Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Vasalunds IF och Västerås SK. Det är tätt i både toppen, åtminstone bakom serieledarna, och botten av årets norrettan och det lär vara spännande in i den sista omgången. Hemmalaget Vasalund har dragits in i bottenstriden och har bara något enstaka poäng ner till strecket. Gästerna VSK ligger under strecket men har genom sommarens värvningar skapat sig förutsättningar för att samla på sig mer poäng i höst och därmed utmana om ett nytt Division 1-kontrakt.

 

Banner600

 

Babar Rehman, Vasalunds IF

Babar Rehman Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Babar Rehman
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Ni förlorade med 3-0 borta mot Forward senast, hur minns du matchen?

Det var väl vår sämsta match i år och alla var dåliga så det gick rätt snabbt att komma över den där matchen. När man var så dåliga som vi var så är det hopplöst och det är ingen idé att gräva ner sig över den matchen, det är bättre att släppa det och försöka ta nya tag istället.

Fyra poäng på fem matcher i höst, vad beror den dåliga poängskörden på?

Vi fick jättemycket skador precis innan serien skulle börja igen så det var tufft ett tag och det är det fortfarande även om det är lite bättre nu. Sedan har våra nyförvärv under sommaren haft lite småskador också, men framförallt fick vi tre-fyra nyckelspelare skadade precis innan vi skulle möta Akropolis.

Det är tight i de nedre regionerna av tabellen, hur mycket tittar ni på den?

Vi har tittat på den sedan våren vände och vi har varit medvetna om att vi måste kriga för att hålla oss kvar. Och vi har alla lag där utom Huddinge kvar, vi har ju mött alla lag på den övre halvan men nu har vi alla lag som är bakom oss i serien kvar att möta.

Ni tar emot Västerås den här omgången, hur väl känner ni till dem?

Hyfsat, nu har de tagit in lite spelare och fått framförallt lite mer bredd, kvalitén har såklart också blivit bättre men det är väl framförallt bredden som har stärkts.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag såg Västerås match mot Brage i måndags och de spelade riktigt bra, men ju fler matcher som går desto jobbigare blir det för dem, så de måste ju ha tre poäng också. Men vi behöver väl i vår tur sex poäng för att klara kontraktet skulle jag tro och det vore väl bra om vi kunde börja med en trepoängare mot Västerås.

 

Leif Berg, Västerås SK 

Leif Berg Foto: Meli Petersson Ellafi /Bildbyrån

Leif Berg
Foto: Meli Petersson Ellafi /Bildbyrån

Det blev en förlust efter ett sent mål mot Brage, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi tog över matchen i andra halvlek, eller vi var det bollförande laget och gjorde faktiskt åter igen en bra match men fick inte resultatet med oss. Men prestationen i sig är vi väldigt nöjda över, framförallt då den andra halvleken.

Annars känns det som att ni lyft er i höst, hur kommer det sig tror du?

Dels har ju truppen förstärkts, det har varit en stor bidragande orsak. Sedan har det gjort att vi kunnat ha full bemanning på träningarna. Simon Johansson har också kommit tillbaka från skada, han och de fem nyförvärven gör sitt till såklart.

Tabelläget får alltid ett visst fokus under hösten, hur mycket tittar ni på den?

Man försöker undvika det men alla vet ju vad det handlar om, vi måste klättra uppåt i tabellen för att hålla oss kvar. Men vi försöker ta varje match som en cupmatch, vi måste göra resultat själva och sedan får vi hoppas att andra resultat går vår väg. Men vi kan bara påverka vårt eget spel och våra resultat i matcherna.

Den här omgången gästar ni Vasalund, vad vet ni om dem i dagsläget?

Vi har väl ganska bra koll på dem och de har många individuellt skickliga spelare som är duktiga i man-mot-man spelet, det får vi se upp med. Vi vill ta bort en del av deras energi genom att försöka vara det bollförande laget i matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det är två lag som vill vara spelförande och äga mycket boll, så det kommer nog vara lite ställningskrig i vem som skall ta tag i taktpinnen. Det kommer vara en jämn drabbning där vi förhoppningsvis drar det längsta strået.

Matchen spelas på söndag den 20 september klockan 17:00 på Skytteholms IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Östers IF och Oskarshamns AIK. Det börjar dra ihop sig och när vi nu går in i omgång 20 av årets upplaga av den södra serien så ser vi två formstarka lag i Öster och Oskarshamn. Hemmalaget har gjort fina resultat och många mål de senaste matcherna och gästerna vann överraskande borta mot Landskrona och följde sedan upp det med en trepoängare hemma mot Eskilsminne. Som alltid, känns det som, bjuds det på derby i serien – denna gång i Småland.

 

Banner600

 

Thomas Askebrand, Östers IF 

Thomas Askebrand Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Thomas Askebrand
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Ni vann borta mot Oddevold i måndags, hur ser din analys ut av matchen?

Kanske inte någon match som går till världshistorien men samtidigt var det svåra väderförhållanden då det blåste väldigt starkt. Oddevold är ett lag som är väldigt fysiskt starka och spelar väldigt rakt och det är alltid matcher som är svårt att få en rytm i. Vi lyckades ändå bra och det är starkt att vinna mot dem.

Det ser verkligen ut som att ni är inne i en bra period, vad beror det på?

Jag tror det är att vi delvis bytt strategi, samtidigt har det varit en del problem i klubben och då har killarna knutit sig samman och kämpat tillsammans. Vi fokuserar hela tiden på den nästkommande matchen och tittar inte längre fram.

Ni har en chans att nå kvalplatsen, hur mycket fokuserar ni på det?

Egentligen ingenting direkt, vi tar nästa match, det är vad som är intressant för oss. Sedan får man summera säsongen när vi har spelat alla omgångarna i serien.

På måndag tar ni emot Oskarshamn, hur mycket vet ni om dem som lag?

Ganska mycket. Vi har sett dem ett gäng gånger i år och har även mött dem tidigare i år. Det är nog två lag som har ganska bra koll på varandra. De är ett bra lag och det finns många bra spännande och duktiga spelare i laget.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vad gäller utgången vill man alltid vinna, karaktären kan jag nog tänka mig att det blir lite mer vi som är spelförande och de lite grann ligger på rulle. Sedan har de ett ganska tydligt spel så det är väl en fråga kring hur vi väljer att bemöta det.

 

Henrik Larsson, Oskarshamns AIK

Henrik Larsson Foto: Daniel Svensson/Bildbyrån

Henrik Larsson
Foto: Daniel Svensson/Bildbyrån

Ni slog Eskilsminne hemma senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det är en svår match och det visste vi på förhand att det skulle bli, vi kom från Landskrona där de hjälpte oss hålla tempo i matchen, vi visste att vi skulle få jobba hårt där för att få med oss poäng. Vi visste Eskilsminne skulle göra allt det som vi är så bra på och det visste vi om och förberedde oss på det. Vi hade ingen brådska utan visste om att matchen skulle öppna sig ju längre matchen gick. Och det vad som hände, det öppnade sig och vi skapade chanser och gjorde mål eftersom vi är i ganska så bra form just nu.

Det känns som att ni varit i bra form på sistone, vad beror det på?

Det beror på att vi fått tillbaka ett par spelare från skador, vi hade nästan inga forwards tillgängliga ett tag utan fick spelare med mittfältare på topp. Sedan gjorde vi bra värvningar i sommar och har haft bra träningar, alla vill spela och det mår både laget och individerna bra av såklart.

Nu väntar ett Smålandsderby mot Öster, hur väl känner ni till dem?

Jag känner till dem väl och bor ju strax utanför Växjö och ser ofta Öster spela fotboll. De har fart på bollen, ett högt tempo och flyttar mycket boll. De har brett på forwardssidan och mycket kompetens i laget. De har precis som oss en bra form och har tagit mycket poäng på sistone.

Ni har spelare med ett förflutet i Öster, blir det ett speciellt möte för dem?

Det blir det säkert, Andreas är nog väldigt laddad inför mötet med Öster och det sa jag till honom när han kom i somras att är det någon match han skall spela så är det den här. Han är en stark spelare så det kommer bli intressant för honom, vi är i alla fall glada att han är på vår sida i matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

De vill nog ha mycket boll, de håller ett högt bolltempo och kommer nog försöka belasta oss på kanterna. Men det vi gjorde i Landskrona gjorde vi bra, men vi måste ha bollen och försöka vila på den. Samtidigt vet vi att vi är bra på att ställa om, och vi är nog bättre än många tror. Och skall jag gissa utgången så tror jag att vi går vinnande ur matchen, jag kan inte tänka mig någonting annat.

Matchen spelas på måndag den 21 september klockan 19:00 på Myresjöhus Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.