Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och IFK Luleå. Det kommer bli en spännande höst och vi kommer nog få se en kamp om platserna i toppen in i det sista. Två av lagen som är högst inblandade i striden är de två som ställs mot varandra på Gammliavallen på måndag kväll, Umeå och Luleå. Lagen har haft en god form under hösten och vill såklart även fortsättningsvis vara med och tampas om chansen att nå superettan, antingen via direktplats eller kval. Vi kan nog förvänta oss en mycket bra match.

 

Banner600

 

Johan Sandahl, Umeå FC

Johan Sandahl Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Johan Sandahl
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en stabil seger borta mot Carlstad senast, hur minns du matchen?

Vi åkte tidigt och det är lite lurigt med sådana matcher för det är en lång resa för oss, det var på gräs och blev väl lite speciella förhållanden sådär. Men vi fick en bra inledning på matchen och hade sedan bra kontroll på den, men vi hade en dålig period i slutet av första och då gjorde dem kanske inte helt ologiskt ett mål.

Ni är obesegrade sedan omstarten av serien, vad hände med er i sommar?

Jag tror att vi har haft många spelare som under mina första två år hade konstanta skadeproblem, de har varit med hela säsongen här och nu när vi hade ett långt uppehåll i sommar tränade vi ganska så hårt. Vi har haft hård och bra träning och alla är friska och hela, det är nog en stor anledning till att det går bra.

På måndag tar ni emot Luleå på Gammliavallen, hur väl känner ni till dem?

Vi har mött dem många gånger och spelade mot dem i våras och förlorade då med uddamålet, den matchen förtjänade vi kanske inte att vinna men förtjänade väl kanske ett kryss. De fick ett tidigt mål och det var inte så mycket att göra då. Luleå är ett bra lag och har egentligen alla aspekter för att vara det, vi vet om att det kommer bli en tuff match. Det var nog ingen som trodde vi skulle vara där vi är just nu så vi har allt att vinna och vill givetvis ta revansch för matchen i våras.

Den här matchen kan bli avgörande för toppstriden, tittar ni på tabellen?

Nej, som jag sa så är det väl ingen som förväntat sig att vi skall vara med där uppe så för vår del är det en positiv överraskning. Vi har en bra situation med skadefria spelare och kommer fortsätta vår satsning där vi bygger på de egna ungdomarna, vi får inte börja titta på tabellen nu utan fortsätta med det vi gjort. Vi måste vårda bollen och vara konsekventa i vårt försvarsspel, när vi hade en sämre period under vårsäsongen var det vårt försvarsspel som krackelerade.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att det blir precis som förra gången, ett jämnt bollinnehav med ett visst övertag för Luleå. Det blir nog två lag som försvarar sig likadant, sedan skiljer det sig lite i hur vi anfaller, vi är mer raka och de är mer intresserade av possession. Det kommer att vara en jämn match, med en bra fight på mittfältet och det kommer bli avgörande i hur man sätter press på varandra. Det kommer bli en jämn och härlig match som jag tror att vi går vinnande ur med 1-0.

 

Fredrik Waara, IFK Luleå 

Fredrik Waara  Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Efter ett sent mål vann ni mot Södertälje senast, din analys av matchen?

Vi började matchen passivt och Södertälje skapade ett jätteläge efter några minuter. Vi fick bättre kontroll ju längre halvleken led utan att skapa så många klara målchanser.
Andra halvlek hade vi mycket boll men Södertälje spelade ett bra försvarsspel. Vi lyckades göra mål med 10 min kvar efter ett bra anfall. En rättvis seger även om de lyckades skapa en bra målchans i matchens sista sekunder.

Bortsett från Huddinge borta har ni varit i bra slag i höst, vad gör er så bra?

Jag tycker att vi har varit stabila och jobbat riktigt hårt hela säsongen. Vi har också haft turen att vara relativt skadefria.

Den här omgången gästar ni Umeå, vad vet ni om dem som lag?

Umeå är ett riktigt välorganiserat lag med bra defensiv och en effektiv offensiv med Simon Mårtensson i spetsen.

Känslan är att utgången av matchen blir viktig för toppstriden, vad tror du?

Det är 21 poäng kvar att spela om efter den här matchen så inget kommer att avgöras den här omgången.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det brukar vara jämna och bra matcher mellan oss. Tuff match med bra stämning och två hårt jobbande lag tror jag är att vänta. Vi går för tre poäng!

Matchen spelas på måndag den 14 september klockan 19:00 på Gammliavallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Landskrona BoIS och Lunds BK. Gästerna har haft en väldigt tuff säsong och fortsätter att kämpa för ett nytt kontrakt, även om det under en längre tid sett väldigt svårt ut. Landskrona har vuxit in i det och haft en god form de senaste tio omgångarna, med undantaget förlusten hemma mot Oskarshamn senast. Lund vill säkert försöka revanschera sig för den svidande förlusten när lagen möttes i våras, frågan är om Landskrona släpper fler poäng ifrån sig på hemmaplan.

 

Banner600

 

Zvezdan Milosevic, Landskrona BoIS

Zvezdan Milosevic Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Zvezdan Milosevic
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Ni föll hemma mot Oskarshamn senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Det är såklart alltid tråkigt med förluster och framförallt när vi var så pass bra på gång och spelade bra hela tiden och hade bra resultat med oss och fick känning på de andra lagen som krigar om kvalplatsen. Så på så sätt kändes förlusten både onödig och tråkig för oss.

Känns det som luften gick ur er att nå kvalplatsen nu, med sju poäng upp?

Nej absolut inte, det finns ju flera poäng att spela om och oavsett hur man vänder och vrider på det måste man vinna sina matcher och det gäller inte bara oss utan de andra lagen som är inblandade i striden om platsen, det är inte alltid så lätt. Nu gäller det att man arbetar hela vägen in i det sista, man har jobbat hårt för det här. Vi kommer ta en match i taget och göra vad vi kan, sedan får man se hur det går för de andra lagen. Jag tror att chansen fortfarande finns för oss att klara det.

På måndag tar ni emot tabelljumbon Lund, vad vet ni om dem som lag?

Vi har ganska bra koll på dem eftersom ”Rossi” varit i Landskrona tidigare och att han är en nära vän till vår assisterande tränare Billy Magnusson. Jag såg deras match mot Trelleborg i måndags och där tyckte jag att Lund var det bättre laget men förlorade på en straff på övertid. De visade god karaktär även om de ligger där de gör, de fightar vidare och det skall de ha en eloge för. Jag tycker även att det finns några spelare i Lund som är mycket bra. Det kommer inte på något sätt att vara en lätt match för oss.

En måstematch för båda lagen, hur viktig blir den för BoIS jakt på toppen?

Det är viktigt, vi sitter i den sitsen nu att vi inte har råd att förlora några poäng och det är samma sak till den här matchen om vi vill vara med där uppe. Det är cupmatcher varje omgång och det är inget konstigt, men visst det är ju samma sak för Lund om de skall ha en teoretisk chans att klara sitt kontrakt.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det skall mycket till om det inte blir vi som kommer vara det spelförande laget, de kommer nog att försöka hålla ihop sitt försvar och satsa på omställningar, det är nog matchbilden man kan vänta sig. Om vi gör det vi ska så ska vi gå vinnande ur den här matchen och det är vad jag förväntar mig i utgångsresultat också.

 

Georg ”Rossi” Eterovic, Lunds BK

Georg Eterovic Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Georg Eterovic
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Det blev en tung förlust mot Trelleborg senast, hur minns du matchen?

Jag tycker egentligen att vi gör en bra match rakt igenom, sedan kan alltid vissa saker bli bättre men vi har tagit stora steg under säsongen och våra nyförvärv här i sommar har bidragit med mycket och kryddat till laget inför hösten. Jag tycker att man i den här matchen klart ser att vi gått framåt som lag och det är vad jag är mest glad för.

Med tanke på motgångarna resultatmässigt, hur går tongångarna i laget?

Grabbarna har fullt fokus på sin prestation, vi pratar inte så mycket om annat utan vi pratar och fokuserar bara på våra prestationer. Mot Trelleborg gör vi en riktigt bra match och har flera lägen, kanske fyra där vi kunde avgjort, och det är man väl mer besviken över än att vi förlorar på straff i den 97:e minuten.

Det är en bit upp till säker mark, pratar ni något om tabelläget internt?

Alla är ju medvetna om hur det ser ut men vi försöker helt fokusera på att det finns poäng att spela om och så länge chansen finns kommer vi försöka ta den. Under hösten har vi gjort bra matcher och även om det varit tuffa matcher så har vi visat att vi klarar av det och ja, jag skulle säg att vi har chans att klara av det.

Den här omgången gästar ni Landskrona, hur väl känner ni till dem?

Personligen tycker jag att av alla lag vi har mött så är BoIS det lag som visat bäst kvalitéer, när de har en bra dag och deras spel fungerar är dem ett mycket bra lag. Sedan har de haft en omsättning av spelare och har försökt få in ett nytt spelsystem, tränarna har gjort ett riktigt bra jag tycker jag för att få in det och att de håller vid det och arbetar vidare med det.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi skall göra allt för att få tre poäng, och skall vi få tre poäng måste vi våga spela offensivt. Vi skall såklart vara kloka, vi kommer till Landskrona som har ett bra facit de sista tio matcherna men vi skall försöka spela offensivt mot dem. Jag har alltid tippat oss som vinnare, det gör jag även denna gång – oavsett var vi ligger.

Matchen spelas på måndag den 14 september klockan 19:00 på Landskrona IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.