Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Vasalunds IF och Motala AIF. Det närmar sig upplösningen av årets serie och två lag som är högst inblandade i striden kring nedflyttningsstrecket ställs mot varandra på söndag. Hemmalaget Vasalund bytte tränare i veckan för att kraftsamla inför slutspurten, ny tränare är Roberth Björknesjö, i förra veckan bytte gästerna Motala tränare och in kom Giles Stille. Frågan är hur mycket de två tränarna har hunnit förändra sina lag, och ifall någon av dem kan göra en trendbrytning.

 

Banner600

 

Roberth Björknesjö, Vasalunds IF

Roberth Björknesjö Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Roberth Björknesjö
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Det här blir din första match med laget, hur är läget i truppen?

Allt är bara bra, det har varit härlig energi men vi är dock lite få spelare i träning.

Vad kommer du i det korta perspektivet att förändra som tränare?

Förändra vet jag inte, men det blir säkert förändringar då jag kör mitt race och vi alla tränare är olika. Jag vill ha ett högt tempo och tydlig arbetsfördelning på planen. Spelarna kommer att få ett stort eget ansvar då vi inte har så mycket tid att få alla bitar på plats.

Den här omgången tar ni emot Motala, vad vet du om dem som lag?

Jag skall titta på dem idag (fredag) men har fått information från andra. Därför vill jag inte uttala mig om motståndaren.

Med tanke på lagens tabellplacering, hur viktig blir matchen för er?

Det är klart att den är viktig men det är fyra matcher till efter denna. Vi summerar efter säsongen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Svårt då mycket är nytt. Vi kommer dock göra en bra prestation då träningarna har varit riktigt bra.

 

Giles Stilles, Motala AIF

Giles Stille Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån

Giles Stille
Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån

Det blev en seger mot Huddinge senast, hur minns du matchen?

Det var en väldigt viktig seger och spelarna visade en stark moral efter en turbulent vecka för dem. Spelmässigt så kunde första halvlek varit bättre, men i andra halvlek visade vi ett bättre passningsspel och mer vilja.

Inför den matchen kom du in som ny tränare, vad har du hunnit förändra?

Givetvis kan man inte ändra för mycket efter två eller tre träningspass, men det var en viss justering i taktiken. Jag hoppas framförallt att jag kunde påverka deras ”mindset” och attityd. Det här är en process som pågår och vi tror på detta.

Målet är väl givetvis att rädda kontraktet, hur mycket talar ni om tabellen?

Vi behöver inte diskutera tabellen och vi ska inte spendera tid och energi att fundera på det. Vi fokuserar bara på vår nästa träning och match.

Den här omgången gästar ni Vasalund, hur väl känner du till dem?

Att det är ett Stockholmslag, haha. Jag har sett ett par matcher, men de har bytt tränare under denna vecka så det är lite svårt att veta hur de kommer spela under en ny ledare.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag vill inte gissa på matchens karaktär och utgång. Det är två lag som behöver poäng. Vi kan bara fokusera på vår förberedelse, prestation och inställning till denna utmaning. 

Matchen spelas på söndag den 4 oktober klockan 17:00 på Skytteholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Qviding FIF och Husqvarna FF. Serien är inne i sitt slutskede och det är onekligen spännande kring nedflyttningsstrecket där flera lag helt plötsligt har blivit indragna i bottenstriden. Två av de lag som haft en sviktande form på sistone, och som har risk att på allvar bli indragna i bottenstriden, ställs mot varandra på Valhallas konstgräs i Göteborg på lördag. Utgången av den här matchen kommer utan tvekan ha en väldigt stor inverkan på seriens slutomgångar.

 

Banner600

 

Bosko Orovic, Qviding FIF

Bosko Orovic Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Bosko Orovic
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en förlust mot Halmia senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det var en dålig match, vi bemästrade inte riktigt gräset där nere som släppte lite, så vi körde en mer defensiv fotboll. Vi borde lett med 2-0 med tanke på de frilägen vi hade, men runt den sjuttionde minuten tar de ledningen. Halmia var väl mer bollförande än oss, det är inte ofta det händer, men vi kommer ikapp och kvitterar. Sedan gör de 2-1 på straff och de sista minuterna har vi inget att hämta.

Ni har varit inne i en dålig trend på sistone, vad tror du att det beror på?

Det är väl allting som händer kring klubben, vi har fått släppa spelare i somras och har inte riktigt den konkurrensen på träningarna längre. Kvalitén och intensiteten på träningarna har gått ner. Sedan är det väl också att vi stundtals haft lite otur, vi har en dålig trend men jag tycker inte vi varit sämre än något lag vi mött, vi bränner för mycket lägen och gör misstag som vi inte gjorde i våras.

Vad behöver ni göra för att vända den där trenden innan det blir för sent?

Göra mål, i alla fall i det korta perspektivet.

Den här omgången tar ni emot Husqvarna, hur skulle du beskriva dem?

De är ett starkt lag, bra på fasta situationer och har en stark defensiv. Det är ett homogent lag och de kommer nog att ligga och vänta på och ställa om och straffa oss. Vi måste se upp med deras omställningar och fasta situationer i matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Karaktären kommer vara att vi är det mest bollförande laget och utgången kommer att bli, om vi gör mål på våra chanser, att vi går vinnande ur matchen.

 

Niclas Tagesson, Husqvarna FF

Niclas Tagesson Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Niclas Tagesson
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en tung förlust mot Örgryte senast, din analys av matchen?

Rätt så jämn första halvlek egentligen men där vi på den sista tredjedelen inte håller den kvalitet som krävs och lyckades inte skapa några farligheter mot dem. Men jag tycker ändå den halvleken är okej, i andra halvlek gör de mål på en hörna och får 2-0 då och efter det har dem full kontroll på tillställningen.

Ni har tre raka förluster, vad tror du den tråkiga sviten beror på?

Vi har under de här tre matcherna mött Trelleborg och Örgryte, de är de två bästa lagen i serien och då får man acceptera att ta en förlust. Vi ska inte lägga för mycket fokus på det, innan de här tre förlusterna hade vi tre raka vinster. Nu står vi inför en ny utmaning i nästa omgång då vi möter Qviding på konstgräs.

Vad behöver ni göra för att vända trenden och undvika bottenstriden?

Det är väl vad vi pratat om, att vi släppt in mål efter många individuella misstag. Det är nog tillfälligheter att vi gör de här individuella misstagen och om vi jobbar lite hårdare i defensiven kommer vi ligga rätt i positionerna när vi bedriver vårt anfallsspel också.

Ni gästar då Qviding i helgen, hur mycket vet ni om dem?

Vi mötte dem i våras och jag är lite förvånad över att de inte vunnit mer under hösten, när vi möttes i våras var de lite rakare och spelade väl mer modernt än de gjort tidigare. Det är ett lag som har ett bra passningsspel och de sätter sina anfallare i spel tidigare nu än tidigare, det gäller att ha koll på dem också.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror väl Qviding kommer ha lite mer boll än oss men vi kommer ligga rätt i positionerna och vara lite farliga i omställningar. Förhoppningsvis får vi med oss tre poäng hem också, en 2-1 vinst till Husqvarna vore väl ett bra resultat.

Matchen spelas lördag den 3 oktober klockan 15:00 på Valhalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.