Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Akropolis IF och IK Brage. Seriefinal, den här matchens utgång kommer helt klart vara del i hur toppstriden ser ut de sista omgångarna. Akropolis har vunnit samtliga matcher under höstsäsongen hitintills och är i en riktigt bra form, förmodligen seriens mest offensivt starka lag just nu. Brage har under året gått som tåget och ibland nästan känts som de spelat i en egen liga, men kan de hålla undan och slippa spänning på höstkanten. Det här är en sexpoängsmatch för bägge lagen.

 

veckansmatch-n

 

Johan Blomberg, Akropolis IF

Johan Blomberg Foto: Bildbyrån

Johan Blomberg
Foto: Bildbyrån

Det blev en blytung trepoängare borta mot Umeå senast, dina tankar om matchen?

Mina tankar i korthet är att vi gjorde en väldigt bra match och förtjänade att vinna. Det var en bra match från vår sida, vi borde kanske ha gjort fler mål för vi hade så mycket chanser och släppte till lite väl enkelt. Men det har varit vår grej hela året, vi vet att vi har verktyg framåt men måste skärpa till oss i defensiven. Det blir samma i nästa match mot Brage, det blir en tuff nöt att knäcka men vi är i bra form, det är vår hemmaplan och vi har absolut chansen.

Ni har vunnit alla matcher här på höstupptakten, vad är det som gör er så bra just nu?

Vi avslutade dessutom bra i våras och vi har väl hela säsongen hittat ett bra sätt att anfalla på och vi gör mål, vi har gjort tre, fyra och fem mål i vissa matcher. Vårt problem i tidigare matcher har varit att vi släppt in för enkla mål, och nu har vi fått till det. Hela laget försvarar sig och hela laget anfaller så vi hotar mer nu – vi vinner fler matcher på det sättet också.

Om man kikar i tabellen har ni klättrat upp på andraplatsen, tittar ni i något i tabellen?

Det är klart man skulle ljuga om man sa att man inte kollar i tabellen, man vet vad alla platserna betyder. Samtidigt kan bara ta en match i taget, det må vara en gammal klyscha men så är det – det är en match i taget som gäller hela tiden.

Den här helgen gästas ni av tabellettan Brage, vad vet ni om dem inför matchen?

Vi vet ganska mycket om Brage, de är stabila och vi har sett ganska många matcher med dem. Vi vet hur de spelar och vad de är bra på och förhoppningsvis vad vi skall nyttja. Det som är imponerande med Brage är att de har en väldig trygghet och vinner ofta jämna matcher med uddamålet, det är en enorm styrka. Det är väl det som är det mest imponerande. Sedan har de flera rutinerade spelare i laget, man kan nästan nämna halva laget där. Jag tycker att de har fått till det bra, det är en styrka att vara så jämna som dem.

Avslutningsvis, kan du ge på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hoppas vi får till våran offensiv, men jag tror det kan bli rätt tillknäppt i början. Men jag hoppas bara på en bra match, det må låta väldigt tråkigt men jag hoppas att det blir en bra match där vårt anfallsspel kommer lysa igenom.

 

Bengt Ottosson, IK Brage

Bengt Ottosson Foto: Bildbyrån

Bengt Ottosson
Foto: Bildbyrån

Det blev en storseger borta mot Assyriska senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Vi fortsatte jobba hårt för varandra och för den idén vi håller på med och det gav oss alla tre poängen igen. Vi har tagit med oss vår arbetsinsats och den matchplan som vi satte upp och följde fullt ut. Vi hade kanske lite mindre boll än vad vi är vana vid att ha men vi är ganska så trygga även när vi inte har boll. Man får jobba på utifrån hur matcherna ser ut och det gjorde vi bra.

Nu väntar ett möte med tabelltvåan och formstarka Akropolis, vad vet ni om dem?

Vi vet så mycket man kan veta, det vill säg vad de har gjort hitintills. Sedan vet man inte vad det betyder på söndag men vi har koll på deras offensiva spel och även deras brister i defensiven som man kanske kan utnyttja. Men vi har nog bra koll på varandra. Jag tror att det för tillfället är seriens starkaste offensiva vi möter så det blir åter igen upp till bevis i defensiven för oss.

Vid vinst gör ni ett rejält avstamp från dem bakom er i tabellen, hur påverkar det er?

Vi är tråkiga och säger att vi tar ingen hänsyn till den tabellen utan vi skall göra allt vi kan för att göra en bra prestation och det brukar räcka till poäng. Vi lägger allt fokus på att göra en bra prestation på söndag och kriga för de tre poängen, så får vi se hur långt det räcker. Vi kan inte ändra på det vi har gjort hitintills, det är hårt jobb som gäller och det gäller även på söndag.

Med tanke på tabelläge och matchens innebörd, vad tror du om ert stöd på plats?

Jag tror vi kommer ha bra stöd som vanligt med oss, framförallt i stockholmstrakten brukar vi ha mycket fans med oss. Jag räknar med att Serik Fans och många andra sluter upp med oss och hjälper oss göra en bra match där nere.

Avslutningsvis, kan du ge på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Akropolis lär väl säkert vilja vara spelförande och vi kommer ta oss an uppgiften och försöka vara det vi också men räknar väl med att få jobba en hel del försvarsspel denna matchen också. Det blir väl kamp om bollinnehavet och det lag som är spetsiga kring de två straffområdena lär väl bli lyckligast i matchen. Resultat brukar jag aldrig spekulera i.

Matchen spelas på söndag den 17 september klockan 16:00 på Spånga IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Mjällby AIF och Landskrona BoIS. Clash of the titans, lite så faktiskt. Två gamla allsvenska lag möts i en match som helt klart kommer ha en stor betydelse för seriens utgång. Mjällby ligger inför matchen på en tredje plats och behöver vinna för att vara med i racet. Landskrona toppar tabellen och behöver hålla avståndet ner till tabelltvåan Utsikten. Vågar vi gissa på publikrekord i söderettan också?

 

veckansmatch-s

 

Mattias Asper, Mjällby AIF 

Mattias Asper Foto: Bildbyrån

Mattias Asper
Foto: Bildbyrån

Ni kommer närmast från en förlust borta mot Oddevold, vad har ni tagit med er därifrån?

Vi har två raka bortaförluster och har väl varit lite mer upp och ner i spelet några matcher och har haft ett lite sämre anfallsspel där vi inte fått in bollen helt enkelt. Vi hade minst lika många chanser som Oddevold men fick inte in bollen, så det är väl något vi lagt krutet på här i veckan, att komma tillbaka till en effektiv fotboll där vi skapar mycket målchanser.

Det är onekligen tätt i toppen, ni ligger trea nu – hur mycket fokus ger ni tabellen?

Vi tänker inte allt för mycket på det men man vet ju alltid på ett ungefär var man ligger i tabellen. Vi försöker utveckla vårt spel och förbättra alla saker vi håller på med på planen, det ligger vårt fokus på. Vi vill utveckla ett skapande anfallsspel och vi vill vara trygga bakåt där vi inte släpper till så mycket, det är vad vi lägger tyngd på så att vi kan förbättra oss. Det är vad man tränar på och nu hoppas vi att vi kan komma tillbaka till en bra prestation över nittio minuter.

Den här omgången gästas ni av Landskrona, vad vet ni om dem i nuläget?

Vi har sett en hel del matcher, både nu och i våras, vi vet hur de spelar. De har inte förändrat allt för mycket i spelet utan har jobbat vidare med det spel de har. Vi har koll på dem, de är duktiga och har många kvalitetsspelare så det kommer bli tufft för oss men det känns som att vi är redo för dem.

Ni har haft mycket folk på matcherna i år, vad tror du om inramningen i helgen?

Jag tror att om vädret tillåter det så hoppas vi det blir en välfylld Strandvallen där vi har det hemmastöd vi brukar ha. Vi hoppas vi kan få det stödet i ryggen våra supportrar ger oss så det kan stärka oss. Jag hoppas också det blir en häftig inramning och jag tror det blir en match värd att se på, jag tycker helt klart det är värt att gå dit.

Avslutningsvis, kan du ge på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är två spelande lag som försöker spela fotboll längs med marken och som har ett anfallsspel som drivs av bollinnehav. Det kommer säkert vara en kamp om vem som får föra matchen. Det kommer skapas en hel del chanser och förhoppningsvis en hel del mål också med en fin inramning, så hoppas vi så klart att vi vinner – vi har varit starka på hemmaplan.

 

Agim Sopi, Landskrona BoIS

Agim Sopi Foto: Bildbyrån

Agim Sopi
Foto: Bildbyrån

Ni kommer närmast från en 2-0 seger hemma mot Ljungskile, din analys av matchen?

Vi hade första halvlek och mycket boll, vi rullade runt och försökte komma mellan lagdelarna men de gjorde det svårt för oss. De var väldisciplinerade och låg rätt, sedan försökte de med farliga omställningar. Men vi har en bra defensiv balans även om vi anföll så kom de väl inte med någon jättefarlig chans. I andra halvlek slarvade vi lite med vårt passningsspel vilket ledde till att de kom igenom väldigt enkelt, men där hade vi Ivo som räddade kvar oss i matchen. Sedan gjorde vi lite ändringar och då blev det mycket mer tryck, fart och energi och då tog vi ledningen. Lite senare gjorde vi också 2-0 och det blev spiken i kistan, jag tycker vi gjorde en okej match och vi måste komma ihåg att vi mötte ett bra lag som gjorde det väldigt svårt för oss. Negativt kan väl vara att vi inte hotade så mycket i djupled i matchen.

Med åtta matcher kvar att spela leder ni serien med fem poäng, tittar ni något i tabellen?

Lite grann, men bara i ögonvrån. Det är mycket kvar, det är ju åtta matcher. Vi tar en match i taget och det har vi sagt hela tiden, det är Mjällby som är närmast oss nu och det finns inget annat. Efter söndagsmatchen kan vi blicka framemot vår nästkommande match. Det finns 24 poäng kvar att spela om och man får inte tappa fokus från det som är framför oss just nu.

Nu väntar ett blytungt och viktigt bortamöte med Mjällby, hur väl känner ni till dem?

Det är inte en match viktigare än de andra matcherna men det är en match i raden som vi måste klara av. Vi är väl förberedda för den här matchen och har kollat samt analyserat dem. Vi vet vad de kan och vad de har presterat, sedan hoppas jag vi kan göra det svårt för dem. Vi vill spela vårt spel och hota dem så vi kan få tre poäng med oss hem. Men vi lämnar inget åt slumpen utan är som sagt väl förberedda och kommer åka upp redan på lördag till Kristianstad och bo på hotell, sedan samla ihop oss och åka upp till Hällevik på söndagen.

Det är en toppmatch och två lag med stort publikunderlag, vad tror du om inramningen?

Jag hoppas på mycket publik. Vad jag vet och hört så kommer rätt många av våra fans komma till Strandvallen, det pratas om ett par bussar. Så det kommer säkert vara ett par tusen på plats. Det är roligt, det är en toppmatch som sagt och vi är glada över att vara där vi är och vi är glada över att vi kan vara med och slåss om en förstaplats. Det skall bli kul att få spela inför en stor publik, de har en fin matta där uppe också så det lär bli en bra match.

Avslutningsvis, kan du ge på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

De har säkert sett oss spela också och kommer säkert vilja göra det svårt för oss. Det kommer vara två bra lag med mycket fart, energi och målchanser säkerligen för de är också ett lag som vill spela och de behöver också gå för tre poäng. Bara för vi leder serien kan vi inte gå för en poäng utan vi måste försöka komma hem med alla tre poängen, det är vad vi kommer jobba för. De vet säkert exakt hur och vad vi vill göra men så länge vi jobbar efter våra linjer och hotar dem så som vi vill göra är det inga problem vi måste bara göra vårt jobb och klara av det.

Matchen spelas på söndag den 17 september klockan 16:00 på Strandvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.