Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Mjällby AIF och Östers IF. Botten mot toppen i en väldigt viktig match. Mjällby där det varit lite instabilt hela säsongen står här inför en tuff uppgift. Senast åkte laget från Listerlandet på stryk med 4-1 mot Landskrona BoIS. Nu behöver man samla poäng och egentligen har man väl allt att vinna. Öster ångar på i toppen men har inga direkta marginaler att falla tillbaka på. I grund och botten är de det klart bättre laget, men matcher mot lag i desperation kan lätt bli obehagliga. En klart sevärd match!

 

VeckansMatchPlaylink_mjallby_oster

 

Jonas Andersson, Mjällby AIF

Jonas Andersson Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson
Foto: Bildbyrån

En tung förlust borta mot Landskrona senast, vad har ni valt att ta med er från matchen?

Jag tycker vi blir hårt straffade på målen de gör, de var lite bättre den första kvarten annars tycker jag att det är rätt jämnt. Vi får inte riktigt till våra omställningar men är inte riktigt hundraprocentiga i den sista passningen. Men vi tar med oss energin vi har i laget och att vi inte släpper till så mycket målchanser. Vi har några lägen i andra halvlek att komma in i matchen, vi skapar chanser och det är också någonting som vi tagit med oss.

Du kom in som ny tränare för någon vecka sedan, vad har du hunnit med att förändra?

Jag har försökt få rätt på gruppdynamiken och få spelarna att förstå vi kan vinna matcher och att få ihop laget och få in energi på träningar och matcher. Sedan har jag försökt få en tydligare spelidé både offensivt och defensivt, jag tror det är viktigt att man har tydlighet när man ska göra en quick-fix som vi skall göra här. Nu jobbar vi mycket med tydligheten i de olika delarna av planen.

Tabelläget för er del är som det är, hur mycket fokus ger ni det inom laget?

Ingenting. Alla är medvetna om var vi ligger men får vi inga prestationer med oss så får vi inga poäng heller. Vi vet hur tabellen ser ut och vi vet att vi måste vinna några matcher här av de som är kvar för att få lite lag bakom oss. Vi försöker förbättra oss för varje dag som går och det är hårt arbete som gäller, det är bara vi själva som kan göra det här. Det må vara mycket klyschor men det gäller att få utdelning också och det är vad vi jobbar på hela tiden.

Den här omgången tar ni emot Öster, hur mycket har du hunnit läsa på om dem?

Jag har sett dem i de senaste matcherna så jag tror att jag har bra koll på dem. Och även vilka spelartyper de har fått in, så som David Johannesson. Jag tycker jag har bra koll på dem och jag tycker väl lite att de har skruvat på sitt spel än sist Öster och Mjällby möttes. Vi skall vara väl förberedda när de kommer ner till Strandvallen på söndag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Utgången kommer bli som en tuff fight, en derbymatch. Det kommer vara två lag som försöker minimera sina misstag. Jag tror det blir en tight match, det laget som gör minst misstag kommer vinna. Det kommer inte att bli en böljande match som mot Landskrona.

 

Thomas Askebrand, Östers IF

Thomas Askebrand Foto: Bildbyrån

Thomas Askebrand
Foto: Bildbyrån

Det blev en hemmaseger mot Kristianstad senast, hur är din analys av matchen?

Att vi är stabila defensivt och skapar en hel del bra chanser offensivt. En bra match helt enkelt.

Ni trummar på längst upp i tabellen, hur mycket pratar ni internt om tabellen?

Ingenting!

Ni har prickat rätt med era sommarvärvningar poängmässigt, har de kommit in i laget?

Dem har kommit in otroligt bra i truppen, känns som de har varit med hela året.

Den här omgången gästar ni Mjällby på anrika Strandvallen, vad vet ni om dem?

Har sett dem ett antal gånger så det känns som vi har bra koll på dem, men de har säkert lika bra koll på oss.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Tror vi blir bollförande och dem kontrar. Vi går för vinst.

Matchen spelas på söndag den 25 september klockan 15:00 på Strandvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Carlstad United och IK Sleipner.  Det här är en match i den allra nedersta delen av tabellen och med andra ord en oerhört viktig match. Carlstad ligger strax under strecket och har givetvis som mål att tränga sig förbi de närmaste lagen för att undvika både kval och direkt nedflyttning. Sleipner har under nästan hela serien känts helt avsågade men så är absolut inte fallet. En mycket stark seger hemma mot Nyköping måste ha stärkt laget oerhört. Kanske är det så att den här bottenstriden kommer att få en helt annan utgång än vad vi trott hittills? På söndag vet vi.

 

VeckansMatchPlaylink_carlstad_sleipner

 

David Ekelund, Carlstad United 

David Ekelund Foto: Bildbyrån

David Ekelund
Foto: Bildbyrån

Poäng borta mot Team TG senast, vad har ni valt att ta med er från den matchen?

Vi gjorde många bra grejer i matchen, några misstag också som tyvärr ledde till mål men så är det. Vi kom upp i en bättre prestation än mot Brage, även om målen inte speglade matchbilden mot dem kanske. Vi gjorde många bra grejer uppe mot Team TG och dem tar vi med oss, vi hade väl tre frilägen som vi tyvärr missade men det var bra att vi skapade så mycket lägen, men man vill förstås att dem sitter också.

Det pendlas en del för er vad gäller resultaten, vad tror du själv att det beror på?

Vi har ju haft en lite tråkig skadesituation, framförallt under våren, men det är lite bättre nu under hösten. Men vi hade väldigt få spelare att gå runt på i våras och det var inte lätt. Vi har också en väldigt ung trupp så vissa matcher gjorde vi det jättebra och andra gjorde vi det mindre bra. Efter storstryket mot Nyköping så har vi ändå gjort många bra matcher och bra prestationer, så jag tycker ändå att vi har fått en bättre stabilitet i det.

Tabelläget är alltid intressant, och just nu är det kämpigt. Hur påverkar det er som lag?

Vi har en poäng till fast mark och åtta poäng till tredje platsen, det kommer bli tight. Det är många som säger att man inte har koll på tabellen men det tror jag är skitsnack, däremot kan vi inte fokusera för mycket på tabellen utan vi måste fokusera på varje match. Men att vi är medvetna om tabelläget och gör vårt bästa i varje match för att få med oss tre poäng.

Sexpoängsmatch väntar mot Sleipner, hur mycket koll har ni på dem tycker du?

Vi har ganska bra koll då vi har tillgång till varandras matcher, det är lättare att scouta motståndarna. Vi torskade med fyra mål mot dem på bortaplan. De har fått lite luft under vingarna här på sistone, de har gått från att ha varit nästintill avhängda till att ha plockat poäng och vara med här. Vi får se hur det tar sig, men jag tror ändå vi har en bra koll på dem.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror ju att det kommer att bli en fysiskt tuff match och Sleipner kommer ju gå all-in för det såklart för de har ju en chans att få känning nu. Det kommer bli tufft, en normal höstmatch. Men jag hoppas att vi är bättre, och det skall spelas om det först, och att vi vinner med några bollar – jag tycker att det är dags att börja få betalt för spelet.

 

Josef Massi, IK Sleipner

Josef Massi Foto: Bildbyrån

Josef Massi
Foto: Bildbyrån

Vinst hemma mot Nyköping i måndags, hur ser din egen analys av matchen ut?

Vi visste på förhand att vi skulle möta ett riktigt bra lag och jag tycker att Nyköping är ett riktigt bra fotbollslag, de har ju fällt ett par storlag däribland Västerås, så vi visste det skulle bli en tuff match. Men vi är i ett läge där vi vet om att när vi har allt material tillgängligt så är vi också riktigt bra. Vi visste i våras när vi hade många skador att det skulle vara tufft, men vi visste också att när de kom tillbaka skulle vi kunna vara med och konkurrera. Jag tycker vi gjorde en bra match och segern var rättvis, den kunde nog varit lite större också tycker jag.

Två raka segrar i ett läge där många började räkna bort er, vad beror formen på?

Det är väl det som har kickat igång oss litegrann. Folk runt omkring här i staden som dömt ut oss, man har läst tidningar också, det har triggat igång oss. Sedan har vi fått tillbaka väldigt många tongivande spelare och det har hjälpt oss. Nu har vi två raka vinster och det får igång oss, det är många poäng att kriga om. Vi får lägga in kraft på en match i taget och närmast är Carlstad som också ligger under strecket, de slog vi ju hemma med 4-0 så det har vi med oss i huvudet men vi är ju ett helt annat lag idag än då och det är väl samma sak för dem tror jag.

Den här veckan gästar ni Carlstad United, hur väl känner ni till dem som lag?

Vi mötte ju dem i våras och de har en bra offensiv tycker jag, nu rann ju vi igenom ganska lätt om man får säga så men det blir ju så när allt flyter på – annars är dem ett komplett lag. De har lag för att slå nästan vem som helst och det har dem också visat i seriespelet. Det beror på vad det är för dag för dem för på en bra dag kan de slå vem som helst. Vi har en inriktning att vi skall vinna matchen, men att det skall bli tufft det har vi klart för oss.

Vårmatchen lär ni väl aldrig glömma, är den och er nuvarande form till er fördel nu?

Ja jag tror det, det känns som så. Allt är ju lite lättare efter en seger såklart, man ser det på träningar att man kan bidra med mer energi och att de andra visar med kroppsspråket hur de känner. Det blir mycket lättare för oss att gå ut till match på lördag med energin vi har nu.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det lär nog inte vara två avvaktande lag utan det kommer nog vara att man vill sätta prägel på matchen och den som vinner den kampen kommer vinna matchen. De måste ju också gå för en seger så det är två lag som vill gå för tre poäng och det laget som sätter prägeln och får matchen dit de vill kommer vinna. Det hoppas jag är Sleipner som står för den insatsen.

Matchen spelas på lördag den 24 september klockan 15:00 på Tingvalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.