Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie. Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar även pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan BK Forward och IF Brommapojkarna. Det blev en förlust mot nykomlingarna Enskede för Forward i premiären och nu när man spelar hemmapremiär har man tuffast möjliga motstånd när man gästas av seriefavoriten. Man brukar dock sällan göra två dåliga insatser i rad, men frågan är om man kan rubba stabila och bollskickliga Brommapojkarna. Gästerna har ett spännande projekt på gång med en intressant tränarduo, av experter målas de upp som solklara favoriter i serien.

 

VeckansMatchPlaylink_forward_bp

 

Rickard Nilsson, BK Forward

Rickard Nilsson Foto: Bildbyrån

Rickard Nilsson
Foto: Bildbyrån

Det blev en kalldusch i premiären, hur ser du själv tillbaka på matchen?

Det var en jämn fotbollsmatch och jag tror väl den egentligen kunde ha slutat hur som helst, men Enskede var lite mer effektivare än vad vi var. Själva tycker vi att vi gjorde en bättre första halvlek men en sämre andra.

Ni deltog i svenska cupen i år, hur påverkar det uppladdningen under försäsongen?

Nej men det har väl varit positivt, det är alltid positivt att få tävlingsmatcher. Sen om det har någonting med premiären att göra det tror jag inte, men det kan bara vara bra att få tävlingsmatcher i benen. Man kan inte dra för stora växlar av resultaten, även om det var tävlingsmatcher, andra kanske har dragit för stora växlar av våra resultat i cupspelet sådär.

Du är ny för året, vad har du hunnit med att förändra i laget så här långt?

Det vet jag inte riktigt, jag har ju 30 års erfarenhet av Forward så det har varit lätt att komma tillbaka så sett, men med laget så är det svårt att säg vad man förändrat på. Jag jobbar ju med vårt anfallsspel, vårt försvarsspel och våra omställningar som vilken tränare som helst. Vi har haft en nykomponerad backlinje efter att vi haft omsättning på spelare där, men nu har vi fått tillbaka Pontus Jakobsson så det har blivit lite av en stöttespelare där nere då.

Ni tar emot seriefavoriten Brommapojkarna denna omgång, vad vet ni om dem?

Man vet ju med tradition vad de alltid gör, de skapar bra fotbollsspelare och det är ett lag som satsar på en snabb retur till Superettan. Det blir naturligtvis en tuff och svår match men samtidigt en rolig utmaning för oss.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Det är väldigt svårt i början att gissa karaktären på matcherna, man får ju se vilket lag som är mest bollskickligt. Brommapojkarna imponerade i sin första match, det gjorde inte vi. Jag tror ändå det kommer bli jämnt målmässigt, jag är världens sämsta tippare så det vore väl dåligt av mig att tippa vår match så det avstår jag. Men jag tror vi har en match som publiken kommer gilla mycket med fart framåt, sen hoppas jag att vi får till vårt försvarsspel också.

 

Azrudin Valentic, IF Brommapojkarna 

Azrudin Valentic Foto: Bildbyrån

Azrudin Valentic
Foto: Bildbyrån

Ni fick en god start på serien med en vinst i premiären, vad tyckte du om matchen?

Det är alltid svårt att spela en premiärmatch, man vet aldrig hur grabbarna ska reagera. Men jag tycker vi hade full kontroll och vi hade både aggressivitet och förde matchen. Vi satte ledningsmålet och ville sen stänga matchen men det dröjde till den 84:e minuten. Det var en bra match, en spännande, och vi vann med 2-0 med möjlighet att göra fler mål än så.

På upptaktsträffen blev ni klara favoriter, hur skall ni hantera den pressen under året?

De som förstår och kan fotboll vet om att Brommapojkarna har trillat ur två serier i rad, vårt mål i år måste vara att vända den trenden. Vi har börjat bra med cupspelet och seriepremiären men om andra vill måla upp oss som favoriter får det stå för dem. Vi vill prestera maximalt efter vår kapacitet i varje match, är det tillräckligt för att vinna matchen är det upp till oss men jag tror att om vi presterar på max kan vi vinna varje match. Och vi har inte någon press på oss som favoriter, det är ingenting som vi själva pratat om internt.

Vad har du tagit med dig från tidigare tränaruppdrag in i det här spännande projektet?

Så klart kan man jobba som huvudtränare och skapa massa rutiner runt om A-laget och allt annat, den kontakten har jag verkligen utvecklat och när vi träffades första gången och pratade om jag och Olof skulle jobba tillsammans blev han glad och nöjd. Det är de små detaljerna som kollektiv- och individuell periodisering, omklädningsrummet, allt runt omkring A-laget, träningsschema, kostschema, viloprogram och allt annat – det är det konceptet vi har börjat jobba med i klubben och responsen från spelarna har varit fantastisk. Vi är glada och det har visat framgång för oss, det här är bara början men jag hoppas vi kan bygga vidare på det här konceptet. Det viktigaste är proffsigheten i smådetaljerna, alla vill bli elitspelare men då måste man leva som det också när det gäller både kost och privatliv. Vi har många unga spelare som behöver vägledning i mycket även utanför fotbollsplanen.

Ni gästar Forward på fredagskvällen, hur väl känner du till dem som lag?

När jag var tränare i Vasalund har jag mött dem i ett par matcher, Forward har alltid haft unga spelare som vill visa upp sig för Örebro, det är deras väg till elitfotbollen. De är farliga men har en pendling i prestation, de kan göra en bra match eller en extremt dålig match. Vi har förberett oss för att de ska göra en bra match, de gjorde en dålig andra halvlek mot Enskede och de kommer inte göra två dåliga matcher i följd. Vi har jobbat utifrån den scouting av dem som vi gjort, men i slutändan är det upp till spelarna att göra jobbet också.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Vi vill ha bollen, dominera och föra spelet. Det är vårt sätt att spela på, det är vår filosofi. Om vi kommer göra det är upp till motståndarna men vi ska försöka ha bollen och dominera spelet, om vi inte kan göra det så skall vi fightas och kämpa. Som Olof sa på upptakten så skall vi stå upp och fightas för varje match och jag hoppas vi kan visa det ikväll. Givetvis vill vi vinna matchen, alla tränare med idrottsinställning vill alltid vinna matcher man ställer upp i.

Matchen spelas på fredag den 22 april klockan 19:00 på Behrn Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Mjällby AIF och FC Trollhättan. Den anrika klubben Mjällby är nykomlingar i serien i år efter att man föll ur Superettan efter kvalspel förra året. Man spelade oavgjort borta mot Norrby i premiären efter en snygg frispark av Marcus Ekenberg. Nu gästas man av Trollhättan som var det enda laget som förlorade i premiäromgången, vilket kan betyda att man är mer revanschsugna än någonsin på söndag. Mjällby lär inte släppa många över bron när det är matcher hemma på Strandvallen, det återstår och se om Trollhättan kan överraska och ta poäng med sig hem.

 

VeckansMatchPlay_mjallby_trollhattan

 

Patrik Rosengren, Mjällby AIF 

Patrik Rosengren Foto: Bildbyrån

Patrik Rosengren
Foto: Bildbyrån

Det blev oavgjort i premiären förra helgen, kan du beskriva hur matchen såg ut?

Till att börja med kändes det som att vi var lite spända, där var de lite bättre men vi blev bättre och bättre ju längre matchen led. Skaplig premiär, även om det var lite nerver och så.

Ni flög lite under radarn när man tippade favoriter i år, är det något ni trivs med?

Jag tycker det är rätt klokt faktiskt. De som har röstat fram det här har ju uppskattat att vi skall ligga där vi själva siktar på att ligga, det finns ingen anledning att ha högre krav än så varken internt eller externt, det känns sunt som experterna tippat och det köper jag fullt ut.

Det finns en del erfarenhet i tränarstaben, vad har ni tagit med er från spelarkarriärerna?

Det är ju framförallt att man haft många tränare och valt att plocka med sig lite här och var. Asper har ju en del erfarenhet med sig från utlandsspel också och där har han lite mer än mig. Vi skall vara positiva inom gruppen och med en gammal försvarare och en gammal målvakt som tränare försöker vi täppa till defensiven och vara solida där först och främst.

Den här omgången gästas ni av nykomlingarna Trollhättan, vad vet ni om dem?

Inte så mycket faktiskt men är på väg hem för att kolla på matchen nu, den har inte legat uppe på matchservern tidigare. Det var väl en jämn match mot Kristianstad utifrån vad jag läst mig till, men jag kommer se på matchen och studera till till fullo här under helgens gång.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Nej men vi kommer att vara svårslagna på Strandvallen och det ska Trollhättan få erfara direkt. Det kommer vara gasen i botten från start och vi kommer gå ut hårt. Jag är en dålig tippare så jag avstår tipset men tror givetvis att vi vinner, så långt kan jag sträcka mig till.

 

Jörgen Eriksson, FC Trollhättan

Jörgen Eriksson Foto: Bildbyrån

Jörgen Eriksson
Foto: Bildbyrån

Ni föll mot Kristianstad i premiären, vad har ni tagit med er från den matchen?

Vi har tagit med oss två saker, en positiv och en negativ. Det positiva är att vi producerar bra chanser och kommer till dessa chanser genom bra prestationer. Det negativa som vi också tagit med oss är att vi bjuder på chanser och blir lite farliga för oss själva. Det offensiva var bra, det defensiva kan bli mycket bättre. Man blir straffad för misstagen i Division 1, så det får vi jobba på.

Det blev en historisk premiär där ni var de enda som förlorade, har ni revanschlusta nu?

Absolut och det har ju märkts under veckan att spelarna inte var nöjda med det som hände. Jag hoppas att vi kan balansera den där revanschlustan så det inte går över styr, vi har allt att vinna och ingenting att förlora så det blir gasen i botten.

Ni deltog i cupspelet i mars månad, hur påverkade det er uppladdning inför serien?  

Bara positivt, helt plötsligt får man bryta av den vanliga träningsprocessen med cupspel mot allsvenskt motstånd och ett topplag i Division 1. Fantastiskt roligt och det skall dem ha all heder för, jag tror många tycker det är bra att man får ett avbrott i vardagen och får spela tävlingsmatcher – det var bara positivt för våran del.

Till helgen gästar ni anrika Mjällby på Strandvallen, hur väl känner ni till dem?

Vi har en bra koll på dem tycker jag. Det är en generationsväxling som pågår i deras lag men vi har en bra koll genom folk som varit och tittat på dem och vi kan ju se deras match på webb-TV också. Så vi har bra koll och vet väl egentligen det som vi behöver veta om dem.

Avslutningsvis, kan du gissa matchens karaktär och utgång?

Vi kommer ju försöka, men allting beror på hur planen ser ut så sett, och ligga lite grann och försöka ställa om snabb och samtidigt försvara oss på bästa vis. De kommer nog att ha lite mer boll än vad vi har och vi kommer fokusera på försvarsspelet och våra omställningar, men vi kommer naturligtvis försöka spela så mycket fotboll som möjligt.

Matchen spelas på söndag den 24 april klockan 15:00 på Strandvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det också bra att se den live på Ettanplay.