Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Akropolis IF och IFK Luleå. Det står redan klart vem som avancerar uppåt i seriesystemet, men drömmen om kvalplatsen lever fortfarande för tre lag i serien och två av dem ställs mot varandra på söndag. Visst kan drömmen leva in i den sista omgången också men det är beroende av att Luleå vinner matchen eller att den slutar oavgjort. Men ifall Akropolis står som segrare har nykomlingarna lyckats säkra kvalplatsen – och det efter att ingen inför säsongen trott på dem.

 

Banner600
Giannis Tsombos, Akropolis IF 

Giannis Tsombos Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Giannis Tsombos
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Ni kommer från en oavgjord match mot Västerås, vad är din analys av den?

De hade en anstormning de första tjugo minuterna, men det redde vi ut bra. Vi tog ledningen och hade kontroll på matchen under hela första halvlek och nästintill hela den andra. Vi borde ha punkterat matchen men missade bra lägen, det är något vi inte gjort tidigare men det var en sådan match där det inte gick vägen. Men i den 80:e minuten är det ett klumpigt agerande av oss och då fick de en straff med sig och kvitterade. Jag tycker ändå vi allt som allt gjorde en bra match men tyvärr fick vi inte med oss resultatet.

Två raka kryss när ni behövt vinna båda, är det höstnerverna som spökar?

Man kan se det på två sätt, med tanke på att vi är nykomlingar, mot Piteå var vi inte värda att vinna men fick poäng med oss. Nu mot Västerås var vi värda att vinna, men om vi känner så hur tänker då Luleå och Umeå som inte kommit ikapp när vi har tappat poäng. Det var inte många som väntat sig att vi skulle vara med i racet och det är bara kul att vara där, givetvis vill vi vinna matcherna nu när vi är med och slåss om kvalplatsen.

Nu tar ni emot Luleå hemma på söndag, hur skulle du beskriva dem?

Jag skulle säg att de är ett bra och organiserat lag, fram till den sista tredjedelen där är de inte lika bra. Det är ett bra spelande lag med många bra kombinationer, de har också två tunga forwards men spelet på den delen av planen är inte lika klar som längre ner i plan. Jag är förvånad att de tappat lite poäng under säsongen, men det går lite fram och tillbaka och det är en jämn serie. Med deras satsning som de gjort i år skall de såklart vara med och slåss om kvalplatsen.

Matchen lär spela stor roll för utgången av serien, hur ser du på det?

Det är väl ingenting att hymla om, det kan vara en final om vilket lag som tar kvalplatsen, det är en avgörande match på något sätt och det är det man ska finna glädjen i. Gillar man inte lägen som det här ska man inte hålla på med fotboll, det är de här matcherna man lever för – sedan är det inte kört om vi skulle förlora men om vi vinner matchen är det ju klart.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror på oss såklart och vi har en tydlig plan hur vi ska spela mot Luleå för att gå segrande ur matchen. Ju längre matchen lider kommer det öppna upp sig och det kommer nog bli mer ställningskrig och fysisk kamp i den här matchen än vad det blev förra matchen, vi spelar ju dessutom på naturgräs den här gången.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå 

Fredrik Waara  Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Ni kommer från en mållös tillställning mot Brage, hur minns du matchen?

Det var en typiskt 0-0 match för det var inte så många chanser som skapades, vi skapade väl lite mer men de försvarade sig väl och vi lyckades inte dyrka upp dem.

Med två omgångar kvar är ni med i racet om kvalplatsen, hur är formen?

Det är riktigt roligt att vara med, det är många som räknat bort oss efter lite kryss och så men vi har hängt med ändå. Det känns kul att möta Akropolis nu i en eventuellt direkt avgörande match, även om Umeå förstås fortfarande utmanar.

På söndag gästar ni då Akropolis, vad är din bild av dem som lag?

Ett riktigt, riktigt starkt försvarsslag, de har släppt in få mål och jag tycker de har gjort en bra säsong. De släpper till väldigt lite bakåt och är väldigt organiserade.

Matchen har en stor betydelse för er båda, hur ser ni på uppgiften?

Den betyder väldigt mycket för båda lagen och det känns väl som att vi är mer i behov av en seger än vad dem är, de kan nog vara nöjda med ett kryss ändå. Det känns som en ganska öppen match, hade jag varit oddssättare hade det varit svårt att peka ut en favorit, det känns ganska öppet.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas, jag är en dålig gissare, men att vi kan ta en seger. Vi har en revansch att utkräva efter att de vann mot oss på Skogsvallen under vårsäsongen. Det är en match som betyder mycket och det laget som kan hålla nerverna i schack och spela ut kommer gå vinnande ur matchen, och jag hoppas såklart att det blir vi. 

Matchen spelas på söndag den 25 oktober klockan 15:00 på Spånga IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Örgryte IS och Trelleborgs FF. Det blev i förra omgången klart vilket lag som tar direktplatsen upp till Superettan och vilket som får kvala sig dit, Trelleborg säkrade seriesegern och Örgryte säkrade kvalplatsen. Nu möts de två gamla giganterna i en match där hemmalaget ÖIS behöver fortsätta sin fantastiska form för att slipa till den ytterligare inför de stundande kvalmatcherna. Det finns också en intressant match i matchen mellan lagens skyttekungar.

 

Banner600

 

Marcus Lantz, Örgryte IS 

Marcus Lantz Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Marcus Lantz
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en seger borta mot Oddevold senast, din analys av matchen?

Den första halvtimmen var inte en bra insats från vår sida, vi vet hur Oddevold spelar med långa bollar och fysiskt spel och vi kom väl in i det. Men sedan kom vi in i vårt och styrde matchen som vi vill styra dem och gjorde också två mål på dem.

Nu står det klart att ni får kvala i höst, hur ser ni tillbaka på säsongen?

Vi har haft, med undantag för en liten dipp i våras, en fantastisk säsong. Vi har gjort 67 mål och har väl släppt in näst minst mål i serien. Vi har gjort en bra säsong och har presterat bra, vi är nöjda så här långt men är långt ifrån färdiga.

Med er nuvarande god form hur känns det att gå in i ett kvalspel i höst?

Fast att vi är klara har vi två viktiga veckor kvar innan det är dags, det är Trelleborg på söndag och sedan får vi träna på bra när det närmar sig kvalet. Det är viktigt att behålla det som vi har gjort bra hitintills och inte gå ner oss, vi skall hålla full fart och spela de här två kvarvarande matcherna, det är inga konstigheter.

På söndag tar ni emot seriesegrarna Trelleborg, vad är din bild av dem?

Det är samma där, de har gjort en fantastisk säsong och har bara förlorat en match och det får man vara imponerad av. De har avgjort flera matcher under övertidsminuterna och de har bara förlorat en match, det får man vara imponerad över och lyfta på hatten. De har gjort en fantastisk säsong, det har vi också men vi är ett par poäng bakom dem.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag brukar säg det inför alla matcher, vi vet om att vi kommer ha mest boll och det är vi som kommer föra och driva spelet, de flesta ligger oftast och väntar på kontring – framförallt på Ullevi. Nu är Trelleborg redan klara och kanske överraskar oss, men i en helt vanlig seriematch hade matchbilden varit att de flesta velat ställa om på oss. Vi går alltid för seger och vill alltid göra en riktigt bra fotbollsmatch och se till att behålla det som vi har gjort riktigt bra under en lång tid. Vi vill behålla det fina anfallsspelet vi har just nu och vi kommer gå för seger, det gör vi alltid.

 

Patrik Winqvist, Trelleborgs FF

Patrick Winqvist Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Patrick Winqvist
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Ni säkrade seriesegern senast, hur ser ni tillbaka på den här säsongen?

Vi ser ju det som att vi inte haft någon riktig svacka under säsongen, vi har haft både flyt men även varit konsekventa med vad vi gjort och det har gett resultat. Sedan har vi aldrig tillåtit oss själva slappna av och tro att vi varit bättre än vi varit från början. Många mål har gjorts sent i matcherna men det är också för vi forcerat i slutet av matcherna så det har varit en strategi. Det är sällan man vinner serier på att spela oavgjort utan det handlar om att ta trepoängare och det har vi försökt göra hela året.

Jag antar att avancemanget firades, hade ni någon större tillställning?

Nej vi var på restaurang där det först firades med middag och efter det fick fansen komma in och fira med laget. Efteråt fortsatte killarna ut i Malmö under natten, det var skönt och det kändes bra för vi var ändå lediga dagar efter. Men sedan hade vi en träningsmatch på måndagen så det var många av spelarna som skulle spela match så det var snabbt tillbaka till allvaret igen.

Med två matcher kvar att spela i år, hur vill ni avsluta seriespelet?

Vi har satt upp två olika målsättningar, dels först och främst att gå obesegrade under resten av säsongen – vi vet om att det är två tuffa matcher som återstår men vi skall försöka vara obesegrade i de här två matcherna. Sedan vet vi om att Sirius tog 68 poäng när de gick upp till Superettan 2013 och vi har fortfarande chansen att ta 69 poäng, det skulle vara kul att slå det rekordet. Det kommer bli svårt men det finns i alla fall en förutsättning att göra det, klarar vi det har vi bara tappat nio poäng under säsongen och det är helt makalöst om det blir så.

Denna omgång möter ni tabelltvåan Örgryte, hur skulle du beskriva dem?

De är i god form och vassa framåt, har väl en liknande struktur som oss med ett par toppspelare, deras topptrio där framme har väl gjort lika mycket mål som våra offensiva. Det är en gedigen förening och jag skulle inte ha något emot att de tar steget upp i Superettan, det visar styrkan på serien om de klarar av det, men vi får se vilka de möter – det brukar vara tuffa kvalmatcher. Örgryte har en bra trupp och de har fått saker och ting att stämma under säsongen. Det är visserligen en match som inte betyder något egentligen, men man vill ha en bra avslutning på säsongen och det finns såklart en viss prestige mellan klubbarna.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att Örgryte med den formen de är i just nu kommer trycka på framåt, jag har varit imponerad av deras passningsspel och tycker det är viktigt att vi kan stå emot och försöka hitta deras svagheter. Jag tror den individuella skickligheten kommer spela stor roll i matchen, sedan om det är våra spelare eller deras som sticker ut får vi se då. Jag tror alltid på vinst och har gjort det under hela säsongen, förra året slog Trelleborg just Örgryte i den sista matchen och varför skulle man inte kunna göra det igen – helst med många mål också.

Matchen spelas söndag den 25 oktober klockan 17:00 på Gamla Ullevi.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.