Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan IK Brage och Dalkurd FF. Inför säsongen målade de flesta upp att årets serie skulle bli ”slaget om Borlänge”, de två lagen från staden var klara favoriter och ingen kunde se vem som skulle stoppa dem. Säsongen har gått planenligt för Dalkurd som toppar serien med sju poäng ner till tvåan Akropolis, det har gått lite krokigare för Brage som just nu ligger på en sjundeplats i tabellen. Men matchens utgång blir viktig för de bägge lagen, framförallt prestigemässigt.

 

Banner600

 

Bengt Ottosson, IK Brage

Bengt Ottosson Foto: Erik Freiholtz

Bengt Ottosson
Foto: Erik Freiholtz

Ni kommer närmast från en förlust mot Huddinge, din analys av matchen?

Min analys är väl ganska enkel, ingen av oss kommer upp i nivå varken individuellt och definitivt inte som lag. Vad det beror på är säkert många olika anledningar, det handlar väl mycket om förberedelser, bra lag har inte de här dipparna. Vi tappade lite av det vi byggt upp, men vi går inte ner oss allt för mycket, vi är inte färdiga än men det är dit vi skall. Huddinge vill helt enkelt mer än oss och var mer taggade och förberedda för uppgiften.

Säsongen har inte blivit som förväntat, hur går tongångarna i klubben?

Tongångarna i klubben är positiva just nu, det jobbas mycket. Vi arbetar på planen dels för att ta poäng i år men vi arbetar även för att utveckla något på längre sikt. Det känns bra i klubben och folk pratar samma språk, det kommer att komma något gott ur det här känns det som.

Du kom in som tränare efter att Wålemark lämnat, vad har du förändrat?

Vi håller väl på och försöker ändra ett spelsätt, framförallt offensivt, och det har väl inte fallit så väl ut som man hade önskat. Det ser stundtals bra ut, framförallt på träningar, men vi har inte fått ut så mycket av det i match ännu. Det förändras mycket när man kommer in som ny tränare, det har tagit lite längre tid än önskat och vi har inte fått den effekten som vi hade önskat, framförallt inte i matcher då.

På måndag möter ni Dalkurd, hur väl känner du till dem?

Vi känner till varandra bra, på individnivå och lagmässigt. Man tittar på varandras träningar ibland och därför har vi ganska god koll på de olika spelarna också. Sedan har man kollat på en del matcher också och jag tror att vi har lika bra koll på varandra inför den här matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vad gäller utgången så går vi för tre poäng och det hoppas jag det blir också, sedan karaktären hoppas jag få se en riktig derbymatch med mycket häftiga dueller och en hel del offensivt bra spel. Att Dalkurd kan det vet vi om och det skall vi försöka förhindra, men även att vi får till det. En offensiv häftig kamp med mycket dueller där vi vinner matchen tror jag vi kommer få se på måndag.

 

Andreas Brännström, Dalkurd FF

Andreas Brännström Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Andreas Brännström
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Det blev ett oavgjort resultat senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Vi gör en helt okej första halvlek där vi styr händelserna. I andra halvlek rör vi oss sämre vilket gör att vi spelar alldeles för rakt och enkelt.

Ni leder serien och har en bit ner till tvåan, talar ni mycket om tabellen?

Ja, på det sättet att vi pratar mycket om varför vi befinner oss där vi gör. Det är viktigt att förstå vad som gör oss bra.

Den här omgången möter ni Brage, hur skulle du beskriva dem som lag?

Ett lag som ändrat lite karaktär efter tränarbytet och gått från riskminimering till att bygga sitt spel lite mer bakifrån.

Ni kan ta ett stort kliv mot Superettan, vad tror du om inramningen?

Det har varit bra inramning i alla derbyna i snart två år så jag tror att det blir bra tryck på läktarna. Mycket folk och kvällsmatch, mer kan man inte begära som spelare.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det blir en hel del kamp såklart. Sen är vi ett bollskickligare lag än Brage så vi kommer att ha bollen mer än dem. Det blir vårt kollektiva anfallsspel mot deras kontringar och individuella prestationer. Jag hoppas på 2-0 till oss.

Matchen spelas på måndag den 28 september klockan 19:00 på Domnarvsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Norrby IF och Eskilsminne IF. Hemmalaget Norrby fick ett lyft i våras efter de fina resultaten i Svenska Cupen, men väl inne i seriespelet gick det tyngre. I somras gjorde de en förändring på tränarsidan och under de senaste omgångarna har laget fått sig ett lyft. Eskilsminne hade en bra vårsäsong men hade inte vunnit på elva omgångar när de i förra veckan bytte tränare, och i hans första match tog laget en viktig trepoängare. Båda lagen är i behov av en vinst.

 

Banner600

 

Simon Eriksson, Norrby IF

Simon Eriksson Foto: Per Aronsson

Simon Eriksson
Foto: Per Aronsson

Ni kommer närmast från en storvinst mot Kristianstad, hur minns du matchen?

Det var givetvis en bra match, vi vann ju med 6-0. Men framförallt minns jag ett bra anfallsspel och att vi körde på i nittio minuter, vi la aldrig av även om vi ledde matchen med 3-0 redan efter trettio minuter. Vi körde på hela vägen ut.

Tre raka utan förlust, ni verkar ha hittat formen – hur känns det inom laget?

Det är mycket positivt inom laget och vi har många spelare tillgängliga som av olika anledningar varit borta, så det ökar konkurrensen. Vi har även börjat hitta rätt i vårt spelsystem och det känns bra, både med det och att vi börjat vinna matcher.

Med tanke på tabelläget, hur mycket kikar ni på den i dagsläget?

Man försöker väl såklart undvika det, men man har koll när motståndarna är överspelade. Men det här är upp till oss själva, vi kan inte påverka de andra lagen men vi kan påverka våra egna matcher. Sedan vet jag inte hur mycket koll spelarna har men de vet väl förmodligen om var vi ligger i serien just nu.

Den här omgången tar ni emot Eskilsminne, hur väl känner ni till dem?

Frågan är hur mycket man skall känna till om dem, de bytte tränare i förra veckan och frågan är hur mycket de har hunnit ändra under den korta tiden. Men än en gång så är det upp till oss själva.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det till en början blir en lite tillknäppt match, det är min magkänsla, men under tiden som går kommer det öppna upp sig mer och mer och då tror jag att vi slutligen går vinnande ur matchen med 2-0.

 

Martin Pringle, Eskilsminne IF

Martin Pringle Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Martin Pringle
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Ni vände och vann mot Husqvarna senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Ser man till att jag bara haft tre träningspass på mig sedan jag tog över så var det inte mycket man kunde göra. Vi hade tränat lite positionsspel och försvarsspel under veckan, vi lyfte laget lite och ändrade om lite små detaljer. Deras mål i matchen kom lite olägligt och det kändes som det var lite oturligt, men vi lyckades få till en vändning och det var för att vi lyckades med bytena helt enkelt. Ibland lyckas man med det och ibland gör man det inte, men det var viktigt att ta en trepoängare den här omgången och att man fick vinna eftersom man inte gjort det på elva omgångar.

Du kom in som ny tränare förra veckan, vad har du förändrat inom laget?

Man hinner inte förändra så jättemycket på tre träningar utan man får koncentrera sig på en sak och köra det. Man kan inte hinna med allt för det blir för mycket information att ta in för spelarna, därför fokuserade vi på försvarsspelet och sedan får vi ta det andra allt eftersom det kommer.

Hur väl känner du till lagen och spelarna i den här serien?

Jag var ju tränare i Frölunda tidigare i Division Ett för ett par år sedan, så jag har väl inte jättebra koll på men många av lagen har man stött på under årets lopp. Oavsett om det varit i Division Ett eller Superettan, men spelare och tränare byts ut och spelsystem förändras men några av dem känner man väl igen efter åren.

Den här omgången gästar ni Norrby, vad vet ni om dem som lag?

De gjorde väl också en rockad innan sommaren och bytte tränare, de verkar ha fått tillbaka en stabilitet. Simon Eriksson var där för några år sedan och var tränare några år, när han hade dem förra gången var de rätt duktiga och stabila. Men det är en match i matchen och det står lite på spel, de spelare på hemmaplan och efter den prestation de gjorde senast förväntar sig väl många att de ska vinna och då gärna med många mål, men det skall vi sätta stopp för då helt enkelt.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Nej, inte en aning faktiskt, det är sådana saker som man bara kan spekulera i. Vi kan vinna matchen, vi kan spela oavgjort – det är de två bästa resultaten för oss.

Matchen spelas lördag den 26 september klockan 16:00 på Borås Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.