Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Valsta Syrianska och Vasalunds IF. Det är en mycket viktig match då det bara är några poäng ner till nedflyttningsstrecket, det skiljer dessutom endast en poäng mellan de två lagen och det lag som får tre poäng med sig rycker ifrån det andra. Valsta Syrianska åkte på en storförlust mot Sirius i måndags och är säkert oerhört sugna på att revanschera sig när Vasalund gästar Midgårdsvallen. Vasalund fick en flygande start under den nya tränaren Babar Rehman när man slog IFK Luleå hemma, det förstärkta självförtroendet var välbehövligt och frågan är om luften under vingarna räcker i bortamötet med Valsta.

 

VeckansMatch20Norra

 

Christer Mattiasson, Valsta Syrianska

Christer MattiassonTung 5-1 förlust mot serieledarna i måndags, vad har ni pratat om efter den matchen?

Jag har valt att inte lägga så mycket energi på den matchen eftersom det var så mycket saker som blev fel som vi inte brukar göra, samt att Sirius spelade en riktigt bra fotboll. Det enda vi pratar om är väl att man ska försöka, lite som de spelade, spela bollen framåt hela tiden och ha mycket rörelse.

Det känns som ni blandat och gett resultatmässigt under året, vad tror du att det beror på?

Vi är nykomlingar och har väl, tycker jag, tagit ett antal steg i år, men när vi möter de allra bästa lagen är vi inte riktigt där ännu. När man möter Sirius så är de två steg för alla lag i serien, sett till spelarmaterial men även allt runt omkring, så det är väl svårt för de flesta att mäta sig med dem. Men när vi mött andra lag, som mot Dalkurd till exempel, tycker jag att vi gör en bra match och är med i det. Sen måste jag säg att jag tycker vi har blivit mer jämna under året och att vi vinner ”hängmatcherna” och tar de poängen, vilket är viktigt om vi ska lyckas hålla oss kvar.

Till helgen tar ni emot Vasalund som fick en rivstart med den nya tränaren, vad vet ni om dem som lag?

De bytte spelsystem från 4-3-3 till 4-4-2 och det är lite intressant att man ändrar det efter ett par års nötande av det, därför skall det bli spännande att se dem nu. De fick in två tidiga mål mot Luleå, som för dagen inte gick att känna igen, men Vasalund är duktiga och vill äga boll, framförallt är de starka på kanterna. Om vi ser upp med dem har vi en mycket god möjlighet tycker jag.

Vilka enskilda spelare kommer ni behöva se upp med?

De har som sagt starka kantspelare, de kan göra sin gubbe och komma in i boxen, men om man skall peka ut någon enskild spelare är det väl framförallt Kevin Kabran som man måste ha ett extra öga på.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag skulle vilja säg att vi ska styra spelet, men vi har haft mycket skador den sista tiden så det beror helt på vilka spelare vi kan ställa upp med, samtidigt vill Vasalund precis som oss äga bollen. Vi får se hur vi kommer formera laget, men jag hoppas att vi kan dominera bollinnehavet och spela ut ordentligt och hota dem på den sista tredjedelen. Matchen tror jag att vi går vinnande ur, 2-0.

 

Babar Rehman, Vasalunds IF

BabarTre viktiga poäng senast, hur har stämningen varit inom gruppen efter matchen?

Jag tycker att den var bra redan innan vinsten men det är väl klart att man slappnar av lite extra när man får tre poäng med sig. Men stämningen var bra redan förra veckan och den är bra nu med.

Tror du att effekten av tränarbytet kommer hålla i sig?

Effekt och effekt, det var nog inte tränarbytet i sig som påverkade, ibland låser det sig och då behöver man en förändring. Nu kom där in en ny röst och då blev det lite mer ”go” i grabbarna. Huruvida om det kommer hålla i sig vet jag inte men det är väl klart att man hoppas på det.

Det riktas mycket fokus kring tabelläget förstås, hur mycket talar ni om det?

Efter matchen mot Sirius talande vi om det, att det var dags att höja sig, vi måste säkra kontraktet och de under oss flåsar oss i nacken, dessutom möter de alla varandra under de kommande omgångarna så alla kommer få poäng. Samtidigt tycker jag att alla lag med 29 poäng eller mindre bör ha ett öga neråt i tabellen.

Nu möter ni Valsta Syrianska till helgen, hur väl känner du till dem?

Ganska bra, jag såg dem dessutom mot Sirius i måndags så jag tror att jag har en bra koll, sen har de lite skador och småskavanker så man vet inte hur de ställer upp men jag känner mig ändå trygg.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Eftersom Valsta gjorde en riktigt svag insats sist så är de nog försiktiga och vi vill äga spelet, som vi brukar göra. Jag hoppas alltid på tre poäng och det är väl det som gäller till helgen, om vi dessutom kan hålla nollan och vinna med 1-0 är jag jättenöjd.

 

Matchen spelas på lördag den 14 september, klockan 16:00 på Midgårdsvallen. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen har ni här.

 

Söderettan

I söderettan den här veckan har vi valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Kristianstads FF och Trelleborgs FF. Det är två lag i vars en ände av tabellen som är i lika stort behov av att vinna. Kristianstads vinst senast förde upp dem över nedflyttningsstrecket men det är bara tre poäng som skiljer dem och lagen under dem så vinst är ett måste för att hålla undan för de under dem i tabellen. Trelleborg krigar i toppen av tabellen och har två raka vinster och känns oerhört starka för närvarande, trots att man dras med avstängningar och sjukdomar bör man kunna komma till spel med ett bra manskap. Det blir ett möte där båda lagen har lika mycket att spela för och det blir intressant att se vilket lag som har starkast karaktär på Kristianstads IP på söndag.

 

VeckansMatch20Södra

 

Peter Persson, Kristianstads FF

peterEn viktig vinst i en sexpoängsmatch mot Torslanda förra helgen, vad har ni valt att ta med er från den matchen?

Det vi tog med oss var att vi släpper till väldigt lite i vårt försvarsspel, de hade väl bara två farliga avslut mot mål på 90 minuter och det är väl något man får ta med sig. Sen kan det bli bättre anfallsmässigt, men det handlade bara om tre poäng egentligen och det fick vi med oss i en mycket viktig match.

Det är fortfarande ett riktigt getingbo i botten, hur mycket pratar ni om tabellen inom laget?

Nästan ingenting, vi pratar bara om nästa match. Vi känner att vi är på gång här nu. Vi har haft många skadade och sjuka under året och har tidigare saknat 7-8 stycken varje veckan, men det ser bättre ut nu.

Trelleborgs FF gästar er till helgen, vad vet ni om dem i dagsläget?

Jag var och såg dem när de spelade mot Lund och de är starka som lag, släpper till väldigt lite och har ett par rutinerade spelare inom laget. Där framme har de två duktiga spelare i Ofere och Olsson och på mitten har dem Zoran som är riktigt bra. Men vi gjorde en jämn match mot dem i Trelleborg så vi känner väl att vi ska kunna vara med i matchen mot dem nu, det är dock viktigt att inte göra några misstag.

Hur mycket betyder det för era spelare att få spela dessa matcher med derbykaraktär?

Vi har så många spelare som inte kommer från Kristianstad så det är väl inga speciella känslor, det är bara tre poäng det handlar om och inget annat. Sen är det väl kul att möta ett lag som låg i allsvenskan för två år sen, det är väl det som gör det så kul att möta Trelleborgs FF. Men varje match är viktig och man får inte glömma bort att vi behöver få poängen med oss.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag tror att det kommer bli en jämn match, sett till spelet för vi är absolut inte sämre än vad de är spelmässigt. Sen vill vi vinna matchen, helst med 2-0, men det kommer bli en jämn match och det kommer vara ett ställningskrig lagen emellan. Det laget som gör minst misstag kommer vinna matchen, det ska vi försöka göra.

 

Anders Grimberg, Trelleborgs FF

BB120822NJ018[1]En mycket viktig vinst för er mot Husqvarna senast, vad tog ni med er från den matchen?

Att det var lite ”jäklaranamma”, för det var en så viktig match att det blev lite nervösa stunder, det värsta som kunde hända var att de fick 2-1 målet så tidigt som de fick. Vår första halvlek var strålande och vi borde lett med mer än 2-0, men nu gjorde vi inte mål, sen kom deras mål i andra tidigt och de fick lite luft under vingarna. Nu blev det lite nervöst här och var, men det finns ett skäl att Husqvarna ligger där de ligger och de gjorde det bra när de tryckte på med mycket folk. Vi hade tre mycket bra chanser i andra som det borde blivit mål på men nu blev det inte det, lite mer koncentration i våra avslut så hade matchen varit avgjord.

Det är såklart mycket fokus på tabellen nu, hur mycket pratar ni om det?

Det är inte så att man pratar om det hela tiden men man talar väl om att nu ligger vi där uppe och därför vill vi spela med ett stort självförtroende och vill göra det lite längre i våra matcher. I de senaste två hemmamatcherna har vi mött två riktigt bra lag, vi måste behålla det trycket vi skapar mot dem under de första trettio minuterna, men hur man gör det är en diskussionsfråga man talar om. Sen har det varit matcher där vi varit bra under hela matchen och varit klart bättre än motståndarna, vi måste höja vår lägsta nivå och våga ta initiativ i matcherna. Man får inte acceptera att motståndarna får trycka ner oss så vi ligger för lågt under matcherna, vi vet vart problemet ligger och vi skall bara jobba och träna på det. Jag vet att jag återkommer till det, men man kan heller inte glömma bort det, om vi haft samma grupp i ett-två år tror jag inte det hade hänt, det är en fråga om samspel och det är något som kommer med tiden. I senaste matchen hade vi fem spelare från start som spelade med oss i Superettan förra året, tidigare har vi i genomsnitt bara haft med tre spelare.

Till helgen väntar en match mot Kristianstad, hur är dem som lag att möta?

Det är ett lag som man har full respekt för, även om vi har vunnit både träningsmatchen under försäsongen och hemmamatchen mot dem. Vi vet att de kommer vara väldigt revanschsugna och de kan spela en vägvinnande fotboll när de har dem dagarna och det är upp till oss att se till att de inte gör det. Nu har vi två avstängningar i laget och dras även med lite förkylningar och febersjuka i truppen. Det är skönt att det inte är söndag imorgon, men jag vet inte idag hur stark trupp som är tillgänglig till matchen än.

Det är ju ett ”Skånederby”, hur mycket betyder det för spelarna?

Nja, det betyder nog inte så mycket, Kristianstad ligger ändå tretton mil från Trelleborg och där har aldrig varit någon rivalitet eller särskilda känslor där emellan. När vi mötte Lund var det förmodligen mer sådana känslor då det finns den karaktären mellan klubbarna. Att möta Kristianstad känner jag inte alls så för, det är som vilken annan match som helst.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag tror och hoppas att det blir en välspelad fotbollsmatch, gräsmattan är väl som vanligt jättefin uppe i Kristianstad och det kommer vara en väldigt tät match. Jag är ganska säker på att det lag som har mest skärpa i båda straffområdena kommer gå vinnande ur den här matchen.

 

Matchen spelas på söndag den 15 september, klockan 16:00 på Kristianstads IP. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport, rapporteringen har ni här.