Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan FK Karlskrona och Utsiktens BK. Med sju omgångar kvar och heta strider i bägge ändarna av tabellen lär vi ha några grymt spännande veckor framför oss. I toppstriden finner vi gästerna i den här matchen där de för närvarande parkerar på andraplatsen i tabellen, fem poäng efter Landskrona och fem poäng före Mjällby. Deras mål har varit tydligt hela året – ta sig till Superettan. Karlskrona krigar för nytt kontrakt, även om de inte är indragna i bottenstriden nu, i en tät tabell. Med tre raka förluster vill Torstenssons manskap med all sannolikhet vända på den negativa trenden nu!

 

veckansmatch-s

 

Anders Torstensson, FK Karlskrona

Anders Torstensson Foto: Bildbyrån

Anders Torstensson
Foto: Bildbyrån

Ni kommer närmast från en förlust borta mot Qviding, hur lyder din analys av matchen?

I både den här matchen och den förra har vi två matcher där vi i väldigt långa stunder av matcherna är det bättre laget och skapar mer än motståndarna men blir orimligt hårt straffade för de chanser vi släpper till. Det är väl den stora analysen, men sedan har vi självklart saker vi behöver förbättra så som fokus och aggressivitet i bägge straffområdena.

Tre raka förluster för ditt lag, vad behöver ni justera för att vända den negativa trenden?

Efter varje match tittar vi på prestationen för att se vad vi behöver skruva på. Det är väl det jag nämnde innan att vi behöver förbättra fokus och aggressivitet i bägge straffområdena. Annars är det svårt att peka ut något enskilt eftersom varje match lever sitt eget liv. Ser man på matchen mot Ängelholm gjorde vi kanske vår bästa första halvlek i år, så det gäller att ha tålamod och försöka skruva på de sakerna vi behöver skruva på för att fortsätta utvecklas som lag.

Med tre poäng ner till nedflyttningsstrecket, skänker ni tabellen något fokus?

Nej, för varje år jag håller på med fotboll blir tabellen mindre och mindre intressant med undantag för den sista omgången för det är då den betyder något. Folk kan säg att man ledde serien eller låg under strecket efter femton omgångar men det är totalt ointressant efter säsongen. Det är som med en match, vad det stod i halvtid är inte relevant för poängen räknas efter fulltid. Mitt fokus ligger på att vinna matcher oavsett nuvarande tabellägen.

Den här omgången tar ni emot tabelltvåan Utsikten, vad vet ni om dem som lag?

Vi vet väl ganska mycket om dem som lag, det var ju ett lag som satsade stenhårt och utropades som en av favoriterna i serien. De och Landskrona fick de flesta förhandstipsen. Det är ett lag som har gått som en ångvält på hemmaplan men som haft det lite tuffare på bortaplan och således också tappat lite mark till Landskrona, som de annars vill utmana om seriesegern. Annars är de ett passningsorienterat lag med många bra spelare, jag tycker de har sin absolut största styrka i uppbyggningsfasen. De är också bra i sina omställningar och de är väldigt bra på att skapa chanser och har en tydlig idé i hur de vill komma till avslut.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utsikten är ju ett lag som vill ha mycket boll och är duktiga på att ha det samtidigt som de kryddar det med ett vasst omställningsspel. Därför tror jag att vi kommer ha en karaktär där Utsikten har mer boll än oss och där vi har som i alla matcher, men utmaningen är lite större denna matchen, där vi tar bort udden ur deras styrkor. Jag tror det blir en kamp, vi vill ju inte låta de stå och rulla boll alldeles för länge för det är de för skickliga på. Det kommer vara ett jämnt bollinnehav för vi vill förhindra dem att sätta upp sina kombinationer, kriget kommer bli vem som lyckas bäst i sina omställningar i förhållande till hur man förvaltar olika bolltapp i olika ytor. Vi tippar en Karlskrona-seger med 2-1, det var siffrorna de vann med i vårmötet.

 

Anders Dovblad, Utsiktens BK 

Anders Dovblad, då i Qviding. Foto: Bildbyrån

Anders Dovblad, då i Qviding.
Foto: Bildbyrån

Det blev en komfortabel 3-1 seger mot Skövde senast, hur ser du tillbaka på matchen?

I den första halvleken hade vi lite svårt att få grepp på dem, de är ganska spelskickliga i uppbyggnadsfasen och är ett av seriens mest skickliga på det. Men de skapade inte så mycket i första halvlek, vi skapade inte så mycket heta målchanser men skapade väl lite på fasta situationer och lyckades göra ett mål till slut på en fast situation. Det blev nog ganska matchavgörande tycker jag. I andra halvlek så valde vi att ta hem det några meter och satte väl inte den pressen som vi gjorde i första och då var det aldrig något snack om det, då hade vi kontroll på det. Men det var inte så självklart i första som det kändes i andra, tycker jag. Sedan tycker jag att Skövde vill spela fotboll och har sin fotbollsfilosofi och den är trevlig.

Ni har onekligen haft en bra höstsäsong hitintills, vad har du ändrat på som ny tränare?

Bänken är mycket snyggare och fräschare, haha. Vi har jobbat med balans, det är ett ord som jag pratar mycket om, i det offensiva och försöker trycka på just balansen när man går från försvar till anfall. Jag ville inte göra så stora förändringar för det såg bra ut i våras också. Men vi vill ha balans och få spelarna att tänka lite defensivt även i offensiven, och tittar man på resultaten de senaste matcherna verkar det ha gått fram till spelarna.

Kikar man i tabellen har ni satt er i en bra position, hur mycket pratar ni om tabellen?

Ingenting nästan, målet har inte ändrat sig utan klubben vill gå upp och vi skall gå upp. Sen får man vara realist och det skall spelas om det, vi kan bara göra vårt. Landskrona ligger före oss och Mjällby är bara fem poäng bakom, vi kan bara fokusera på det vi kan göra för att ta oss ikapp Landskrona och samtidigt hålla Mjällby på avstånd. Men vi tar en match i taget så får vi se hur det ser ut när säsongen är färdigspelad.

I helgen far ni ner till Blekinge för att möta Karlskrona, vad vet du om dem?

Inte sådär jättemycket, jag har sett lite video på dem i veckan. Men som mina kollegor har berättat så är det ett bra lag, duktiga på fasta situationer och gick bra under vårsäsongen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag gissar på att vi kommer, för vi vill vara det, vara spelförande och diktera villkoren. Och jag tror att vi går vinnande ur den här matchen med 3-0, det sticker jag ut hakan och gissar på.

Matchen spelas på lördag den 23 september klockan 16:00 på Västra Mark IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Team TG FF och Sandvikens IF. Vi har sju matcher kvar att spela i årets upplaga av Norrettan och i vanlig ordning är spänning och dramatik receptet på hösten. Under strecket finner vi Team TG som de flesta trodde skulle vara inblandade i toppstriden, de lär inte vara nöjda med tabellplaceringen men det är unikt att ligga tolva i tabellen utan att ha negativ målskillnad. Sandviken har haft det tufft som nykomlingar men har de senaste omgångarna tagit hem två raka segrar och är i en god form.

 

veckansmatch-n

 

André Ghanbari, Team TG FF 

Andre Ghanbari Foto:Bildbyrån

Andre Ghanbari
Foto:Bildbyrån

Det blev en uddamålsförlust hemma mot Assyriska senast, din bild av matchen?

Vi gjorde en okej första halvlek och gick in i halvtidsvilan med ledning med ett mål, som kanske borde varit två mål. Vi gjorde en dålig andra halvlek där motståndarna lyckades styra matchen dit de ville och vi släppte in för enkla mål.

Ni har haft svårt för att ta trepoängare under höstsäsongen, vad behöver ni ändra på?

Det enkla svaret är att vi inte gör tillräckligt bra prestationer och släpper in för enkla mål. Det finns en styrka i att vi inte presterar på den nivån vi strävar efter men ändå är nära att vinna varje match, men målen vi släpper in upplevs alldeles för ofta som för billiga. Borde vara rätt ovanligt att ett lag som ligger under strecket så här långt in på säsongen inte har en negativ målskillnad.

Med sju omgångar kvar ligger ni under strecket, hur mycket kikar ni på tabelläget?

Självklart tittar man på tabellen, men mest fokus ligger på prestationen. Vår känsla är att om vår prestation tar sig upp ett snäpp till och vi tvingar motståndarna att kämpa ännu hårdare för ett mål så kommer vi vinna matcher.

Den här omgången tar ni emot Sandviken, hur mycket vet du om dem i nuläget?

Vi har bra koll så klart, de har gjort ändringar i sin taktik och tagit poäng som gjort att de har ett bättre utgångsläge nu.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror vi får kontroll på tillställningen och gör en stark prestation och därmed får med oss tre poäng.

 

Stefan Lundin, Sandvikens IF

Stefan Lundin, Sandvikens IF

Stefan Lundin, Sandvikens IF Foto: Bildbyrån

Det blev en 1-0 seger hemma mot topplaget Umeå senast, hur lyder din analys?

Jag tycker vi gör en okej första halvlek, även om Umeå är ett bättre lag än oss då så försvarade vi oss ganska bra men hade det lite jobbigare med vårt anfallsspel. Sedan kom vi ut bättre till andra halvlek och hanterade matchbilden lite bättre och fick också ett tidigt ledningsmål. Som helhet var det en bra genomförd match mot ett bra lag, Umeå är ett bra och svårspelat lag. Vi måste vara nöjda med vår insats även om vi känner att det är mycket som kan bli bättre.

Med två raka segrar, har ni vänt på den negativa trenden lagom till höstspurten?

Det är känslan i alla fall, innan de här två matcherna så fick vi ett kryss mot Sollentuna också och där kände vi väl att vi skulle haft tre poäng med oss. De här två matcherna har varit mot bra motstånd och det känns som att vi gett oss själva en positiv trend i ett helt rätt läge.

Tabellen hamnar alltid i fokus på höstens kant, hur mycket tid ägnar ni åt den?

Den är ju närvarande hela tiden så klart, annars skulle man ljuga, det är klart man följer resultat och utveckling i serien. Men vi vet att det kommer vara upp till oss att plocka de poäng som krävs av oss för att klara kontraktet. Det är väldigt jämnt och nästan hela serien är ju involverad där, man kan inte kolla på de andra utan får fokusera på sitt eget för att klara kontraktet. Men det är klart att tabellen är närvarande hela tiden, så enkelt är det ju.

Ni far till Umeå för match borta mot Team TG, vad vet ni om dem som lag?

Det är ett väldigt skickligt lag, det är väl ett av de bollskickligare lagen i serien. De har gjort lite förstärkningar under sommaren också och har ett väldigt starkt lag tycker jag. De är väldigt spelskickliga och det finns många individuellt skickliga spelare så det blir en svår bortamatch så klart. Sedan är de i ett pressat läge, jag vill minnas att de ville vara med och slåss i toppen av tabellen inför säsongen och de hade nog inte räknat att vara med i bottenstriden. Men det är ett väldigt bra lag och som serien ser ut är det väldigt jämnt mellan många lag och det är väldigt lite som skiljer, de skulle likväl kunna ligga på en femte plats är min känsla. Men nu är de där de är och det finns säkert en viss press på killarna.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag gissar att TG kommer gå ut ganska hårt och sätta en tydlig prägel på matchen och det blir viktigt att vi svarar upp på ett bra sätt i matchinledningen. Sedan kan jag ju tro att de kommer vilja ha mycket boll och vilja föra matchen, där hoppas vi kunna störa dem en hel del och försöka få till en matchbild som vi är nöjda med. Men det kommer krävas en hel del av oss och vi förväntas få göra en av årets bästa prestationer för att få med oss poäng hem. Förhoppningen hos oss är så klart att vi ska kunna sno med oss alla tre poäng hem därifrån.

Matchen spelas på lördag den 23 september klockan 14:00 på Umeå Energi Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.