Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Sandvikens IF och Vasalunds IF. Det är en jämn kamp vid det nedre strecket och två av lagen som krigar där nere ställs mot varandra på Jernvallen under söndagen. Det har skett förändringar i bägge lagen nyligen och förhoppningen hos klubbledningarna är att det ingjuter ny energi i trupperna. Vi får se vem av Sandviken och Vasalund som drar det längsta strået och därmed får lite andrum i botten.

 

veckansmatch-n

 

Pelle Olsson, Sandvikens IF

Pelle Olsson Foto: Bildbyrån

Pelle Olsson
Foto: Bildbyrån

Det blev en uddamålsförlust borta mot Nyköping senast, vad har ni tagit med er därifrån?

Det är lite små detaljer här och där men matchen präglades mycket av en regnsjuk plan så vi var inte nöjda med vårt anfallsspel och vi hamnade lite i stress när vi kom i underläge. Men det var den matchen och varje match lever ju sitt eget liv. Vi får titta på insatserna i olika delar av matchen och så får vi hoppas på ett bättre underlag i vår nästa match som vi spelar.

Du kom nyligen in som ny tränare i laget, vad vill du förändra under slutspurten av serien?

Jag kom inte till ett sjunkande skepp, jag var tillgänglig och min tanke var egentligen att jobba här från och med nästa säsong men jag har stöttat Stefan lite sen en månad tillbaka och var redan delaktig. Vi vill jobba med den modell de haft och göra lite små korrigeringar. Jag och Stefan jobbar ihop och det är viktigt för mig att hans erfarenhet finns med oss här.

Den här omgången tar ni emot Vasalund, hur mycket vet du om dem i nuläget?

Vi har sett på de senaste matcherna, men vi vet också att de gjort ett tränarskifte och vi får fokusera på vårt eget spel och de detaljerna som är viktiga där. Vi känner till deras lag och de spelare som finns i laget och där finns flera erfarna spelare. Matchen får lite av en kvalkaraktär och då kan matcherna styras av flera faktorer och vi får försöka hålla koll på de olika faserna av spelar och ha koll på vad vi skall göra i matchen, det är det viktigaste för oss.

Kikar man på tabellen ser man att det är en sexpoängsmatch, vad betyder det för er?

Det blir som sagt en match med kvalkaraktär, våra spelare kommer ge allt för att få med sig ett bra resultat – man behöver inte göra mycket för motivationen kommer av sig själv. Spelarna är motiverade och vi har tagit ytterligare steg här under veckan på våra träningar.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi hoppas naturligtvis på att vinna men matchen med denna karaktär, resultatet i matchen präglar ju spelet. Vi vill prestera och vara så bra som vi kan, det är våran målsättning. Men vi är ganska öppna med hur matchen kan bli för det är ganska öppet. Mycket kan förändras beroende på vad det står i matchen och det gäller att ha ordning och reda i sitt eget lag då.

 

Chengis Rehman, Vasalunds IF 

Chengis Rehman Foto: Bildbyrån

Chengis Rehman
Foto: Bildbyrån

Det blev en tung hemmaförlust mot Akropolis senast, dina tankar om matchen?

Tyvärr med det dåliga självförtroendet som vi fortfarande har lyckades Akropolis slå hål på oss tidigt, trots att vi hade ett par chanser innan de fick sitt mål så vi var med i matchen då. Sedan kom 2-0 och då gick väl luften ur oss. Trots ett par halvchanser från oss så lyckades vi inte få dit den och istället kom två mål till för dem. Det var ingen orättvis seger för Akropolis men kanske borde vi ha satt någon av våra chanser och de borde inte fått göra så många mål. Samtidigt har de en bra höstsäsong i ryggen och visade hur starka och bra de är som lag.

Ni har under dagarna tagit bort ännu en tränare från A-laget, varför detta beslut?

Vi har haft lite svaga resultat och valde en omorganisation där alla tränare fick vara kvar men vi skulle kasta om i gruppen. Då valde Carlos Banda själv att lämna A-lagstruppen i Vasalund. Ser man till de fem senaste matcherna så hade vi fyra förluster och behövde göra någonting.

Den här helgen gästar ni Sandviken, vad vet ni i nuläget om dem som lag?

Sandviken är väl egentligen i samma situation som oss och förstått allvaret i det. De har fått in Pelle Olsson som tränare här i veckorna och han har ju en stor erfarenhet med sig in i klubben. Det är en final för båda lagen och det är vinna eller försvinna, typ. Svårt att säg mycket mer om det, men vår grupp är väl förberedda för uppgiften som stundar i helgen.

Det känns som en sexpoängsmatch i och med tabelläget, era tankar om det?

Det är fördel Sandviken, det är dem det handlar om. Vinner de så är det sex poäng, men vinner vi så är det vanliga tre poäng. Men det är en sexpoängsmatch framförallt för dem.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att Sandviken likt oss vill vinna matchen och vågar förmodligen inte hålla igen för mycket, de kommer inte bara försöka försvara sig utan de kommer vilja vinna matchen. Så det kommer säkert vara lite svängigt för båda vill vinna och jag tror det kommer bli mycket målchanser. Sedan hoppas jag förstås att det blir en välbehövligt seger för Vasalund.

Matchen spelas på söndag den 15 oktober klockan 17:00 på Jernvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Landskrona BoIS och Utsiktens BK. Varje omgång är spännande nu på höstkanten och på söndag är det ett nytt tungviktarmöte på Landskrona IP. Utsikten kommer ner till Skåne nästintill piskade att vinna för att inte tappa greppet helt om kvalplatsen. Landskrona kan bärga en serieseger på söndag men är i behov av att Mjällby tappar poäng då, Mjällby som har avspark en timme senare än BoIS – Utsikten.

 

veckansmatch-s

 

Agim Sopi, Landskrona BoIS

Agim Sopi Foto: Bildbyrån

Agim Sopi
Foto: Bildbyrån

Det blev en 1-0 målsförlust senast mot Skövde, dina tankar om den matchen?

Det enda vi inte gjorde i den matchen var mål, det saknades från vår del. Bollinnehavet var förmodligen 80-20 till vår fördel, vi hade över femhundra passningar med rätt adress. Men de väntade på oss och backade hem och försökte med kontringar. Tyvärr skulle vi gjort mål när vi hade chans i första halvleken, men vi gjorde inte det och tyvärr gjorde de mål. Vi låg inte rätt och var lite för ofokuserade, sen backade de hem med hela laget och försvarade vid straffområdet. Vi kom runt på kanterna och gjorde mycket rätt men lyckades inte göra mål.

Nu väntar ett möte med tabelltrean Utsikten, dina tankar om dem som lag?

Vi vet att de är ett bra lag med många duktiga spelare, de håller fast vid sin filosofi och vill spela fotboll. De har bra egenskaper både i anfall och försvaret. Det kommer bli en öppen match tror jag och vi är väl förberedda för det. De har några spelare där uppe som vi behöver se upp med, de är spelskickliga, har bra fart i sitt spel och är passningsskickliga. Det kommer bli en tuff match men vi spelar på vår hemmaborg och där finns stora ytor att täcka.

Det är bara dem och Skövde som lyckats slå er denna säsong, är ni revanschsugna?

Vi är dubbel så revanschsugna, kan man säg. Dels matchen mot Utsikten i våras där vi förlorade och så klart vill vi komma tillbaka till vinnarspåret igen efter förlusten mot Skövde. Man ser på killarna att de vill revanschera och det är bara jobba på fram till söndag sen gå ut och köra.

Ni kan säkra seriesegern, men då måste Mjällby tappa, kommer ni följa matchen?

Min koncentration är helt och hållet på att vi skall göra en bra prestation och vinna den här matchen. Sedan vad det blir efter våra nittio minuter får vi ta hand om det, det skall inte finnas något annat i våra tankar än våra förberedelser inför matchen. Vad det blir efter matchen får vi koncentrera oss på när vår egen match är färdigspelad på Landskrona IP.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer bli en öppen match tror jag, det är två spelskickliga lag som vill spela sin fotboll. Jag hoppas och tror vi kommer gå segrande ur den här matchen, vi är ute efter en bra prestation och vi möter ett lag som också vill spela fotboll och då kommer det skapas ytor på båda hållen – så det gäller att vara fokuserade i nittio minuter. Vi måste vara fokuserade på vår defensiv som vi har varit skickliga i under hela säsongen samtidigt som vi vill utnyttja deras svagheter som vi känner till. Vi måste också se upp för vissa av deras spelare som är väldigt skickliga och kan utnyttja minsta lilla misstag.

 

Anders Dovblad, Utsiktens BK

Anders Dovblad, då i Qviding. Foto: Bildbyrån

Anders Dovblad, då i Qviding.
Foto: Bildbyrån

Ni delade på poängen med Husqvarna senast, vad är dina tankar om matchen?

Inte riktigt så bra första halvlek från vår sida, jag tycker vi är ganska passiva. De var inne i vårt straffområde två gånger tror jag och de lyckades göra två mål, vi var på tok för passiva. Den sista kvarten av halvleken spelade vi upp oss utan att skapa något direkt, men vi höjer oss. I andra halvlek är vi aggressiva, sätter vårt presspel och vinner bollen. Vi skapar en hel del lägen och det fanns mycket tro i laget. Det var konstruktivt snack i halvtid, det fanns en tro och vilja i gruppen att vi skulle vända detta – och det visade vi i andra halvlek också. Vi vänder till 3-2 och har bud på att göra fler mål, vi försöker spela för att göra ett fjärde mål för att döda matchen. Men så är det en frispark och det känns som slumpen att släppa in i 93:e minuten. Det var tungt och kändes som en käftsmäll när det kom. Men vi fick sota för de två första målen känns det som, det är de två målen som vi med facit får lida för efteråt.

Innan den matchen så hade ni två raka förluster, varför har ni tappat formen en aning?

Jag vet inte, jag har inte diskuterat det jättemycket om varför och så. Man har tittat på situationer och varje match lever sitt eget liv. Men det kan kanske hänga ihop med att vi haft några mindre bra träningsveckor här under en period, sedan sker det kanske saker i matchen som inte hänger ihop med träningsveckorna. Jag vet som sagt inte riktigt, vi har inte analyserat det riktigt heller men nu får vi acceptera den sits vi sitter i och fokusera framåt.

Den här helgen gästar ni tabellettan Landskrona, hur väl känner du till dem?

Jag har ju mött dem med Qviding två år tidigare, det här är Agims andra år som tränare där. De var ett spelande lag redan innan Agim tog över, men de har kanske skruvat upp det lite nu. Det finns en anledning att de ligger där de ligger, de är trygga i det dem gör och vet om att de gör mål förr eller senare i matcherna. De är också solida i det dem gör och släpper in väldigt få mål. De har en tydlig idé, likt oss, och vill gärna vara spelförande i sina matcher.

Ni måste nästan vinna för att inte tappa mark i kampen om kvalplatsen, dina tankar?

Positiva tankar, efter matchen senast mot Husqvarna. Framförallt efter andra halvleken, grabbarna kan ta fram den desperationen som behövs. Innan har det kanske funnits en bekvämlighet men nu finns det inte utrymmen för handbromsar på någon spelare längre så det ser jag faktiskt bara som något positivt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Karaktären kan jag tänka mig att det blir initialt som två tungviktsboxare som vill ta kommandot, så det blir nog ett ställningskrig. Det kommer nog vara tufft och fysiskt. Vi kommer nog spela vår fotboll och dem också, men prioritering kommer nog ligga på att vilja ta bollen – eller vinna tillbaka den – och det kan nog smälla en hel del ute på plan. Jag är inte så säker på att det där skönspelet kommer prioriteras, även om både tränare och spelare säger att man ska spela sitt eget spel – jag tror nog ingen vill backa och därför lär det bli en intensiv och tuff match. Resultatet, vi vinner. Vad det blir varken vet eller bryr jag mig om, det jag vet om är att både jag och Bosko Orovic har haft bra resultat mot Landskrona BoIS.

Matchen spelas på söndag den 15 oktober klockan 16:00 på Landskrona IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.