Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Selånger FK och Sandvikens IF. Förra veckan hade vi med en match från toppstriden och den här gången är det en match från bottenstriden. Båda lagen vill undvika nedflyttning, såklart, och slåss för fullt för nytt division ett kontrakt. Bortalaget Sandviken ligger för närvarande på jumboplatsen men kanske kan tränarbytet gett dem energi att resa sig de sista fem omgångarna. Selånger tog en trepoängare mot Eskilstuna senast och känns ”på gång”, om marginalerna är på deras sida denna helg så tar de sig upp över nedflyttningsstrecket. När varje poäng handlar om så mycket för lagen brukar det bli en extra krydda för matchen, åskådarna på Norrporten Arena kan därför vänta sig en sevärd match.

 

VeckansMatch22Norra

 

 

Anders Högman, Selånger FK

Högman 2En viktig vinst mot Eskilstuna senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Det var en viktig vinst, mycket riktigt, men man kan väl säg att vi har varit inställda på att spela 26 omgångar innan vi tittar på tabellen, istället försöker vi ta en match i taget. Den inställningen förstärktes väl i den senaste matchen där vi spelade som en ”vanlig” match och gjorde ett bra jobb under 94 minuter. Om man ska försöka kolla på saker som man inte kan påverka brukar man tappa fokus på sitt eget, därför försöker vi rikta fokus på det som vi själva kan påverka.

Den kommande omgången tar ni emot Sandviken, vad vet ni om dem som lag efter tränarbytet?

Inte jättemycket, de har fått in lite nya spelare och så vitt jag vet tror jag inte att det är några större förändringar. Dem har lyft ut en mittback och har även valt att byta målvakt, men vi kommer försöka sätta oss ner och titta lite mer på det nu inför helgen men främst kommer vi fokusera på vad vi själva ska göra.

Båda lagen är inblandade i bottenstriden, hur kommer det att påverka matchen?

Det är svårt att säg, det är ju inte alltid att det blir logiska resultat i slutet av säsongen, det kan nog tänkas bli lite försiktigt här och där. Sandviken behöver ju vinna den här matchen men det är samma sak för oss om vi vill vara kvar i division ett, det kommer bli en tuff uppgift för oss båda.

Vid vinst kan ni, om Sirius slår Västerås, ta klivet upp på ”rätt sida” om strecket, hur kommer ni följa utvecklingen av VSK-Sirius matchen?

Ingenting faktiskt, som jag nämnde tidigare är det viktigt att försöka spela och prestera över 26 omgångar och efter det får man kolla på tabellen. Vi kommer inte ha någon koll på Sirius matchen utan lägga all tid, energi och fokus på vår egen istället.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Vi har för avsikt att vinna och det har sannolikt dem också, men vi har väl olika vägar till det, men det kommer under alla förhållanden bli en tuff match för det är två lag i stort behov av en trepoängare. Det kommer nog vara tätt och hårt, men en vild gissning med hjärtat är att vi vinner med 2-1.

 

Jimmy Haaranen, Sandvikens IF

Jimmy Haaranen2Tung förlust hemma på Jernvallen senast, vad har ni pratat om efter den matchen?

Om man kopplar bort matchanalysen så handlar mycket om hjärnspöken just nu, man har en prestationsångest och som spelare kan det kännas som att man nästan har en tvångströja, framförallt i de här måste-matcherna. Man ska veta om att Sandvikens IF berör väldigt många människor och det finns mycket intresse, tycke och tänk om klubben. Ju mer man väljer att titta bakåt, där vi åker på tidiga baklängesmål, sådant sätter sig snabbt på psyket hos spelarna. Därför handlar det om att försöka få bort det och arbeta med de alternativa målbilderna inom gruppen, att välja vad vi ska lägga vår prioritet på. Alla kan räkna plus och minus, vi vet om vart vi ligger i tabellen, men vi behöver inte fokusera på det utan istället gå ut och spela fotboll och njuta av det. Det är vad det handlar om för oss.

Nu har ni åtta poäng upp till mer ”säker mark”, med fem omgångar kvar tror ni fortfarande att det är möjligt att rädda kontraktet?

Absolut! Även om det låter som en klyscha så är hoppet det sista som lämnar en. Visst, vi har tagit sexton poäng hitintills och det är bara femton kvar att spela om, därför tänker väl folk att ”hur ska det gå till”, men det är inte omöjligt – det har hänt större under än så. Det finns kapacitet i gruppen att fixa det här, det är jag övertygad om men det handlar om att komma in i flowet och det gäller att göra det snabbt som fan. Vi är beroende av andra lag så det är inte bara upp till oss, men vi kan bara lägga vår energi på det vi kan påverka och det är vår egen prestation.

Till helgen gästar ni Selånger, vad vet ni om dem som lag?

Vi har sett dem själva och även fått rapporter från andra om dem, det är ett lag som spelar väldigt rakt och okonstlat, dem är konkreta i det dem gör i såväl anfalls- som försvarsspel. Det är ett lag med mycket energi, framförallt när de får det första målet i matcherna, dem är ganska fysiska också.

Att bägge lagen krigar för ett nytt kontrakt, hur påverkar det matchen?

Det blir väl nästan alltid så, vem är det som klarar bäst av att hantera den mentala delen i en sexpoängsmatch, vem klarar av att gå in och prestera när man har kniven mot strupen. Det kommer säkert också vara en massa känslor, det kan säkert också påverka kvaliteten på de tekniska momenten, det går lite hand i hand med varandra. Det kommer nog vara lite cup karaktär över matchen också.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Det kommer vara en karaktär över matchen med en tight tillställning med mycket känslor och kanske inte helt fullt trygga spelare överallt på planen, matchen kommer sluta med att vi lämnar Sundsvall med tre poäng.

 

Matchen spelas på söndag den 29 september, klockan 15:00 på Norrporten Arena. Om ni ej följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen har ni här.

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Husqvarna FF och IF Limhamn/Bunkeflo. Likt matchen i norrettan så är denna match också en match där inget av lagen har råd att förlora. Husqvarna håller kvar sin serieledning men har ett par lag bakom sig som flåsar dem i nacken, enda sättet att hålla undan för dem är att vinna sina matcher. IF Limh/Bunkeflo har än en gång hamnat under nedflyttningsstrecket men kommer göra allt för att hänga kvar i division ett. De har överraskat bra lag på bortaplan förut, om de kan göra det även denna gång har de en möjlighet att avancera uppåt i tabellen. Oavsett utgång kommer det bli en fantastisk match.

 

VeckansMatch22Södra

 

 

Niclas Tagesson, Husqvarna FF

3449569_mediumUddamålsförlust mot Utsikten senast, vad har ni pratat om efter matchen?

Jag tycker att de sista två bortamatcherna, Trelleborg och Utsikten, har vi försatt oss i en dålig situation när vi släpper in ett hörnmål efter fem minuter. Att få det emot sig på bortaplan gör det inte lättare, det är bara dumt och man sätter sig själv i en svår situation. Sen var vi starka i våras och släppte in få mål, men jag är övertygad om att det är tillfälligheter att vi släppte in de här målen, förhoppningsvis släpper vi inte in mer nu.

Med tanke på tabelläget, satt ni på nålar när Oddevold mötte Trollhättan i måndags?

Så var det väl inte, man var väl mer besviken på att vi själva hade tappat poäng. Men när de inte vann så ingav det väl en ny energi till vår grupp, nu gäller det bara att ta tillvara på den energin och om vi spelar någorlunda bra på söndag kommer Limhamn/Bunkeflo få det svårt.

Hur mycket väljer ni inom laget att fokusera och prata om just tabellen?

Det går ju inte att blunda för den, alla läser tabellen. Men det vi fokuserar på är hela tiden nästa match, jag vill inte höra någonting i omklädningsrummet om någon annan match än vår kommande. Vi har klarat det bra, just nu ska det inte fokuseras på något annat än poängen mot Limhamn på söndag.

Vad vet ni om söndagens motståndare, IF Limhamn Bunkeflo?

Jag har rätt dålig koll på dem, vi mötte dem i våras och vet vad de har för spelare och så, men vi ska lägga vårt främsta fokus på vårt eget spel och lag. Man får dock ha lite koll på Lewicki och Ljumnica i deras lag, de tycker jag var bra när vi mötte dem i Limhamn.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Förhoppningsvis ger vi inte Limhamn någon energi utan trummar på och nöter ner dem med ett bra presspel, jag hoppas och tror att vi vinner med två bollar.

 

Sven Sjunnesson, IF Limh/Bunkeflo

sven_sjunnessonTung förlust i skånederbyt mot Lund i måndags, vad har ni pratat om efter den matchen?

Vi har faktiskt bara pratat i positiva ordalag eftersom jag tycker att grabbarna gjorde en fantastisk insats trots förlusten. De hade en bra inställning och gjorde det riktigt bra i matchen, om man har den inställningen och viljan till matcher så förtjänar man en poäng. Det har vi tagit med oss och spelarna ska ha en stor eloge för det. Sen är Lund tyngre och starkare än oss, de flesta lagen har en mer rutinerad trupp än vår och det speglar sig i matcherna, samtidigt ger det oss lärdomar som vi tar med oss.

Det är väl oundvikligt att inte kolla på tabellen just nu, hur mycket pratar ni om tabelläget inom laget?

Man behöver ju egentligen inte prata så mycket om det, det är tydligt och vi vet om det, men vi ser inte tabellen som färdigdeklarerad utan vi tar en match i taget och försöker ta tre poäng i de enskilda matcherna. Vårt mål är att stanna kvar och för att göra det måste vi ta en sex-sju poäng till. Vi är medvetna om att vi kommer möta lag som är i samma situation som oss och då gäller det att vara på hugget och vinna den typen av matcherna.

Ni gästar serieledarna Husqvarna på söndag, hur är dem som lag att möta?

Dem är stora, tunga, starka, otroligt duktiga på fasta situationer och de har en forward som man inte får lov att ge en millimeter för då smäller det i nätet, det är väl så jag bedömer Husqvarna.

Har dem några enskilda spelare som ni behöver se upp med?

Deras rutinerade anfallare Andreas Tegström, han gjorde två mål mot oss när vi mötte dem i våras, han är mycket giftig i boxen.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Vi kommer försöka spela vårt spel som vi brukar, vi ligger och avvaktar lite och är kompakta i vårt försvarsspel, när motståndarna kommer in i vår zon snor vi bollen och försöker ställa om med vårt snabba anfallsspel. När vi väl kommit upp i banan kommer vi försöka etablera ett spel där. Jag är dock övertygad om att Husqvarna kommer hålla i taktpinnen, men det är inget ovanligt i vårt sätt att spela, inte i deras heller för den delen. Jag önskar att vi får en poäng med oss från Vapenvallen, det är en poäng som kan vara värdefull i slutet här.

 

Matchen spelas på söndag den 29 september, klockan 16:00 på Vapenvallen. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen finner ni här.