Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Akropolis IF och Dalkurd FF. Att Dalkurd skulle vara med i toppstriden trodde alla inför året, men ingen trodde nykomlingarna Akropolis skulle vara med där. Stockholmslaget har överraskat och fortsätter göra det. För några år sedan var det samma scenario för Dalkurd, de var med i toppstriden och hade en trygg ledning mot Akropolis, men Akropolis gjorde en fantastisk andra halvlek och kvitterade. Nu är det dags igen och denna gång har inget av lagen råd att förlora poäng.

 

Banner600

 

Giannis Tsombos, Akropolis IF

Giannis Tsombos Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Giannis Tsombos
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en poäng i toppmötet med Umeå senast, hur minns du matchen?

Om man jämför med i början av säsongen så skulle inte Umeå backa hem mot oss och satsa på kontringar, det viktigaste för oss vara att inte förlora matchen samtidigt som vi såklart ville vinna den. Vi hade ett par bra lägen och spelade bra, de hade också ett par chanser. Det var de som tog ledningen, men efter det höjde vi oss och kvitterade senare i matchen. Det var en okej insats, men inte mer, vi brukar kunna ha mer kombinationer och slå vår gubbe fler gånger och det är vad som krävs om man vill gå vinnande ur matcher likt den här.

Ni är högst inblandade i toppstriden, är det något ni pratar om i truppen?

Nej, inte på det sättet. Vi försöker vinna så många matcher som möjligt men koncentrerar oss inte på det ännu. Om det finns ett läge i slutet av säsongen kommer vi såklart att gå för det men än så länge är det för tidigt att diskutera det, vi tar en match i taget istället.

På lördag väntar en seriefinal mot Dalkurd, vad vet ni om dem som lag?

Vi vet såklart mycket, och har sett dem flera gånger i år både på video och live. Vi har även mött dem i våras, deras spelidé kan vi såklart. Det är det mesta kompletta laget i serien. Det kommer bli en spännande men också intressant och svår match.

Med tanke på att det är en seriefinal, vad tror du om matchens inramning?

Jag hoppas att det inte regnar bara, det har en tendens att ta bort folk. Vi möttes för några år sedan och då var det en liknande situation för dem, de låg i toppen och vi i botten visserligen, de ledde med 3-0 i halvtid och matchen slutade 3-3. Det här är en viktig match för dem såklart, de får ett ganska bra försprång om de vinner. Men om inramningen på lördag så hoppas och tror jag på mycket publik.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det kommer bli en tight match, i min värld är väl det viktigaste för dem att inte de förlorar, då kommer vi närmre och de tappar mark. Jag hoppas på en bra match, det är en bra plan och det bjuder in till att spela bra fotboll. Det kommer vara tufft och tight, och det kommer nog vara en individuell prestation som kommer avgöra matchen. Vi respekterar alla men är inte rädda för någon, vi tror alltid att vi kan vinna och det är ingen skillnad i den här matchen.

 

Andreas Brännström, Dalkurd FF

Andreas Brännström Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Andreas Brännström
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Det blev tre poäng mot Västerås i måndags, vad är din analys av matchen?

Vi hade en jättebra start på matchen där vi tog kommandot, egentligen gjorde vi det i båda halvlekarna. Det var väl inte bra över nittio minuter men vi hade bra starter på båda halvlekarna och fick också utdelning för det.

Det blev några nyförvärv i sommar, hur skulle du beskriva de spelarna?

Vi var lite tunna på en del positioner och fyllde därför på med några spelare. Oskar Sverrisson kom bland annat in, en vänsterfotad försvarare som kan spela både som mittback och vänsterback. Nicolas Cordero kom också in, en defensiv mittfältare, en position där vi bara haft ett alternativ innan så där ville vi bredda alternativen. Kwame Frimpong är en ung spelare som vi genom kontakter har hos oss i tre månader och sen får vi se vart det bär, det är en spelare på sikt som vi kommer få utvärdera under hösten. Och slutligen har vi även lånat in målvakten Oskar Larsson från Gefle, vi har en ung målvakt som haft hjärnskakning och vi behövde därför ha in en back-up till Frank Pettersson ifall det skulle hända något under hösten.

Denna omgång väntar Akropolis i en seriefinal, hur väl känner du till dem?

Bra får vi väl säga även om det var ett tag sedan vi mötte dem. Det är ett starkt defensivt lag som släpper in väldigt få mål. Som alla Stockholmslagen finns där många att ta av, så de har många bra spelare i laget med god teknik.

Ni brukar ha bäst stöd på bortaplan, hur kommer stödet vara på lördag?

Jag tror att det blir riktigt mycket folk och ett jäkligt tryck, Spånga ligger ju bra till för alla så sett. Jag tror det kan bli rätt högljutt på lördag, det skall bli kul.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Gräs och vi möter ett lag som är bra defensivt, jag tror vi kommer ha lite mer boll men vi får passa oss för deras kontringar. Det kommer bli tight men jag tror att vi går vinnande ur striden med en uddamålsseger, 0-1.

Matchen spelas på lördag den 5 september klockan 16:00 på Spånga IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Eskilsminne IF och Kristianstads FF. Den södra serien har bjudit, och fortsätter att bjuda, upp till många derbyn i år. Vissa är större och andra lite mindre. Den här omgången är det bland annat två skånederbyn, varav ett utspelar sig på Harlyckan i Helsingborg. Båda lagen behöver få med sig en trepoängare för att hålla avståndet till lagen längre ner i tabellen, men ingen har riktigt övertygat på sistone och letar båda efter höstformen. Kommer trendvändningen nu i helgen?

 

Banner600

 

Stefan Jansson, Eskilsminne IF

Stefan Jansson Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Stefan Jansson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Det blev en poäng mot Halmia senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Man kände under matchens gång att det var en tuff match, lite halvt fult sådär. Det kändes också verkligen att de gjorde allt för att greppa en trepoängare. Sedan fick vi lite olyckligt en straff emot oss, och då fick de ledningen, efter det var det jobbigt för man vet om att Halmia är bolltrygga och man får jaga mycket boll. Vi hade några bra chanser men fick inte in någon kvittering, det dröjde länge innan vi lyckades kvittera. Efter det hade vi ett par chanser och borde väl ha avgjort det där, men hade inte den lilla turen med oss. Det är alltid tuffa matcher mot de lag som ligger där nere, de slåss med näbbar och klor men vi tar med oss att vi fick en poäng med oss hem från en svår bortamatch.

Ni har haft några tuffa veckor bakom er, hur är stämningen i laget nu?

Jag tycker vi har tränat på bra och har även spelat en DM-match i veckan, många spelare som inte spelat så mycket tidigare fick visa framfötterna och gjorde det bra. Vi är nya på den här nivån och behöver hela tiden arbeta på det, träningarna är viktiga, matcherna är viktiga och allt runt omkring är också viktigt. Vi är ett svårslaget lag och med lite mer flyt hade vi nog haft några fler poäng, men vi lär oss av det hela tiden. Vi har tagit många kryss men vet att kryss inte ger full pott, vi hoppas dock att en trepoängare kan komma nu på lördag.

Till helgen tar ni emot Kristianstad, hur väl känner ni till dem?

Det är väl lite från när vi mötte dem i våras, det blev 1-1 där och deras anfallare Grahm gjorde ett sent nickmål. De har några snabba spelare och spelar mycket på det, de har även fått in lite nya spelare i sommar och dem vet vi inte så mycket om ännu men kommer titta lite mer på detaljer från matchvideon här i dagarna.

Båda lagen ligger några poäng över strecket, pratar ni något om tabellen?

Nej, det har vi inte gjort. Där är nio matcher kvar och vi tycker att varje match är lika viktig för oss. Titta på tabellen det gör spelarna titt som tätt och det är mycket med internet och så, men vi har inte pratat om det inom gruppen. Varje match är lika viktig för oss, oavsett om vi möter Örgryte borta eller Kristianstad hemma.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi är starka på hemmaplan och brukar ha ett bra bolltempo och utnyttja det som vi pratar om. Vi känner oss trygga på Harlyckan och går såklart för en vinst, det är något som vi siktar på.

 

Christian Carlsson, Kristianstads FF

Christian Carlsson Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Christian Carlsson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Ni delade på poängen med Oskarshamn senast, hur minns du matchen?

Jag tycker väl att vi var det bollförande laget och de låg rätt i sina positioner så man förstod snabbt deras tanke på det och det var att ställa om på oss. De lyckades göra ett mål på oss i början av andra, vi hade lite svårt att ta oss igenom även om vi hade tendenser till det. Jag tycker att det är starkt att vi får in en kvittering på övertid, men visst hade man önskat att man var lite mer effektiv på den sista tredjedelen men allt som allt är man väl nöjd med poängen.

Under våren hade ni en god form ett tag, var tycker du att ni står idag?

Jag tycker att vi är där fortfarande och att vi hela tiden går framåt och utvecklas. Jag tycker vi är ett klart bättre lag utifrån de tankar och idéer man har, vi har tydligare tankar och spelarna arbetar efter det. Det är bättre fart på träningar och allting höjs ett snäpp varje vecka tycker jag, därför tycker jag vi är ett bättre lag.

Den här omgången gästar ni Eskilsminne, vad vet ni om dem?

Det är ett lag som är oerhört kompakta och jobbar fantastiskt bra för varandra och ställer om blixtsnabbt. Det är samma som för vår del, lagen vet om det och vi vet om det men när de väl gör det så är det oerhört svårt att försvara sig mot. När de vinner boll och ställer om i vissa lägen på plan så är dem väldigt skickliga.

Det skiljer bara två poäng mellan lagen, har ni pratat om tabelläget?

Nej det gör vi inte just nu, som jag sagt tidigare så är alla medvetna om hur det ser ut och var vi ligger. Förhoppningsvis har vi tagit lärdom av förra året och inte tittar för mycket på det utan istället fokuserar på prestationen i matcherna. Det kan bli både fel och farligt om man inte lägger fokus på rätt saker, jag tycker det är viktigare att ha bra träningar och förbereda sig för matcherna på bästa sätt. Både vi och Eskilsminne vet förstås om att det skulle vara skönt med tre poäng och det skulle ge oss båda lite andrum till lagen nedåt i serietabellen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det blir en ganska tuff och fysisk match med mycket kamp. Svårt att säg när Eskilsminne har hemmaplan vem som kommer vara mest bollförande, båda lagen är omställningslag. Men jag tror att båda lagen kommer vilja ta tag i taktpinnen och sätta sin prägel på laget. Vi kommer arbeta för det så att vi kan få matchen dit vi vill. Och intentionerna är som alltid att vi går för segern i matchen.

Matchen spelas på lördag den 5 september klockan 15:00 på Harlyckans IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.