Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

Två lag som fick en smakstart på säsongen ställs mot varandra på Arena Oskarshamn. Det lär med all sannolikhet bli en fysisk kamp och den som är bäst i straffområdena lär gå vinnande ur matchen. Oskarshamn är ett erkänt starkt hemmalag, men Tvååkers vinst mot Utsikten senast imponerade och lär ha gett dem ett gott självförtroende inför fortsättningen av serien.

 

6066

 

Janne Stahre, Oskarshamns AIK

Janne Stahre Foto: Bildbyrån

Janne Stahre
Foto: Bildbyrån

En vinst i premiären för er del, hur ser du tillbaka på matchen mot Grebbestad?

Jag visste det skulle vara en svår match, Grebbestad som kommer från en lägre division är vana vid att vinna. Jag tycker att de låg bra och var väl i inledningen av matchen också bättre än oss, då var vi tvungna att ändra lite vilket vi gjorde och tog över i andra halvlek. Det var ingen fara på taket, de pressade mycket och blev ganska träffa samtidigt som jag känner att vi är ganska vältränade nu och det betyder mycket. När de väl blev trötta så fick vi också mycket frisparkar och då har vi Peiman Eliassi, när han får en frispark är det alltid farligt och det vittnar väl hans två frisparksmål om också. Jag måste samtidigt berömma Grebbestad för deras arrangemang, vi blev väldigt proffsigt bemötta och det var ett väldigt bra arrangemang. De hade många ideella krafter som alla drog i samma riktning, mycket bra!

Just Peiman Eliassi blev stor matchvinnare med sina två mål, hur viktig är han för er?

Jag har haft honom i individuell träning sedan många år tillbaka och vet hur viktig han kan bli om man ställer krav på honom. Många tror att det är bra om man ger sådana spelare fria tyglar men jag tror istället att man skall ge dem tydliga förväntningsbilder. Det finns idag tydliga förväntningar i samhället och Peiman är en spelare som gillar utmaningar, så jag säger att man måste hela tiden bli bättre än sin senaste match – så gör man två mål måste man göra det ännu bättre nästa match. Det har funkat bra för honom hitintills, han tar det på ett mycket bra sätt. Han förstår att han är viktig för laget men förstår också att andra gör honom bra och då gör han också dem bra.

Ni var med i toppen och utmanade ifjol, vad är er målsättning för i år?  

Förra året så, i och med vi var tippade toksist, hade vi ingen målsättning och det passade oss ganska bra då. Vi har ingen målsättning i år heller utan jobbar istället med block, nu har vi haft Grebbestad, Tvååker och Åtvidaberg som första block. Den här gruppen mår nog bra av att inte ha någon målsättning så vi har helt enkelt valt att inte ha någon direkt målsättning. Speciellt i år i och med att vi har tappat tretton-fjorton spelare och fått in nio nya, det är en stor omsättning av spelare och då är det också svårt att veta var man ligger. Det har också varit sena ankomster på vissa in i truppen, så vi får se under säsongen var det tar vägen.

Det är Tvååker som gästar er denna omgång, vad vet du om dem?

Jag har självklart som många andra tittat på dem under cupspelet, man märker hur viktigt det är med en tränare som Mattias Lindström som alltid haft bra attityd och det är skönt att se att det funkar att ta med det till planen som tränare. Det visade de inte minst i första matchen, mot Utsikten. Jag tror att det här blir en tuff omgång, vi känner nog inte att de är ett nykomlingslag utan snarare att de är på samma nivå som alla andra lag i den här serien. Jag tror att de gått lite under radarn, jag tror faktiskt att Tvååker är ett lag för toppen. De är bra organisatoriskt, annars städar man inte av en premiär som de gjorde. Man brukar annars få en dipp om man varit med i cupspelet men de visade motsatsen mot Utsikten så vi har den allra största respekten för dem som lag.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det blir en väldigt tight match, vi kände det mot Grebbestad och vi tror inte det kommer hända så jättemycket nu heller utan det kommer vara två lag som tar ut varandra och varför inte avgöra på en frispark då. Men jag tror som sagt det blir en väldigt jämn match.

 

Mattias Lindström, Tvååkers IF

Mattias Lindström Foto: Bildbyrån

Mattias Lindström
Foto: Bildbyrån

Ni fick en smakstart på säsongen genom att slå en av favoriterna, din bild av matchen?

Jag tycker vi gör en bra match rakt igenom, vinden spökar lite i första halvlek men matchen står och väger lite även om vi hade lite övervikt. Men de fick in ett mål och tog ledningen, men efter det reste vi oss och spelade allt bättre och vann slutligen rättvist matchen med 2-1.

Annars då, hur ser du på den försäsong som varit samt den trupp du förfogar över i år?

Vi har haft väldigt intressant försäsong med svenska cupen och den grupp vi hamnade i, det var bra både för spelarna, klubben och mig som tränare att få mäta krafterna mot några av de bästa lagen i Sverige. Det brukar inte vara roliga försäsonger men det måste man säg att det varit i år, och förstås väldigt lärorik. Jag är nöjd med truppen och de känns nöjda och verkar trivas bra med varandra. Men vi har haft mycket småskador och sjukdomar under februari och mars men nu när det är grönt gräs och solen skiner så kryper alla fram, hahaha.

Som nykomling, hur ser du på den utmaning som stundar er med spel i Division 1?

Nu är det tre nykomlingar så det är lite speciellt, men målet är självklart att hålla oss kvar. Klubben har varit upp innan men trillat ur och det sliter mycket på både klubbar och spelare så målet just nu får vara att hålla sig kvar. Sedan ser jag att serien är väldigt jämn, där finns många bra lag och det kommer nog ta ett tag innan serien börjar dela upp sig en aning.

Det är Oskarshamn ni gästar till helgen, vad vet du om dem som lag i nuläget? 

De är en av favoriterna till seriesegern. Jag har scoutat dem och det är ett tungt lag att möta, i synnerhet på hemmaplan. Det är inte många i Sverige som åker och vinner uppe i Oskarshamn. Vi vet om att det är en tuff match och de vet att de är favoriter på hemmaplan, men vi åker såklart upp i syfte att vinna matchen – men de får bära favoritskapet i matchen. De har en del individualister men också ett väldigt bra lagbygge. De har ju bland annat Peiman Eliassi som i mitt tycke är en av de bästa individuella spelarna i hela Division 1.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Karaktären är att det är två ganska fysiska lag som drabbar samman, Oskarshamn kommer vara det mer spelförande på sin hemmaplan. Utgången avvaktar jag lite med, men det är inte svårare än så att vi åker upp för att vinna matchen och ta med oss tre poäng hem igen!

Matchen spelas på lördag den 14 april klockan 16:00 på Arena Oskarshamn.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.se.

 

Norrettan

Två lag som också fick en smakstart på säsongen när de slog varsitt Södertäljelag. Carlstad imponerade offensivt och lär vilja ta en bättre position än experterna tippade dem. Forward är tillbaka i Division 1 och visade på en enormt stark lagmoral och laginsats när de höll emot Assyriska hemma på Trängens konstgräs. Vem går vinnande ur denna härliga drabbningen?

 

5831

 

David Ekelund, Carlstad United BK

David Ekelund Foto: Bildbyrån

David Ekelund
Foto: Bildbyrån

Vilken start, seger mot en av seriefavoriterna – vad är dina reflektioner av matchen?

Jag tycker vi gör en taktiskt sett väldigt bra match, vi hade pratat om en del saker i vårt försvarsspel för att ta bort delar av deras anfallsspel och det gjorde vi mycket bra och de gjorde ju två av sina mål på fasta, inte genom spelmål. Men jag är väldigt nöjd med sättet vi spelar matchen på och jag tror att det är det som avgör matchen till slut, även om vi fick lite hjälp i och med deras röda kort. Det var en bra match som kunde gått hur som helst, men jag är väldigt glad över att vi vann den.

Att få rivstarta säsongen på det sättet, hur viktigt blir det för gruppen nu i uppstarten?

Jag tror att det alltid är viktigt med en bra start, alla matcher skall spelas oavsett men det är viktigt för gruppen att få en bra start – vi har många nya spelare och många från lägre divisioner och då är det än viktigare med ett bra resultat. Det har varit lite upp och ner under försäsongen, vi har presterat ganska bra men inte fått några resultat på det. Det har känts lugnt och så, vi har bara inte fått till målen. Men det var skönt att då göra fyra mål i helgen, det var nog länge sedan klubben gjorde så många mål i en Division 1-match.

Om man ser till den trupp som du förfogar över i år, var ser du att ni placerar er?

Jag tror nog att vi kommer överraska många, vi är väl tippade tia och det är ingen plats vi planerar att landa på, vi vill komma högre upp. Vi har värvat mycket spelare underifrån men de är scoutade efter sättet vi vill spela fotboll på. Det kan bli en väldigt bra säsong för vår del, men det är tidigt att sia så här tidigt efter bara en match. Men vi kan väl säg att vi inte har för ambition att bli sämre än förra året, men en match i taget och fokus på prestationen.

Det är Forward som kommer på besök i helgen, vad vet du om dem i dagsläget?

Jag har sett dem en del och min tränarkollega har såklart bra koll på Örebrolagen. Vi har sett dem under försäsongen och även mot Assyriska, det är ett hårt arbetande lag som jag tror kommer överraska många. De gjorde en bra match i helgen så det kommer bli tufft, vi kommer behöva prestera på topp i den här matchen, det behöver vi förvisso i varje match i den här serien nu när det är så jämnt.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror nog det kommer bli en match där vi kanske har lite mer boll än vad Forward har, jag tror givetvis att vi vinner men vad resultatet blir vet jag inte, så länge vi vinner så kvittar det.

 

Rickard Nilsson, BK Forward

Rickard Nilsson Foto: Bildbyrån

Rickard Nilsson
Foto: Bildbyrån

En stark vinst mot Assyriska hemma senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Jag tycker vi gjorde en riktigt bra laginsats, det var en bra bekräftelse för laget att vårt spel håller, vi behöver inte hitta på något nytt. Vi vågade spela vårt spel och höll oss till det, även om vi kom i underläge, det var mycket viktigt för oss. Det var annars en jämn och bra match men om vi jobbar så hårt i alla matcher så kommer vi kunna ha chans i fler matcher.

Ni är som bekant nykomlingar i år, vad har ni för målsättningar med denna säsong?

Det är väl att klara oss kvar, det är väl en målsättning som vi har. Sedan är det väl många, lite mer träningsrelaterade så som hålla ner skador och försöka träna bättre men de är inte kopplade till seriespelet. En målsättning var att sätta vårt spel  och inte bli för intresserade av vad motståndarna gör, nu är motståndarna bättre i år men det är fortfarande vårt spel. Men vår yttersta målsättning är att hänga kvar.

Om man ser till försäsongen som varit och den trupp du förfogar över, är du nöjd?

Ja, det är jag. Man vill alltid ha det ännu bättre men jag är jättenöjd med de spelare som vi har och framförallt att det är en bra attityd i laget till både träning, utveckling och matcher så det är jättekul.

Ni gästar Carlstad United denna omgång, vad vet du om dem som lag?

Det har ju varit ett lag som jag tror vill upp och nosa på övre halvan och det visade de ju här i premiären med en kanoninsats borta mot Syrianska. De har ett spelskickligt mittfält och skickliga forwards så det är ett tufft motstånd, det är det.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Karaktären är jättesvår att förutse, jag tror att det kan nog vara så att det kommer gå lite i skog – ett lag har bollinnehav och ett försvarar, och sen byter det om. Det lag som bryter igenom tror jag går vinnande ur matchen. De är såklart favoriter men vi hoppas kunna göra en bra match igen, sen så får vi se.

Matchen spelas på söndag den 15 april klockan 15:00 på Klasmossen IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.se.