Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IFK Luleå och Enskede IK. Sex matcher återstår av årets upplagor av Division 1-serierna och varje match lever som bekant sitt eget liv. På hösten smyger sig nerver och annat in på ett sätt som det inte gör under vårsäsongen, och för de i de nedre regionerna av tabellen blir var match en sexpoängsmatch. För Luleås del så måste man ta en del poäng här i slutspurten för att hänga kvar i Division 1, detsamma gäller för nykomlingarna Enskede som mycket väl i större utsträckning kan bli indragen i bottenstriden då det bara är tre poäng ner till kvalplatsen. Spänning i matchen!

VeckansMatchPlaylink_lule_enskede

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara Foto: Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Bildbyrån

En blytung förlust mot Västerås senast, vad är din analys av den matchen?

Vi fick en jobbig inledning med 2-0 första kvarten, efter det hämtade vi oss inte. Västerås var otroligt aggressiva och löpvilliga och skapade mängder av chanser.

Om man tittar på er form just nu, vad behöver ni förändra för att ta mer poäng?

Vi får titta på vår senaste hemmamatch som var mot Umeå och ser vad vi gjorde bra där. En sak som vi gjorde riktigt bra mot dem var de defensiva omställningarna och det är viktigt att vi gör dem lika bra på söndag. Offensivt sett så behöver vi komma in bakom Enskedes backlinje med flera spelare.

Tabelläget för er del är som det är, hur mycket fokus ger ni det inom laget?

Det är klart att vi har ett jobbigt läge i tabellen men vi försöker att fokusera på vår prestation hela tiden. Det är inte så enkelt, men vi jobbar verkligen med att hålla fokus på prestationen.

Nu väntar Enskede hemma för er del, vad vet ni om dem i dagsläget?

Enskede kommer från två starka matcher. Seger hemma mot Västerås och kryss borta mot Piteå. De har spelat ett disciplinerat försvarsspel och ställt om på ett bra sätt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vårmatchen mot Enskede var en bra match för vår del som avslutades på bästa sätt när vi avgjorde i slutminuterna. Den matchen började vi på ett riktigt bra sätt där vi skapade flera chanser i början av matchen. Jag hoppas att vi kan sätta lika bra fart från start nu på söndag. Det är två relativt jämna lag som möts så det gäller verkligen att vi maximerar vår prestation för att vi ska kunna ta hem segern.

 

Johan Ländin, Enskede IK

Johan Ländin, här i Huddinge-dress.  Foto: Bildbyrån

Johan Ländin, här i Huddinge-dress.
Foto: Bildbyrån

En mållös tillställning borta mot Piteå senast, vad är din bild av den matchen?

Min bild är att vi hade en del tur till en början, den första kvarten var vi passiva och lite tagna på sängen medan Piteå var aggressiva. De var hetare än vad vi var och var först på andrabollar, vi hade tur som inte låg under med någon boll efter första femton. Sedan kan jag tycka att vi jämnade ut spelet, det totala spelet och även att vi jämnade ut antalet målchanser. Även om de hade en bra första kvart tycker jag vi hade fler och bättre chanser efter det. Men efter att ha sett matchen i efterhand så är det väl rättvist med en delad pott.

Er form här under hösten, hur ser du på den och vad krävs av er för förnyat kontrakt?

Det känns som vi hittat en väg, att vi har hittat våra roller i laget. Formen är på väg, vi har ökat vår arbetskapacitet i det defensiva men det krävs ytterligare en nivå för att fixa nytt kontrakt. Vi lever ännu på marginalen så att säga. Formen är inte där den skall vara för att vi skall känna oss trygga utan vi behöver upp ett snäpp ytterligare. Samtidigt är vi lite sårbara för vi har inte så stor trupp att gå runt på, vi har drabbats av lite avstängningar och skador här som gör att vi är lite kort om folk och det bidrar ju också till helheten.

I helgen gästar ni Luleå på Skogsvallen, hur väl känner ni till dem?

Jag har ju mött dem två år med Huddinge och då har de varit ett bättre lag tabellmässigt. Tabellen brukar inte ljuga och det är nog inte samma Luleå vi möter nu. Man tror att norrlandslagen spelar en annan typ av fotboll men både Piteå och Luleå spelar en fin fotboll med stor rörlighet. Jag har en stor respekt för Luleå. Det blir samma som mot Piteå, man har en resa som inte är samma förutsättningar som vid andra bortamatcher, det är ett annat typ av upplägg kring de matcherna. Det är en tuff match, men jag har en del att titta på ytterligare för att skapa mig en bättre bild inför söndagsmatchen. Det är ett skickligt och bra lag men som jag tror är aggressiva och likt Piteå i sin desperation att vinna matchen hemma. De är såklart starka där än borta, det skiljer mycket att möta dem hemma kontra borta.

Det är lite av en sexpoängsmatch som utspelar sig, pratar ni något om tabellen?

Nej det gör vi inte, vi har inte gjort det heller. Det är klart det nämns, eller ja alla vet ju om det och det finns ingenting att dölja. Det har nämnts men det är inget som vi pratar om, pressen finns redan där och det är bara onödigt att lägga på ytterligare.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror ju att karaktären kommer vara likt den i Piteå, två jämna lag som möts där vikten ligger i att inte släppa in första målet. Det blir väl ett tight försvarsspel från båda lagen, som jag tror att samtidigt som man vill ha tre poäng vill man inte förlora matchen. Det är väl den karaktären man ser på matchen, en tight match sådär. Och om utgången, jag tippar och hoppas ju såklart att vi vinner. Vi har väl inte tagit en bortavinst än, så viljan är stor att göra det. Det lär bli målsnålt, men jag tror vi vinner med 2-1.

Matchen spelas på söndag den 2 oktober klockan 15:00 på Skogsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Norrby IF och Oskarshamns AIK. Det svänger fort i fotboll, men i år har Norrby gått som tåget och hänger sig kvar där uppe i toppen av tabellen och utmanar storlagen Öster och Landskrona. Desto tyngre, på sistone, har det gått för deras gäster på sistone. Oskarshamn som varit stabila defensivt genom åren i Division 1 står på fyra raka förluster, och man har därför blivit indragna i bottenstriden. Toppen möter alltså botten, två lag som båda vill och behöver vinna för att förstärka sin tabellposition. Det är också en gratismatch för åskådarna så vi hoppas på en fin inramning.

VeckansMatchPlaylink_norrby_oskarshamn

 

Simon Eriksson, Norrby IF

Simon Eriksson Foto: Bildbyrån

Simon Eriksson
Foto: Bildbyrån

Det blev en stabil 3-0 seger borta mot Kristianstad senast, vad har ni tagit med er därifrån?

Jag tycker att det var, precis som du säger, en stabil match och även om vi inte gjorde en av våra bättre matcher i år så vinner vi ändå med 3-0 där och det säger väl en hel del tycker jag.

Efter två resor till Skåne och sex poäng ska det bli skönt att få spela på hemmaplan igen?

Absolut, vi har ju haft tre tuffa bortamatcher här under september så det skall bli mycket roligt att vara tillbaka på arenan. Än så länge har vi bra resultat där och har också en trygghet där oavsett om vi möter lag med hög press eller lag som står lågt så har vi verktyg för det.

Det är Oskarshamn som gästar er den här omgången, vad vet ni om dem i dagsläget?

Det är ett lag som jag tycker är bättre än vad tabellen visar. De har blivit indragna i bottenstriden här på slutet efter några förluster. De kommer att spela för och undvika nedflyttningsstrecket, men jag tycker att det känns som att vi har en ganska bra koll på dem.

Den kamp som nu pågår i toppen, tror du att den kommer stå sig ända in i det sista?

Det är en hypotetisk fråga, men vi är väldigt ödmjuka. Norrby var nära att åka ut förra året och nu ligger vi där vi ligger, vi väljer att ta en match i taget och sedan får vi se. Det vore förstås roligt om vi kan vara med hela vägen, men en match i taget som sagt sedan får vi se.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är alltid svårt att gissa sig till sånt men jag hoppas att det kommer bli en bra match för publiken. Det är ju en gratismatch så det vore kul med mycket folk och att de får se en bra match. Sedan om resultatet, det är alltid svårt att säga någonting om men det återstår att se.

 

Henrik Larsson, Oskarshamns AIK

Henrik Larsson Foto: Bildbyrån

Henrik Larsson
Foto: Bildbyrån

Det blev en uddamålsförlust hemma mot Tvååker senast, din analys av matchen?

Det var en nervös match redan från början med mycket frustration från bägge lagen, det kunde man nog känna. Båda förstod vikten av den här matchen. Men någonstans fann vi oss ganska snabbt och vi skapade tillräckligt med chanser för att vinna denna matchen, nu hade vi inte förmågan att sätta dit våra chanser. Det kändes som det skulle bli en poäng men så fick de in ett mål i slutet och det är klart det blir en tung förlust då, det råder det inga tvivel om.

Fyra raka förluster, vad behöver ni i Oskarshamn göra för att vända på den trenden?

Vi måste göra mål, just nu känns det som vi får skapa väldigt många chanser för att göra mål. Men när målen kommer tidigare för oss så går det bättre. Det finns alltid en fara när man börjar prata om att man behöver göra mål, men det är inget att hymla om vi behöver göra mål. Det första målet är alltid viktigt, det har jag sett och lärt mig genom åren. Gör man inte det målet så måste man flytta fram och jaga något och då ändrar man i balansen och då blir man lite mer sårbara för att släppa in fler mål och det är väl därför vi släppt in för många i år.

Den här helgen gästar ni Norrby på Borås Arena, hur väl känner ni till dem?

Jo, men det är klart att man ser varandra och har följts åt några år också. Man ser lite matcher och jag tycker väl att vi känner till varandra väl nu. Det är ett lag som har en bra form och ett gott självförtroende just nu så det blir en tuff uppgift för oss.

Att möta dem i när de är i en bra form och ni i en sämre, kommer det ha betydelse?

Det vet man aldrig, men det är klart att de har form och självförtroende. De bara kör och litar på sig själva så de kommer gå för det, vi kommer nog få jobba hårt för att freda vårt mål.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det ligger nog lite i det jag säger, vart sätter vi vårt mod – törs vi stå upp och hålla i bollen när vi går till anfall eller blir man försiktig och står kvar och inte är så vassa som vi behöver vara. Att skapa målchanser måste vi göra för att göra mål, att de kommer skapa det räknar jag med. Men vi måste vara bra för att göra det vi åker dit för, vi behöver poäng för det är vad det hela går ut på.

Matchen spelas på lördag den 1 oktober klockan 16:00 på Borås Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.