Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan IK Frej och IFK Luleå. I helgens match ställs de två tränarkollegorna från Morgondagens Stjärnor mot varandra, de senaste veckorna har de samarbetat för att ta ut en trupp för norrlaget och på söndag är de varandras motståndare. Nu finns där väl inte någon större rivalitet mellan klubbarna till vardags, men vi kan konstatera att Frej utan tvekan är höstens lag i serien och kan glädjas åt att de bjudit på flera imponerande insatser, som 5-1 vinsten mot Valsta i måndags. Luleå har hitintills gjort en bra säsong och har ännu chans på striden om kvalplatsen, men för att vara med på allvar krävs det att de får med sig en trepoängare i helgen och att lagen ovanom dem tappar poäng.

 

VeckansMatch23Norra

 

Bartosz Grzelak, IK Frej

Bartosz_GrzelakEn riktig storvinst för er del mot Valsta i måndags, vad har ni tagit med er från den matchen?

Det var den första matchen som vi gjort så här många mål i, tidigare har vi som mest gjort tre mål så vi har väl framförallt tagit med oss målskyttet och att vi har offensiva spelare som levererar framåt. Vi har också tagit med oss den starka matchstarten som vi gjorde, det stod ju 2-0 efter fyra minuters spel.

De fick två röda kort mot sig, var det en ”ful match” sett till antalet kort som delades ut?

Nej verkligen inte, det är det som är konstigt eftersom det var en rätt lugn match och i perioder kändes matchen ganska avslagen, dem gjorde väl någon tuff satsning sen var det någon varning på grund av snack.

Ni är onekligen höstens lag och till helgen tar ni emot IFK Luleå, vad minns ni från ert vårmöte med dem?

Det var under den tiden då vi var inne i en riktig svacka, i början av året, som jag minns dem så är det ett välorganiserat lag som spelar väldigt bra taktiskt. Vi lyckades inte riktigt bryta igenom deras tighta försvar då men det hoppas vi göra denna gång. Nu är de i behov av tre poäng om de ska hänga på i toppen och kommer väl förhoppningsvis öppna upp sig lite mer.

Det blir ju att du ställs mot din tränarkollega från Morgondagens Stjärnor, hur känns det att ställas mot Fredrik?

Nej det är väl inget speciellt, jag har lärt känna Fredrik bra nu eftersom vi har varit i samma serie under två år, det är en väldigt trevlig kille och jag tycker bra om honom. Just denna match har vi väl inte pratat om direkt, vi har gått runt den.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Det kommer inte bli två utspridda lag på plan direkt utan det kommer nog vara två tighta försvar som ställs mot varandra och jag tror att det kommer bli en uddamålsvinst för vår del. Det blir förstås en svår match eftersom Luleå är ett bra lag men vi är glada om vi kan ta en trea igen och hemma är vi starka.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

23H 3595En skön vinst för er del när Eskilstuna kom på besök i förra omgången, vad har ni talat om efter den matchen?

Jag tycker att vi gjorde en rätt bra match, framförallt den andra halvleken. Vi pratade i paus om att spela första passet efter bollvinst framåt och det tyckte jag vi gjorde riktigt bra i andra halvlek.

I våras gick ni nästan som på räls men under hösten har det varit mer blandade resultat, vad beror det på?

Det vet jag inte vad det beror på, i vissa matcher har vi känts lite sega i både huvud och ben.

Till helgen möter ni höstens succélag, IK Frej, hur är dem som lag att möta?

Frej spelar alltid en rolig och bra fotboll. Under våren hade de lite problem i de båda straffområdena men det verkar de ha kommit till rätta med.

Din tränarkollega från Morgondagens Stjärnor är tränare för Frej, hur känns det att ställas mot honom när ni agerat kollegor de sista veckorna?

Det känns bara bra, Bartosz är en riktigt sympatisk tränare även när han är motståndare.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Jag tror på en jämn tillställning men jag hoppas och tror att vi kan ta hem alla tre poängen till Luleå.

Matchen spelas på söndag den 6 oktober, klockan 15:00 på Vikingavallen. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Skövde AIK och Trelleborgs FF. Det blir en tuff kamp mellan ett lag som har två raka vinster i ryggen och ett lag som är i starkt behov av fyra raka för att på allvar vara med i striden om topp-två. Skövde har varit starka efter tränarbytet och har dessutom börjat producera mål, något man haft stora problem med tidigare under säsongen. Trelleborg föll mot Qviding borta förra veckan och är säkert väldigt revanschsugna när de nu gästar Södermalms IP på lördag. Det är två spelskickliga lag som ställs mot varandra och publiken kan förvänta sig en välspelad match med många mål.

 

VeckansMatch23Södra

 

Gudmundur Magnusson, Skövde AIK

Gudmundur_Magnusson_HalvTvå raka vinster för ditt lag, hur har det påverkat moralen inom laget?

Jag tycker att det känns som att vi har en bra moral i laget just nu och det är klart, innan hade man totalt gjort sjutton mål och nu har man gjort åtta mål på de senaste två, det är mycket som är positivt på det viset och allting blir ju lättare.

Du efterträdde Rickard Söderberg, hur stor betydelse har det varit för spelarna att få in en ny röst i omklädningsrummet tror du?

Det där uttrycket om ny röst är jag rätt allergisk till, det är fel uttryck för om man inte kan lyssna på olika röster har man inte i ett fotbollslag att göra. Det handlar mer om vad man har att säg och har man något att säg hoppas man att spelarna tar till sig av det man sagt. Men det går inte över en natt att förändra och påverka allt som man vill men jag tycker att det har gått rätt hyfsat ändå.

Till helgen gästas ni av det gamla allsvenska laget Trelleborgs FF, hur mycket sporrar det er att möta ett lag med så fina meriter som dem?

Jag tror inte att vi har pratat så mycket om det egentligen, det är väl mest en press för Trelleborg själva och det måste vara en belastning att ha med sig det till alla matcherna. Vi har ju mött dem tidigare och där finns ett par duktiga spelare men i dagsläget skiter vi egentligen i vem vi möter, för oss är det viktigast att ta de här poängen och säkra vårt kontrakt.

Hur väl känner ni till dem som lag i dagsläget?

Just nu vet jag inte så mycket men min assisterande tycker att det är ett kompakt och duktigt lag. Jag har sett en hel del referat och annat där det framgår att dem har haft mycket boll och det finns mycket kunskap inom laget men det finns också olika nivåer av det i matchen.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Vi kommer sälja oss dyrt och hoppas definitivt på en vinst och att vi kan straffa Trelleborg när de har sina dåliga perioder i matchen.

 

Anders Grimberg, Trelleborgs FF

BB120822NJ018[1]Ni kommer närmast från en förlust mot Qviding, vad har ni valt att tala om efter den matchen?

Vi tycker inte att vi spelade en dålig fotbollsmatch på det snabba underlag som de tränar på vecka ut och vecka in och de spelar och gör det på ett riktigt bra sätt, om Qviding inte haft den vårsäsong dem haft hade de legat högre upp i serien. Vi gör en bra match sett till det hela men har några individuella misstag som gör att vi inte håller hela vägen. Det var en tråkig förlust men vi ska fortsätta lita på det spelet som vi har just nu för jag tycker inte vi borde förlorat matchen, visst skapade dem chanser men det gjorde vi också

Det var tre poäng som hade varit viktiga i jakten på de två lagen över er, hur mycket av ert fokus har ni lagt på toppstriden?

Vi tror benhårt på det här fortfarande och det är bara att titta på de omgångar som är kvar, nu ställs vi mot Skövde i helgen och det ska bli sköt att få spela på naturgräs igen. Husqvarna ska ner och möta Halmia på lördag och Oddevold tar emot ett krigande Lund på söndag och i nästa omgång så ställs Husqvarna och Oddevold mot varandra.

Till helgen möter ni Skövde, vad minns du från vårmötet med dem?

Vi ledde med 2-0 och släppte in dem i match, först gjorde de 2-1 i slutet av första halvleken och sen kontrade de in 2-2. Det är klart att det är en av de poängmissarna som man grämer sig över, framförallt när man leder med 2-0. Men jag har all respekt för Skövde, de kan spela en bra fotboll när man ger dem tillfälle till det, de har trots allt 8-2 på de senaste två matcherna.

Nu har de fått in en ny tränare i Gudmundur Magnusson, hur väl känner ni till deras sätt att spela sen han tog över huvudansvaret?

Jag tror, eller rättare sagt jag vet, att de blandar rätt mycket mellan 4-4-1-1 och 4-4-2 och visst, det är en lek med siffror, för egentligen har de väl inte ändrat så mycket i deras sätt att spela på. Det är ett bra lag i både djup- och sidled och de har flera bollskickliga och trygga spelare som kan hålla i bollen men det kan också variera sitt spel på ett bra sätt.

Om du gissar matchens karaktär och utgång, hur tror du det kommer se ut och sluta?

Jag tror nog att det blir en jämn tillställning rent spelmässigt och sen gäller det vilket lag som är mest skärpta i de avgörande momenten, vilket lag som släpper till och gör de flesta misstagen. Vår förhoppning är att resa hem med tre poäng, men i denna serie vinner man inga matcher på beställning.

Matchen spelas på lördag den 5 oktober, klockan 16:00 på Södermalms IP. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.