Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Piteå IF och Vasalunds IF. Det börjar dra ihop sig allt mer och det blir tätare i båda skikten av tabellen. I den nedre regionen finns Piteå och slåss för sin överlevnad och längst upp finner vi nu Vasalund som slåss för att hålla sig kvar där. Piteå har brottats med resultaten hela säsongen, men har nu en viktig 2-0 seger i DM finalen mot IFK Luleå i ryggen, det har förmodligen stärkt självförtroendet en aning. Vasalund har varit i en egen klass hela året och lyckas vända och vinna matcher på ett sätt som ingen trodde var möjligt. Det blir en tuff batalj där båda lagen ”måste” ha tre poäng.

 

VeckansMatchPlaylink_pite_vasa

 

Johan Norberg, Piteå IF

Johan Norberg Foto: Bildbyrån

Johan Norberg
Foto: Bildbyrån

En tung förlust mot tabelljumbon Sleipner senast, hur ser du tillbaka på den matchen?

Såklart ett riktigt bottennapp. Det var en match då absolut ingenting stämde. Vi hade en bra träningsvecka bakom oss och stärka av segern mot BK Forward veckan innan, så det var riktigt tungt att vi inte kunde prestera på den nivå som vi hade velat.

Det svänger i resultaten, 5-0 till er matchen innan, vad beror den pendlingen på tror du?

Jättesvårt att säga då jag var helt övertygad att vi skulle stå för en bra prestation även borta mot Sleipner, men årets serie har överlag sett ut på det sättet. Många lag har haft det svårt på bortaplan överlag, så även vi. Hemma är vi ruskigt starka och fyllda av självförtroende, så där vet vi att andra lag ska vara riktigt bra för att ta poäng.

En tabell ljuger sällan och tabelläget är vad det är, vad krävs det av er för nytt kontrakt?

Tålamod och ruskigt hårt jobb tror jag är nyckeln. När vi har tålamod offensivt och defensivt och verkligen genomför den matchplan vi satt upp, så är vi riktigt bra. Det såg vi inte minst i onsdags då vi vann Norrbottens DM Final med 2-0 över IFK Luleå.

På söndag tar ni emot tabellettan Vasalund på LF Arena, hur väl känner ni till dem?

Såklart att vi har bra koll på Vasalund. Det är ett riktigt bra lag som verkligen har hittat flytet i år, men vi kommer att vara förberedda på en riktig kamp över 90 minuter. Det är en match som egentligen passar oss rätt bra, då det är Vasalund som har favorittrycket på sig. Ska man vinna Division 1 måste man nog vinna alla bortamatcher i Norrbotten.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det kommer bli en tät och fartfylld match, där jag tror att Vasalund kommer att ha mest boll. Matchen tror jag dock att vi vinner med 1-0 efter att ha avgjort i 78:e matchminuten efter ett mönsteranfall.

 

Pascal Simpson, Vasalunds IF 

Pascal Simpson Foto: Bildbyrån

Pascal Simpson
Foto: Bildbyrån

En blytung seger borta mot Akropolis senast, hur ser din analys av matchen ut?

Ja det var en stark prestation av oss att vinna borta mot ett starkt Akropolis. Vi har en positiv trend i laget och känns väldigt starka just nu. Min korta analys är att Akropolis inleder matchen bra under de första femton minuterna och tar ledningen, men efter det så tycker jag att vi arbetar oss in i matchen och kontrollerar den till slutet.

Ni har nu klättrat upp i serieledning, vad är det som gör er så starka denna säsong?

Vi har tränat väldigt hårt hela säsongen, hittat ett spelsystem som passar våra spelartyper och har en bra mix i laget av äldre erfarna spelare och yngre talangfulla spelare som hela tiden utvecklas i en positiv riktning. Och så har vi en tydlig spelidé offensivt och defensivt.

Att det är en situation man inte riktigt är van vid, är det något som kan störa?

Självklart så är situationen annorlunda med nya utmaningar men vi fokuserar bara på nästa match och nästa prestation, något som vi har gjort hela säsongen och nu får vi se hur långt det räcker.

Den här helgen gästar ni Piteå IF, hur väl känner ni till dem inför matchen?

Som vanligt så lägger vi ned mycket tid på att läsa in oss på våra motståndare och Piteå är inget undantag. Piteå har styrkor, svagheter och ett tabelläge som vi måste ta hänsyn till och hantera.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Alla matcher lever sina egna liv men att vi vill driva upp tempot i matchen är inget nytt. Eller att det lag som gör minst misstag och tar vara på chanserna som dyker upp kommer att få poäng med sig från matchen.

Matchen spelas på söndag den 18 september klockan 14:00 på LF Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Utsiktens BK och Qviding FIF. Det blir en härlig derbykamp på Ruddalen på söndag eftermiddag när två Göteborgslag ställs mot varandra, och inte bara det utan två riktigt nära vänner ställs för första gången emot varandra första gången sedan de skiljdes åt i vintras. Bosko Orovic var huvudtränare i Qviding 2012-2014 och hade då Anders Dovblad som sin tränarkollega, idag leder Bosko Utsikten och Anders Qviding. Att det finns en stor och fin vänskap märker ni i svaren i intervjun nedan. Och om matchen så är de båda två vinnarskallar och lär göra allt för att vinna mot sin bäste vän.

 

VeckansMatchPlaylink_utsikten_qviding

 

Bosko Orovic, Utsiktens BK

Bosko Orovic (här i Qviding-dress) Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Bosko Orovic (här i Qviding-dress)
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

En uddamålsseger borta mot Husqvarna senast, hur ser din analys av matchen ut?

Vi är långt ifrån nöjda med vår prestation, men väldigt nöjda med resultatet. Jag tycker att vi stundtals i matchen är helt okej, men vi faller ifrån vår gameplan och fegar ur lite och verkar lite stela. Vi är nöjda med resultatet som sagt för det viktigaste för oss just nu är att vinna, men jag tycker inte att vi når upp till vår standard.

Ni har en bra svit sedan du tillträdde som tränare, vad skulle du säg är ditt lags styrkor?

Vår främsta styrka just nu är vårt försvarsspel, vi har släppt in ett mål på fem matcher. Vi kan förbättra vårt anfallsspel, det jobbar vi på. Men försvarsspelet gillar jag och det är vår styrka.

I helgen tar ni emot ditt gamla lag Qviding, hur har de förändrats sedan din tid?

Dem är väl lite mer direkta och även kompakta i sitt försvarsspel, det är väl det dem har förändrat under Dovblad, den destruktiva mästaren – haha.

Det är din gamla tränarkollega som leder dem, hur är känslorna inför matchen?

Det är klart att det finns känslor med i bilden, jag har ändå varit i den klubben i fyra år. Men nu är jag i Utsikten och även om där är känslor med, kanske är det mest inför, så får man lägga det åt sidan när matchen väl startar. Men visst är det lite känsligt, det får man väl säga.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror och hoppas att vi vinner men det är svårt att gissa karaktären, det beror helt och hållet på om Anders Dovblad vill bjuda upp till dans eller parkera bussen – haha – men det får vi se. Jag tror han kommer vilja parkera bussen och då kommer vi få ligga på och försöka hitta vägar, men det kommer bli svårt i hans 5-4-1 block, hahaha.

 

Anders Dovblad, Qviding FIF

Anders Dovblad Foto: Bildbyrån

Anders Dovblad
Foto: Bildbyrån

En oavgjord tillställning mot Oddevold senast, hur ser du själv tillbaka på matchen?

Inför matchen så visste vi att det var en svår motståndare och att de hade tagit de flesta av sina poäng på bortaplan. Men jag tycker ändå att vi slarvar bort två poäng. Vi får ett fantastiskt 2-1 mål och kan egentligen ha bra kontroll efter det, men de äter sig in i matchen och det är väl ändå rättvist i slutändan – de har en del chanser samtidigt som vi hade chanser att utöka vår ledning. Sedan den straffen de får och gör 2-2 på är väl ganska tveksam, men summasummarum är det väl ändå rättvist som sagt.

Tabelläget är alltid intressant här under hösten, hur mycket fokuserar ni på det?

Jag kan bara prata om mig själv och då är det egentligen ingenting. Det jag fokuserar på är nästa träning och att förbereda spelarna så mycket som möjligt till vår nästa fight. Sedan är det väl klart att man någon gång under oktober lär börja snegla allt mer på tabellen. Men jag vill hellre fokusera på den trenden vi har, det tittar jag väldigt mycket på och ser man till det så hade vi en poäng efter sju omgångar och idag har vi tjugo.

Den här omgången gästar ni Utsikten, hur väl känner ni till dem som lag? 

Ganska så bra, det är två lag som känner varandra ganska så väl, både på och utanför plan och det gäller även bland spelarna. Det är ett väldigt aggressivt lag som lär spela med en hög press. Tränaren vill gärna spela fotboll men sedan är det vad spelarna gör och vad situationerna kräver, det kanske inte kommer vara en välspelad match hela tiden utan det kommer nog vara fysiskt också. Varje poäng är viktigt nu och det blir allt viktigare ju längre tiden går.

Deras tränare där, Bosko Orovic borde du ju ha bra koll på, finns det någon rivalitet nu?

Nej, absolut inte. Det är väl mer att han vet om att jag är obesegrad mot honom på Ruddalen och att han vill ha revansch för det kanske, haha. Men det kommer kännas konstigt att möta honom.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att matchen kommer vara väldigt fysisk och det kommer väl och öppna upp sig i slutet av matchen lite mer och det är väl då som målen kommer att komma. Jag tror det kommer bölja en del sista halvtimmen och det kommer finnas möjlighet att ställa om på varandra. Jag tror att vi kommer ta vår första bortaseger för säsongen, i Göteborg – haha.

Matchen spelas på söndag den 18 september klockan 16:00 på Ruddalens IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.