Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IFK Luleå och Umeå FC. Det blir ett spännande norrlandsderby på Skogsvallen i helgen, bägge lagen är i stort behov och en trepoängare och nog får hemmalaget Luleå, som senast slog Vasalund, ses som favoriter. Umeå kommer från en dålig period och kommer göra allt för att vända den negativa trend som de har, derbyn lever sina egna liv och kanske är det så även i denna match.

 

Banner600

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara Foto: Idrottsfoto

Fredrik Waara
Foto: Idrottsfoto

En bortavinst mot Vasalund senast, hur var matchen?

Dem började väl lite bättre än oss i första halvlek, även om det kändes okej, vi hade ju trots allt lite avhopp och avstängningar som vi drogs med. Vi gjorde det bra men slarvade lite och missade en passnings som de utnyttjade och gjorde mål på. Sen i andra satte vi in Kallay som såg riktigt pigg ut och vi möblerade om lite i laget. Jag tycker att vi spelar riktigt bra i andra och det kändes som att vi skulle kvitterade och det gjorde vi också, sedan fick vi även in ett vinstmål. Om någon innan matchen hade sagt vi skulle ta poäng hade jag tagit det men som matchen utvecklade sig tycker jag inte det var orättvist att vi vann.

Serien är jämn och det svänger fort, hur viktig var den trepoängaren för er?

Den var otroligt viktig för annars hade vi varit indragna där nere, även om vi behöver ett par poäng till för att undvika en bottenstrid så tycker jag att de här var väldigt viktiga för oss.

Nu väntar Umeå, hur väl känner ni till dem?

Dem känner vi till ganska bra, vi har ju mött dem i två träningsmatcher och en seriematch i våras så det är ett lag som vi har bra koll på. Sen har de bytt ut lite sen dess men vi vet om att vi måste se upp med deras forwards, Danny Persson och Simon Mårtensson, det är två ruskigt bra anfallare.

Det är ett derby, vad betyder det för er att spela derbymatcher?

Det är lite roligare och förhoppningsvis kommer det lite mer folk, det brukar bli lite hetare matcher när det är derbyn och så, det vore såklart kul om vi kan få till en bra inramning kring matchen på lördag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas verkligen att vi vinner, vi har alla spelare tillgängliga nu så det finns inget att skylla på. Jag hoppas att vi kan ta tag i det från början och ta vid där vi slutade mot Vasalund, och jag hoppas vi kan vara vassa i djupled mot Umeå också. Vi går verkligen för tre poäng i den här matchen.

 

Johan Sandahl, Umeå FC

Johan Sandahl Foto: Umeå FC

Johan Sandahl
Foto: Umeå FC

Det blev en storförlust mot Sylvia senast, hur såg matchen ut?

Första trettio var bra, vi hade ganska mycket boll och hade ett par målchanser där vi hade bra möjligheter att ta ledningen, sen tappade vi rytmen och de fick hål på oss och sedan utökade de ganska snabbt. Andra halvlek var en jakt och vi skapade målchanser och framförallt när de gjort både trean och fyran, då hade vi ett par frilägen. Vårt försvarsspel i matchen var inte riktigt bra, men att det skulle sluta med så stora siffror som de gjorde känns ändå hårt mot oss.

Nu har ni tre raka förluster, vad krävs av er för att vända trenden?

Dels behöver vi komma tillbaka till den kontinuitet som vi hade där ett tag, vi får problem igen när vi har skador och spelare borta, då blir det mycket spelare in och ut och det är väl en grej som har gjort det svårt för oss. Så för vår del handlar det om att, trots många förändringar, komma tillbaka till grunderna och nu mot Luleå gäller det att vårt försvarsspel sitter som det ska.

Det är en jämn serie, hur mycket pratar ni om tabelläget inom laget?

Så lite som möjligt, det är naturligtvis som så att vi ligger i bottenstriden men vi försöker fokusera på varje match istället. Vi vet vart vi finns i tabellen och det är ett utsatt läge, men vi försöker att inte prata om det när vi ses utan vi försöker fokusera på den match som ligger framför oss. Sen talar säkert spelarna om det internt, men det är inget som vi talar om i gruppen.

Nu väntar en match mot Luleå, hur bra koll har ni på dem?

Vi har jättebra koll på dem och de har jättebra koll på oss, vi känner till varandras styrkor och det brukar alltid vara jämna matcher mellan oss, bortsett från någon enskild match där det har runnit iväg i siffror. Det kommer bli en jämn match, det är jag säker på, lite roligt är det att bägge lagen spelar 4-4-2 men på väldigt olika sätt.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

De är ett possessionlag som är mer intresserade av att hålla bollen, vi är mer av ett genombrottslag som lägger vårt fokus på att ta oss framåt snabbt. Se de kommer säkert ha mer boll och vi kommer anfalla snabbt när vi får tag i bollen, det har lyckats förr och det kommer det säkert göra denna gång också. Jag tror att matchen slutar med en 2-0 vinst till oss, det tippar jag med hjärtat.

Matchen spelas på lördag den 20 september klockan 15:00 på Skogsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 14:50.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IK Oddevold och Utsiktens BK. Det blir en spännande match på Rimnersvallen på måndagskvällen när tabelltvåan Utsikten gästar Oddevold. Hemmalaget har inte fått tillräckligt med utdelning av poäng för att haka på i toppen och måste därför vinna för att utmana de lagen som ligger över dem. Utsikten som förlorade mot Trelleborg senast är nog väldigt angelägna om att återta sin segersvit.

 

Banner600

 

L-O Mattsson, IK Oddevold 

L-O Mattsson Foto: IK Oddevold

L-O Mattsson
Foto: IK Oddevold

Det blev en förlust senast, hur skulle du beskriva matchen mot Qviding?

Den var ju bättre än matchen innan mot Oskarshamn, vi fick ett tidigt underläge och de fick energi men sen kom vi rätt på det och kom in i matchen när vi kvitterade och gjorde det bra fram till halvtid. Sedan gjorde vi det bra när andra halvlek drog igång och gjorde 2-1, sedan fick de till en kvittering och då fick de mycket energi. I slutminuterna fick de också en straff, det kändes som att vi hade matchen i vår hand men kunde inte knyta ihop säcken ordentligt.

Du kom in efter att Lien fått sparken, vad har du ändrat på?

Det är inte så mycket, det ju samma spelare som är kvar förutom Robin Ganemyr då som föll ihop på vår femte träning som jag hade, så han vårdas på sjukhus fortfarande. Vi har väl försökt att kanske spela mer rakare än förut, det var väldigt mycket pass i sidled innan, så det är väl den största skillnaden. Sen är det väl alltid så att man ändrar lite på positioner och så.

Det har blivit dåligt med poäng i höst, vad beror det på tror du?

Vi har inte räckt till när våra spetsspelare varit borta för oss, där har vi haft stora problem. Det började med en förlust mot Kristianstad, sedan vann vi mot Uddevalla, sedan borde vi vunnit mot Trollhättan. De senaste två matcherna, vi borde varit bättre mot Oskarshamn och sedan kom matchen mot Qviding. Men vi tar en match och taget och vi ligger trots allt fyra i tabellen, ska vi vara med bland de bästa måste vi börja vinna nu.

På måndag tar ni emot tabelltvåan Utsikten, vad vet du om dem?

Jag har sett dem några matcher nere på Ruddalen och de spelar ett väldigt okomplicerat spel, de spelar en väldigt enkel och effektiv fotboll, de har ett rutinerat manskap och troligtvis kommer de vinna serien, det ser så ut.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer att vara så pass revanschsugna, de förlorade också senast så de kommer också göra allt för att vinna, det kommer bli mycket kamp i matchen men det känns som att vi kommer gå segrande ur striden.

 

Janne Carlsson, Utsiktens BK 

Janne Carlsson Foto: Idrottsfoto

Janne Carlsson
Foto: Idrottsfoto

Ni föll mot Trelleborg i den förra omgången, hur såg matchen ut?

Vi gör det inte så bra men är inte sämre än vad Trelleborg är, det var väl vi som skapade de flesta målchanserna och hade sju målchanser innan de gjorde mål. När de sedan gjort 1-0 så tar de bollen efter avspark, får ett friläge som genererar en målvaktsutvisning och ett mål till i nacken för oss, då är det lite dött efter det. Jag vet inte om det beror på att vi spelade tre matcher på en vecka att det blev så här, inte för att ta något ifrån Trelleborg, de var effektiva så det är bara för oss att ta nya tag.

Serieledningen övertog ÖIS, men det är jämnt, vad tror du om hösten?

Jag tror det kommer bli jämnt, det kommer leva in i det sista och vi kommer göra vårt bästa för att få resultat. Nu ska vi bara ge järnet och se till att njuta av det som är kvar här.

Nu väntar ett möte med Oddevold, hur bra känner du till dem?

Vi har sett dem flera gånger och de är nog inte speciellt överraskade över oss heller, vi vet var vi har varandra. Jag tycker att de spelar lite rakare nu än vad de gjorde i våras, det kommer inte bli några överraskningar men det kommer att bli en riktigt tuff match.

Er målvakt Axel Wibrån är avstängd, hur påverkar det er?

Det påverkar inte, vi har en duktig reservmålvakt och han kommer kliva in och göra det jättebra, så det är vi inte det minsta oroliga över, det är lugnt.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer bölja en del, vi kommer byta boll med varandra mycket, det kommer bli en hel del situationer i straffområdena och bägge lagen kommer vilja framåt i matchen. Det lag som kommer vara hetast i boxen kommer gå vinnande ur matchen, det kommer vara en känslosam match full med energi, och det kommer vara en match där vi påbörjar en ny segerstrid, tror jag.

Matchen spelas på måndag den 22 september klockan 19:00 på Rimnersvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com