Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Skellefteå FF och Dalkurd FF. Hemmalaget bjöd på en fantastisk inramning i den förra hemmamatchen när de försökte slå publikrekord, över 2500 personer infann sig då. Förhoppningsvis får de ett stöd även nu när Dalkurd gästar. Just Dalkurd har en bra form och även om man inte fick en trepoängare med sig mot Valsta var man det spelförande laget och hade en hel del klara målchanser.

 

Veckans Match NORRA Mindre 9-5

 

Krister Lundgren, Skellefteå FF 

Krister Lundgren Foto: Idrottsfoto

Krister Lundgren
Foto: Idrottsfoto

En tung match senast, vad var det som gick fel?

Vi har haft en stigande trend, vi slog Huddinge hemma i höstpremiären och gjorde väl ingen bra match egentligen, sen förlorade vi mot Vasalund och Umeå men känslan har varit en klar uppgång. Delar av de matcherna har varit den bästa fotboll spelat i år. Då var vår tanke att fortsätta på den trenden borta mot Nyköping men det gick inte som vi tänkt oss, delvis för att Nyköping gjorde det bra men även för att en del av våra spelare vek ner sig helt enkelt.

Nu har ni tre raka förluster, vad krävs det för att ni ska vända trenden?

Nummer ett är att återvända till att det är otroligt roligt att spela fotboll på något sätt, nummer två är att hitta tillbaka till ett riktigt bra lagarbete, hur vi ligger nära varandra och håller ihop det, nummer tre är vårt försvarsspel Vi har släppt in elva mål på de tre senaste matcherna och det håller inte, vi måste bli bättre där så jag säger att det är de tre faktorerna som krävs av oss för att vända detta.

Det är Dalkurd som ni tar emot på söndag, vad vet ni om dem? Det är ett riktigt bra lag, vi vet om att de är ruskigt starkt belastade på vänsterkanten. Vi förlorade mot dem borta med 3-1 och i den första halvleken där var vi rätt utspelade. Det kommer att bli riktigt tufft men det viktigaste är att vi jobbar med vår prestation och den behöver vara betydligt mycket bättre än mot Nyköping om vi skall ha en chans att ta poäng.

Ni är med i ännu en webbsänd match, vad har det betytt för er i år? Det är fjärde gången vi är med i Viasat i år och det är bara att konstatera att de som sett matcherna har fått se många mål. Förlust borta mot Frej med 1-3, 2-2 hemma mot Luleå och 3-4 mot Umeå senast, och det har varit många snygga mål. Det har såklart varit en extra sporre under året, tyvärr har det inte räckt till mer än en pinne hitintills men det hoppas vi ändra på nu på söndag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång? Först och främst behöver vi få ordning på vårt kollektiva försvarsspel, jag utgår från att Dalkurd kommer ha mer boll och försöka belasta oss på vår högerkant. Vi har fått tillbaka en del spelare och kommer nog förhoppningsvis kunna utmana på ett bättre vis och etablera ett spel på deras planhalva. Jag tror att vi kommer att vinna den här matchen med 2-1.

 

Andreas Brännström, Dalkurd FF 

Andreas Brännström Foto: Idrottsfoto

Andreas Brännström
Foto: Idrottsfoto

Mållöst mot tabelljumbon Valsta Syrianska senast, hur såg matchen ut?

Utan att ta till för stora ord så var det en mer ojämn match än när vi mötte Västerås och vann med 5-0, vi slog nog rekord i år över antal brända målchanser. De spelade, framförallt i andra halvlek, fruktansvärt tråkigt med en fembackslinje och fem man till framför den, de spelade väldigt lågt och det blev trångt. Vi har stött på det förut och brukar kunna hantera det, men inte denna gång.

Nu väntar Skellefteå till helgen, är det ett lag som ni känner till bra?

Ja det gör vi ju, dels har vi mött dem en gång men nu har det gått så långt av serien att man hunnit se de flesta lagen ett par gånger. Skellefteå har varit bra offensivt, de gör ju en hel del mål, så där tycker jag att dem har varit bra.

Med tanke på avståndet dit, blir det en annan uppladdning än annars?

Det blir det, vi kommer att åka upp dagen innan, annars hade vi fått åka upp väldigt tidigt på matchdagen och det hade inte varit optimalt. Nu åker vi istället buss upp dagen innan, det blir en lång resa, men vi kommer åtminstone fram dagen innan och kan få till en bra matchdag där uppe.

Ni tycks göra bra prestationer när era matcher sänds, blir det så nu också?

Ja, jag hoppas ju det. Vi inledde dåligt mot Umeå efter uppehållet sen kom vi in i en bra period med cupmatchen inkluderad. Vi är i en bra form nu och jag tror att det passar oss bra med publik och tv-sändningar och så här.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Skellefteå är ett väldigt spelande lag, samtidigt vet vi att de flesta lagen inte är så spelande när de möter oss så jag gissar att de kommer försöka försvara sig lågt och hålla ihop det och försöka kontra in det mot oss. Vi gjorde noll mål senast men skapade otroligt mycket mer chanser så jag hoppas att vi gör två mål i alla fall och sen får hålla nollan bakåt, det är min förhoppning.

Matchen spelas på söndag den 7 september klockan 16:00 på Norrvalla IP. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com eller Viasatsport.se där den visas, sändningarna börjar 15:50.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan IS Halmia och Utsiktens BK. Ett tungviktarmöte stundar på Örjans Vall när serieledarna Utsikten kommer på besök, matchen spelas på onsdagskvällen då gästerna har en cupmatch i helgen. Halmia har en uppåtgående trend och har spelat till sig mer poäng på sistone, Utsikten har tagit över serieledningen och är ett väldigt svårt lag att möta, med ett riktigt bra försvarsspel som grunden till framgång.

 

Veckans Match SÖDRA 9-5

 

 

Peter Lindau, IS Halmia 

Peter Lindau Foto: Idrottsfoto

Peter Lindau
Foto: Idrottsfoto

Oavgjort mot Norrby senast, hur minns du matchen?

Det var väl ingen större match direkt, varken från oss eller dem, det var mycket felpass vilket kändes konstigt med en så stor plan och dessutom på konstgräs. Bollen bytte ägare onödigt många gånger kändes det som. Norrby var bra, samtidigt låg de hemma med mycket folk, de hade en fembackslinje utan boll och en trebackslinje när de hade boll, så de blev ju baktunga när vi hade bollen.

Ni har onekligen spelat upp er under hösten, vad har varit nyckeln?

Matcherna har väl sett ut som innan men vi har släppt in mindre mål nu än vad vi gjorde i våras, det är väl den stora skillnaden då. Sen har vi fått in en anfallare i Sonny Karlsson, som gjorde målet mot Norrby senast. Vi gör inte så jättemycket mål, man önskar ju alltid att göra fler och släppa in färre.

Denna omgång gästas ni av serieledarna, hur mycket vet ni om dem?

Jag har inte sett dem så mycket ännu men har ju tillgång till videos och kommer kolla en hel del där inför onsdag. Jag vet att de har en bra anfallare i Luka Mijaljevic som är stor och stark och giftig där med sin vänsterfot. Utsikten har alltid varit bra men i år har de vunnit lite mer och ligger i toppen, så det har väl stärkt självförtroendet och det gör ju såklart mycket.

Matchen spelas inte förrän på onsdag, hur påverkar det uppladdningen?

Det gör väl ingenting någon gång sådär, vi har tagit det lite lugnare på träningarna och kört lite mer taktik och så, men nu får vi väl öka på det mer och mer ju närmre matchdag man kommer. Från och med måndag så förbereder vi oss fullt ut på Utsikten, det är skönt att det kommer någon paus så här ibland och andra gånger är det skönare med ett mer intensivt spelschema.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Vi möter ju serieledarna så det kommer bli en svår match, jag tyckte de var bra när vi mötte dem i våras men då vann vi med 4-0. Det är svårt för bägge lagen behöver ju vinna men vi hoppas på en offensiv match med mycket målchanser, jag tror att vi kommer gå vinnande ur den här matchen med 4-2.

 

Janne Carlsson, Utsiktens BK 

Janne Carlsson Foto: Idrottsfoto

Janne Carlsson
Foto: Idrottsfoto

Ni tog en 2-0 seger i Göteborgsderbyt senast, hur var matchen?

Dem hade mycket boll och jag tycker att Qviding var bra, de kom till en del lägen så det var väl en mer öppen match än andra matcher vi spelat mot dem, så det var bra av oss att vinna. Vi gör en bra match och försvarar oss bra, det var en stabil insats av oss och vi höll nollan igen.

ÖIS tappade samtidigt poäng och ni är serieledare, vad är er känsla för det? Det är roligt att man blir belönad för sin prestation, jag vet inte om vi är värda att leda serien men vi är värda de poäng som vi spelat till oss. Vi bryr oss inte om vi ligger etta eller tvåa i det här läget men det är såklart kul att vara med där uppe.

Det känns som ni är stabila just nu, vad tror ni själva om era chanser i höst?

Det kommer säkert vara tufft in i det sista, det gäller att ha lite flyt så man undviker skador och avstängningar. Men vi känner oss stabila och vi har hittat rätt, den känslan är oerhört viktig för oss.

På onsdag väntar en seriematch mot Halmia, hur väl känner ni till dem?

Jag har sett dem ett antal matcher och känner till dem väl, det är ett lag som när allting funkar har en hög lägsta nivå, men de har kanske inte kommit upp till den så ofta i år. Men vi vet vad de kan och har en stor respekt för dem, de har gjort bra matcher och är ett bollspelande lag, får dem det att funka är de giftiga.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror väl att det kommer vara ganska jämnt, de kommer säkert ha lite mer bollinnehav för det är deras sätt att spela, vi kommer nog spela lite rakare. Det kommer vara en jämn match, men uddamålet avgör och det uddamålet gör vi förhoppningsvis.

Matchen spelas på onsdag den 10 september klockan 19:00 på Örjans Vall. Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via Everysport.com.