Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan KSF Prespa Birlik och Mjällby AIF. Under den förra omgången kunde vi kora seriesegraren och fastställa vem som skulle få kvala i höst, nu får vi rikta blickarna mot den andra änden av tabellen för att se vilka lag som klarar kontraktet. Prespa Birlik har haft kräftgång under hela hösten och ligger inför denna match på nedflyttningsplats, Mjällby har lyckats få en god trend de senaste matcherna och slog Höllviken med tennissiffror senast. Båda lagen har allt att vinna och det lär bli en bra och anfallsglad tillställning nere på Malmö Stadion under lördagseftermiddagen. Vem segrar där?

 

VeckansMatchPlaylink_prespa_mjällby

 

Meysam Javan, KSF Prespa Birlik

Meysam Javan (t.v.)

Meysam Javan (t.v.) Foto: Özcan Emin

Uddamålsförlust mot seriesegrarna Öster senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Det var väl just kampviljan, vi stod ändå upp bra mot seriesegrarna. Det var ingen som förväntade sig att vi skulle vinna mot Öster men jag tycker killarna gör det bra och visar att vi kunde stå upp mot dem. Vi tar med oss kampviljan och att vi stod upp för varandra i matchen.

Att se dem fira seriesegern efter matchen samtidigt som ni slåss för er överlevnad, var det jobbigt?

Nej, faktiskt inte. Vi kände hela tiden att vi aldrig hade något att förlora, hela Sverige väntade nog på att Öster skulle vinna serien så det var bara positivt för vår del att vi fick se att vi kunde stå upp mot dem under matchens gång.

Nu väntar en ödesmatch mot Mjällby AIF, hur väl tycker du att ni känner till dem?

Vi har studerat dem väldigt noga. Det är ett lag som är i samma position som oss, de har väl inte det mycket bättre. De har sin kapten avstängd, en duktig fotbollsspelare, så det är bra för oss. Sedan har Ekenberg och Moro kommit igång i anfallet och det är väl deras starkaste lagdel nu.

Ni är beroende av fler resultat för att hänga kvar, kommer ni följa de andra matcherna?

Absolut. Vi ska självklart göra vårt, men det är klart man kommer snegla lite. Om en av matcherna går hem så får vi kvala, om två går vägen så slipper vi kvala också. Men först och främst måste vi göra vårt eget jobb, och det blir inte lätt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer vara jämnt ganska långt in i matchen och än en gång, det kanske är tråkigt att säga så, jag tror att det laget som gör det första målet vinner matchen. Det kommer vara otroligt jämnt, jag tror inte något lag vinner lätt utan det kommer vara fruktansvärt jämnt in i det sista och jag tror att matchens avgörande sker de sista tio minuterna. Och för första gången under 2016 har Prespa Birlik varenda spelare tillgängliga.

 

Mattias Asper, Mjällby AIF

Mattias Asper  Foto: Bildbyrån

Mattias Asper
Foto: Bildbyrån

En skaplig storseger mot Höllviken senast, hur ser du själv tillbaka på den matchen?

Det kändes som att vi fick lite medflyt och fick in ett rätt tidigt mål trots att vi kanske inte spelade fantastiskt den första kvarten så fick vi hål på dem. Sedan fick vi rätt på det och kunde gå till halvtidsvila med en stabil ledning, något som vi kunde bygga vidare på i andra halvlek och vinna komfortabelt. Det var många saker som var positiva från matchen som vi tar med oss.

Ni har satt er själva i en bra position för att klara kontraktet, har laget gott självförtroende?

Ja, det känns åtminstone mycket bättre när vi har allt i egna händer. Vinner vi på lördag så klarar vi oss kvar. Det känns väldigt bra, även om det blir en svår match på lördag så är det mycket upp till oss själva nu och vi fick självförtroende efter vinsten senast. Det har känts mer positivt den senaste tiden.

På lördag väntar en direkt avgörande match mot Prespa, vad vet ni om dem i nuläget?

Vi har ju sett dem i ett antal matcher, man har följt matcher under säsongen och specialstuderat dem den här veckan och vi kommer fortsätta titta på dem fram till lördag. Det är ett bra lag med många bra individuella spelare som kan göra mycket för laget. Men vi vet också att vi är ett bra lag och kan spela bra på vårt sätt om vi får det att stämma.

Det spelas andra avgörande matcher samtidigt, kommer ni följa dem på något sätt?

Ja, absolut. Vi måste ha lite koll på hur det går i de andra matcherna. Om vi vinner spelar de andra matcherna ingen roll men om vi inte gör det så är där andra scenarion där de andra resultaten spelar roll för oss. Vi kommer ha någon kommunikation så vi har lite koll under matchens gång. Men vår största prioritet ligger såklart på att vinna vår egen match.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas och tror att vi ska vinna matchen och det kommer säkert bli en fartfylld match eftersom båda lagen behöver vinna. Det blir som en cupfinal där det säkert komma vara en hel del stämning och nervositet i början men sedan kommer det nog öppna upp sig ju längre matchen går. Vi förbereder oss på en riktig fight där nere, de kommer göra allt för att vinna och vi måste göra en maxprestation för att ta hem alla poängen och hålla oss kvar i serien.

Matchen spelas på lördag den 5 november klockan 14:00 på Malmö Stadion.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Brommapojkarna och Vasalund. Hela hösten har det varit en kamp mellan Brommapojkarna och Vasalund om serieledningen, omgång efter omgång har lagen följt varandra och följt upp med bra prestationer i var omgång. Det är rätt unikt med två lag över sextio poäng i Division 1, och detta har lett fram till en ren seriefinal i den sista omgången. Båda lagen har allt att vinna och det lär inte vara någon som håller handen på handbromsen i det här läget. Oavsett utgång på matchen är båda vinnare, sett till säsongen som helhet och att de antingen tar direktplatsen eller kvalar.

 

VeckansMatchPlaylink_bp_vasa

 

Olof Mellberg, IF Brommapojkarna

Olof Mellberg Foto: Bildbyrån

Olof Mellberg
Foto: Bildbyrån

Ett sent mål ledde till tre poäng mot Nyköping senast, din bild av den matchen?

Jag tycker vi gör en bra match med tanke på förutsättningarna; svår plan, blåsigt och ett duktigt Nyköping. Vi hade stort bollinnehav och bra press i försvarsspelet och vinner välförtjänt till slut i en av de svåraste bortamatcherna på året.

Du själv åkte upp på läktaren i slutet, vilket innebär att du inte får leda laget i seriefinalen. Ändrar ni förberedelserna något utifrån de förutsättningarna?

Nej, vi förbereder oss alltid väldigt noggrant under träningsveckan så vi ändrar inte på rutinerna där.

Ni tar ju emot tabelltvåan Vasalund nu, seriefinal och derby, vad vet ni om dem?

Vi har väldigt bra koll. De har spelat på samma hela säsongen och gjort det bra. Jag har generellt varit väldigt noggrann i min scouting på alla lag och lagt ner mycket tid där. Dels för att jag anser att det är viktigt, men också för att jag personligen inte hade så bra koll på lagen och spelarna förrän säsongen drog igång.

Ni har allt i egna händer och kan bärga seriesegern vid en poäng, hur påverkar det er?

Jag hoppas och tror att det påverkar oss positivt. Vi går in i matchen med mycket självförtroende efter en riktigt stark höstsäsong. Vad som än händer så är det två lag som möts med en fantastisk säsong bakom sig. Jag tror att det är första gången i den nuvarande Division 1-historien som två lag kommer upp i sextio poäng.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att vi kommer att dominera spelet. Utgången hoppas jag blir tre poäng men Vasalund är mycket farliga med spetsspelare på de flesta positionerna så det blir tufft.

 

Pascal Simpson, Vasalunds IF

Pascal Simpson Foto: Bildbyrån

Pascal Simpson
Foto: Bildbyrån

En uddamålsseger mot Västerås senast, hur ser du själv tillbaka på matchen?

Den matchen var ju väldigt speciell för vår del, vi gör kanske inte vår bästa hemmamatch i år men det viktiga för oss var att få med oss minst en poäng så vi kunde ha det i egna händer i avslutningen. Det var en speciell match för vi hade två spelare på två gula kort, de var väldigt försiktiga under matchen för att inte dra på sig ett tredje och de var kanske lite för försiktiga. Vi kunde inte agera riktigt som vi brukar hemma. En annan sak är att Västerås hade en utespelare i mål och det tror jag påverkade laget. Sedan ska man komma ihåg att Västerås är ett bra lag, de har många bra spelare och nu hade de inget att spela för och kunde spela ut lite mer. Jag är nöjd vi kunde ro hem det och har möjligheten att ro hem serien på söndag.

Ni har satt er i en bra situation inför slutomgången, hur ser du tillbaka på året?

Det har varit väldigt bra för Vasalund, det är bara att titta i backspegel – förra året var man i de nedre regionerna och klarade sig kvar i den sista omgången. I år har vi fått till det mesta, värvningar, träningar och så. Vi har fått spela med nästan samma trupp under hela året och jag tror att alla dessa bitar är nyckeln till framgång. Det är flera saker som gör att det går bra, och det är väl dessa bitarna då samt mitt samarbete med Pierre Gallo. Jag är nöjd med året.

Det är tabellettan Brommapojkarna ni möter nu, hur mycket vet ni om dem? 

BP har vi såklart bra koll på, vi har relativt bra koll på de lag vi möter men dessa har vi väl bättre koll på eftersom de är från Stockholm. Både jag och Gallo har varit i föreningen tidigare och vi vet hur de vill spela. Vi har scoutat dem på plats mycket och sett en del matcher. Vi har bra koll på dem och vet hur vi ska agera. Sedan vet man aldrig när det väl är dags, det lär säkert vara en hel del publik och vi tycker det är en fördel att vi måste vinna matchen. Gå in i en match och veta att man klarar sig på kryss är aldrig bra, så där ser jag att det är en fördel för oss. Och jag vet om att BP har respekt för vår fart i vårt anfallsspel.

Ni har allt i egna händer, vid vinst avancemang och annars kval, hur påverkar det er?

Vi har precis som under hela säsongen bara tagit en match i taget, vi kände ganska tidigt att det skulle avgöras nu på söndag. BP har också gått bra och det är ovanligt att två lag går så här bra. Är det något lag man vill slå så är det såklart storfavoriten, vi hade en bra match mot dem hemma där de kvitterade i slutminuterna. Går det inte hela vägen så får vi kvala, och ta det därifrån, jag ser det som att vi har två matchbollar de kommande veckorna.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgången tror jag såklart blir att vi vinner matchen, jag tror att det kommer vara lite spänt från bägge lagen inledningsvis och sedan tror jag att det laget som snabbast kan ta tag i taktpinnen får en stark fördel. Det första målet tror jag inte har så stor betydelse i den här matchen, det är min spontana känsla. Är det BP som gör det första målet är det bara full gas för vår del, och är det vi så kan vi inte slå oss till ro där. Jag är övertygad om att det kommer avgöras i andra halvlek.

Matchen spelas på söndag den 6 november klockan 15:00 på Grimsta IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.