Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Valsta Syrianska och BK Forward. Valsta har onekligen varit höstens överraskning, uträknade av så många men likväl har de lyckats komma tillbaka mer än en gång och ligger just nu över nedflyttningsstrecket.
Forward säkrade kontraktet för någon omgång sedan, man har under året matchat många unga talanger och har för det belönats med en en rejäl ungdomsbonus av Svenska Spel.

 

Banner600

 

Christer Mattiasson, Valsta Syrianska IK

Christer Mattiasson Foto: Idrottsfoto

Christer Mattiasson
Foto: Idrottsfoto

Det blev en poäng borta mot Brage senast, var ni nöjda med insatsen?

Jag var nöjd med poängen men inte jättenöjd med insatsen, vi gör väl en bra första kvart men sedan är vi tillbakatryckta i en timmes tid. Vi visste ju om att de var tvungna att vinna så vi sa att vi skulle ligga lågt och vänta på deras misstag, vi fick några halvchanser men kunde inte förvalta dem. De tryckte ner oss rätt bra och vi får vara nöjda med poängen i alla fall.

De flesta hade räknat bort er men ni är med än, vad är skälet till att det gått så bra?

Attitydsförändring hos spelarna först och främst, sedan att vi har lagt alla bekymmer bakom oss, vi pratar inte om det längre utan vi fokuserar bara på fotboll. Vi kan inte prata om saker vi inte kan påverka, vi kan bara påverka fotbollen och jag som tränare tror på oss väldigt mycket.

Sett till säsongen hitintills, är ni nöjda med det ni åstadkommit?

Jag skulle inte kunna säg att jag är nöjd än, det återstår två omgångar och jag är nöjd om vi ligger över strecket när serien är färdigspelad. Vi har gett oss själva chansen att göra det och det är förstås positivt.

Till helgen gästas ni av Forward, hur väl känner ni till dem?

Jag känner väl till de flesta lagen i serien, Forward är ett ungt och välspelande lag, ett lag som vågar spela fotboll. Jag tror det blir en tuff match för oss, men motivation brukar slå klass och jag hoppas att vår motivation är större än deras. Vi får se, de är unga och lovande, vi får se vad Magnus hittar på för något.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag vill givetvis att vi är det spelförande laget men jag kan tänka mig att Forward vill ha lite mer boll och vi ligger lite lägre och ställer om bra, men samtidigt vill vi äga boll och vara spelförande i matchen. Jag tror det kommer visa sig efter första kvarten, från vår sida hoppas jag det blir full fart från och att vi självklart går vinnande ur matchen.

 

Magnus Kihlberg, BK Forward

Ni föll med uddamålet mot Dalkurd senast, hur var matchen?

Magnus Kihlberg Foto: Idrottsfoto

Magnus Kihlberg
Foto: Idrottsfoto

De var bra och dem är ju enligt mig ett av de bättre lagen i serien, men vi stod upp bra, vårt mittfält gör en kanonmatch, kanske till och med den bästa för året där vi nog hade mer possession än vad Dalkurd hade och det är det inte många som har.

Ert kontrakt säkrades häromveckan, vad har ni för mål med sista matcherna?

Vi skall komma sexa, vi har möjlighet att göra det och om vi lyckas med det är det en bra bedrift. Vi har haft en tunn trupp under året men ändå lyckats balansera upp det bra här, jag tror vi skall klara det – vi går för sex poäng i slutomgångarna.

Hur skulle du annars summera säsongen, är ni nöjda med vad ni uppnått?

Ja hitintills men jag vill avsluta med två segrar, dels för att komma högre upp i serietabellen men även för att bygga upp en bra känsla inför nästa år.

Till helgen väntar Valsta Syrianska, vad vet ni om dem?

Jag vet att det är ett lag som på en bra dag kan spela bra fotboll, får dem lite flyt och har lite medgång så får vi problem. Christer Mattiasson har gjort det väldigt bra med det laget, trots att det varit lite turbulens kring klubben har han ändå lyckats göra det riktigt bra.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer att vara hett och temperamentsfullt, men vi är så pass bra att vi skall gå ut och styra matchen, resultatet kan nog bli 2-1 till oss.

Matchen spelas på lördag den 25 oktober klockan 16:00 på Midgårdsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Oddevold och Örgryte IS. Efter förra omgången stod det klart vilka lag som slutar topp två i ”Söderettan”. Det lag av dem som troligen är det som kvalar till Superettan är Örgryte som gästar tabellfemman Oddevold på måndagskvällen. Oddevold som hade höga ambitioner med denna säsong är inte nöjda med sin nuvarande tabellposition, de vill avsluta säsongen snyggt och klättra uppåt i tabellen.

 

Banner600

 

L-O Mattsson, IK Oddevold

L-O Mattsson Foto: IK Oddevold

L-O Mattsson
Foto: IK Oddevold

En stark bortaseger mot Norrby senast, hur skulle du beskriva matchen?

Vi hade åtta man borta, det var många sjukdomar och skador, så vi startade med en del spelare som inte spelat mycket men de gjorde det riktigt bra. Vi hade en bra start på matchen, framförallt första trettio, sedan brände de en straff i slutet av första. Vi fick även målvakten skadad så han utgick i halvtid, men det gick bra för Norrby skapade inte mycket och vi var i gengäld väldigt farliga framåt. Vi gjorde två mål men under sista halvtimmen fick vi spela med tio man för vi hade redan genomfört tre byten och fick en spelare skadad, då gjorde de ett mål. Killarna gjorde en bra match, både taktiskt och spelmässigt, och de kämpade väldigt bra så vi var mycket nöjda med de tre poängen vi fick med oss.

Patriksson har varit med i de senaste matcherna, hur viktig är han för er?

Han är mycket, mycket viktig för oss, både som ledare och spelare. Han betyder så mycket för oss att vi sett att i de matcherna han inte är med i har vi haft svårt att ta poäng, det är bara att konstatera att så är det.

För närvarande ligger ni femma, vad är målet med de två sista matcherna?

Vi vill ju vinna bägge, vi vet att det kan vara svårt att komma trea men vår målsättning sedan några omgångar tillbaka har varit att försöka komma trea i serien. Det kommer bli tufft men vi skall göra vårt bästa för att klara av det.

Det är tabelltvåan Örgryte som gästar er på måndag, vad vet ni om dem?

Vi har ju sett dem och känner till en del spelare, jag har ju tränat George Mourad och David Leinar tidigare. Örgryte är ett tekniskt lag som gjort det bra i serien, men Utsikten är nog ett lite tyngre lag, det är väl därför de kommer vinna serien.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att vi kommer vara väldigt hungriga och jag tror vi kommer vinna den här matchen faktiskt. Vi har slagit de andra topplagen på hemmaplan och vi ger oss inte förrän vi har slagit Örgryte hemma också.

 

Marcus Lantz, Örgryte IS

Marcus Lantz Foto: Idrottsfoto

Marcus Lantz
Foto: Idrottsfoto

Det blev en stabil seger mot Lund senast, hur minns du matchen?

Jag har sett den igen och första halvlek är ganska kontrollerad och det är väl inte så mycket chanser på något av hållen. Sedan i andra halvlek får vi mer fart på spelet och när vi gör 1-0 så släpper det lite för killarna och vi blir ännu bättre, skapar mer chanser och gör tre mål. Det var en bra genomförd match av oss.

Ni hade en liten svacka innan den matchen, hur viktigt var det att vinna nu?

Det var såklart väldigt viktigt, vi har haft en liten dipp där vi inte har vunnit och det är klart att alla visste förutsättningarna inför den här matchen, att vi var tvungna att vinna för att hänga på Utsikten, om vi förlorat hade kvalplatsen hängt löst. Jag är nöjd att vi efter en svacka kan gå in och göra en så stabil insats och säkra kvalplatsen med två omgångar kvar, jag är väldigt nöjd med det.

Nu lär det bli kval till Superettan för er del, hur förbereder ni er för det?

Inom laget har vi inte pratat om ett eventuellt kval utan vi går in för att vinna och göra två bra matcher här i slutet så får vi se hur långt det räcker. Jag har däremot studerat eventuella motståndare om vi nu skulle hamna i ett kval till superettan, men lagets gemensamma fokus har varit på de två återstående matcherna här.

På måndag gästar ni Oddevold, hur väl känner ni till dem?

Vi har sett dem en del i höst och de bytte ju tränare i somras men har väl inte bytt sätt att spela på direkt, det blir i alla fall ingen överraskning i hur de ställer upp eller spelar. De ligger i ett läge där de inte har något att spela för men de vill säkerligen göra en bra insats mot oss, det är jag helt övertygad om.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Oddevold är ett tungt lag, de spelar långt och kämpar och sliter, så spelar de flesta lagen mot oss, det gäller att vi får igång vårt spel och vågar ta kampen när det behövs. Det kommer bli en tuff kamp, de vill göra en bra avslutning på säsongen såklart och jag räknar med att det blir en väldigt tuff match. Vi går alltid för tre poäng, det kommer bli tight, men jag hoppas att vi kan fortsätta på den inslagna vägen och resa från Uddevalla med tre poäng i bagaget.

Matchen spelas på måndag den 27 oktober klockan 19:00 på Rimnersvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com