Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan FC Trollhättan och Mjällby AIF. Likt tidigare nämnt, och som även framgår i krönikan som publicerades här på Ettanfotboll under fredagsmorgonen, höstmatcherna följer man med lite större spänning. Och den här matchen vi valt ut denna veckan sticker ut ur mängden då den är en så kallad sexpoängsmatch. Båda lagen är i stort behov av en trepoängare och det är utan tvekan en match ingen av dem varken vill eller har råd att förlora. Vem som drar det längsta strået vet vi ju först på söndag.

 

VeckansMatchPlaylink_trollhattan_mjallby

 

Jörgen Eriksson, FC Trollhättan

Jörgen Eriksson Foto: Bildbyrån

Jörgen Eriksson
Foto: Bildbyrån

Det blev en poäng borta mot Landskrona senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Det som vi tagit med oss är den positiva disciplinen. Att vi hade tålamodet och vågade spela fotboll i nittiofem minuter. Och även att vi orkade resa oss efter den smällan i 85:e minuten och kvittera, jag tycker att vi har fått med oss en bra känsla därifrån.

Som bekant är det väldigt tight i de nedre regionerna av tabellen, pratar ni om tabelläget?

Det är omedvetet, men det kommer fram. Vi får försöka titta på match efter match och försöka städa undan de matcher vi har spelat, och ta in nya intryck inför kommande match. Det är cupmatcher hela tiden, vi fokuserar på det vi kan påverka och det är så vi arbetar nu.

Ni har en bra trend nu, fyra raka utan förlust, vad har lett till att ni vänt er negativa trend?

Det är väl att vi blivit bättre på att knyta och hålla ihop det, och vi är svåra att göra mål på. Det är väl det som gjort att vi klarat av det. Samtidigt har vi inte haft det där trycket framåt så vi kunnat göra ett mål mer än motståndarna. Vi har jobbat mycket på försvaret, men vi behöver göra fler mål framåt och nu när vi gjorde två mål senast hoppas jag vi fortsätter gå i den riktningen. Men jag tycker att det är bra att vi är svårslagna.

Denna omgång gästas ni av Mjällby, vad vet ni om dem och hur mycket betyder matchen?

Vi har bra koll på dem, vi har ju haft möjligheter att kolla på dem på video och vi såg dem på plats när de mötte Oddevold senast så jag tycker att vi har skapat oss en bild av dem. Det är ju en sexpoängsmatch så det viktigaste är att inte förlora den, men en seger skulle ju smaka riktigt bra – det skulle betyda jättemycket.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgångsläget kommer vara att de ligger lågt i början för att växa framåt ju längre matchen går. De har lite mer att de måste framåt, mer än vi, så det kan bli att det öppnar upp sig så det gäller för oss att ha tålamod och våga ställa om på dem. Det gäller att använda tiden här, disciplin och tålamod  – och det tror jag kommer passa oss väldigt bra.

 

Mattias Asper, Mjällby AIF

Mattias Asper  Foto: Bildbyrån

Mattias Asper
Foto: Bildbyrån

Ni föll borta mot Oddevold senast, hur lyder din egen analys av den matchen?

Analysen kan man väl kort säg att vår inledning var väldigt dålig, och Oddevold dominerade första halvtimmen och tog också rättvist ledningen i matchen med två mål. Sedan tycker jag vi kommer in i matchen och kanske till och med tar över matchen men vi lyckades inte göra lika många mål som dem utan fick bara ett mål och då lyckades vi inte vända matchen.

Tre raka förluster för er del, vad behöver ni göra för att vända den negativa trenden?

Det finns inga lätta saker att göra mer än att vi helt enkelt måste göra en högre och bättre prestation. Vi svajar alldeles för mycket. Även om matchen mot Öster var väldigt bra så fick vi ingenting med oss, i de andra matcherna har vi inte varit så jämna och vi måste bli jämnare i våra prestationer. Vi sjunker för lågt i vissa matcher och det håller inte på den här nivån heller.

Tabelläget diskuteras mycket under hösten, hur mycket fokus tar det av er tror du?

Det är klart att det är vad det är, och det är klart att det är ett jobbigt läge för oss. Vi är mer eller mindre tvingade att vinna matcher direkt, med start i helgen. Samtidigt är det ett läge som gör att man pressar sig själv maximalt alltid. Vi måste göra allt i vår makt, både spelare och ledare, för att vinna matchen.

Ni gästar Trollhättan på söndag, hur väl tycker du att ni känner till dem?

Vi har ju sett en del av matcherna, som man alltid gör i ett förarbete hur de ska spela och så vidare. Vi har en bra bild av hur de spelar och har byggt en plan hur vi ska spela. Sedan har vi jobbat vidare på vårt eget spel, och nu anpassar vi det lite efter hur de spelar men samtidigt måste vi spela ett bra spel bättre för att börja ta mer poäng.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas verkligen att vi tar oss samman och spelar med en större desperation och verkligen ger allt som finns i kroppen. Då tror jag vi kan vinna. Det kommer handla om inställning och det gäller för oss att vinna kampen i matchen. Men vi möter ett hårt kämpande Trollhättan som också vill vinna.

Matchen spelas på söndag den 9 oktober klockan 16:00 på Edsborgs IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Piteå IF och Team TG FF. Vi spinner vidare på ämnet sexpoängsmatcher, för dem gillar vi och dem förtjänar allt fokus de kan få. I det här fallet välspelande Piteå som tar emot nykomlingarna Team TG, Piteå har under den större delen av säsongen kämpat i de nedre regionerna av tabellen men måste börja vinna matcher för att klara kontraktet. Team TG har plockat någon trepoängare på sistone och skapat sig distans till botten, laget får också rätt mycket beröm för sättet de spelar fotboll på.

 

VeckansMatchPlaylink_pite_tg

 

Johan Norberg, Piteå IF 

Johan Norberg Foto: Bildbyrån

Johan Norberg
Foto: Bildbyrån

En oavgjord match borta mot Västerås senast, dina tankar från den matchen? 

Det är väl att första femton är vi inte alls med och blir i princip överkörda av ett bra Västerås som har en bra offensiv. Men med 2-0 i baken bestämmer vi oss för att ta tag i det hela och gör en bra bortamatch tycker jag. Vi visade karaktär och styrka när det behövdes som mest.

Poäng i två raka matcher, känns det som att er negativa trend håller på att vända?

Det tycker jag, poäng är alltid bra och vi måste börja vinna matcher men i den senaste matchen med den vändningen, det är starkt och det känns som vi är inne i en bra trend. Nu med hemmaplan i ryggen så hoppas vi att det finns en trygghet i det och att vi fick vår vändning där borta i gurkstaden.

På hösten ger man alltid tabellen mer fokus, hur mycket påverkar tabelläget er nu?

Jag kan tycka att innan uppehållet så pratade vi inte om det så mycket men nu uppmanar jag nästan killarna att kolla. Det gäller för oss att kriga på och försöka ta poäng. För egen del ger det mig en jäkla motivation och det är spännande att spela matcher som betyder någonting.

Ni tar emot Team TG på söndag, vad är dina tankar inför matchen mot dem?

Framförallt är det revansch. Vi förlorade borta med 1-0, i en match vi hade mer att hämta från. Det kommer bli en tuff match nu, det är mycket på spel. TG har gjort det bra som nykomling men de måste göra en riktigt bra insats för att få med sig poäng på söndag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer bli en väldigt tuff match, både fysiskt och tempostarkt. Inget av lagen kommer dra ner på takten, det kommer bli full fart. Men i slutändan kommer vi stå där vinnande och jag tror att vi vinner med 2-0 och att vi gör de två målen under de sista tjugo minuterna.

 

André Ghanbari, Team TG FF

Andre Ghanbari Foto: Bildbyrån

Andre Ghanbari
Foto: Bildbyrån

En stabil seger över Nyköpings BIS senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Det är väl en positiv insats av oss framförallt, egentligen i helhet men försvarsspelet är genomgående ganska stabilt – även under perioden i början av andra där vi inte hade särskilt bra anfallsspel så släppte vi till väldigt få målchanser. Det gjorde vi egentligen under hela matchen, men även då under den perioden där vi var lite svagare.

Tabelläget ger vi, och alla andra, mycket fokus just nu. Hur ser ni på det i Team TG?

Det är klart att det tittas på tabellen, det görs det ju automatiskt. Nu tog vi också ett par poäng ifrån botten. Vi pratar om att fokusera på prestationerna, kan låta som en klyscha men det är väldigt viktigt. När vi tappade poäng sist fokuserade vi på fel saker och vi lärde oss av läxan. Vi fokuserade på rätt saker inför förra matchen så det hoppas jag vi kan fortsätta göra.

Nu väntar Piteå på LF Arena, hur mycket vet ni om dem inför helgens match?

Såklart vet vi allt vi behöver veta tycker jag. Vi har såklart koll på varandra här uppe så, vi har identifierat var vi behöver vara, vad vi behöver göra för att skydda och vad vi behöver göra för att såra dem också.

Kan man kalla det derby – eller är det i alla fall så att derbykänslor infinner sig?

Ett Norrlandsderby måste vi få kalla det för, vi har inte så många sådana så vi får kalla det för det. Det känns positivt att få spela derbymatcher, och det brukar blir bra inramning kring matcherna också.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Ganska svårt faktiskt, jag tycker man sett Piteå spela på olika sätt, både att stå högt och pressa och ligga lågt och ställa om. De var mer försiktiga mot oss sist, men jag tror inte dem kommer vara det på söndag. Det är två lag som vill ha tålamod i uppspelsfasen, det är svårt att säga men vi har ett sätt att uppträda som vi tror på. Men det är inte heller stort fokus på motståndet nu utan det är mest fokus på att utveckla vårt spel och utveckla vår prestation.

Matchen spelas på söndag den 9 oktober klockan 15:00 på LF Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.