Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och Team TG FF. Vi går mot seriens slut, med två omgångar kvar så har vi allt jämnt dramatik bland de två strecken. Två lag som undviker streckdramatik är Umeålagen som nu ställs mot varandra, Team TG har som nykomlingar säkrat nytt kontrakt på ett imponerande sätt under sitt första år. Umeå FC har dragits med skador till och från under säsongen och inte riktigt kunnat utmana topplagen hela vägen. Även om den här matchen inte påverkar tabellen märkvärt så är det ett derby och med spelare som känner varandra lär ingen vilja stå som förlorare när domaren blåst av.

 

VeckansMatchPlaylink_ufc_ttg

 

Robert Bergström, Umeå FC 

Robert Bergström Foto: Bildbyrån

Robert Bergström
Foto: Bildbyrån

Det blev en förlust borta mot Piteå senast, vad har ni valt att ta med er från matchen?

Matchen var väldigt konstig utifrån att vi sammantaget gör en bra prestation och under långa delar av matchen före den, skapade ett bra anfallsspel och skapade chanser. Men sedan hade vi stunder där vi inte försvarade oss så bra, fick en straff emot oss som ledde till 1-0 för dem, vi släppte 2-1 på en hörna, 3-1 var ett bolltapp som ledde till mål och det sista målet var också ett bolltapp följt av distansmål. Vi bjuder på mycket och de utnyttjade våra misstag, gör man fyra mål vinner man matcher. Vi tar med oss anfallsspelet och tittar framåt.

Hur ser ni tillbaka till höstsäsongen, är ni nöjda med poängskörden hitintills? 

Nej det är vi såklart inte. Sedan finns det orsaker till varför det är som det är. Efter tio omgångar låg vi med i toppen och hade tagit poäng av både BP och Vasalund. Sedan tappade vi två innermittfältare och efter det tappade vi någon till och fick ett dipp där innan vårsäsongens slut och tappade lite till toppen. Vi fick jobba på få spelare när hösten startade och så har det sett ut hela hösten. Det har inte varit så mycket konkurrens och då blir det lite av en ond spiral, hur mycket kan du träna kontra återhämta dig – hur kan du skapa en konkurrenssituation och hur kan du förbereda laget för bästa möjliga sätt. Det har varit en både jobbig och strulig höst.

Nu väntar ett Umeåderby mot Team TG, hur väl skulle du säg att ni känner till dem?

Vi tränar ju efter varandra på samma arena varje dag så vi känner till varandra väldigt bra. De har gjort det jättebra i år och klarat kontraktet med råge, vilket jag tycker är väldigt bra sett till Umeåfotbollen. Jag ser det som en fördel att ha fler lag här högre upp. Jag är glad för deras skull och imponerad över deras säsong.

Med en åttondeplats i nuläget, hur önskar ni avsluta den här fotbollssäsongen?

Vi ska försöka vinna på lördag. Det är det enda vi fokuserar på nu och sedan ta ny kraft inför sista veckan i serien. Vi kan inte göra så mycket mer än att spela de som finns tillgängliga. En fördel med hösten som har varit är att många unga spelare fått mycket speltid och vuxit med det, det är väl något positivt med det som vi haft.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det kommer vara en del derbykaraktär över det. Inget av lagen har något att spela för, man kan inte ta sig någonstans i tabellen direkt. Många av spelarna känner varandra och man vill nog vinna den matchen, det blir nog mycket kamp och så men jag tror ändå på bra lösningar och anfallsspel. Jag gissar såklart på seger, 2-1 tror jag att det slutar.

 

André Ghanbari, Team TG FF

Andre Ghanbari Foto: Bildbyrån

Andre Ghanbari
Foto: Bildbyrån

Det blev en 1-0 seger hemma mot Luleå senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi lyckades styra stora delar av matchen och fördelningen av målchanser var klart fördel till oss, så vi var nöjda med prestationen.

Ni har haft en god trend på sistone och tagit era poäng, hur nöjd är du med hösten?

Jag är väldigt nöjd med vår utveckling. Vi bytte taktik till hösten och har tagit stora kliv framförallt den sista månaden.

Nu när vi vet att ni är ett Division 1-lag även nästa år, hur kommer TG utvecklas?

Taktiken och spelsättet är fortfarande färskt, men vi har fått kvitton på att vi jobbar med rätt saker. Nu får vi en hel försäsong på oss att jobba vidare med viktiga frågor för vår utveckling. Nu vet vi att vi hör hemma på nivån samtidigt som vi känner att vi har potential till förbättring, en god känsla.

Det väntar ett derby mot Umeå FC i helgen, vad vet ni om dem i nuläget?

Det blev en helt ny bekantskap, ska bli intressant att se hur de spelar, haha. Nä skämt och sido, jag tycker att vi vet allt vi behöver veta om dem.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi fortsätter förstås att utveckla vårt spel och då strävar vi efter att styra långa perioder av matcherna. Sen är de ett lag som inte är i behov av att ha mycket boll för att göra mål och det gör matchen mer intressant, speciellt ur ett utvecklingsperspektiv. Men i en sån här match är utvecklingen inte allt, utan mycket känslor kommer synas på plan så det ska bli riktigt kul.

Matchen spelas på lördag den 29 oktober klockan 14:00 på Umeå Energi Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Norrby IF och Utsiktens BK. Det drar ihop sig i serien och tabelltvåan Norrby, som häromveckan ledde serien, försöker nu hålla Landskrona borta från kvalplatsen Norrby förfogar över – samtidigt som de såklart vill utmana Öster om seriesegern in i det sista. Utsikten såg länge ut att kunna hota topplagen men har halkat efter de sista omgångarna, mycket tack vare att topplagen gått som tågen. Men de har slagit både Öster och Landskrona sedan Bosko Orovic stod över, enda laget framför dem de har slagit än är just Norrby. Det lär bli en spännande kamp på Borås Arena.

 

VeckansMatchPlaylink_norrby_utsikten

 

Simon Eriksson, Norrby IF

Simon Eriksson Foto: Bildbyrån

Simon Eriksson
Foto: Bildbyrån

En poäng borta mot Trollhättan i måndags, hur ser ni tillbaka på den matchen?

En tuff match var det där vi mötte ett lag som krigar för att hänga kvar och som det gått bra för här under hösten. Det var en tuff drabbning, plan och väderlek var väl inget som gynnade oss. Det var ju en tung gräsplan och ihållande regn på det. Vi gjorde en bra första, men de kvitterade i andra och sedan tog vi tag i det igen men lyckades aldrig peta in någon boll då.

Ni har tappat poäng i de två senaste matcherna, är det höstnerverna som spelat in?

Jag vet inte riktigt vad det är, det får vi analysera sen. Men det är klart att Norrby är inte vana vid positionen där uppe, men jag tror inte det är därför. Vi har mött Öster och Trollhättan, vi är på väg i rätt riktning nu och på väg tillbaka från vår svaga insats mot Öster.

Den här helgen tar ni emot Utsikten, hur väl tycker du att ni känner till dem som lag?

Jag tror vi har ganska bra koll på dem, men åter igen är det viktigast att ha koll på sig själv och utgå därifrån. Men Utsikten är ett bra och välspelande lag med många bra spelare. De har haft lite oflyt i år, jag trodde de skulle vara med här uppe i racet. Vi har hyfsat bra koll och vet vad vi behöver veta inför matchen.

Ni har allt i egna händer om ni vill hålla distans till Landskrona, hur påverkar det er?

Det är bara positivt att vi ligger där vi ligger och har det i egna händer, det är en stor bonus allting och vi har pratat mycket om det under veckan. Det är fantastiskt att vi får vara med i toppen och kan påverka det själva, det är bara bra för oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det blir en match där båda lagen vill ha mycket boll, så det gäller för oss att ligga rätt i försvarsspelet och ta vara på de chanser vi får och visa att vi verkligen vill vara med uppe i toppen.

 

Bosko Orovic, Utsiktens BK 

Bosko Orovic (här i Qviding-dress) Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Bosko Orovic (här i Qviding-dress)
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

En poäng hemma mot Mjällby senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi gör en sådär match, mot ett vilt krigande Mjällby. Tycker väl det är jobbigt att släppa in ett kvitteringsmål i den 95:e minuten, men jag tycker att vi gör en okej match. Det kändes som luften gick ur oss lite när vi förlorade mot Oskarshamn, men det gäller fortfarande placeringar så vi får kämpa på.

Ni innehar fjärdeplatsen, och kan nästan inte förlora den, vad spelar man för nu?

Vi spelar för äran mot Norrby, för vi har tagit alla topplag under min tid i klubben. Vi har slagit både Öster och Landskrona och vi vill gärna slå Norrby också. Det är en skön känsla att veta vi har tagit alla topplagen.

Den här veckan gästar ni Norrby, hur mycket vet ni om dem? 

Jag vet en hel del om Norrby, sen har de en av mina före detta spelare Ricky Yarsuvat där, så vi har stenkoll på dem. De spelar en tydlig och rak omställningsfotboll som jag tycker de gör väldigt bra.

Matchen har en stor betydelse för seriens utgång, vad skulle du säg den betyder för er?

Återigen, självkänslan att veta att vi är bättre än de tre topplagen under min tid som tränare för Utsikten. Och jag vet att spelarna känner att de vill påvisa att vi är ett lag som är och räkna med. Just de andra lagens placeringar är oväsentliga för oss, det är Utsikten det handlar om.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi vinner, ingen aning och det spelar ingen roll hur det ser ut bara vi vinner matchen.

Matchen spelas på lördag den 29 oktober klockan 16:00 på Borås Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.