Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Nyköpings BIS och Sollentuna FK. ”Bissarna” står noterade på fyra raka segrar och har onekligen fått till en bra form efter tränarskiftet. Samtidigt krigar Sollentuna på för nytt kontrakt och behöver ta en trepoängare i helgen, om de inte vill vara beroende av andra resultat, för att hålla sig på den säkra sidan.

 

veckansmatch-n

 

Brian Clarhaut, Nyköpings BIS

Brian Clarhaut Foto: Bildbyrån

Brian Clarhaut
Foto: Bildbyrån

1-0 mot Umeå senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det var en match med två halvlekar kan man säg, vår första gjorde vi väldigt bra och höll i långa perioder upp det mesta av bollinnehavet. Men Umeå var väldigt kompakta och gjorde det svårt för oss att skapa chanser. I den andra halvleken försökte vi behålla en hög press men jag tror de långa resorna tar ut sin rätt på det mentala där och de lyckades trycka ner oss lite. Det var en bra match och Umeå är ett svårt lag att möta, de är duktiga på att trycka ner sina motståndare och när en match öppnar sig som denna gjorde är de svåra att möta.

Du tog över huvudansvaret efter John Wall för ett tag sen, vad har du ändrat på?

Jag tog över laget strax innan vi skulle möta Brage borta, vi hade inte säkrat kontraktet och behövde börja plocka lite poäng. Jag tror inte att jag förändrat så mycket i spelet utan det har nog främst handlat om det mentala, att vi försökt ändra kulturen och miljön kring tävlingsmomentet. Kanske är vi lite annorlunda i vårt spel ändå, vi är kanske lite snabbare i vårt anfallsspel och har väl gjort sjutton mål på fem matcher under min ledning. Det är de sakerna, bygga en vinnarkultur- och vinnarmiljö, som vi har försökt lägga lite mer fokus på.

Ni har fyra raka vinster, hur gott är självförtroendet i spelartruppen just nu?

Truppen har en tro och vi pratar om det varje dag, och ser till att vi varje dag vill vara en vinnare oavsett om det handlar om smålagsspel eller seriematcher. Jag säger det till laget hela tiden, man måste vilja bygga en vinnarkultur och fortsätta sträva efter att ta tre poäng hela tiden. Det är ingen slump att man gör mål i den nittionde minuten om man vägrar ge upp. Killarna har självförtroende men är också ödmjuka, de vet om att varje match kommer vara tuff och om de inte gör det som behövs kan det vända fort om man inte är noggrann med detaljerna.

Det är Sollentuna som gästar er i helgen, vad vet du om dem i nuläget?

Jag har sett några av deras matcher, när vi mötte dem tidigare i år så såg vi att de var farliga. De har en ny anfallare också, han är farlig och har bra distansskott. Det är ett lag som inte har bra resultat med sig de senaste veckorna så de kommer garanterat vara hungriga mot oss. Det är ett lag som vi måste vara förberedda på och med vår grupp så har de en extra motivation med tanke på resultatet tidigare i år och det är klart det finns i vårt bakhuvud nu.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi har flyttat matchen till vår konstgräsplan då det har regnat väldigt mycket i veckan och gräsplanen var inte spelduglig, men jag tror det kommer gagna oss att spela på konstgräs. Jag tror det kommer vara en match där de sätter mycket press på oss, men med tanke på resultaten så går vi in i varje match i tron om att vi kan ta tre poäng och det är den inställningen vi vill ha med oss varje vecka. Det är den känslan vi har och ska ha med oss varje vecka oberoende av vem vi möter. Men det kommer bli tufft, de är en bra motståndare.

 

Christer Mattiasson, Sollentuna FK

Christer Mattiasson Foto: Bildbyrån

Christer Mattiasson
Foto: Bildbyrån

Förlust borta mot Assyriska FF senast, vad är dina tankar om den matchen?

Vi gav bort trettiofem minuter på grund av lite taktiska missar och låg lite lägre än vad vi brukar göra, så vi fick jaga mycket boll och de lyckades göra 1-0 tämligen enkelt. Vi tog inte tillvara på våra tre chanser att göra mål i första halvlek heller. I andra halvlek spelade vi nästan man-man på hela plan under hela halvleken och skapade mycket chanser. Till slut fick vi in ett mål, självmål efter touch på deras spelare. Vi kände att vi var bra och gick för det och försökte säkra kontraktet men istället fick vi ett bolltapp varpå de kunde ställa om på oss och göra mål. Synd, vi förtjänade minst en poäng. Jag är besviken, men det har anledningar så som att vi saknade en hel del spelare så det var tuffa förutsättningar, något som till slut stjälpte oss tyvärr.

Bara två poäng på de senaste fyra matcherna, vad beror den svaga poängskörden på?

Mycket småskador, framförallt på centralt mittfält. Mot Sandviken ledde vi i slutet men tappade in 2-2 i 90:e. Vi har inte offrat oss lika mycket och har inte varit lika skickliga på att såra motståndarna som vi gjorde i våras. Kanske har vi inte haft de marginalerna med oss som vi hade då heller. Det är små marginalen, men de sista veckorna tycker jag att träningsnärvaron och kvalitén höjts. Nu behöver vi ha lite marginaler på vår sida och det får man om man jobbar hårt för det och gör rätt saker.

Ni gästar formstarka Nyköping den här helgen, hur mycket vet du om dem?

Väldigt mycket, men det är inte bra att veta för mycket heller. Men det är helt klart seriens formstarkaste lag. Det gäller att få stopp på Christan längst fram så han inte får avsluta för han har ju visat sig vara en bra avslutare. Det är ett lag med bra spelare på varje position.

För att inte ha dramatik in i det sista behöver ni vinna, hur ska ni hantera det?

Att inte tänka på vad alla andra gör utan gå till vår egen insats. Vi är ett ungt lag som gör sin första säsong i Division 1. Vi pratar om att fokusera på rätt saker och göra vår bästa insats. Vi vill bara fokusera på vårt eget i det här skedet och det är vad vi trycker på som mest just nu.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag har ju svårt att se att ett lag med så pass bra flyt inte skulle vilja trycka sönder oss direkt från början. Vi kommer vara fullt rustade för de här bitarna. Vi kommer vara mer aggressiva och försöka hålla vår nolla intakt så länge som möjligt och skapa lite småchanser hela tiden. De kommer få ta tag i taktpinnen och så får vi etablera ett spel allt eftersom.

Matchen spelas på söndag den 29 oktober klockan 13:00 på Rosvalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Skövde AIK och Assyriska BK. På höstens kant är det alltid öppet för ”kvalrysare” i slutomgångarna, och nog är det så i denna match. Skövde behöver ta poäng för att komma ikapp, och om, Assyriska BK. Assyriska BK behöver hålla Skövde bakom sig i tabellen för att kunna säkra fortsatt Division 1-kontrakt.

 

veckansmatch-s

 

Charbel Abraham, Skövde AIK 

Charbel Abraham Foto: Idrottsfoto

Charbel Abraham
Foto: Idrottsfoto

Ni föll borta mot Kristianstad senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi gör väl ingen jättebra start på matchen, släpper in ett mål efter bara någon minut och sedan gör de 2-0 efter drygt tjugo minuter. Sedan kvitterar vi innan halvtidsvilan och det var positivt. Vi tryckte på i andra halvleken och skapade mycket chanser men bollen ville inte in. Så kan man summera det, att vi gjorde en dålig första men en bra andra halvlek.

Häromveckan slog ni Landskrona hemma på Södermalms IP, vad har det betytt för er?

Det var ju positivt efter det så klart, men vi har ju slagit alla tre topplagen på hemmaplan. När vi har mött topplagen och pressen inte har legat på oss har det fungerat bra och vi har varit stabila och presterat bra. Det har varit lite mindre bra prestationer när vi har spelat mot de lag som vi på pappret förväntats att vinna över. Man ska ju inte ha sådana förväntningar, men det blir lätt så och då har det tyvärr låst sig en aning för vår del.

Nu tar ni emot Assyriska BK på den arenan, hur mycket vet du om dem?

De har ju haft en otroligt bra höst måste jag säga, de har fått in många nya spelare som verkar ha gjort det bra. Ett individuellt väldigt skickligt lag, så det blir tufft helt klart. Vi gjorde ingen bra match mot dem borta men nu är vi på vår hemmaplan.

Ni måste nästan ta tre poäng för att inte vara avhängda, hur kommer ni hantera det?

Vi måste ta tre poäng för att ha det i egna händer, vi är inte helt borta än även om det skulle bli kryss. Men vi går självklart för att vinna matchen, alla vet vad det handlar om och det tror jag Assyriska också gör och förstår läget. Man får försöka ta matchen utifrån det.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror båda lagen vill ha mycket boll och vill föra matchen, så det kommer bli mycket kamp och krig om vem som ska ha bollen. Kamp blir det säkert då det är en viktig match, jag hoppas ändå att det blir bra kvalitet på matchen så det inte blir för stirrigt från något av lagen när det är en så viktig match. Resultatet, vi vinner.

 

Ahrun Cicek, Assyriska BK 

Ahrun Cicek Foto: Bildbyrån

Ahrun Cicek
Foto: Bildbyrån

Delad poäng med Karlskrona senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Jag försöker glömma den matchen om jag ska vara ärlig. Men en stabil insats där vi kontrollerar matchen från början till slut, olyckligtvis får vi inte in bollen och vi bränner ju dessutom två straffar. Det har varit tungt efteråt, men det är en ny match på lördag där mycket står på spel så vi försöker fokusera på den och glömma det som har varit.

Ni har höjt er lite under hösten, vad har förändringen främst berott på?

Vi har framförallt fått in en hel del nya spelare, spelsystemet har satt sig och försvaret har blivit mycket stabilare – vi har hållit nollan i tre raka matcher till exempel och släpper inte in de billiga målen som vi gjorde förr.

Den här omgången väntar Skövde på bortaplan, vad vet du om dem i nuläget?

Jag vet att det kommer bli en väldigt tuff match där de har lite kniven mot strupen och måste gå för seger. Sedan vet jag att det är en hyfsat jobbig plan, som de har slagit Utsikten, Landskrona och Mjällby på. Det kommer att bli en krigarmatch och en extremt tuff match.

Matchen får lite kvalkaraktär över sig, vad skall ni göra för att hantera det?

Det är en måstematch för båda, jag tycker att de har kniven mot strupen lite mer än vad vi har. Men det har gått lite tyngre för dem på sistone än det gjort för oss, ändå hänger de med mycket tack vare att resultaten har gått deras väg. Det handlar om att inte bjuda på något och jag tror att det lag som står upp bäst kommer dra det längsta strået i matchen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer vara en tight och försiktig match från båda håll där ingen av oss kommer bjuda på något extremt och där en kontring för oss förhoppningsvis kommer vara det första målet. Då måste de kliva upp i banan lite och jag tror att vi vinner med 2-0 om jag får gissa resultat.

Matchen spelas på lördag den 28 oktober klockan 16:00 på Södermalms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.