om att den beror på tålamod, det sa jag oerhört tidigt att jag tror den här serien kommer avgöras väldigt mycket baserat på vilka klubbar som har tålamod. Då menar jag i det stora hela, att man litar på sin tränare, spelidé och det man gör och det tycker jag att vi har gjort så det är en parameter i det. Jag tycker också att vi och spelarna har haft en väldigt god förmåga att fokusera på prestation och utveckling istället för att titta på resultat och tabell och det tycker jag är en annan nyckel. Den tredje nyckeln blir väl mer övergripande, vi har en bra miljö med allt vad det innebär – få skador, harmoni i gruppen och ett gott gäng att jobba med, killarna vill utvecklas och de lägger ner det jobb som krävs.

Nu väntar ett möte borta mot Landskrona, hur skulle du beskriva dem som lag?

De är ju, och det har jag sagt tidigare, i mina ögon seriens bästa lag. De har det bästa spelet och förmodligen de bästa spelarna. De har från ruta ett satsat väldigt hårt på att nå Superettan och gjort det bra. Och med det sagt vet man hur förutsättningarna är och hur det sett ut de senaste matcherna, förutsättningarna är lite kittlande och intressant för här har vi idrottspsykologi som jag säkert tror har spökat lite för dem. De har också haft lite otur med skador och avstängningar som säkert stört dem lite med deras vägvinnande spel här på slutet.

Du som gammal Mjällbytränare i detta skedet, vad har din historia för betydelse nu?

När vi väl går ut skulle jag väl säg ingenting. Man måste trots allt vara professionell och det är svaret på allt kring den frågan. Jag läste däremot i dagspressen att en lokal krögare erbjöd alla våra spelare julskinka om vi vann matchen så visst, många i västra Blekinge har blivit Karlskrona-fans på sistone men de får gärna lov att lösa medlemskap i klubben också, haha.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det finns många parametrar, blöta höstplaner och vad matchen betyder, så jag tror det är en match som kommer betyda väldigt mycket och det kommer nog präglas av nervositet och så. Det kommer nog också präglas av en fantastisk inramning, det väntas mycket folk i Landskrona och det är väl underbart att man har en betydelsefull match med en fantastisk inramning och det är förstås speciellt och hedrande för oss. Vi kan spela avslappnat, även om de har noll förluster på hemmaplan, och vi har en svit att ta hänsyn till som vi väldigt gärna vill förlänga till sju matcher utan förlust och avsluta vår säsong med flaggan i topp. Med Karlskrona-ögon så tippar jag på minst kryss, en X2-gardering om man får lov att gissa.

Matchen spelas på lördag den 4 november klockan 15:00 på Landskrona IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Vasalunds IF och Umeå FC. Den sista omgången och dramatiken kvarstår, som alltid, i Norrettan. Vasalund måste vinna den här matchen samt ha tur med sig i två övriga matcher om kontraktet skall säkras. Umeå vände sin negativa trend senast och vill säkerligen avsluta säsongen på absolut bästa sätt!

 

veckansmatch-n

 

Babar Rehman, Vasalunds IF

Babar Rehman Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Babar Rehman
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Ni fick en poäng med er från Domnarvsvallen senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi gjorde allt rätt och skulle haft alla poängen, speciellt nu när man analyserat och ser tillbaka på matchen – jag förstår inte hur de fick med sig en poäng. Tre minuters övertid sa domaren, de gör mål i den fjärde tilläggsminuten och springer över vår målvakt också. Men nu är det som det är, vi måste vinna vår match och ha lite flyt i de övriga matcherna också.

Det har blivit fyra poäng på de två senaste matcherna, har era förändringar gett resultat?

Det tycker jag, jag tycker även att när vi förlorade mot Sandviken borde vi haft en poäng med oss därifrån. Jag tycker vi gjorde en bra match där, hade en enkel process mot Luleå och gjorde en bra match och skulle haft alla tre med oss från Brage. Det var positivt och vi är fortfarande med.

Nu väntar årets sista match och det är hemma mot Umeå, vad vet ni om dem i nuläget?

Jag har inte hunnit kolla så mycket än men ska göra det inför helgen. De har varit bra i år men inte varit så bra de senaste månaderna, men vi är i en bra form. Vi behöver ta ledningen tidigt och sätta lite press på de andra två lagen som möter varsitt formstarkt lag dessutom.

Ni är beroende av andra resultat för att rädda kontraktet, kommer ni att följa matcherna?

Nej, vi har pratat om det och funnit det helt ointressant. Vi måste vinna vår match och efter den får vi kolla hur det ser ut i de andra matcherna. Det finns en risk att man tappar fokus om man koncentrerar sig på andra matcher än sin egen. De andra lagen är nog mer beroende av vår match och gör vi mål måste de hålla koll för gör vi ett till riskerar de åka ut.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas vi vinner och gör vårt jobb. Vi har självförtroende och är motiverade, jag gissar på 3-0.

 

Andrée Jeglertz, Umeå FC 

Andrée Jeglertz Foto: Bildbyrån

Andrée Jeglertz
Foto: Bildbyrån

En riktig storseger med hela 7-1 mot Enskede senast, din bild av den matchen?

Vi fick en bra start vilket medförde att spelarna slappnade av och spelade ut på ett sätt vi inte gjort på länge. Vi har justerat lite i våra utgångspositioner, både offensivt och defensivt, vilket vi fick bra utdelning på. Även om vi gjorde många mål och skapade fler chanser var jag ändå mest nöjd med hur hårt vi jobbade samt hur noggranna vi var i försvarsspelet.

Ni var ju ett av vårens starkaste lag men lite svagare i höst, vad beror det på?

Svårt att svara på, flera faktorer har påverkat vår höst. Förmågan att hantera motgångar, ödmjukhet till vad som krävs för att vinna matcher samt inte varit tillräckligt bra i respektive straffområde är bland annat några av orsakerna.

Nu väntar ett bortamöte med Vasalund, hur mycket vet ni om dem inför matchen?

Ett lag som gjort två bra matcher på raken och som gjort mycket mål. Alla lag i den här serien är väldigt jämna, kommer man in i negativa trender kan det fort rasa eller gå uppåt. Därför är deras energi säkert på topp, vilket de även visade i dessa matcher. Viktigt för oss att hantera detta, i framförallt början av matchen.

Matchen betyder jättemycket för deras del, vad har den för betydelse för er?

Mycket. Vi vände en tråkig trend senast och vill avsluta serien med en vinst. Då slutar vi fyra i serien. Alla spelare och ledare har ett stort ansvar att i alla situationer vilja prestera på topp, oavsett om det är match om första- eller fjärdeplatsen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Hög intensitet från Vasalund i början, hanterar vi den bra kommer det finnas mycket möjligheter för oss att spela ut ju längre matchen går.

Matchen spelas på lördag den 4 november klockan 14:00 på Skytteholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.