Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Utsiktens BK och Husqvarna FF. Efter två raka förluster måste tabelltvåan Utsikten börja inkassera trepoängare för att fortsätta hålla Mjällby bakom sig. Laget från listerlandet är nu bara en poäng bakom Utsikten och kampen om kvalplatsen kommer vara en spännande drabbning in i det sista. Husqvarna har tio oavgjorda matcher på kontot den här säsongen men behöver börja vinna för att inte bli indragna i bottenstriden på riktigt. Vi ser fram emot en riktigt tuff drabbning på Ruddalen!

 

veckansmatch-s

 

Anders Dovblad, Utsiktens BK

Anders Dovblad, då i Qviding. Foto: Bildbyrån

Anders Dovblad, då i Qviding.
Foto: Bildbyrån

Det blev en tung förlust hemma mot Oddevold senast, din analys av matchen?

De första tio-femton tycker killarna själva att det var de bästa de gjort i år, det var riktigt bra men sen blir vi lite bekväma samtidigt som Oddevold gnuggar sig in i matchen. Vi har väl bud på att göra fler mål i första och har en guldsits till andra med en ledning och en man mer på plan men lyckas inte förvalta det. Det var lite frustrerat i andra halvlek och vi gick ut och gjorde väl allt det man inte ska göra med en man mer, slutar löpa, har för många tillslag på bollen och saknar lugn och tålamod. Tiden gick, vi saknade tålamodet och var frustrerade, ville döda matchen ganska fort samtidigt som de var tighta och låg lågt, var duktiga i omställningarna och fick utdelning. Summa summarum vinner de rättvist om man ser till vår andra halvlek. Det var väl den korta versionen av min analys.

Ni har nu två raka förluster, vad beror det på och hur ska ni vända denna trend?

Det kan bero på många saker, i Karlskrona var det väl lite slumpartade mål och det var svårt att skapa tillräckligt mycket. Vi har haft lite låg energi på träningarna de senaste veckorna, det kan bero lite på det men vi är där vi är och vi sitter ännu i förarsätet för kvalplatsen. Det gäller för oss att få in energi och engagemang och det tycker jag vi fått in på träningarna, vi vet att vi är starka hemma och vi pratar mycket om energi, det är bara segrar som gäller nu.

Förlusterna har gjort att Mjällby krupit närmre er, hur mycket fokus ger ni tabellen?

Det är väl klart att det pratas, men sen vet vi att en förlust här och en vinst nästa – det är fortfarande fem matcher kvar och det är en match i taget. Det går inte att lägga allt för mycket snack på det, vi vet läget och vi vet vad som krävs och vi vet om att det är vi som sitter i förarsätet fortfarande men att avståndet har blivit lite kortare bara.

Den här omgången gästas ni av Husqvarna, hur skulle du beskriva dem som lag?

Jag har bara sett dem lite på video i veckan och jag såg dem live mot Qviding i våras. Tycker dem är bra, de har resultatmässigt spelat ganska mycket oavgjort så de är väl oftast med i matcherna och hade de bytt ut några oavgjorda matcher mot vinster så hade de legat högre upp i tabellen. De har några individuellt duktiga spelare också, bland annat Edin Hamidovic.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgång tippar jag inte längre. Matchens karaktär, vi kommer vara det spelförande laget på hemmaplan, vi vill vara det och jag tror Husqvarna kommer anpassa sig efter det. De har Hamidovic där uppe som vi får se upp med, det finns inga lätta matcher så vi ser fram emot en tuff match. Sedan kommer Ali-Khan hem till Ruddalen igen och vill väl säkerligen vinna så det kommer bli en tuff match.

 

Mohammed Ali-Khan, Husqvarna FF

Mohammed Ali-Khan Foto: Bildbyrån

Mohammed Ali-Khan
Foto: Bildbyrån

En uddamålsförlust borta mot Ängelholm senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Det är inte mycket man plockar med sig från en sådan match om jag skall vara ärlig, vi är inte bra men våra motståndare är inte mycket bättre. Att de tar tre poäng det gör ont, för de ska inte ha det med sig. Men sedan kommer vi inte upp i nivå, vi gör för enkla misstag och har för enkla bolltapp. Det är saker vi tränar på dagligen som inte klickade och då blir det så här.

Fyra poäng ner till nedflyttningsstrecket, hur mycket fokus skänker ni tabellen just nu?

Det är klart Husqvarna vill och skall spela Division 1-fotboll 2018, men det har varit en omtumlande säsong med jättemycket vi fått gå igenom – det är nog inte många andra som får gå igenom något liknande och det har inte varit optimalt för vår del. Det är fyra poäng ner nu men vi borde ha kunnat plockat några trepoängare bland alla våra oavgjorda matcher och det är klart att när man nu ser till poängen kan det bli dyrköpt när säsongen summeras.

Det är onekligen en väldigt jämn serie den här säsongen, vad tror du om utgången av den?

Det har varit jämnt, även förra året var det så, och det är klart att det är en tuff serie att spela i för här är många lag som är väldigt jämna. Utgången har jag ingen aning om men det känns som att det kan sluta hur som helst och jag tror inte att de lagen ovanom oss är helt säkra, känslan är så i alla fall. Allt kan hända samtidigt som det är spännande på något sätt.

Ni gästar Utsikten på lördag, hur mycket känner du till dem som lag?

Tittar man på deras trupp och deras spelare så är det ett lag som jag trodde skulle vinna serien förra året. Nu har Landskrona sprungit iväg men de har en väldigt kompetent trupp och det finns allsvenska klubbar som tittar på deras spelare. Så för oss att åka dit, det är en tuff uppgift men vi vet om hur vi skall såra dem efter att ha sett dem i några matcher här.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utsikten försöker äga mycket boll och kommer också försöka göra det under matchen, de åkte på pisk mot Oddevold för de hade mycket boll. De kommer förmodligen äga lite mer boll än oss och för oss gäller det att vara kompakta och jobba med omställningar. Det gäller att såra dem i de defensiva omställningar. Jag gissar att de kommer trycka på med sin anfallsfotboll samtidigt som vi försöker stå emot den kraften. Jag tror det slutar med en uddamålsvinst för vår del, gärna det sista målet i 94:e så vi får igen för säsongens tappade poäng – det sägs ju att det jämnar ut sig i det långa loppet och jag har väntat länge på detta.

Matchen spelas på lördag den 7 oktober klockan 16:00 på Ruddalens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Vasalunds IF och Akropolis IF. Med fem omgångar kvar är det alltid dramatik kring strecken, gästerna parkerar på en andraplats i tabellen och är kanske det mest formstarka laget i hela serien. Vasalund har haft det tufft under hela säsongen och parkerar just nu på nedflyttningsplats, de behöver börja ta poäng.

 

veckansmatch-n

 

Carlos Banda, Vasalunds IF

Carlos Banda Foto: Bildbyrån

Carlos Banda
Foto: Bildbyrån

En uddamålsförlust hemma mot Team TG senast, din bild av matchen?  

Det var en rätt jämn match i första halvlek, vi hade lite mer boll och skapade väl mer än vad de gjorde. Men matchen fick en annan karaktär i och med utvisningen när det var en halvtimme kvar att spela, vi fick förändra en hel del och ge över initiativet. Det hände inte så mycket då men i slutet av matchen slarvade vi på en hörna varpå de gjorde mål och vi gav bort matchen.

Två raka förluster för er nu, vad behöver ni göra för att vända trenden?

Det är oerhört små detaljer som avgjort de här två matcherna, det har vi inte riktigt råd med just nu. Nu gäller det att jobba ännu hårdare, det finns ingen enkel match utan vi måste försöka ta poäng varje match. Vi måste spela klokare och kanske inte chansa så mycket här. För det kommer vi behöva omorganisera lite, och spela mer för poängen i slutomgångarna.

Du kom in som ny tränare nyligen, vad har du hunnit ändra på än så länge?

Jag tycker vi offensivt skapar betydligt mycket mer än tidigare, statistiskt sätt, och har släppt in färre mål även om vi förlorat. Det har blivit en ond cirkel, vi har släppt in mål på de två chanserna som motståndarna skapat. Det har varit tighta matcher där vi har fallit lite på målsnöret sedan jag kom in, men där är fortfarande fem matcher kvar och mycket poäng att spela om så vi har allt i våra egna händer och det är bra på det sättet.

Det är tabelltvåan Akropolis som gästar er denna omgång, vad vet ni om dem?

Det är ett av de lagen som har, enligt mig, stor bredd i sin trupp med olika typer av egenskaper. De har många som kan göra mål, de har gjort mycket mål i år, de har många offensiva vapen som de använder i år. Man får höja deras offensiv som varit väldigt bra.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är en jämn serie, även om poängen spritts lite till höger och vänster, och alla kan slå alla. Det såg man häromsistens när Luleå fick 0-0 hemma mot Akropolis. Jag tror det kommer bli en rätt tillknäppt match, en jämn sådan. Förhoppningsvis slutar det med en Vasalundsseger.

 

Konstantinos Panagopoulos, Akropolis IF

Konstantinos Panagopoulos Foto: Bildbyrån

Konstantinos Panagopoulos
Foto: Bildbyrån

Stabil seger hemma mot Carlstad senast, hur lyder din analys av matchen?

Vi hade en ganska jobbig vecka efter det dåliga resultatet borta mot Luleå, men vi jobbade väldigt hårt och hade en tro på oss själva inför matchen mot Carlstad. Jag tycker att vi genomförde den matchen väldigt bra och segern var helt rättvis. Vi spelade mot ett lag som har ligans näst bästa försvar och resultatet vittnar om matchbilden.

Du kom in som ny tränare inför i året, hur ser du tillbaka på säsongen hitintills?

Varje dag ser annorlunda ut för mig. Jag har varit här i tio månader och jag försöker fortfarande förstå den svenska kulturen, detta gäller både fotbollskulturen men även vardagskulturen i detta land. Mitt mål var att från dag ett jobba med en tydlig plan som kompletterar sättet jag tänker fotboll på. Jag lägger stor tyngd på smådetaljer och det är något som jag även försöker sprida till resterande truppmedlemmar. Jag vill låta de förstå att genom ett hårt och metodiskt arbete kommer vi kunna jobba vidare som en hel grupp och åstadkomma något bra. Jag försökte ändra på det klassiska sättet att träna, målet är att varje dag jobba med en hög intensitet och högt tempo samt kompletterande taktiska övningar.

Ni har kopplat ett bra grepp om kvalplatsen, vad är det som gör er så bra? 

När den andra delen av säsongen började så jobbade vi väldigt mycket på små detaljer som skulle förbättra vårt sätt att spela. I dagsläget känner vi oss väldigt starka och idag jobbar vi ihop som ett lag. Varje enskild spelare har en viktig roll i truppen och alla kämpar för varandra, den riktiga stjärnan i vår trupp är lagkänslan som vi har. Det är ingen slump att vi har det mest produktiva laget med flest gjorda mål, hela femton olika spelare har gjort mål i år. Vi är mycket nöjda med årets resultat och vi njuter verkligen för varje match som vi spelar.

Den här omgången gästar ni Vasalund, hur mycket vet du om dem som lag?

På söndag har vi en väldigt svår match på bortaplan mot Vasalund. Deras resultat de senaste åren visar hur starkt lag det är, det är en storklubb – en stor verksamhet. I år har de haft otur i väldigt många matcher och deras tabelläge symboliserar inte deras helhet som lag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är två lag med helt olika förutsättningar som möts på söndag. Vasalund kämpar för att säkra kontraktet, medans vi kommer att försöka vinna matchen och bringa alla tre poäng. Vi har stor respekt för Vasalund men målet är att fortsätta på det vinnande spåret även efter söndagens match.

Matchen spelas på söndag den 8 oktober klockan 17:00 på Skytteholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.