Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan IK Sirius och Nyköpings BIS. Även om det skiljer fjorton poäng mellan lagen är det ”seriefinal” i norrettan när tvåan, Nyköping, gästar ledande Sirius på söndag. Efter en svag inledning på hösten har ”Bissarna” kommit igång rejält och har två raka segrar, mot Dalkurd och Forward, i bagaget. Sirius har varit seriens bästa lag hela året, vilket de fjorton poängen ner till helgens motståndare indikerar, och än så länge har man vunnit samtliga hemmamatcher. Det sätter en extra krydda på matchen när hemmalaget kan säkra seriesegern på Studenternas under söndagen, klarar Nyköping av att skjuta upp firandet?

 

VeckansMatch21Norra

 

Kim Bergstrand, IK Sirius

kimbergstrand3-0 vinst mot Frej senast, vad har ni valt att ta med er från den matchen?

Vi sammanfattade matchen med att vi har ett väldigt bra grundspel och en stor trygghet i det och det räcker ganska långt, därför tar vi med oss att vi kan känna oss trygga i vår grund, att vi är svåra att göra mål på och är ännu svårare att slå. Sen har vi kvaliteter för att alltid göra mål och har även väldigt individuellt skickliga spelare.

Vilken eller vilka spelare tycker du har utmärkt sig efter uppehållet?

Vi har haft många spelare som varit bra hela tiden tycker jag, men om man nu ska nämna en enskild spelare så har Christer Gustavsson haft en bra nivå, han har stuckit ut lite extra.

Ni tar emot serietvåan Nyköping, vad vet ni om dem idag?

Vi vet väl rätt mycket om dem och jag tycker att de har gjort det mycket bra som nykomlingar. Det är ett bra lag, de har två bra innermittfältare och deras offensiva spelare är väldigt bra där framme, de gör framförallt mycket mål. De jobbar väldigt hårt och är ett kompetent lag tycker jag.

Vid vinst säkrar ni seriesegern, hur mycket tänker och pratar ni om det?

Det talade vi om senast igår, att vi kommer få prata om det under den kommande veckan och det är väl inget att sticka under stolen med att vi har en bra chans att vinna serien. Om vi inte skulle vinna på söndag har vi fem chanser till att vinna serien. Även om det inte är det största samtalsämnet så går det inte att undvika.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag tror och hoppas att vi kommer ha ett högre tempo och därmed dominera matchbilden på vår hemmaplan och att vi slutligen vinner matchen. Vi har den styrka och kvalitet som krävs för att genomföra en bra match och stå som vinnare i slutet av matchen.

 

Håkan Andersson, Nyköpings BIS

VargenEn stark seger mot Forward senast, vad har ni tagit med er från den matchen?

Vi tyckte väl, redan en vecka innan, att vi gjorde en mycket organiserad och väl genomförd match mot Dalkurd. Vi hade kommit in lite fel på hösten tyckte vi själva och fick 0-0 mot Selånger och åkte på en förlust mot City, vårt självförtroende kom väl lite på kant. Men efter matchen med Dalkurd fick vi med oss nytt självförtroende och det tog vi med oss in i matchen mot Forward. Det finns flera spelare i laget som är i grymt bra form så det känns mycket bra.

För närvarande ligger ni tvåa i tabellen, hur mycket fokus lägger ni inom laget på att diskutera tabelläget?

Det är väl ofrånkomligt, vi har många vinnarskallar i det här laget och det är väl en fight om allting egentligen, det är klart att de förstår att andra platsen är viktigt för oss. Sen, såklart, pratar vi tränarkollegor om det, vi är nykomlingar och kan vi nå kvalet är det en jätteframgång för hela klubben.

Det är ju Sirius ni gästar denna omgång, hur väl känner du till dem?

Vi var och såg dem mot Frej och försöker väl att undvika och slarva bort något, min assisterande och jag brukar sitta ner en timme innan den första träningen i början av veckan och lägger upp träningen efter kommande motståndare. Sirius är ett lag som har släppt in få mål, men vi fick 1-1 mot dem hemma, så vi räds dem inte, det är klart man har respekt för dem men vi är bra vi också.

Ifall de vinner mot er har dem säkrat seriesegern, hur stor är er lust att skjuta upp deras firande?

Det tänker inte jag på, sen vet jag inte om spelarna gör det, vi känner väl mer att vi har accepterat att Sirius vinner serien och det är bara att lyfta på hatten och gratulera dem. För vår del är dem en motståndare som vi kan ta tre poäng av, vi fightas ju med Dalkurd om andra platsen och det är vår prioritet och trigger, inte att skjuta upp Sirius firande.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag vet hur det var på Rosvalla, vi kanske hade lite för mycket respekt för Sirius, de hade börjat bra. Vi arbetade oss bra in i matchen och gjorde 1-1 på en frispark i slutet av matchen. Jag hoppas att vi kan stå upp bra och spela taktiskt mot dem och utnyttja våra chanser, det kan nog bli individuella skickligheter som avgör matchen. Det blir nog en hel del publik och de kan nog vänta sig att få se en underhållande match. Matchen tror jag kan sluta 2-2, men mitt drömscenario vore 3-2 till oss, men en poäng borta mot Sirius vore vi nöjda med, men vi behöver samtidigt hålla undan för Dalkurd.

 

Matchen spelas på söndag den 22 september, klockan 17:00 på Studenternas IP. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen har ni här.

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan IK Oddevold och FC Trollhättan. Det lär bli ett intressant derby mellan de här två lagen, Oddevold är i högsta grad involverat i toppstriden och har inte råd att tappa några poäng på hemmaplan. Trollhättan tappade en 3-0 ledning mot Halmia senast och bör rimligen vara oerhört revanschsugna när de reser till Uddevalla denna omgång. Det kan utlovas en underhållande, målrik och bra match på Rimnersvallen mellan två välspelande lag.

 

VeckansMatch21Södra

 

Jan-Erik Lien, IK Oddevold

LienEfter den senaste matchen mot Karlstad befäste ni kvalplatsen uppåt, hur har stämningen varit efter den viktiga vinsten? 

Det känns som att det är en bra stämning i hela klubben och det är mycket skratt i omklädningsrummet, allt är på topp. Det är en del kamp och så på träningar och det syns på spelarna och deras vilja att vi har ett mycket bra läge, absolut.

Vad gäller kvalplatsen, hur mycket talar ni inom laget om tabelläget?

Vi pratar faktiskt inte så mycket om det, det är ingenting som vi sitter och diskuterar, vi ska bara försöka göra samma höstsäsong som förra året. Vi har kopierat träningsupplägget från ifjol där vi gick ner lite i träning, för att minimera eventuella skaderisker och hålla uppe den fysiska nivån. Det är fokus som gäller och att hålla alla friska, kan vi hålla hela vägen in så tror jag att vi klarar av kvalplatsen eller till och med vinner serien. 

På måndag gästas ni av Trollhättan, hur väl känner du till dem?

De åkte på en snöplig poäng tapp senast, jag vet inte vad dem höll på med men de släppte till tre mål på femton minuter mot ett svagt Halmia. De har ett mål att vinna en match till av de kvarvarande matcherna, det blir en jämn och svår match då de är revanschsugna. Det brukar bli bra matcher mellan oss och oftast är de jämna, det kommer såklart dra en del publik också, upp emot 1500 kan vi nog vänta oss. Det blir en bra match, det tror jag.

Det är ju derbykaraktär över matchen, hur mycket betyder det för spelarna att spela derbymatcher?

Det blir ju en annan inramning men vi är vana vid att spela inför mycket folk hemma i Uddevalla, så det påverkas vi inte av, många som kommer till oss kan tycka att det är ”årets match” då vi har mycket folk på läktarna. Men inverkan på måndag vet jag inte, det blir väl att någon höjer sig och det blir en boost för dem med denna karaktär och folket som kommer till.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Vi är starka på Rimnersvallen, kan vi komma upp till normal nivå och inte underpresterar kommer vi vinna den här matchen, det är jag övertygad om. Sen är Trollhättan duktiga på vissa moment i sitt spel, det måste vi såklart få stopp för, men spelar vi normalt och gör en bra insats så ska vi vinna den här matchen.

 

Jesper Ljung, FC Trollhättan

jesper_kontraktI den senaste matchen tappade ni en 3-0 ledning till 3-3 i slutskedet, vad har du att säg om den matchen?

Det blev en match uppdelad i två delar, det spelades i 75 minuter sen blev det ett skadeavbrott i nästan en halvtimme efter att en spelare i Halmia dragit axeln ur led och vi fick vänta tills ambulansen var på plats. Allt fram till dess i matchen hade sett ut som vi ville och avbrottet var väl ingenting vi önskade. Avbrottet gav Halmia möjlighet att hämta ny energi och de gjorde det bra där efter, de gjorde en fantastisk sista kvart och vi gjorde ingen bra insats alls där. Det var en extrem upplevelse får man väl erkänna.

Finns det en risk att det hänger kvar i bakhuvudet till nästa match?

Nej, återigen handlar det om att göra en vettig analys av läget, känslan och övertygelsen är att om spelavbrottet inte kommit hade vi flutit i land med tre poäng. Vi får se helheten och vi har varit nere i en svacka men är på väg upp igen, vi spelar mycket bättre. Den kvarten blev ett kapitel för sig men det har jag redan lagt bakom mig, vi får fokusera på det som var bra istället och bygga vidare på det istället.

På måndag möter ni serietvåan Oddevold, hur är dem som lag att möta?

Dem är tunga och välorganiserade, det har varit en jobbig motståndare för oss historiskt så länge jag har varit i föreningen. Sett över nittio minuter är de svåra att möta för de spelar ändå in i mål och arbetar stenhårt, de är jobbiga att möta, de är konsekventa i sitt spel med en bra balans och erfarenhet i laget. De får sällan några bottennapp så det blir såklart en tuff uppgift för oss, men spelar vi på vår bästa nivå kan vi utan tvekan störa dem.

Det blir ju ett derby för er, vad betyder det för spelarna?

Det är väl alltid lite extra krydda, man har ju lite extra koll på varandra, spelarna framförallt, det är väl en grund i ett derby att lagen har mycket god kännedom om varandra. Tidigare har det bjudits på mycket mål och varit mycket känslor involverat och det är väl troligt att vi får uppleva en liknande matchbild nu.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Som jag var inne på, det kommer säkert bli en svängig tillställning med många chanser, mål vågar man nästan lova utlova och givetvis hoppas jag att det är vi som står för dem. Resultatet är svårt att sia om, men kan vi spela som de första 75 mot Halmia ser jag gärna att vi leder med 3-0 på måndag också och reder ut stormen.

 

Matchen spelas på måndag den 23 september, klockan 19:00 på Rimnersvallen. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen har ni här.