Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Dalkurd FF och IK Brage. Det här är en helt fantastisk omgång av serien då AFC gästar Frej och Brage gästar Dalkurd, för tabellens utgång kan den här omgången bli helt avgörande. Nu när det vankas det andra Borlängederbyt för året är det ett revanschsuget Brage som skall försöka slå Dalkurd, Dalkurd som gått segrande ur de två mötena med Brage i år borde ha en bra känsla inför matchen.

 

Banner600

 

Andreas Brännström, Dalkurd FF

Andreas Brännström Foto: Idrottsfoto

Andreas Brännström
Foto: Idrottsfoto

En stark bortavinst mot Luleå senast, hur var matchen?

Det var en jämn match där vi hade problem i första halvlek, Luleå är ju ett av de lag som också vill ha boll och är tillsammans med oss ganska bollskickliga. Till den andra halvleken ändrade vi om lite och blev mer kompakta centralt, då började vi också vinna bollar högre upp och kunde göra två mål framåt.

Nu väntar ett Borlängederby mot Brage, hur mycket vet ni om dem?

Det är klart att vi har bra koll på Brage, vi lever ju dagligen tjugo meter från varandra och vice versa. Dem är så olika oss man kan vara, de påminner om Umeå när de vann serien för några år sedan. De har lägst högsta nivå bland topplagen, men en väldigt jämn nivå och förmodligen är de det mest jämna laget i serien, de är starka på fasta och tar inte särskilt mycket risker i sitt spel.

Att ni redan slagit dem två gånger i år, hur påverkar det er inför matchen?

Det gör ju att vi vet om att det handlar väldigt mycket om oss, om vi inte är tillräckligt bra kommer Brage att straffa oss, men om vi gör saker väldigt bra så kommer det vara vi som går vinnande ur matchen.

I våras blev derbyt en publikfest, hur mycket publik uppskattar ni nu?

Det var väl nästan 3500 i publiken i våras, det var två klackar och riktigt bra drag, men vi får väl hoppas med våra mått att vi kan få ditt 2000, då blir det riktigt bra tryck. Kommer det lika mycket som i våras vore det helt fantastiskt.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer bli intensivt, domarna har en tendens att vara lite bättre när det är mycket folk på läktarna, då tillåter dem mycket mer. Sen tror jag att vi kommer ha mer boll än Brage och förhoppningsvis kan vi utnyttja det till att vinna matchen.

 

Bo Wålemark, IK Brage

Bo Wålemark Foto: Idrottsfoto

Bo Wålemark
Foto: Idrottsfoto

Ni hemmaslog formstarka Nyköping senast, vad minns du av matchen?

Vi gör en väldigt bra inställningsmatch kan man säga, vi vann ganska mycket dueller och det var väl kampmomentet i matchen som vi var bättre än dem i och vi vinner rättvist, det var väl 7-1 i målchanser så där var vi klart bättre än dem. Men det finns mer att hämta i vårt spel, det går för snabbt ibland och vi borde vårda bollen lite bättre då.

Till helgen väntar Dalkurd, hur skulle du beskriva dem som lag att möta?

Det är väl en av favoriterna i serien, många bra individuella spelare i laget, vi måste göra en riktigt bra match för att kunna vinna mot dem. Det blir en rolig och härlig match för killarna, vi gjorde en svag insats i våras och förlorade då derbyt mot dem men jag räknar med att vi gör en bättre match nu då.

Ni har redan mötts två gånger i år, hur mycket spelar de matcherna in nu?

Jag sa till killarna i början av serien att vi inte kommer vara samma lag i höst, det händer mycket i en trupp under ett år och så är det i alla lag, så väl vårt som Dalkurds. Jag tror inte det är med oss så mycket nu, matcherna från tidigare i år, utan det är viktigare att vi är fokuserade på den här matchen och följer vår matchplan, då har vi en chans.

Derbyn brukar bli till publikfester, hur många Brageiter tror du kommer?

Det är svårt, det här är ju Dalkurds hemmamatch så det är inte lätt att uppskatta, jag är inte själv från Borlänge men det har ju snackats mycket fotboll här i veckan och det är en match som folk längtat efter och matchen betyder mycket. Dalkurd kommer säkert ha mycket folk som kommer upp och ser matchen, så det är väl givet att det blir mycket folk nu, vi hoppas på att det blir mycket folk.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Dalkurd har ett tydligt spelsätt som jag inte tror att de går ifrån, det blir alltid en värdering, de kommer spela kort och vi får väl se hur det kommer att se ut, det återstår att se. De har någon avstängning och det har vi också till matchen, men det gäller att ha en tydlig idé mot dem och ge hundra procent. Vi behöver hjälpa varandra över hela banan i och med de är så individuellt skickliga, för oss är det viktigaste att göra en bra prestation och gör vi det så har vi också en bra chans.

Matchen spelas på lördag den 11 oktober klockan 15:00 på Domnarvsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller  Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 14:50.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Lunds BK och Trelleborgs FF. Vi spinner vidare på derbytemat och riktar blickarna mot Skåne, där två derbyn äger rum kommande omgångar. Tabelltrean Lund, som tappat vårformen, tar emot ett Trelleborg som kämpar för ett nytt Division 1-kontrakt. Bägge lagen kommer från förluster och borde således vara revanschsugna, vårmötet slutade mållöst, även om Lund hade en straff i slutminuterna.

 

Banner600

 

Nils-Erik Persson, Lunds BK

Nils-Erik Persson Foto: Idrottsfoto

Nils-Erik Persson
Foto: Idrottsfoto

En förlust mot Oddevold senast, vad minns du av matchen?

Vi kom i underläge först efter att de satt en fin frispark, sedan kvitterade vi och tog sedermera också ledningen, vi gör tre väldigt fina mål där uppe och jag tycker att vi skall vinna den matchen. Vi slarvar med bolltapp och får omställningar emot oss och där är vi inte tillräckligt noggranna i försvarsspelet, vi bjöd på för stora ytor och där kunde de komma med sina omställningar. Det var en bitter förlust som inte borde varit en förlust.

Er form i höst har inte varit likt den i våras, vad tror du det beror på?

Det är svårt att säg, vi har haft väldigt bra träningar och det har sett bra ut inför matcher, men sen har det blivit annat i matchsituationer. Vi har haft väldigt mycket sjukdomar i höst, jag vet inte om det har påverkat oss men man blir ju förvånad när man haft så bra träningar men inte bra kvalitet när vi spelat match. Vi har släppt in väldigt enkla mål, men jag vet inte vad det beror på.

Det skrivs mycket om klubbens ekonomiska situation, hur påverkas laget?

Det är också svårt att säg, det pratas mycket om det och vi får frågor var vi än kommer om det, det rings om det också och det är väl klart att man påverkas av det men jag vet inte hur det påverkar spelarna i matchsituationer. Vi har försökt att skärma av det men man vet ju aldrig om det sitter i huvudet på folk såklart.

Nu väntar ett derby mot Trelleborg, hur väl känner ni till dem som lag?

Vi har mött dem två gånger i år och det har varit två tuffa matcher, Trelleborg har också en tuff situation och behöver ett par poäng till för att säkra kontraktet. Vi hade en bra match i våras där vi båda hade chanser att avgöra men matchen slutade mållös, jag tror vi kan vänta oss en bra match på söndag också.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att vi kommer föra spelet och de ligger lite lägre och avvaktar, så vi kommer vara det bollförandet laget och Trelleborg vill nog komma med omställningar emot oss. Sen är det ett derby och när vi möttes nere på Vångavallen var det en riktig derbymatch med mycket kamp och vilja, det tror jag vi kommer få se på söndag också, som alltid går vi i Lunds BK för tre poäng.

 

Jimmi Olsson, Trelleborgs FF

Jimmi Olsson Foto: Trelleborgs FF

Jimmi Olsson
Foto: Trelleborgs FF

Ni föll mot Skövde senast, vad var det som gick fel i den matchen?

Vi har sett på matchen i efterhand och det som inte är bra är att vi inte gör mål och det är ett problem som vi haft hela säsongen till och från. Vi har mycket boll och skapar mängder av chanser som vi borde gjort mål på, hade vi bara gjort ett mål så hade matchen öppnat upp sig, de var ju tvungna att vinna för att hänga på. Skövde gör en bra insats, det kunde kanske mycket väl slutat 0-2 också, men som matchen utformade sig kändes faktiskt poängförlusten som en stöld.

Annars har ni varit bra i höst, vad behöver ni göra för att studsa tillbaka?

Det räcker att titta vem vi möter i nästa match, vi möter Lund och det är en match med derbykaraktär där spelarna känner varandra sedan tidigare. Det skall inte mycket tändvätska till för en sådan här match utan det kommer av sig själv när man spelar derbyn. Lund är lite Rock “N” Roll, de gör mycket mål och släpper in mycket mål så det blir nog en rolig match.

Hur skulle du säg att Lund är för er som lag att möta?

Det är ett lag med väldigt många duktiga fotbollsspelare och man känner till en hel del av dem sedan tidigare. Det brukar vara jämna matcher mellan oss, vi vann vars en match förra året och vårmötet i år slutade 0-0 med en mersmak för Lund. Vi har lagt upp planer för hur vi ska hantera dem och tror vi skall kunna klara av dem, även om vi kommer sakna Zoran Jovanovic till matchen, han har annars kanske varit vår bäste spelare under hösten.

Derbyn brukar bli publikfester, hur många från True Blues kommer?

Ja du, TFF har väl inte rosat marknaden i år men när vi gästade Halmia så kom där en busslast med supportrar så när vi nu möter Lund och matchen spelas på en söndag så hoppas jag på detsamma nu. Stöd kommer vi få, Lund har ingen tradition med att ha mycket folk på läktarna och ifjol kändes det nästan som att det var vi som hade hemmamatch där, det kan säkert bli något liknande i år.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är inte lätt då Lund har släppt in mycket mål och gjort mycket mål, så det borde ju vara bäddat för en målfest, men vi har gjort lite framåt men varit täta bakåt, så det är svårt att sia. Men jag hoppas vi kan resa därifrån med minst en poäng, kanske tre till och med, det går vi för och det hoppas jag vi kan infria.

Matchen spelas på söndag den 12 oktober klockan 14:00 på Klostergårdens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com