Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och Dalkurd FF. Det är två formstarka lag som ställs mot varandra i denna omgång, hemmalaget Umeå har åtta raka utan förlust när de nu tar emot tabellettan Dalkurd i den 23:e omgången. Dalkurd kommer till match med mycket att spela för, vid en trepoängare mot Umeå står det klart att man vunnit serien och därmed spelar i Superettan 2016. Umeå och sin sida har allt att vinna då de jagar den där kvalplatsen, det blir en spännande match där allt kan hända.

 

Banner600

 

Johan Sandahl, Umeå FC

Johan Sandahl Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Johan Sandahl
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Ni kommer närmast från en seger mot Brage, hur minns du matchen?

Det var väl kanske något mål för mycket men det var två väldigt effektiva lag på plan. Jag tycker att vi spelade koncentrerat och bra, men de gjorde tre mål och det inte så mycket att göra på något av de målen utan det var bara att acceptera. Det var en svår match att analysera. Umeå mot Brage är väl inte en match man tror ska sluta med så många mål, vi brukar vara två försvarsstarka lag, men det här var en mycket härlig seger för oss.

Det känns som ni hittat formen inför slutspurten, vad beror det på?

Vi började serien bra men dippade lite sedan, men under sommaren tränade spelarna hårt och då orkar vi lite mer nu, vi är mer pigga i benen helt enkelt. Passningsspel och allt annat blir lidande när man inte har fysiken. Vi har ett bra självförtroende, god teknik och ett bra passningsspel och det känns som vi är i gott slag. Vi har också ett bra försvarsspel men behöver inte försvara oss lika mycket längre, vi har lika mycket boll som våra motståndare och vi kan anfalla lite mer nu än vi gjort tidigare. Kontinuiteten i höst har betytt mycket också såklart, vi har spelat åtta matcher och inte fått stryk i höst, det är bra tycker jag.

Den här omgången gästas ni av Dalkurd, hur skulle du beskriva dem?

Nu börjar det bli ett tag sen man själv tränade dem så det finns inga spelare kvar. Men de spelar med en fembackslinje och två wingbacks som hänger på när de anfaller, sedan har de ett bra centralt mittfält och Awad som en grym tia. Det är ett kompetent lag och seriens bästa lag på alla positioner, tycker jag. De har en bra balans med god fysik och gott om spelare som kan avgöra matcherna. De är också lite mer organiserade nu och där ger jag kollega Brännström en eloge, han har gjort det riktigt bra med Dalkurd.

Matchen kommer ha betydelse för tabellen, hur mycket pratar ni om det?

När vi började höstsäsongen tittade vi mest nedåt, vi ville inte bli indragna i en bottenstrid och efter några omgångar så kunde vi slappna av lite och det är först nu som vi börjat prata om det. Vi har allt att vinna, vi har två poäng upp och skulle vi gå till kval så har vi gjort det fantastiskt men om vi inte gör det har vi fortfarande gjort en bra säsong. Dalkurd har också allt att vinna här så det är två lag som kommer gå ut och köra på i matchen, det är de två lag som gjort flest mål.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir huggsexa, båda lagen vill ju vinna. Det är så pass många matcher kvar för Dalkurd så de behöver inte vara ängsliga utan de går för vinst och det är samma för oss. Det var jämnt när vi möttes i Borlänge, det har det inte varit tidigare för då har Dalkurd varit bollförande. Jag hoppas och tror såklart att vi går vinnande ur den här matchen, 3-1 vore väl ett bra resultat.

 

Andreas Brännström, Dalkurd FF

Andreas Brännström Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Andreas Brännström
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Det blev en seger mot Nyköping senast, hur ser ni tillbaka på matchen?

En bra insats bortsett från effektiviteten. Första halvlek kontrollerar vi helt, men tyvärr är vår effektivitet inte den bästa. Sett över nittio minuter släpper vi till noll avslut på mål, vilket såklart är bra.

Bollarna studsar onekligen med er just nu, vad är det som gör er så bra?

Det är att mina spelare är orädda för favorittryck och så, samt vårt försvarsspel och vår mentala styrka är väl det som sticker ut.

Ni gästar Umeå i helgen, hur väl känner ni till dem?

Mycket bra. De är inne i ett stim för tillfället och deras anfallsspel, när de får ställa om snabbt, är toppklass i serien.

Vid en trepoängare har ni säkrat seriesegern, något ni fokuserar på?

Klart att vi vet om det, det är ju enkel matematik, men det förändrar ju ingenting i vårt upplägg.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Umeå är ett bollskickligt lag som absolut kan utmana oss i possession men jag väntar mig framförallt att deras forwards står vid cirkelkanten och väntar på oss. Så det handlar mycket om hur bra kvalitet vi kan ha när vi bygger vårt spel.

Matchen spelas på lördag den 10 oktober klockan 15:00 på Umeå Energi Arena Sol.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Östers IF och Landskrona BoIS. Serien går mot sitt slut och i toppen fortsätter Trelleborg och Örgryte att ta sina poäng, vilket gör det svårt för de som jagat dem. Hoppet är slut för Landskrona men för Östers del finns där en liten chans, om Örgryte tappar poäng och de själva vinner resterande matcher, att nå en kvalplats. Båda lagen här vill avsluta säsongen på bästa vis och lägga en god grund inför nästa år, sedan är det alltid lite extra nerver när två så anrika klubbar möts.

 

Banner600

 

Thomas Askebrand, Östers IF

Thomas Askebrand Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Thomas Askebrand
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Det blev tre poäng borta mot Eskilsminne senast, hur minns du matchen?

Vi spelade ganska bra i första halvlek men lyckades inte riktigt få knorr på det sista i slutändan. Tycker ändå att det var en okej halvlek, en bra insats med bra försvarsspel. Sedan tycker jag vi tappade lite i andra, lite frustrerade och hade lite dåligt tålamod och släppte till lite omställningar och hörnor mot oss, där tycker jag vi slarvade och tappade lite grann. Men sedan avslutade vi matchen på ett bra sätt och det var där vi gjorde våra på, på det stora hela var det en okej match.

Ni har varit i gott slag hela hösten, vad har den goda formen berott på?

Lite grann att vi ändrade på vår strategi men kanske framförallt att trots problemen som varit i klubben har killarna kommit varandra närmre, slutit samman och fått en bra sammanhållning. De jobbar hårt för varandra och det är väl mer sådana små saker kan jag tycka som har varit ganska avgörande för oss.

Ni tar emot Landskrona denna omgång, hur väl känner ni till dem som lag?

Jag tycker vi känner till dem ganska bra, det är ett bra lag med en hel del bra spelare. De har också presterat bra under större delen av hösten, de hade en taskig start i våras men efter det har de trillat på bra under hela säsongen. Det kommer att vara en tuff motståndare att möta, helt klart.

Kvalplatsen är i princip omöjlig att nå, fokuserar ni på en bra placering?

Den är inte omöjlig att nå, sedan är det klart att Örgryte har gått bra, men vi fokuserar på chansen så länge den finns där. Vi siktar helt klart på att arbeta efter den, sedan får vi se om Örgryte tappar poäng, vi kommer jobba på efter förutsättningen att det fortfarande finns ett läge.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är två lag som vill spela så jag tror det kommer bli en ganska öppen tillställning, det är två lag som vill framåt och prioriterar ett bra anfallsspel så det kommer nog vara i publikens smak, helt klart. Jag säger som jag brukar säga om utgången, vi spelar alltid för att vinna och det gör säkert Zvezdan och hans Landskrona också. Vi går alltid för vinst och det gör vi nu också, det är bara att köra.

 

Zvezdan Milosevic, Landskrona BoIS 

Zvezdan Milosevic Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Zvezdan Milosevic
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Ni tog tre poäng mot Halmia i måndags, hur ser du tillbaka på matchen?

Jag tycker Halmia är ett mycket bättre lag än vad tabellen visar och på så sätt hade vi en stor respekt för dem och var lite försiktiga. Men det är vår hemmaplan och där ska vi föra matchen, men vi hade lite problem med deras passningsspel och var ganska spelförande, vi var lite för långt ifrån dem försvarsmässigt. De fick göra det dem är bra på. Vi pratade i halvtid om att vi skulle spela mer tight och försvara oss bättre, då tog vi över andra halvlek och kunde hota dem gång på gång och helt rättvist gjorde vi också två mål. Sett till matchen i sin helhet är det en bra match och vi gjorde en mycket bra prestation.

Den här omgången gästar ni Öster, hur skulle du beskriva dem?

Man har sett dem förut och jag såg dem senast mot Eskilsminne, de är väldigt organiserade i försvarsspelet och de har några spetsspelare som är riktigt bra. De har någon matematisk chans att nå kvalplatsen och de kommer göra allt de kan för att kunna nå den platsen och de kommer inte vilja spela bort den själv.

Kvalplatsen är omöjlig att nå, fokuserar ni på att nå en bra slutplacering?

Jag känner personligen att jag vill nå en så bra placering som det bara går, det försöker jag prata med spelarna om så att de också har samma attityd. Sedan är det en sak att säga det och en annan att bli motiverad och gå ut och göra det. Men vi pratar om det och min uppfattning är att vi skall försöka nå så bra placering som möjligt och göra så bra prestationer som möjligt under resten av hösten.

Två gamla storlag möts, blir det en viss prestige i och med dessa matcher?

Förmodligen, det är klart att det alltid är extra roligt att slå så kallade storlag och det finns en extrapoäng i de här matcherna. Sedan kommer vi båda förmodligen att spela i den här serien nästa år och då är det ytterligare en motivationsfaktor att man vill sätta sig i respekt inför den nästa säsongen om man säger så.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer vara ett ställningskrig kring vem som skall ta tag i taktpinnen och föra matchen. Jag hoppas i alla fall att vi kommer lyckas med det. Den som vinner ställningskriget har ett bra utgångsläge när det kommer till att vinna matchen också.

Matchen spelas tisdag den 13 oktober klockan 19:00 på Myresjöhus Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.