Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan BK Forward och Eskilstuna City. Med bara två matcher kvar av den här säsongen är de flesta lag i en position där de inte kan röra sig särskilt mycket i tabellen, varken uppåt eller nedåt och så är det även för dessa två lag. Forward ligger visserligen på den övre halvan i tabellen men kan inte hota om kvalplatsen i år igen. Eskilstuna ligger sist och tåget gick för dem redan för två veckor sedan, hur det än går de sista två matcherna kommer de vara ett av lagen som trillar ur serien i år. Men innan dess vill de avsluta serien snyggt.

 

VeckansMatch25Norra

 

Magnus Kihlberg

DSC_0789Det bjöds på målfest i er senaste match, vad har ni som lag tagit med er från den matchen?

Vårt offensiva spel, vi har såklart diskuterat defensiven också och kanske framförallt gått igenom ett av målen vi släppte in. Offensiven har blivit bättre och bättre under hösten och det är väl därför som vi har tagit med oss det här.

Fyra av dina spelare är uttagna till Morgondagens Stjärnor, vad betyder det för såväl dig som tränare och dem som spelare?

Som tränare är det förstås kul att de unga spelarna har tagit chansen och gjort sig förtjänta av platsen, det är ingenting som kommer gratis till dem utan de har verkligen jobbat hårt för det. För dem är det såklart kul att deras jobb uppskattas, det är dem som är BK Forwards framtid och det är kul att det syns att dem gör ett bra jobb.

På lördag gästas ni av Eskilstuna, vad minns du från ert vårmöte med dem?

Alldeles för mycket tyvärr, vi ledde med 1-0, sen bommade vi en straff och dem avgjorde på övertid, så den matchen glömmer man inte bort i första taget.

Med tanke på deras tabelläge, finns det en risk att ni underskattar dem?

Risken finns ju alltid och det var väl lite så mot Selånger tycker jag, att man inte gjorde jobbet fullt ut. Det blir ju så ibland och nu var det så i förra matchen men jag tror inte att vi gör om det misstaget två gånger i rad.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Jag tror att vi vinner med 3-0, men de kommer nog ha lika mycket boll. Vi spelar lite annorlunda nu än tidigare, så det kommer vara jämnt i bollinnehav. Vi kommer inte ge dem några ytor utan ligga kompakt som lag och se till att ställa om på dem.

 

Daniel Wiklund, Eskilstuna City

Daniel WiklundNi föll mot serietvåan Dalkurd i den förra matchen, vad har ni pratat om efter den matchen?

Vi har mest pratat om de positiva sakerna som vi gjorde och de bra bilderna av den matchen, vi hade en bra kontroll på den under hela första halvleken och det stod 0-0 i halvtid. Sen faller vi på att vi inte sätter dit våra lägen som vi skapar, men som sagt är det mest de positiva sakerna som vi har fokuserat på.

Det har blivit ett par förluster på rad och ni är nu klara för degradering, känns det som att luften gått ur er eller kämpar ni på ändå?

Nej, det känns inte som att luften gått ur oss på något sätt, vi har bra med folk och en hög intensitet på träningarna. Det finns en hög moral och styrka i truppen och vi vill avsluta snyggt och påbörja någonting nytt och det känns förstås skönt som tränare att se.

När säsongen snart är slut, vad är de främsta skälen till att ni ligger där ni ligger?

I vårt fall kan vi snabbt konstatera att det är oskickligheten vi haft och rutinen som vi har saknat, att dels kunna behålla ledningar men även att kunna ställa om från att vara ett defensivt lag till att vara det lag som för matcher. Med facit i hand kunde man kanske köpt in mer rutinerade spelare men den ekonomin har vi som klubb inte.

Till helgen gästar ni Forward, hur är dem som lag att möta?

Vi har trivts väldigt bra mot dem, framförallt på hemmaplan där vi vunnit både förra året och i år. Det är ett lag som passar oss bra då dem gillar att hålla bollen inom laget och har en bra variation i sitt passningsspel. De har en bra mix av äldre och yngre spelare och tillhör ett av de bättre lagen i serien tycker jag.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Det kommer att vara en öppen match, dem kan inte röra sig speciellt mycket, varken uppåt eller neråt och vi kan inte förändra vår situation. Vi har börjat arbeta inför nästa år och jag tror att de tänker likadant, därför är väl utgången svår att gissa men jag har trott på vinst i var match i år och får göra det nu också.

Matchen spelas på lördag den 19 oktober, klockan 15:00 på Trängens IP. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan IS Halmia och Torslanda IK. Till skillnad från matchen i norrettan har dessa två lag egentligen allt att spela för, Halmia har som nykomlingar överraskat positivt under säsongen och kan, om andra resultat går deras väg, knipa kvalplatsen från Oddevold. Det krävs dock att de vinner sina två kvarvarande matcher och att de gör en del mål. Torslanda ligger under strecket och behöver likt Halmia att andra resultat går deras väg samt att de själva vinner sina matcher och gör det med stora siffror. Med tanke på att båda lagen är i så stort behov av att vinna kan vi nog förvänta oss en öppen, offensiv och målrik match.

 

VeckansMatch25Södra

 

Peter Lindau, IS Halmia

lindau_126836913En viktig vinst mot Kristianstad senast, vad har ni talat om efter matchen?

Vi har gått igenom matchen, precis som vi brukar göra, och har tagit med oss de saker som varit bra och de saker som vi behöver förbättra. Annars har det inte varit så mycket att prata om, vi behöver ju vinna våra två kommande matcher om vi vill ta chansen att springa om Oddevold i serien.

Ja, ni har ju i teorin fortfarande chans att knipa kvalplatsen, hur mycket tänker ni på det i detta skede?

Det är klart att man tänker på det, så är det ju, vi ser ju i tabellen vart vi ligger och då ser man också vad som krävs, det är tre poäng och sex mål som vi behöver ta in på dem. Därför gäller det att ta tag i det med början redan till helgen och då också se till att vinna med ett par mål. Det är så man får tänka, vi kan inte åka ur och har ingenting att förlora så nu är det bara att köra på.

Vad är skälen till att det gått så bra för er som nykomlingar i år?

Vi har spelat en bra fotboll under hela året, även om vi haft en del otur med skador under året, men det var en bra start i våras för vår del med ett par vinster och sen har det fortsatt gå bra för oss. Nu i efterhand kan man gräma sig lite över att vi inte vann på åtta matcher i somras, om vi hade vunnit två av dem matcherna hade vi varit med där uppe nu.

Till helgen tar ni emot Torslanda, hur är dem som lag att möta?

Jag har inte sett dem mer än i vår match med dem i våras och det var i andra omgången så det är ett sen nu, den matchen slutade 0-0 på konstgräset där.
Men de inledde säsongen, likt oss, bra men sen har det gått lite sämre i höst och de har nu halkat ner under strecket. Dem är ju i samma situation som oss på lördag och måste vinna för att ha en chans att hänga kvar, det betyder ju att matchen blir lika viktig för oss båda.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Eftersom att båda lagen måste vinna så hoppas jag att det blir så att publiken får titta på en offensiv match med bra anfallsspel och många chanser. Eftersom att vi behöver göra ett par mål i matchen så tippar jag att vi vinner med 3-0.

 

Tomas Östlund

tomas-stlundDet blev en 1-0 vinst mot Limh/Bunkeflo senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Vi har väl egentligen hittat tillbaka till vårt försvarsspel igen, både mot Utsikten där vi fick med oss en pinne och mot LB07 nu senast. Matchen var väl inte så bra egentligen och de kändes lite uddlösa, men vi vann och det var väl sett till det hela rättvist, men det var väl ingen sprudlande fotbollsmatch om man säger så.

I teorin kan ni fortfarande rädda kontraktet, men det krävs att en del resultat går er väg, tror ni på det själva eller ställer ni in er på degradering?

Det är klart att när man inte kan påverka det själv längre så vet man att det ska mycket till för att klara kontraktet, men så länge chansen finns är det lättare att motivera både spelare och sig själv. Det märks på träningarna att det fortfarande finns ett ”go” i grabbarna, men i matchsituationer har det varit lite annorlunda, där har inte riktigt samma vilja och ”go” kommit fram som på träningar.

Om du får analysera säsongen lite kort, varför har det gått som det gått?

Spontant är väl känslan att Torslanda är en förening som handlar mycket om kamratskap och så, vilket förstås är viktigt. Men det är väl lite så att man spelat i föreningen under hela sitt liv och det känns ibland som att det är viktigare att tillhöra klubben än någonting annat. Därför lyckas inte alla riktigt plocka fram det där lilla extra som behövs, man har kanske inte riktigt den ambitionen eller drivkraften, man är nöjd bara genom att få tillhöra Torslanda.

På lördag gästar ni Örjans Vall och Halmia, vad minns du från ert förra möte med dem?

Det var i början av säsongen och vi hade väl inte någon direkt känsla av vart vi stod ännu och var därför väldigt defensiva mot dem. Vi låg väldigt lågt i vårt försvarsspel och de spelade runt bollen men skapade inte några jättechanser egentligen. Dem var spelförande hela matchen men fick inte hål på oss, det var en riktig 0-0 match. Det är ett bra lag och de har en bra metodik i sitt spel tycker jag, men vi ska ligga lite högre och försöka störa dem, vi måste ju själv vinna matcherna som återstår här och dessutom göra ett par mål också.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Det kommer säkert bli att de har mycket mer boll än oss men vi måste ligga högre upp och störa dem så att de inte får föra hela matchen, kanske kan det resultera i att vi kan sno bollen högt i banan och göra något mål, det tror jag på.

Matchen spelas på lördag den 19 oktober, klockan 15:00 på Örjans Vall. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.