Varje vecka väljer vi på redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar också pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Umeå FC och Akropolis IF. Ett riktigt tungviktarmöte utspelar sig på Umeå Energi Arena den här helgen då Akropolis gästar Umeå FC. Vårmötet mellan lagen var en bra match och siffrorna från den vill nog hemmalaget helst glömma för dem speglade inte riktigt matchbilden – vilket Akropolis tränare ödmjukt påpekar i intervjun nedan. Men nog vill man ha revansch, samtidigt som gästerna vill fortsätta sitt segertåg och fortsätta utmana de övriga topplagen om topp två-placeringarna.

 

VeckansMatchPlaylink_ufc_akropolis

 

Robert Bergström, Umeå FC

Robert Bergström Foto: Bildbyrån

Robert Bergström
Foto: Bildbyrån

En oavgjord men målrik tillställning borta mot Västerås senast, din analys av matchen?

Det var en match som spelades i högt tempo mellan två lag som verkligen behövde vinna matchen. Västerås var spelförande och vi hotade på kontring och lyckades också göra tre mål, med bud på fler. Normalt är ett poäng på bortaplan mot Västerås ett bra resultat, men med tanke på en tappad 3-1 ledning så var det en besvikelse.

Ni hade tätkänning hela våren, nu elva poäng efter topp två – vad beror det på tror du?

En delförklaring är att vi har drabbats av skador på nyckelspelare efter omgång tio och inte haft bredden i spelartruppen. Det påverkar både träning och match över tid. Samtidigt har vi haft möjligheter att vinna en del av de matcher som vi har kryssat, men inte varit tillräckligt effektiva.

Under sommaren så gjorde ni lite förändringar i ledarstaben, hur har det påverkat er?

Det är givetvis inte optimalt att göra ändringar i en ledarstab mitt under pågående säsong, men Tobba Nordström och jag har redan hittat ett bra samarbete så det har fungerat väldigt bra. Steve Galloway har också förstärkt oss som individuell tränare och har utifrån sin bakgrund som forward fått arbeta mer med dom individuellt, vilket uppskattas.

Till helgen tar ni emot tabelltrean Akropolis, hur mycket vet du om dem i dagsläget?

Vi skaffar oss alltid en bra bild av våra motståndare och Akropolis är inget undantag. Det är ett skickligt lag och jag förstår att de ligger så pass högt upp i tabellen, men som alla lag så har de starka och svaga sidor. För oss handlar det om att göra rätt saker utifrån detta.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det blir nog en välspelad fotbollsmatch mellan två bra lag. Efter några oavgjorda matcher är både jag och spelarna väldigt sugna på att vinna en fotbollsmatch igen och det är givetvis målet på söndag.

 

Giannis Tsombos, Akropolis IF

Giannis Tsombos Foto: Bildbyrån

Giannis Tsombos
Foto: Bildbyrån

Storseger mot Enskede senast, vad har ni valt att ta med er från den matchen? 

Framförallt tycker jag att vi hade ett bra anfallsspel och skapade de möjligheterna för att sätta våra forwards i rätt lägen och då ökar också chanserna för att göra fler mål.

Ni ligger för närvarande på en tredje plats i tabellen, hur mycket fokus skänker ni den?

Om man säger så här har vi kvar att möta topp fem så jag tror inte det här kommer att avgöras förrän i slutet av säsongen. Vi är där uppe och vill stanna kvar där uppe men lägger inte så mycket tid och fokus på det utan det är mer att det är nästa match som gäller nu.

Hur valde ni att agera under sommarfönstret för att ta upp kampen under hösten?

Vi har tagit in Jesper Karlsson och en grekisk kille Dimitrios Giantsis, de var egentligen inne redan före sommaren och Dimitrios hann spela lite innan uppehållet. Sedan har vi släppt några, vi har gått på linjen att om vi skulle ta in någon skulle det vara någon riktigt bra. Annars är vi nöjda med truppen, den är mindre än i våras men vi tycker vi har en bra trupp.

Den här veckan väntar en bortamatch mot Umeå, hur väl känner ni till dem som lag?

Vi känner till dem väl och det är ett bra lag, verkligen, och de ligger också i toppen. Norrlandsmatcherna är alltid tuffa, dels för resorna som vi annars inte är så vana vid, men också för att det är ett bra lag vi möter. Nu vann vi vårmötet med 4-0 men det speglar väl inte riktigt den matchen, jag väntar mig en väldigt svår match uppe i Umeå till helgen.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror och hoppas att vi vinner matchen, och sedan tror jag att matchen i sig kommer vara likt den förra – jämn och att den som bäst kan ta sig in i motståndarnas straffområde kommer att avgöra och gå vinnande ur matchen. I övrigt tror jag det blir rätt jämnt och tight.

Matchen spelas på söndag den 4 september klockan 14:00 på Umeå Energi Arena.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi valt att lyfta fram matchen mellan Prespa Birlik och Utsiktens BK. Två intressanta lag, ett som tippades bli ett topplag och ett som var vårsäsongens största överraskning. Nu har vindarna vänt och båda lagen har nya tränare vid rodret. Med tre raka segrar är det ett Utsikten med gott självförtroende som reser ner till Malmö på lördag. Prespa Birlik står på tre raka förluster och om man vill fortsätta utmana topplagen måste man ta en trepoängare den här omgången. Vi får väl se vem som kan dra det längsta strået i matchen.

 

VeckansMatchPlaylink_prespa_utsikten

 

Antonio Falanga, Prespa Birlik

Antonio Falanga Foto: Özcan Emin

Antonio Falanga
Foto: Özcan Emin

En tung förlust borta mot Qviding senast, vad har ni valt att ta med er från den matchen?

Om man ser till matchen mot Oskarshamn så dominerade vi hela matchen men gav bort fem minuter av matchen och gjorde några misstag. Annars tycker jag försvaret har jobbat på bra, vi har jobbat för att bli ännu bättre i försvaret samtidigt som vi, eftersom vi ofta är bollförande, också försöker arbeta och utveckla vårt anfallsspel. Men vi kommer fortsätta att jobba på hårt och så småningom kommer också resultaten.

Efter att ha varit med i toppen hela året har ni tre raka förluster, vad behöver ni ändra på?

Jag tycker inte det handlar om förändring, det handlar om att prestera och att göra det tillsammans. Vi måste ta fighten tillsammans och stå emot det som kommer mot oss. Nu senast tycker jag det fanns en del att diskutera kring domsluten, men nu måste vi få upp självförtroendet och få med oss lite resultat och det är något som kommer jobba hårt för.

Du kom in som ny tränare under sommaruppehållet, vad har du hunnit förändra i laget?

Det är verkligen inte lätt att förändra någonting på så här kort tid, att få laget att spela den fotboll jag gillar och vill spela kommer att ta tid. Just nu har vi inte den tiden, men vi jobbar hela tiden och gör små justeringar här och där, det kommer bara att bli bättre och bättre.

Den här omgången tar ni emot Utsikten, har du hunnit skapa dig en bild av dem ännu?

Vi kommer att ställas mot ett bra lag som jobbar hårt tillsammans och är aggressiva i sitt försvars- och presspel. De har bra anfallare men jag tycker förvisso att hela laget är bra, det är en tuff match för oss men vi får se vad som händer – jag tror att spelarna gillar den här typen av matcher.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att när man summerar matchen kommer det att ha varit en bra match, men om man vill veta utgången av den eller resultat välkomnar jag er ner till arenan istället, haha.

 

Bosko Orovic, Utsiktens BK 

Bosko Orovic (här i Qviding-dress) Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Bosko Orovic (här i Qviding-dress)
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev en seger mot tabellettan Öster senast, vad har ni tagit med er från matchen?

Jag tycker att vi gör det jäkligt bra de första 20-30 minuterna och det tar vi definitivt med oss, sedan tycker jag att vi ger kommandot till Öster. Arbetsinsatsen i den första delen av matchen är helt fantastisk så det är definitivt någonting som vi valt att ta med oss därifrån.

Det har blivit tre raka segrar under din ledning, vad har du hunnit förändra hitintills?

Man har inte hunnit med att förändra allt men försvarsspelet är väl något vi jobbat på med och anfallsspelet har vi inte hunnit arbeta särskilt mycket med. Så ja, det är väl försvarsspel då som sagt som fått väldigt mycket fokus och det har vi valt att arbeta väldigt hårt med.

Den här helgen reser ni till Malmö och möter Prespa, hur mycket vet du om dem? 

Jag har aldrig sett dem spela live men har sett dem en hel del på video och kan en del om dem. Det finns ju lite klassiska namn i laget, så som Bovar Karim, och jag vet om att det finns väldigt mycket individuell skicklighet i laget.

Att ett lag med tre raka vinster möter ett lag som förlorat tre raka, har det betydelse?

Nej, varje match lever sitt eget liv och den här är inget undantag. Jag har varit med om lag som har förlorat åtta matcher i rad och sedan vunnit en massa matcher i följd efter det.

Avslutningsvis, kan du ge dig på att försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror ju alltid att vi vinner, så är det alltid. Jag har svårt att bedöma matchens karaktär, och det blir svårt för vi vet inte riktigt vart vi ska spela ännu om vi spelar på Stadion eller IP. Men jag tror det kommer bli en tuff och bra match med mycket hög intensitet på planen.

Matchen spelas på lördag den 3 september klockan 14:00 på Malmö Stadion.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att se den live på Ettanplay.