Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Valsta Syrianska IK och Umeå FC. Valsta Syrianska besegrade Vasalund i premiären och fick en god start i årets serie, och nu väntar seriefavoriterna Umeå på söndag. Umeå inledde serien med en poäng hemma mot ett annat favorittippat lag, Dalkurd. Förra året slutade mötet på Midgårdsvallen mellan Valsta och Umeå med 1-1 och delad poäng, nu återstår det att se hur årets möte kommer att sluta.

 

Veckans Match NORRA 23-4

 

Christer Mattiasson, Valsta Syrianska IK

Christer Mattiasson Foto: Idrottsfoto

Christer Mattiasson
Foto: Idrottsfoto

Det blev en stabil seger för er mot Vasalund senast, vad har ni valt att ta med er från den matchen?

Disciplinen och det defensiva jobbet, det är inte kul att säg det som gammal anfallare men om vi skall ha en chans så måste vi sätta det. Det märks också att vi tryckt på det rejält inför i år, jag tror inte att Vasalund skapade någon direkt farlig målchans under matchen. De hade visserligen en del frisparkar och hörnor men inga direkta målchanser.

Känner du att ni som lag har tagit ett steg framåt och blivit ännu bättre i år?

De som varit med på resan under mina 3,5 år vet precis hur vi skall spela både i anfalls- och försvarsspel, nu gäller det att få in alla spelare i den cykeln, alla har inte fått in det ännu men några av spelarna har fått det. Som lag har vi gått framåt men jag vill se en utveckling till, men skall vi utvecklas mer behöver vi ha in mer konkurrens i truppen.

Det är seriefavoriten Umeå som gästar er i helgen, hur väl känner ni till dem?

Jag känner dem rätt bra faktiskt och tycker mig ha någorlunda koll på hur vi skall lägga vår taktik. De är ett lag som spelar ett rakt 4-4-2 med mycket kantspel där de kommer runt och slår inlägg. Dem saknade en del spelare senast i matchen mot Dalkurd.

Är det lättare för spelarna att tända till när de möter favorittippade lag?

Det tror jag inte, det handlar egentligen bara om att vara förbered och att jag som tränare har gett dem rätt förutsättningar för det genom att berätta vilka brister motståndarna har. Lyckas vi med det så växer också spelarna med uppgiften, det gjorde vi förra helgen mot Vasalund och då lyckades vi också. Man måste visserligen spela mer säkert i början av serien men jag hoppas att vi alltid kan vara lika förbereda inför varje match som kommer.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Självklart, det här blir en spegelbild från förra året då vi vann med 2-0 uppe i Umeå. Men i år vill jag se ett bättre anfallsspel och helst att vi kan styra spelet lite mer och även kan arbeta med de sakerna som vi är duktiga på.

 

Johan Sandahl, Umeå FC

Johan Sandahl Foto: Umeå FC

Johan Sandahl
Foto: Umeå FC

Oavgjort mot ditt gamla lag Dalkurd senast, var ni nöjda med poängen?

Poäng är väl alltid bra att få men vi var inte så nöjda med vår prestation, vi blev lite slagna av stundens allvar, Dalkurd hade fler klara målchanser än oss.

Vad har ni tagit med er från den matchen?

Att vi håller en hyfsad organisation, vi mötte trots allt ett av seriens bästa lag och de hade ett helt friskt lag samtidigt som vi hade lite småskavanker. Dalkurd överraskade oss lite och spelade smart, mycket bollar ner mot vår backlinje direkt, de spelade en väldigt bra och varierande fotboll och gjorde det bra.

Ni är favoriter till att vinna serien, hur hanterar ni favoritskapet?

Jag tror inte att det är någon som har funderat särskilt mycket på det, spelarna kände inte ens till det, men sen är det som så att har vi det skadeläge som vi har så är vi inte favoriter. Men vi får jobba med det vi har helt enkelt, jag tror inte att favoritskapet påverkat oss, men det är väl positivt att andra lag har respekt för oss.

Denna helg gästar ni Valsta Syrianska, hur mycket vet ni om dem?

Vi såg precis matchen mellan Vasalund och Valsta så vi utgår från den matchen och sen vet vi väl om att det har varit lite omsättning i truppen, men vi vet hur Christer arbetade med truppen förra året. För egen del känns det viktigt att vi åker ner och gör en bra match, att vi försöker spela vårt egna spel, och även om vi såklart har bra koll på Valsta kommer vi främst fokusera på vårt eget.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi skall som sagt försöka spela vår fotboll och jag tror att det kommer bli en ganska jämn fight, det var det även förra året. Det kommer bli två lag som slåss om att ta initiativet i matchen och så blir det väl när 4-4-2-lag och 4-2-3-1-lag ställs mot varandra med allt vad det kommer innebära. Vi skall resa hem från Märsta med en vinst i bagaget.

Matchen spelas på söndag den 27 april klockan 16:00 på Midgårdsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Lunds BK och Kristianstads FF. Det var många som trodde Lund skulle rivstarta säsongen mot nykomlingen Norrby efter den försäsong som de haft, men dem föll med 3-1 i Borås. Kristianstad fick en god start när de tog en poäng mot en av seriefavoriterna Oddevold, nu får de spela ett derby i andra omgången som dessutom sänds på Viasatsport.se, det kan bli ett derby som bäddar för publikfest.

 

Veckans Match SÖDRA 23-4

 

Nils-Erik Persson, Lunds BK

Nils-Erik Persson Foto: Idrottsfoto

Nils-Erik Persson
Foto: Idrottsfoto

En snöplig förlust mot nykomlingen Norrby i premiären, vad var det som gick fel för er?

Det var väl att vi inte kom upp i normal nivå, det var tempofattigt, dålig vilja och vi tog inga löpningar. Vi sakna aggressiviteten när vi spela och det såg ut som att vi var tagna en del av stunden, inte alla men en del av spelarna.

Fanns där bitar av matchen som ni har tagit med er?

Det blev en konstig match där vi nästintill låg i underläge hela tiden. Norrby fick ledningen och kunde kontrollera matchen, när vi kvitterade fick dem en straff efter det och kunde ta ledningen igen. Sen gjorde dem 3-1 i slutet av andra halvlek och då dör ju matchen. Vi har visat så mycket här innan i träningsmatcherna så man är förstås missnöjd att man inte kan prestera bättre i en premiär.

Nu möter ni Kristianstad, vad vet du om dem?

Jag vet att de är ett rätt storväxt lag och att de har fysiskt starka spelare, man spelar därför också en fysisk fotboll. Det finns en del duktiga spelare i laget och man har kanske rent av seriens bästa målvakt och en duktig vänsterback, de har ett bra stabilt lag och spelar efter de förutsättningar dem har.

Lund har inte slagit dem på flera år, är det dags att vända den trenden?

Man skall inte tänka för mycket på det, jag har varit med och vänt trender förut då jag tränat lag som inte vunnit matcher på år och dagar men så har man lyckats vända det. Det viktiga är att inte diskutera vad som varit åren innan utan istället blicka framåt.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi vill ju äga boll och försöka spela ett bra passningsspel med mycket rörelse, jag tror att Kristianstad mer vill ligga rätt och satsa på omställningar. Sen vet jag att dem är duktiga på fasta situationer och vill nog gärna vända spelet med lite längre bollar. Jag har ju aldrig i min tränarkarriär åkt till en match utan att tro att vi skall vinna så det gör jag den här gången också, vi skall göra allt i vår makt för att ta de tre poängen som står på spel.

 

Christian Carlsson, Kristianstads FF

Christian Carlsson Foto: Idrottsfoto

Christian Carlsson
Foto: Idrottsfoto

En poäng hemma mot Oddevold i premiären, hur tycker du att matchbilden såg ut?

Oddevold var klart starkare än oss i första halvlek, de hade mer boll och styrde mer än oss i spelet. Vi föll långt bak och det utnyttjade dem väl, de är bollskickliga och det är många av dem som har rutin från spel högre upp i seriesystemet. Däremot tycker jag att vi under den första delen av andra halvlek flyttade fram lite och kunde börja etablera anfallsspel, där hade vi en bra period.

Vad har ni valt att ta med er från den matchen?

Att vi är oerhört kompakta i vårt försvarsspel, det är väl vad jag valt att ta med mig i det stora hela, vi jobbar väldigt hårt för varandra och går inte bort oss. Vi har som mantra att vi skall visa en bra moral och att vi jobbar för varandra, ska vi lyckas med det här måste vi visa att vi är en stark grupp som jobbar ihop.

Hur mycket vet ni om motståndarna Lunds BK i nuläget?

I nuläget har jag hunnit titta lite på den match som låg på matchväxlingsservern och det var matchen mot Landskrona så den skall man inte döma dem efter. Men jag känner till dem sedan tidigare och vet att de har en tydlig spelidé, framförallt defensivt där man har ett kompakt försvarsspel. Under helgen kommer jag titta närmre på om det finns detaljer man kan utnyttja än mer.

Det blir ju ett derby för er, är det något som får en att tända till extra?

För min del känns det inte så men spelarna tror jag ändå tar till sig av det och höjer sig lite när det blir matcher med derbykaraktär. Personligen känner jag väl att det är en match som vilken som och jag vill se resultat oavsett vem vi möter.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir en jämn och tuff match, jag tror det kommer vara ett högt passningstempo, men jag vill inte gå in och gissa resultat men hoppas och tror såklart att vi vinner matchen. Jag förväntar mig att Lund kommer med en revanschlust efter premiären men jag förväntar mig också att vi i Kristianstad kommer tillbaka med en bra vilja och god hunger att prestera i matchen, vi är optimistiska och vet om att vi har något bra på gång.

Matchen spelas på tisdag den 29 april klockan 18:30 på Malmö Gamla Idrottsplats.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com