Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Frej Täby och Västerås SK. Hemmalaget Frej kommer stärkta ur förra veckans seger och hoppas såklart ha hittat tillbaka till vinnarspåret när man nu tar emot Västerås hemma på Vikingavallen. Västerås lär vara revanschsugna efter den senaste matchen mot Huddinge, där man föll med 1-0, och har likt Frej precis allt att spela om – frågan är vem av lagen som går vinnande ur matchen.

 

Banner600

 

Bartosz Grzelak, IK Frej Täby 

Bartosz Grzelak Foto: Idrottsfoto

Bartosz Grzelak
Foto: Idrottsfoto

Vinst borta mot Skellefteå senast, hur var matchen?

Jag tycker att vi hade bra koll på matchbilden och så, vi spelade lite mer rakt vilket gynnade våra anfallare och vi var väl aldrig riktigt hotade i den matchen utan det kändes tryggt och jag kände mig rätt nöjd som tränare. 

Det har gått lite trögare för er i höst, har det släppt nu efter Skellefteå? 

Jag hoppas ju det. Vi har varit i en formsvacka, det kan man inte säga någonting om, men nu känns det som att i den här matchen tog vi ett steg framåt även om vi kanske har en bit kvar till dem form som vi hade under vårsäsongen. 

I toppen av tabellen är det jämnt, vad tror ni om era egna chanser där? 

Jag tror att allt kommer att avgöras i den sista omgången, det är min känsla. AFC är väl det lag som varit mest formstarka under hösten och har väl störst chans att ta hem det här, men det kommer bli en rejäl fight om andra platsen tror jag.

På lördag tar ni emot Västerås, hur mycket vet ni om dem som lag? 

Vi har väl en bra koll på dem, de har fått in några nya spelare här under sommaren. Det är ett lag som mår väldigt bra, likt alla andra lag, när de får göra första målet i matcherna. De spelar en bra fotboll och vill inte spela destruktivt trots sin tabellposition och det skall dem ha all cred för. Vi har haft svårt för Västerås tidigare år och det kommer säkert att bli tufft nu också. 

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Svårt att säg, men jag tror att Västerås är rätt beroende av att få en bra matchstart och om de får det kan dem föra spelet, det kan dem när de har självförtroendet med sig och så pass bra är dem. Matchstarten blir viktig för utgången, det brukar bli målsnålt i våra möten men jag tror att vi vinner med 2-0.

 

Fredrik Ramström, Västerås SK

Fredrik Ramström Foto: Idrottsfoto

Fredrik Ramström
Foto: Idrottsfoto

Det blev en förlust mot Huddinge senast, hur minns du matchen?

Vi var bra i början av matchen och skapade fem bra lägen första kvarten, sedan tycker jag att matchen jämnade ut sig i första halvlek och i andra är väl matchen helt jämn, men där tror jag vi räknade till fyra chanser var och de gjorde ett mål.

Ni slåss om nytt Division 1-kontrakt, hur mycket talar ni om tabelläget?

Det talar vi inte mycket om, det är någonting som alla vet om redan, vi försöker fokusera på vårt spel och vi försöker fokusera på att det skall bli bättre, kanske framförallt nu när vi släppt in två mål på tre matcher. Vi behöver dock göra mer mål och det är fullt fokus på det nu, det och att hålla ihop gruppen och så arbetar vi förstås med självförtroendet hos spelarna.

Det har varit skador på nyckelspelare tidigare, är de tillbaka i laget nu?

Ja, Ante är tillbaka i laget, sedan har vi två avstängningar i Damir Foric och Robert Medvegy, annars är alla skadefria och igång samt redo för helgens match.

Nu väntar ett möte med tabelltvåan Frej, vad vet du om dem?

Vi har tittat på dem på film och vet om att det är ett bra lag och tufft motstånd för oss. Samtidigt har vi i våra bästa stunder visat att vi kan vara med och slåss om poängen mot topplagen, vi vann ju mot Brage för några omgångar sedan. Frej är ett lag som spelar på ganska så få tillslag och som skapar mycket målchanser.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Att gissa utgången brukar jag hålla för mig själv men matchen karaktär kommer bli mycket kamp och duellspel, det handlar om mycket för bägge lagen, förmodligen kommer Frej att ha lite mer boll än vad vi har.

Matchen spelas på lördag den 4 oktober klockan 16:00 på Vikingavallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 15:50.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Utsiktens BK och Örgryte IS. Utsikten såg till att skapa sig ett bra försprång ner till tabelltrean Lund när man besegrade skåningarna hemma på Ruddalen senast. Samtidigt i Oskarshamn gick tabellettan Örgryte på pumpen när man gästade smålänningarna. Det här blir ett göteborgsderby som dessutom är en seriefinal utan dess like, det går inte med ord att beskriva betydelsen av denna match.

 

Banner600

 

Janne Carlsson, Utsiktens BK

Janne Carlsson Foto: Idrottsfoto

Janne Carlsson
Foto: Idrottsfoto

En stabil 2-0 seger mot Lund senast, vad minns du av den matchen?

Vi hade två mindre lyckade matcher inför den matchen så vi hade bestämt oss för att ta ett kliv tillbaka och gå tillbaka till grunden och sätta vårt försvarsspel. Lund hade väl lite inlägg och så men sett över 90 minuter hade dem inte ett skott på mål så försvaret var grunden till vinsten där, det är jag väldigt nöjd med.

Var det den matchen där ni hängde av övriga lag från att bli topp två?

Det är väl inte riktigt så men de under oss måste gå för full pott och vi måste falla igenom om de skall kunna utmana oss och ÖIS om topp två. Det är inte färdigt än men vi har väl lagt en bra grund för att hänga av dem, så kan man väl säga.

Nu väntar seriefinal, och det i ett göteborgsderby, vad vet ni om Örgryte?

Vi vet väl det mesta om varandra, om man säger så. Jag tror inte att det blir en överraskning, vi vet vilka spelare de har och vi vet hur de vill spela sin fotboll. Det kommer att bli en tight match och det kommer vara tufft.

Med tanke på tabelläge och att det är derby, kan vi vänta oss en publikfest?

Det kan ni göra, det kommer att bli en fullsatt arena, det är flera supportrar som ringer till kansliet varje dag och frågar om matchen. Vi hoppas slå vårt publikrekord och det vore kanon om vi kan få in mer än 2100 på lördag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror väl att den här matchen kommer likna den vi hade i våras, Örgryte brukar ha en period i början av matchen där de är bättre men sedan när vi kommer in i det så hoppas jag att vi kan vara det bättre laget allt som allt. Men det blir en hård match med mycket känslor som jag tror att vi går vinnande ur.

 

Marcus Lantz, Örgryte IS 

Marcus Lantz Foto: Idrottsfoto

Marcus Lantz
Foto: Idrottsfoto

Det blev en stor och förvånande förlust senast, vad var det som hände?

Vi fick vår målvakt i den första halvleken och spelade med en man mindre i femtio minuter, det är väl den största anledningen till varför vi släppte in så många mål i matchen. Annars började vi bra och ledde med 1-0 och hade bra koll på det, men sen åkte vi på en snabb omställning och det blev 1-1. Sedan tvingades vi till ett tidigt byte på grund av en skada och kort där efter fick de in ett mål till och vi fick målvakten utvisad och då blev det rörigt.

Vad har ni pratat om för att studsa tillbaka efter den matchen?

Vi har väl försökt lägga det bakom oss, vi vet om att vi egentligen bjuder in dem i matchen för att vi gör för enkla misstag. Efter matchen har vi arbetat med vad vi gjort för fel och vad man kan göra annorlunda. Om vi bara har vårt fokus så är det ingen som rör oss, men börjar man släppa lite på det börjar andra att röra lite på oss så vi har tryckt mycket på att vi skall vara fokuserade hela matcherna.

Nu till helgen väntar ett derby mot Utsikten, hur väl känner ni till dem?

Vi har ju mött varandra två gånger i år, en match på försäsongen och en i våras, sen har man sett dem en del under säsong också så det blir inga överraskningar. Vi har full koll på vad det är för lag som vi kommer att ställas mot på lördag.

Tabelläget bör öka på intresset, tror du vi kan förvänta oss en publikfest?

Ja, jag tror säkert att det kommer en hel del supportrar från våra led och det kommer säkert en hel del extra folk med tanke på vilken betydelse matchen har, det vore coolt om det kom riktigt mycket folk på matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att alla matcher vi spelar ser likadana ut, jag kan tänka mig att matchbilden ser likadan ut nu där vi är spelförande och luckra upp ett lågt försvar, det är väl så jag förväntar mig att matchbilden kommer vara. Om vi gör allt det som vi skall göra och är fullt fokuserade är det inget lag som slår oss, gör vi det här hundra procent är jag övertygad om att vi går vinnande ur matchen.

Matchen spelas på lördag den 4 oktober klockan 16:00 på Ruddalens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com