Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Norrby IF och Landskrona BoIS. Trots att serien är lång och man, rent teoretiskt, kan tycka att alla matcher är lika viktiga så känns ändå höstmatcherna som lite viktigare. Varje match, oavsett om man är i toppen eller botten, har en ”sexpoängsmatch”-karaktär och den vi har framför oss i Söderettan är inget undantag. Tabelltvåan Norrby tar emot tabelltrean Landskrona, om gästerna vill fortsätta utmana om topp två-platserna finns det inget annat än en trepoängare. Men Norrby är svårslagna hemma och har en bra svit, det lär inte vara någon lätt uppgift att ta poäng där.

 

VeckansMatchPlaylink_norrby_landskrona

 

Simon Eriksson, Norrby IF 

Simon Eriksson Foto: Bildbyrån

Simon Eriksson
Foto: Bildbyrån

Det blev en seger borta mot Höllviken senast, hur ser du själv tillbaka på den matchen?

Det är en svår match att åka ner dit och spela mot ett Höllviken som krigar för att hålla sig kvar i serien. Det var en väldigt svår match, betydligt svårare än vi anade att det skulle vara så vi var lyckliga som fick åka hem med tre poäng.

Tre raka segrar och en andraplats i tabellen, vad är det som gör ditt Norrby så bra i år?

Det är laget, som vi sätter i fokus och det är vad vi fokuserar på också. Vi jobbar ihop och gör det som en enhet så det är väl det som framförallt är vår styrka i år.

Den här helgen tar ni emot tabelltrean Landskrona BoIS, vad vet ni om dem som lag?

Det är ett jättebra lag som häromveckan slog ut Malmö FF i Svenska Cupen. De har bra individuella spelare och många alternativ på avbytarbänken. Det är ett riktigt bra lag och jag tycker att de har en bra trupp.

Det råder inga tvivel om att det är en sexpoängsmatch, har det betydelse för er?

Det har ingen betydelse över huvud taget, det är Landskrona som har pressen på sig för det är de som har målet att gå upp till Superettan. Vi ser det som en rolig match och det är inspirerande att vara med i toppen. Det lär inte skilja så mycket poäng oavsett utgången av matchen, serien är lång.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är alltid svårt att gissa, det blir aldrig som man tror ändå. Det är vår hemmaplan och jag tror jag vet hur de kommer försöka uppträda men det håller jag för mig själv för tillfället. Det lär vara tillfälligheterna som avgör och vi får se vem som är mest effektiva.

 

Agim Sopi, Landskrona BoIS

Agim Sopi Foto: Bildbyrån

Agim Sopi
Foto: Bildbyrån

En storseger mot Oskarshamn senast, vad har ni valt att ta med er från den matchen?

Jag var iväg med landslaget men fick meddelanden och information under matchen och har fått en bra bild av matchen. Jag blev väldigt glad när jag fick besked om hur det såg ut. Vi visste de skulle gå på kontringar och det gällde för oss att hålla huvudet kallt och försöka skapa chanser både med skott utifrån, inlägg och sådär. Det är alltid så när man gör det första målet mot de lagen som spelar med ett lågt försvarsspel – då måste de framåt för att utjämna eller vinna, men i början är det svårt för då är de tighta.

Ni har blandat och gett resultatmässigt efter uppehållet, vad beror det på tror du?

Inom gruppen tycker vi, även om vi förlorade mot Husqvarna så var vi spelmässigt bättre än dem och det var spel mot ett mål i den första halvleken. De skapade en frispark mot oss och en halvchans, annars var det vi som stod för det mesta. De hade en kontring i andra halvlek som de gjorde mål på och efter att vi analyserat matchen så skulle det aldrig ha hänt med tanke på hur många spelare vi hade i boxen. Vi hade många chanser och jag trodde att vi åtminstone skulle fått en poäng med oss, och vi gick för att få poäng med oss men återigen är det Ivo Vazgec som räddar dem – precis som han gjorde när vi möttes nere i Landskrona.

På söndag gästar ni Norrby, hur väl tycker du att du känner till dem nu?

Jag har tittat på dem när de har spelat på hemmaplan och Norrby är ett lag som blandar långt med kortpassningsspel. De har giftiga anfallare där framme som Richard Yarsuvat som gjort många mål och som också leder skytteligan, man får vara noggrann med honom för han löper hela tiden. Sedan har de ett bra försvarsspel också, framförallt i de senaste matcherna. Jag tycker att vi vet väldigt mycket om dem och jag tycker mig ha en bra koll på dem, men det tror jag att dem har på oss också. Det gäller att vara tighta och inte släppa igenom dem, vi får se om vi lyckas hitta rätt och ta tre poäng med oss hem. Jag tror det gynnar oss med Borås Arena för där är väldigt mycket ytor också, vi har haft svårare när vi mött lag med små planer för då blir det lättare för dem att stänga igen och spela försvarsspel.

Med tanke på rådande tabelläge, hur viktigt är det för er att få med er tre poäng hem?

Det är det viktigaste och en trepoängare är det enda som gäller, inget annat om vi skall vara med i toppen och inte ha ett allt för stort avstånd till Norrby och Öster. Tre poäng och väldigt viktigt för oss att få med oss hem och jag tror att vi kommer få det också, det var bra för oss att vi fick göra mycket mål mot Oskarshamn och även en del i en DM-match under veckan.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att de kommer ligga lågt och vänta på våra misstag. Kanske låter de oss ha lite mer boll än dem och sedan under matchens gång kanske de kommer sätta lite högre press på oss också. Men som sagt, vi måste vara väldigt noggranna med vårt passningsspel så vi inte tappar boll i farliga ytor så de kan ställa om på oss. Jag tror de kommer spela på det viset och försöka få upp bollen på Yarsuvat och Istrefi, det får bli som det blir men jag hoppas i slutändan att det är vi som kommer att gå segrande från den här matchen.

Matchen spelas på söndag den 11 september klockan 17:00 på Borås Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IFK Luleå och Umeå FC. Precis samma förutsättning som i Söderettan gäller i Norrettan, även om lagen här inte utmanar varandra om samma platser i tabellen. Umeå har ett guldläge att ta in på topplagen i tabellen, under förutsättning att de tappar poäng, då samtliga topplag ställs mot varandra i helgen. Då krävs det att Umeå bortaslår Luleå under fredagskvällen. För Luleås del handlar det om överlevnad och nytt kontrakt, vägen dit stavas trepoängare och hårt arbete. Efter en förlust mot Brage förra helgen är laget säkert revanschsugna, dessa matcher brukar va intressanta.

 

VeckansMatchPlaylink_lule_ume

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara Foto: Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Bildbyrån

Det blev en förlust borta mot Brage senast, hur har du valt att se tillbaka på matchen?

Vi gjorde tyvärr ingen bra match mot Brage. Vi var sega och passiva i försvarsspelet. Offensivt så skapade vi heller inte mycket mot ett försvarsstarkt Brage.

Två poäng på de inledande tre matcherna i höst, vad behöver ni förändra för att ta mer?

Mot Akropolis gjorde vi en rätt så bra match men åkte på en tveksam straff. Mot Piteå gjorde vi en relativt bra andra halvlek. Det vi måste förbättra från de två matcherna är det offensiva spelet. Vi måste spela bollen mer framåt när vi väl har kommit in bakom motståndarnas mittfält.

Den här omgången tar ni emot Umeå FC på Skogsvallen, hur väl känner ni till dem?

Vi känner till varandra bra. Förutom i serien så möts vi alltid i träningsmatcher under försäsongen. Det har med andra ord blivit många matcher oss emellan de senaste åren.

Ni är i ett väldigt stort poängbehov just nu, hur mycket tittar ni inom laget på tabellen?

Vi försöker att fokusera på våra prestationer fast det är klart att vi förstår allvaret och att vi behöver trepoängare för att klara kontraktet.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det brukar vara händelserika matcher mot Umeå. Vi måste se upp med deras offensiva omställningar där de är riktigt bra.

 

Robert Bergström, Umeå FC 

Robert Bergström Foto: Bildbyrån

Robert Bergström
Foto: Bildbyrån

En stark seger mot Akropolis senast, hur ser din egen analys av den matchen ut?

Jag tycker väl, även om vi hade ett annat lag när vi mötte dem borta, att efter den förlusten borta mot dem så lärde vi oss en läxa och gjorde saker annorlunda nu. Och jag tycker att vi vinner matchen rättvist, det var en bra match mellan två bra lag men vi genomförde matchen på ett sätt som vi ville och jag tycker att utfallet blev bra.

Poäng i samtliga matcher under höstupptakten, är ni själva nöjda med poängskörden?

Nej, även om det var en trevande inledning så skulle vi ha vunnit mot Carlstad hemma. Och kanske borde vi vunnit mot Västerås också, vi hann inte leda så länge och det gick lite för fort där men samtidigt så är Västerås väldigt starka på hemmaplan och drev på.

Den här omgången gästar ni Luleå, hur mycket vet ni om dem inför fredagsmatchen? 

Vi vet väl ungefär lika mycket som vi vet om de övriga motståndarna vi har. Både utifrån det man vet själv och andra kontakter så vi har en bra bild av hur de spelar. Det är ganska tydligt att de vill bygga spel och ha stort tålamod i sitt anfallsspel, så för oss handlar det om att inte spricka upp och någonstans ha tålamod i att de får ha boll framför oss och istället försöka vinna boll när de försöker spela in bollen mellan oss. Sedan måste vi själva ha ett bra anfallsspel.

Med tanke på att topplagen möts den här omgången, blir matchen än mer viktig då?

Vi har väl sagt så här, vi hade velat ha lite häng när det är fem matcher kvar. Det är så mycket som händer när det är höst och så och min erfarenhet är att det faktiskt är så. Går man in i de sista matcherna med ett gott självförtroende så kan egentligen allting hända. Men för oss handlar det om att jobba med prestation och ett bra beteende, om vi kan göra de sakerna tillräckligt bra så kommer resultaten där efter. Jag tror på en spännande omgång.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror ju definitivt, vi möter ju alltid dem ett par gånger under försäsongen, dels är det två lag som har en respekt för varandra utifrån kännedomen om varandra även om det är bit dit så är det ju ett derby. Det blir nog en jämn match, det tror jag och jag hoppas att vi kommer därifrån med tre poäng. Vi kommer att göra det vi kan för att få med oss de där tre poängen.

Matchen spelas på måndag den 12 september klockan 19:00 på Solid Park Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.