Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IF Sylvia och IK Frej Täby. Det börjar dra ihop sig i serien vilket innebär att varje match betyder så mycket för så många lag på en och samma gång. Den här matchen mellan Sylvia och Frej sticker ut lite mer då hemmalaget slåss för nytt kontrakt och bortalaget för seriesegern. Att utgången av den här matchen har en stor betydelse för toppen- och bottenstriden i serien råder det ingen tvekan om.

 

Banner600

 

Tony Martinsson, IF Sylvia

Tony Martinsson Foto: Idrottsfoto

Tony Martinsson
Foto: Idrottsfoto

En blytung trepoängare mot Skellefteå senast, hur tycker du själv att matchbilden såg ut?

Vi var det spelförande laget, de försökte hitta ett anfallsspel genom omställningar och kontringar men vi kunde föra spelet från matchens början. Vi tog ledningen i på en hörna och fick kontroll på matchen, men de kvitterade och fick mer energi, då flyttade de fram och lyckades få in ett ledningsmål innan halvtid. I andra halvlek tryckte vi på för att kvittera och lyckades göra det till slut, sedan fortsatte vi trycka på och fick in ett segermål väldigt sent i matchen.

Vad har ni valt att ta med er från den matchen?

Vi har varit bra spelmässigt en längre period men nu var vi lite bättre i boxarna och var även mer aggressiva i närkampsspelet, så det har vi valt att ta med oss.

Det börjar dra ihop sig i serien, vad tror ni om slutspurten?

Det är väl klart att varje match gäller någonting nu så det är såklart olika, man hade helst velat ligga i den andra ändan av serien men nu ligger vi där vi ligger. Det må vara en klyscha men vi tar en match i taget.

Till helgen tar ni mot serieledarna Frej, vad vet ni om dem som lag?

De är serieledare så all press ligger ju på dem, de måste vinna för att hålla AFC ifrån sig i toppen. De kommer behöva göra en riktigt bra prestation om de vill ha några poäng med sig.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är två olika spelstilar som möts, vi vill vara spelförande och de är ett lite tyngre lag som är bra organiserade och duktiga på fasta situationer. Det gäller att vi är vaksamma och försöker utmana dem innan de hinner ställa om, vi kan nog vänta oss en väldigt jämn match som slutar med hemmaseger.

 

Bartosz Grzelak, IK Frej Täby

Bartosz Grzelak Foto: Idrottsfoto

Bartosz Grzelak
Foto: Idrottsfoto

Tre poäng i seriefinalen mot AFC, hur skulle du beskriva den matchen?

Det var en typisk seriefinal, mycket kamp och två bra fotbollslag som försökte spela ut varandra rent taktiskt. Jag tycker att vi gör en bra första halvlek och i andra halvlek har de lite mer boll än oss men vi har ändå kontroll på matchen.

Vad har vinsten gett er nu inför de avslutande tre omgångarna?

Jag hoppas att den inte innebär att vi sitter på för höga hästar, den innebär såklart att vi får ett bra självförtroende men samtidigt så inser vi nog att den här matchen bara var ett steg på vägen, det var inget som avgjordes där.

På lördag väntar bortamöte med Sylvia, hur väl känner ni till dem?

Jag tycker att Sylvia, med sitt spel och den kvalitet som de har bland sina spelare, förtjänar att ligga lite högre upp i tabellen, jag tippade faktiskt dem som topp fem innan säsongen drog igång. Sylvia har varit ett topplag under flera år i Söderettan så vi har sagt inom laget att det här blir en ny toppmatch, vi väntar oss en tuff match och vi har full respekt för den utmaning som vi står inför.

Efter den matchen väntar Luleå och Brage, vad tror du om er slutplacering?

Varje match på vägen här kommer att bli väldigt viktig, och att möta Luleå på hemmaplan när de eventuellt inte har något att spela för när vi möter dem betyder ingenting. Brage på bortaplan, när de kanske har allt att spela för är också tufft. Men Sylvia är just nu den uppgift som ligger närmst oss och efter den får vi se vad vi har för ingångsvärde i de övriga matcherna, det är svårt att spekulera i dem andra matcherna än den som ligger närmst nu.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att Sylvia på hemmaplan kommer försöka spela fotboll efter marken, så som jag tycker att de alltid gör, och vi vill också helst spela fotboll på det sättet. Det kan bli en rätt bra fotbollsmatch tror jag, vad gäller resultatet tror jag inte det blir en match som drar iväg siffermässigt, det blir jämt men jag hoppas att vi står som slutsegrare.

Matchen spelas på lördag den 18 oktober klockan 15:00 på Nya Parken.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Kristianstads FF och Trelleborgs FF. Likt tidigare nämnt börjar det dra ihop sig över i den södra serien och varje match betyder så mycket för så många lag på en och samma gång. Kristianstad hade chans att säkra kontraktet i förra omgången men har en ny chans nu när till helgen. Trelleborg spelar fortfarande med kniven mot strupen och måste även dem ta en trepoängare för att närma sig säker mark.

 

Banner600

 

Christian Carlsson, Kristianstads FF 

Christian Carlsson Foto: Idrottsfoto

Christian Carlsson
Foto: Idrottsfoto

Tung förlust mot Trollhättan senast, hur skulle du beskriva den matchen?

Utan att förringa Trollhättans insats så var det väl inget jag hade räknat med, jag hade förhoppningar att vi skulle kunna ta tre poäng där, vi hade hemmaplan och hade spelare tillbaka i laget. Men vi lyckades inte göra mål i en annars ganska medioker match, det var väl till viss del en missräkning från vår sida.

Vad har ni valt att ta med er från matchen?

Försvarsmässigt gör vi en helt okej match, Trollhättan skapade inte särskilt mycket, de hade väl ett skott mot mål i slutet av första halvlek, inte mer än så. Vi har varit bra försvarsmässigt men har väl fyra plumpar i protokollet, jag har ingen förklaring till varför det blir så. Kanske smög det in sig en viss trygghet när vi tog den trettionde poängen uppe i Uddevalla men nu är vi där vi är i tabellen.

Ni har haft lite spelare borta i perioder, hur ser det ut till helgen?

Nu börjar det bli bättre och det är helt klart att det haft en viss påverkan för oss. Ser man när vi spelade som bäst hade vi en frisk trupp med alla spelare tillgängliga, då var det en bra kvalitet på träningarna och nivån höjdes såklart. Nu är väl alla kuggar utom Richard Sandström tillbaka, alla är kanske inte riktigt i full form men de är tillgängliga till helgen.

Denna omgång tar ni emot Trelleborg, vad vet ni om dem som lag?

Jag vet att det har gått lite upp och ner för dem sedan tränarbytet, de fick en bra start med ny energi och ett nytt sätt att spela på. Vi vet väl egentligen mycket om varandra och vi känner till varandras styrkor och spelare och mer eller mindre vilka som är tillgängliga och vilka som inte är det. Trelleborg är ett lag med väldigt stor erfarenhet av spel på högre nivå och den erfarenheten tar de säkert med sig i den situationen som de är i just nu. Jag har tittat på deras match mot Lund, det var en match som kunde gått hur som helst, nu vann Lund.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är vår hemmaplan och jag vill gärna se att det är vi som dikterar villkoren. Jag tror det blir en tuff match, det är mycket som står på spel och det är förmodligen små detaljer som avgör, det kan mycket väl vara en individuell prestation. Det gäller att ta tillvara på de få chanser som kommer finnas och ha ett bra försvarsspel, det kommer förmodligen vara jämt bollinnehav, ingen vill väl att den andre ska styra allt för mycket. Vi skall vinna det här.

 

Jimmi Olsson, Trelleborgs FF

Jimmi Olsson Foto: Trelleborgs FF

Jimmi Olsson
Foto: Trelleborgs FF

En tung förlust mot Lund förra helgen, vad minns du av den matchen?

Man har ju sett matchen i efterhand på matchservern och nu saknades slutminuterna där så man kunde inte se den straffsituation som kom på slutet, det var ju synd. Jag var besviken när vi reste där ifrån, men efter att ha sett matchen igen tycker jag ändå att det inte var så tokigt, vi har svårt att göra mål och det hade vi nu också. Det är något vi tränar på och hoppas det släpper snart.

Finns det bitar av matchen som ni valt att ta med er?

Vi har en period av matchen som vi gör riktigt bra, vi får inte lov att bli fega och vara rädda om den poäng vi har, utan vi kommer behöva gå mer all-in nu. Vi var hetare i slutet av den matchen men önskar att vi kan få in det tidigare i matcherna framöver. Sedan fanns där ett par inläggssituationer i första halvleken som vi kan ta med oss, sedan har vi andra matcher som vi gjort bättre, men de här små delarna önskar vi att ta med oss.

Nu väntar ännu ett derby, mot Kristianstad, hur skulle du beskriva dem?

Kristianstad är ett lag som inte är helt olikt Lund, de är rätt duktiga på fasta situationer och brukar vara väldigt spelskickliga. Nu när vi mött dem så är de duktiga på omställningar, kanske framförallt genom anfallaren Andreas Grahm. De är duktiga och snabba på kanterna och har snabba yttermittfältare och de har starka anfallare och en bra bredd. Har de sin starkaste uppställning är det ett väldigt skickligt lag vi kommer ställas mot, men det skall tilläggas att vi har bra resultat mot dem så det brukar vara ett lag som passar oss bra.

Med tabelläget är det skarpt läge, hur ser ni på de avslutande matcherna?

Det är ett extra skarpt läge och man har suttit och tittat på övriga lags återstående schema, man blir nästan tokig när man försöker hitta en logisk lösning. Men nu har vi istället sagt att vi skall strunta i andra lags matcher, så länge vi vinner våra matcher håller vi Trollhättan bakom oss och vinner vi mot Kristianstad är vi ikapp dem. Även om det här är en viktig match är det inte vinna eller försvinna här, det återstår två matcher sen och det kan hända mycket.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag vill egentligen inte gissa utgången, men jag vill se att vi går ut med lite mer smartness och finess än vad vi hade i Lund. Man måste våga släppa på bromsen och inte lämna över taktpinnen till Kristianstad utan ta tag i det direkt och se till att föra spelet. Vi känner till deras kvaliteter och måste vara noggranna där och undvika bolltapp, som varit skälet till förlusterna mot Skövde och Lund. Vi skall åka till Kristianstad med en lugn och fin känsliga, men desperata och kriga som bara den när matchen sätter igång. Samtidigt skall vi vara defensiva i offensiven så att vi inte blottar oss allt för mycket, vad gäller utgången av matchen tror jag vi går vinnande ur matchen, vi har trots allt en bra höstsäsong i ryggen här.

Matchen spelas på lördag den 18 oktober klockan 15:00 på Kristianstads IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 14:50.