Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans match” i vardera division (Norra/Södra). Inför matcherna talar vi med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I norrettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan Eskilstuna City och Nyköpings BIS. Det är ett derby som kryddas till av såväl tabelläget som att matchen spelas under fredagskvällen inför, förhoppningsvis, ett fullsatt Tunavallen. Eskilstuna har kämpat hela våren med att få rätt på spelet och slåss i den nedre delen av tabellen när dagens motståndare, Nyköping, som nykomlingar är med och slåss om kvalplatsen till Superettan. Med den karaktär som råder över ett derby och att bägge lagen är i ett behov av poäng kan vi räkna med en perfekt inramning av ännu en spännande match.

 

VeckansMatch17NORRA

 

Daniel Wiklund, Eskilstuna City

Daniel WiklundVårsäsongen var väldigt tuff för er, har ni valt att agera på spelarmarknaden något under sommaren?

Vi har tagit in en central mittfältare och även en forward, det var de positionerna som vi önskade att förstärka på. Men tyvärr blev det tråkigt för vår del efter matchen mot IK Frej då vår lagkapten Dan Wikström fick gipsa foten och kan bli borta ett tag.

Senast föll ni med uddamålet mot IK Frej, vad var det som inte gick er väg i matchen?

Framförallt var vi inte tillräckligt bra i vårt presspel under första halvlek, andra halvlek gör vi riktigt bra och vinner med 1-0, men uppförsbacken efter första halvleken blev för stor. Det vi tagit med oss var att vi var på väg att vända på steken, men Frej har många duktiga spelare som kan hålla i bollen och lugna ner spelet, tyvärr för vår del.

Med tio matcher kvar blir det mer och mer fokus på tabellen, hur mycket tänker ni i och kring laget på det?

Så lite som möjligt försöker vi tänka på tabelläget och istället fokuserar vi hela tiden på prestationen. Det är viktigare att man går igenom matcher som varit och lyfter fram det som varit bra och arbetar på det och samtidigt förstärker det som varit dåligt. Sen är tabellen bara intressant efter den sista omgången och det försöker vi väl också intala spelarna att tänka på när vi talar.

Till helgen tar ni emot överraskningslaget Nyköping, vad vet ni om dem?

Det vi vet om dem är att de är oerhört starka, rent fysiskt, och att de gärna vill ställa om på motståndarnas misstag. De kan emellanåt vara lite slarviga i sina uppspel men är stundtals väldigt disciplinerade i sitt försvarsspel och det är väl det som dem har vunnit matcher på också. Mycket mer än så vet vi inte, vi försöker fokusera på vårt, det är vad vi har arbetat på.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Det kommer bli en rätt öppen match, kanske mer öppen än matchen i våras, det är två lag som kommer släppa till väldigt lite, båda är i starkt behov av poäng. Det kommer bli en bra och rolig match att tippa på men att gissa utgång gör jag inte, jag är världens sämsta tippare.

 

Håkan Andersson, Nyköpings BIS

VargenDet har onekligen gått väldigt bra för er i år och inför omstarten av serien låg ni tvåa i serien, hur är känslorna inom gruppen för hösten?

Vi var förstås besvikna efter den förra matchen där vi skapade ett antal målchanser men där deras målvakt var väldigt duktig och vi inte tillräckligt skickliga framför mål. Men generellt tycker jag att vi har kämpat på bra och har även förstärkt truppen lite, det känns väl bra och även om vi var besvikna senast kommer den här matchen lämpligt för att revanschera sig.

Har ni gjort några förändringar i truppen under sommaren?

Tyvärr tappade vi Suad Gruda som skulle till Ungern men fick inte sitt arbetstillstånd där och gick istället till Umeå FC, det är en bra kille och en fantastisk spelare på den här nivån. Vi har hämtat in två forwards, Mahmoud Eid från Vasalund och Bubakary Sonko, vi har även fått tillbaka Sagvan Abdulsatar som var långtidsskadad förra året men har kommit tillbaka rejält och är igång. Vi har väl breddat truppen tycker jag, våra långtidsskadade är på väg tillbaka här och om någon vecka är de också med och konkurrerar på riktigt, det känns bra.

Förra matchen tog ni emot Selånger, en match som slutade mållöst, vad har ni tagit med er från den matchen?

Vi var nöjda, vi ägde bollen och hade väl 75-25 i bollinnehav, vi fick inte till våra avslut dock, men man kan inte ta ifrån deras målvakt hans fantastiska insats. Jag tycker ändå att vi gör det bra och anfaller och skapar chanser, sen försvarar vi oss bra och gör ett stenhårt arbete över hela planen i 90 minuter. Vår energi och att vi verkligen ville vinna den matchen är två saker som vi tagit med oss.

Nu gästar ni tabelljumbon Eskilstuna på fredagskvällen, vad vet ni om dem?

Man läser lokaltidningarna och så för att hålla sig uppdaterad över vilka spelare de tappat och vilka de har tappat, sen har man lite koll på hur de spelar från tidigare möten. Det är en derbymatch och hemma på Rosvalla i våras slutade det 1-1 och dem kommer förstås vara taggade och det måste vi också vara. Jag brukar säg till spelare att i division ett får man ingenting givet och det kvittar vilken position det andra laget ligger. Det är roligt och utmanande förstås, vi är ju på gränsen till elitfotbollen med 5-6 träningar och veckan och många av matcherna i serien avgörs under de sista tio minuterna.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Min förhoppning är att vi ska vara det lag som äger matchen, för spelet och skapar chanser, sen är jag övertygad om att de kommer spela som de brukar med ett lågt spel och vi vet ju om att de är livsfarliga på fasta situationer. Det var ju på just en hörna som de gjorde 1-1 målet i senaste mötet. Man hoppas givetvis att vi vinner denna match och jag tror att vi kommer göra det med uddamålet, 2-1 till oss slutar det.

 

Matchen spelas på fredag den 23 augusti, klockan 19:00 på Tunavallen. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.

 

Söderettan

I söderettan har vi den här veckan valt att uppmärksamma och lyfta fram matchen mellan IS Halmia och Qviding FIF. Precis som matchen i norrettan spelas den här också redan under fredagskvällen och matchen spelas på den anrika arenan Örjans Vall i Halmstad. Det är två av seriens bäst spelande lag som ställs mot varandra, Halmia som imponerat som nykomlingar hela våren förlorade med uddamålet förra helgen. Qviding, som för närvarande krigar om att säkra division ett kontraktet, hade 1-0 mot serieledarna Husqvarna fram tills sista minuten under måndagskvällen innan smålänningarna kvitterade.

 

VeckansMatch17SÖDRA

 

Peter Lindau, IS Halmia

lindauHöstsäsongen är igång, känns det bra att vara igång igen?

Ja det gör det, det går väl alltid lite upp och ner och under våren var vi i bra form och började spela en riktigt bra fotboll, omkring maj-juni. Sen blev det lite rörigt för vår del då Dam-EM medförde att vi fick spela fyra raka bortamatcher och när vi bara fick spelat varannan vecka kom man ur rytmen där. När man då dras med skador och avstängningar blir det att man får kasta om lite väl mycket i laget och det bidrog till att det blev för svårt att ta lika många poäng som tidigare. Den sista matchen innan uppehållet var det två spelare som fick sina tredje gula kort för året och var avstängda mot Limhamn/Bunkeflo senast. Väl där gjorde vi kanske vår sämsta match för året, men så är det – det har gått upp och ner som sagt.

Ni har ett bra utgångsläge för att vara med och slåss om platserna där uppe, hur mycket tänker ni på det själva?

Det är väl klart att man tittar i tabellen och det är alltid bra att se hur det ser ut, det är ju det som är roligt med att tävla, att försöka komma före de andra lagen. För oss gick det över förväntan under vårsäsongen och vi var länge ett topplag, men vi står med fötterna på jorden och har inte för höga förväntningar. Däremot hoppas vi kunna spela som vi gjort tidigare år och som vi gör på träningar, det är det vi sätter störst fokus på, att prestera över tid och inte i enskilda matcher.

På fredagskvällen tar ni emot Qviding på Örjans Vall, hur väl känner ni till dem?

Vi känner väl till alla lag rätt bra då vi har mött dem under våren, just Qviding känner vi till riktigt bra och det är ett riktigt spelskickligt lag. När vi mötte dem i våras hade vi en del spelare borta men kände att de var det enda lag vi mött som var bättre än oss. De gjorde en klart mycket bättre match än oss men vi fick 1-1 med oss, de är verkligen inte så dåliga som tabellen visar för närvarande.

Under sommaruppehållet förstärkte ni med en spelare från just Qviding, hur stora är chanserna att han får spela mot sitt gamla lag?

Det är väl egentligen en stor chans att han spelar men vi spelade en DM-match i tisdags där han gick av med smärtor i vaden så vi får se hur han känner sig, är han frisk kommer han spela men om han inte är fit for fight är han inte med.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag tror det kan bli en bra match och hoppas att vi kan komma upp och spela vår bästa fotboll, det tror att de också gör, det blir en bra kamp mellan två spelande fotbollslag. Som vanligt får jag hålla mitt eget lag som favoriter och tippar att vi vinner matchen med 2-1.

 

Bosko Orovic, Qviding FIF

DSC_7783Hur känns det att ha kommit igång med matchspel igen efter sommaruppehållet?

Det känns bra, det var efterlängtat då vi hade en bra avslutning och positiv trend när serien vände så vi har sett framemot det, att komma igång och jaga poäng.

Enligt uppgifter dominerade ni matchen mot Husqvarna i måndags men tappade in en kvittering i matchens slutskede, vad har ni valt att ta med er från den matchen?

Det vi valt att ta med oss är att vi gör en fantastisk match, vi är otroligt starka och det visar vi genom att äga matchen. Vi skall ta med oss de 90 minuterna och bara fortsätta slita på som vi gör och fortsätta att tro på vårt eget spel för det är det som skiljer oss från de andra lagen.

På fredag möter ni Halmia, som under sommaren värvat en av era spelare, hur känns det att ställas mot sin gamla adept så här nära inpå övergången?

Det är ju lite speciellt förstås, samtidigt är det han som valt att lämna och gå vidare och det respekterar vi, men vi kan inte fokusera så mycket på Kamal utan lägga fokus på Halmia och försöka knipa tre poäng.

Hans nya lag, Halmia, vad vet ni om dem som lag?

Det är ett spelande lag, till skillnad från många andra lag och det är något som gör det roligt att möta dem. Vi är väl rätt lika som lag, båda vill hålla bollen inom laget, det kommer bli en tuff match för oss båda men det blir en rolig match.

Om du får gissa matchens karaktär och utgång, hur tror du att den kommer se ut och sluta?

Jag hoppas att vi får igång vårt spel, sen vet jag inte hur bra eller dålig mattan på Örjans Vall är just nu, men om den är bra tror jag att vi kommer vara det spelförande laget och hoppas att vi får in målen och inte missar så mycket som vi gjorde sist. Jag hoppas på en seger, resultatet skiter jag i så länge vi gör ett mål mer än dem, det kommer från hjärtat.

 

Matchen spelas på fredag den 23/8, klockan 19:00 på Örjans Vall. Om ni inte följer matchen på plats kan ni följa den via Everysport.com, rapporteringen finner ni här.