Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Västerås SK och Södertälje FK. Vi är framme vid slutomgången av serien och precis som förra året har vi dramatik i bottenstriden med oss in i den sista omgången. Även denna säsong är ”VSK” inblandade i den här dramatiken och efter vändningen uppe i Umeå senast kommer de till match med ett gott självförtroende. De tar emot Södertälje hemma på Swedbank Park, ett Södertälje med sviktande form, i en direkt avgörande match. Det lag som står som vinnare på söndag eftermiddag kommer att knipa den sista platsen i Division 1 Norra till nästa säsong.

 

Banner600

 

Peter Markstedt, Västerås SK

Peter Markstedt Foto: Meli Pettersson Ellafi/Bildbyrån

Peter Markstedt
Foto: Meli Pettersson Ellafi/Bildbyrån

Ni kommer från en makalös vändning i Umeå, hur beskriver du matchen?

Som ganska svängig, jag tycker vi startade matchen väldigt bra och var bra under de första 25, och borde väl ha gjort ett par mål under den perioden. Sedan höjde sig Umeå och de började skapa lägen på oss och gjorde till slut mål. Andra halvlek började vi också bra men åkte på ett tidigt baklängesmål och då kändes det tungt. Sedan ökade vi lite och skapade mängder av lägen, fick in lite mål och var kliniska framför mål och kunde på så sätt också döda matchen.

Er höstsäsong har varit helt magisk, är det supportrarna som bär fram er?

Dels har de en stor del i att vi överhuvudtaget finns, vi har tagit in fem spelare under sommaren som vi inte kunde gjort utan dem. Så sett har de gett oss chansen på riktigt i höst. De har dessutom varit med oss på både hemma- och bortamatcher och stöttat oss på ett sätt vi inte varit vana vid tidigare, vilket på så sätt har lyft oss till nya höjder. Sedan tycker jag att vi fått för lite poäng sett till fotbollen vi spelat, men goda prestationer är skälet till att vi vann borta mot Umeå.

Nu väntar Södertälje i en helt avgörande match, vad vet ni om dem som lag?

Vi vet att det är en nykomling, ett lag med spetsegenskaper och ett lag som är i svajning med en form på andra hållet medan vi är i en form på väg uppåt. Vi har presterat bra under en längre period nu och vet om att vi kan. Medan Södertälje förmodligen har fler frågetecken och känner att de är i ett jobbigt läge där de har allt att förlora i matchen mot oss.

Ni har allt i egna händer, hur tror du själv att inramningen blir på arenan?

Jag tror den blir grym, vi kan nog förvänta oss ett publikrekord för året alla dagar i veckan, då blir det bra. Sedan gäller det att vi presterar, då blir det en riktigt bra stämning på arenan, det kan bli en fantastisk kväll för alla inblandade. Vinner vi så kommer vi mest troligt spela i Norrettan även nästa säsong. Det känns bra att komma till match med det faktum att vi har spelat väldigt bra fotboll på sistone och tagit poäng, det är något som vi tar med oss till på söndag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag gissar att vi kommer ta tag i taktpinnen ganska omgående, det räcker med ett kryss för Södertälje men jag förväntar mig att de kommer ut ganska balanserat och försöker hålla tätt för den anstormning de väntar sig. Jag tror att vi tar tag i det hela och försöker styra matchen, utgången är enkel – vi vinner med 2-0.

 

Pascal Simpson, Södertälje FK

Pascal Simpson Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Pascal Simpson
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Ni kommer närmast från ett tungt poängtapp mot Huddinge, din analys?

Jag hade förväntat mig ett Huddinge som skulle vara lite desperata och ligga på lite mer, men första halvlek blev inte riktigt så. Vi hade en matchplan att ligga lite längre i planen och slå mot dem med omställningar då. Men vi fick inte till vårt anfallsspel, vi skapade väl en chans på hela första halvleken men Huddinge skapade inte mer. Sedan fick vi en olycklig start på andra halvlek där Huddinge gjorde 1-0 nästan direkt. Vi försökte att arbeta oss in i matchen och gjorde två snabba byten och fick därigenom in lite ny energi och kvitterade på en fast situation. Det svängde lite fram och tillbaka och vi gjorde ett mål som dömdes bort för offside, det var förstås väldigt tungt. På övertid så gjorde Huddinge mål, efter individuella misstag av oss och det var så typiskt, en riktigt sur förlust.

Det har varit ett par omgångar nu där ni tappat poäng, hur påverkar det er?

Det är klart att vi haft en negativ trend, vi har tagit en poäng på de fyra senaste matcherna och det sätter sig så klart i bakhuvudet på spelarna. Samtidigt har de andra lagen där nere tagit poäng på sistone, då får de medvind och råg i ryggen. Västerås kommer självklart ha en fördel i matchen med hemmaplan, sin klack och deras form men vi har en plan för hur vi skall hantera dem i matchen. Det är en balans som vi vill ha, man får inte vara för passiv eller för offensiv för då går bort sig. Det viktigaste för oss är att vi fokuserar på hur vi skall hantera matchen.

På söndag väntar en direkt avgörande match, vad vet ni om Västerås?

Självklart vet vi en hel del om dem, vi har följt dem de senaste omgångarna. De har gjort en bra höst och gjorde ett par bra nyförvärv i somras som också stärkt dem under höstsäsongen. Vi har bra koll på deras styrkor och svagheter, vi kommer inte kunna skylla på att vi inte vet hur de skall agera i alla fall.

Att vinna eller försvinna, kan det vara något som sätter sig i bakhuvudet?

Ja, alla vet ju om förutsättningarna. Vinner vi inte så är vi ute liksom och vi har ju pratat om det i flera veckor att vi inte vill lämna kvar det till sista matchen utan skall rädda kontraktet i god tid men nu blev det så ändå. Jag skulle bli väldigt förvånad om inte killarna ger allt, det har sett bra ut på träningarna och det är mycket anspänning inför den här matchen. Man kan aldrig veta hur det kommer att bli i matchen, men vi skall förbereda oss på bästa sätt inför den här matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror väl att första kvarten kommer bli väldigt intensiv och det gäller för oss att stå emot det trycket som kommer att bli. Sedan tror jag att Västerås kommer vara tvungna att kliva på, så för vår del handlar det om att försvara oss väl och då vet vi att de har brister i sitt försvarsspel som vi skall utnyttja. Sedan vet man aldrig hur det blir i match, de kanske gör ett tidigt mål eller så gör vi ett tidigt mål och då förändras ju allt. Västerås är ett anfallsglatt lag och de kommer vilja anfalla, vi måste vara beredda på den anstormningen inledningsvis och sedan jobba oss in i matchen. Jag tror att det slutar med att vi klarar oss kvar i serien, resultatet vågar jag inte riktigt sia om, men det känns som att vi klarar oss kvar.

Matchen spelas på söndag den 1 november klockan 15:00 på Swedbank Park.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan IK Oddevold och IS Halmia. Oddevold gick som tåget under vårsäsongen men har haft en väldigt svag form hela hösten och har därför inte kunnat haka på i jakten på kvalplatsen fullt ut. Men likväl har de chans att knipa fjärdeplatsen i en väldigt tuff serie, ett mål som laget verkar ha ställt in sig på. Halmia har sedan länge varit borträknade men efter en bra form i höst har de lyckats ta en del poäng och inför slutomgången har de chans, om Qviding förlorar mot Lund, att rädda kontraktet om de tar en tre poäng på söndag. Det kommer bli en mycket känslosam match.

 

Banner600

 

L-O Mattsson, IK Oddevold

L-O Mattsson Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

L-O Mattsson
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Det blev oavgjort mot Qviding senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi gjorde en ganska bra match, vi hade ett bättre anfallsspel än vi haft på länge. Jakob Berg var tillbaka och gjorde det bra framåt, sedan gjorde Fabrice Tape också ett bra inhopp och gjorde ett poäng genom en assist. Det var många som var bra i matchen, men Jakob var nog den som var bäst och anfallsspelet var jag riktigt nöjd med.

Er egen säsong, hur summerar du och laget den som helhet?

Innan serien fanns det folk som trodde vi nästan skulle trilla ur, vi hade elva spelare ut och lika många in och det såg väl lite mörkt ut då. Vi blev på upptaktsträffen tippade som nummer sju av Svenska Spel, men sedan gjorde vi en bra vårsäsong där vi nästan överpresterade lite. När höstsäsongen inleddes såg det bra ut, vi hade bara en förlust på de första femton omgångarna, men under sommaruppehållet fick vi Mikaelsson skadad. Det var nog den sämsta skadan vi kunde få emot oss, han var en av våra viktigaste spelare under våren. Vi förlorade mot Norrby borta, visserligen kvitterade vi i slutminuterna men när vi lyfte upp laget och tryckte på fick vi ett kontringsmål mot oss i den 95:e minuten. Matchen efter förlorade vi mot Landskrona efter ett baklängesmål på övertid, efter det kom matchen mot Husqvarna där den flyttades till en onsdagskväll på grund av regnskadad plan, där förlorade vi också. Vi kom in i en olycklig period men vi vann mot Kristianstad och efter det har vi varit lite bättre och har spelat bra, vi har väl i alla fall vänt trenden.

Nu väntar Halmia i sista matchen för säsongen, vad tycker du om dem?

Alla säger att de spelar en bra, trevlig och fin fotboll. Jag själv vet inte vad det är för något, man säger det om Qviding också men när de ligger under och behöver göra mål så går de ifrån sin filosofi. Men i Halmia finns det ett par bra spelare, de fick in Liridon Selmani i somras som lämnade oss, han har gjort ett par mål för dem. De har även fått in målvakten Sahlman som har en del allsvenska matcher.

Det blir din sista match som tränare i klubben, hur är känslorna för det?

Matchen är viktig, inte minst för att om vi vinner den här matchen blir vi fyra i serien och om vi lyckas med det har vi gjort en riktigt bra säsong får jag säga. Mina känslor är väldigt blandade för att lämna Oddevold, jag är den ende i området som tränat Oddevold, Ljungskile och FC Trollhättan. De andra två lagen har jag fått upp en division men det hann jag inte göra med Oddevold, och det irriterar mig. Det känns inte som jag fullbordat mitt livsverk, det här är en klubb som jag är väldigt glad i och det hade varit en förhoppning att få upp dem till Superettan. Jag har en stark känsla för Oddevold, jag bor ju bara sju minuter från träningsanläggningen. Det finns inte så mycket mer och säg, vi kom överens om att gå skilda vägar här i veckan, det är mycket blandade känslor kring beslutet.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror ju, om jag känner mina spelare rätt, att de kommer vara oerhört laddade och ge allt för att ge mig en bra avslutningspresent. Jag tror Halmia kommer få en väldigt tuff uppgift. Men vi har inte helt ordinarie lag, vi har två spelare som är avstängda i Mikaelsson och Stanisic, och sedan har vi Alushaj, Kallberg och Johansson skadade så det är många spelare borta, men det ska inte hindra oss från att göra en väldigt bra match. Jag tror att vi vinner matchen och att vi slutar på en fjärdeplats i serien, då skulle jag vara riktigt nöjd.

 

Peter Lindau, IS Halmia 

Peter Lindau Foto: Robert Boman/Bildbyrån

Peter Lindau
Foto: Robert Boman/Bildbyrån

Ni kommer från en seger mot Oskarshamn, hur minns du själv matchen?

Vi startade matchen riktigt bra, de första tjugo spelade vi en kanonfotboll och skapade mycket målchanser. Det borde varit årsbästa med tanke på vilken fotboll vi spelade och hur många chanser vi skapade. Sedan blev det lite stiltje och i slutet av halvleken var det inte alls bra, de gjorde ett mål där målvakten ställdes lite efter att bollen styrts på en försvarare. I andra halvlek blev det lite nervöst, men vi skapade ett par chanser och lyckades få in ett mål. Det blev än mer nervöst i slutet av matchen, de lyfte fram och tryckte på mot oss. Det skulle blivit mer än 2-1 i en sådan match, sett till hur många chanser som skapades.

Det är dags för sista omgången och ni möter Oddevold, vad vet ni om dem?

Vi vet ju mycket om alla lagen, inte minst för att man kan se matcherna på video och för att vi har mött dem flera gånger innan. Vi har en bra koll på Oddevold, jag är lite osäker på hur skadeläget ser ut, men deras mittback Stanisic är väl avstängd och Alushaj är skadad och kan inte var med och spela. Även Kallberg skadade sig mot Qviding och lär inte komma till spel mot oss. De befarade en korsbandsskada och det är synd om honom ifall det stämmer. Vi får se hur de ställer upp, Patriksson är alltid farlig och jag gillar Mikaelsson, teknisk och målfarlig. De har haft många bra spelare, de från Trollhättan är ju också duktiga.

Ni måste vinna för och ha en chans att rädda kontraktet, påverkar det er?

Vi har varit i den här situationen de senaste fem matcherna där det varit vinna eller försvinna hela tiden och jag tycker vi har gjort det överraskande bra sett till hur säsongen har sett ut innan, så pressen har bara varit positivt för vår del.

Ni är beroende av att Qviding förlorar, kommer ni följa den matchen något?

Det är inte omöjligt att vi har två stycken som åker ner och ser den matchen, jag tror det blir så. Vi kommer i så fall ha en viss kontakt däremellan, annars finns det ju en resultattavla på arenan där vi kan följa resultatet men det kan vara bra för oss att ha en direktkontakt på plats i Lund så vi får veta hur det ser ut och så.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Väldigt svårt att säga, nu har vi spelat bra fotboll också och klarat av att spela lite mer som vi övar på träningarna. Sedan vet man aldrig hur spelarna klarar av det på planen, en tung gräsplan i början av november. Kan vi spela en bra fotboll och skapa chanser så växer ju självförtroendet, så har det sett ut på sistone att vi gjort lite mer mål när vi tryckt på i matcherna – förhoppningsvis kan vi göra det på söndag också. Om jag ska tippa så tror jag att vi vinner matchen med 2-0.

Matchen spelas söndag den 1 november klockan 15:00 på Rimnersvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.