Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan IFK Luleå och Piteå IF. I våras utspelade sig ett fantastiskt derby mellan lagen, det var mycket folk på läktarna och Piteå och gästerna Luleå bröt hemmalagets fantastiska trend på LF Arena. Nu väntar förhoppningsvis en ny publikfest, denna gång på Skogsvallen i Luleå, och det är ingen högoddsare att Piteå vill ha revansch för den senaste bataljen lagen emellan. Luleå i sin tur vill nog främst ta revansch på sig själva efter förra omgångens poängtapp mot Huddinge.

 

Banner600

 

Fredrik Waara, IFK Luleå

Fredrik Waara  Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Fredrik Waara
Foto: Per Nilsson/Bildbyrån

Ni föll borta mot Huddinge senast, hur skulle du beskriva matchen?

Vi gjorde ingen bra match mot Huddinge. Vi var sega i ben och tanke. Vi löpte för lite och blev därmed inte nog kompakta i försvarsspelet. Vårt passningsspel var också lite för långsamt. Tyvärr är detta sånt som händer.

Resultatet innebar att ni tappade mark i toppen, är det något ni pratat om?

Nej, vi har bara pratat om att vi inte är nöjda med vår prestation i den aktuella matchen.

Den här omgången tar ni emot Piteå, hur väl känner du till dem som lag?

Piteå känner vi till mycket väl. Vi har mött varandra tre gånger i år och vi har dessutom sett ett antal andra av deras matcher i Division 1.

Att ni får till detta derby på Skogsvallen, vad betyder det för supportrarna?

Jag hoppas och tror på en lika stor publik som det var när vi möttes i Piteå. Det var en härlig stämning med mycket folk och hård kamp på planen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Det är två lag som är passningsorienterade så bollinnehavet kommer nog att vara rätt så jämnt. Jag hoppas att vi kan vara det lag som kan krydda det med ett aggressivt och organiserat försvarsspel. Vi går för tre poäng.

 

Johan Norberg, Piteå IF

Johan Norberg Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Johan Norberg
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Det blev tre poäng mot Brage förra helgen, hur minns du matchen?

Den var fantastisk skön på många sätt, det var länge sedan vi tog en trepoängare. En riktig krigarinsats, spelare som höjer sig och vi avgör på övertid och tar tillbaka vår hemmaborg. Det är otroligt skönt och känns väldigt stärkande.

På måndag gästar ni Luleå, vad finns det att säg om hur de agerar på plan?

Luleå är ett bra lag och har framförallt en väldigt stark elva. Det finns gott om rutin och de spelar en bra fotboll. Sedan blir det en extra nerv när det är ett riktigt derby och den historia som finns mellan klubbarna, vi har känt till varandra väl väldigt länge och har följt varandra under åren så det är något man ser fram emot extremt mycket.

De vann vårmötet och bröt er fina hemmasvit, sitter det kvar i bakhuvudet?

Inte just det och då, det är klart att det är kul och vinna mot Luleå och lika tungt att förlora mot dem. Men vi har olika perspektiv, de siktar på superettan och vi är en nykomling som försöker hålla oss kvar. Vi är så pass bra att vi skall kunna störa dem men det gäller för oss att vi då gör en hundraprocentig insats för det är ett väldigt bra lag vi möter.

Att ni på två veckor får spela två norrlandsderbyn, vad betyder det för er?

Just nu efter uppehållet är det positivt att vi fått vila alldeles för mycket och behöver komma in, det här är matcher som boostar och ger energi. Det är roliga matcher med mycket folk på läktarna och det är sådana matcher man vill spela, så det är enbart positivt tycker jag.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror det blir en tät och tuff match, några gula kort är väl snittet där. Det är två lag som vill vinna matchen, vi vill ta revansch från sist och de siktar högre upp och efter förra omgången så vill de väl såklart vinna nu. Men jag brukar gissa på ett kryss när vi möts så 1-1 är väl ett logiskt resultat att utgå från nu då.

Matchen spelas på måndag den 31 augusti klockan 19:00 på Skogsvallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Trelleborgs FF och Östers IF. Trelleborg har fortsatt sitt segertåg och har, med tio matcher kvar att spela, skapat sig ett bekvämt försprång ner till tvåan Örgryte på hela elva poäng. Öster har haft en tuff säsong, även om man har kryddat den med bra prestationer har det varit en rejäl prövning för smålandsklubben. De har vunnit båda matcherna efter uppehållet och kommer med blodad tand till matchen på söndag, alla lag vill slå Trelleborg – Öster är inte ett undantag.

 

Banner600

 

Patrick Winqvist, Trelleborgs FF

Patrick Winqvist Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Patrick Winqvist
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Ni vann derbyt mot Kristianstad senast, hur minns du matchen?

Vi gjorde igen en fantastiskt bra inledning på matchen. Vi har varit bra i början av matcherna, inte bara de senaste två matcherna, och vi har kvalitet i våra avslut. Det är en konstig känsla att leda med 3-0 så tidigt i en match, det skall vara ett segerresultat och när man har så mycket tid kvar så blir det konstiga förutsättningar, matchen måste spelas av men det hanterar vi bra tycker jag.

Att ni än en gång rivstartar en match, vad betyder det för er som lag?

Det ger ju en väldigt skön känsla när man startar på rätt sätt, vi pratar mycket om hur man sätter fotbollsmatcher och hur man kan påverka det. Man kan känna igen sig i mycket, och man kan påverka mycket i matcherna och det är vad vi försöker göra. Killarna lyssnar på det och tar in taktiken och får då också matcherna dit vi vill. Vi gjorde det bra mot Halmstad i veckan också och jag tycker att killarna har gjort det väldigt bra här.

Med tanke på förra omgången ryckte ni i toppen, är det något ni pratar om?

Ja vi sa ju innan vår match, eftersom vi visste Örgrytes resultat, att vi skulle försöka vinna matchen och göra ett ryck från Örgryte. Sedan var det väl en bonus att Norrby kunde vinna mot Oddevold. I grund och botten gör vi allt för att samla så mycket poäng vi kan och har bara tappat fem poäng av fyrtioåtta möjliga. Det är vad som skall leda till framgång, inte att andra lag tappar poäng. Men ju färre poäng det blir att spela om desto svårare blir det för de andra att komma ikapp.

Den här omgången gästas ni av Öster, hur mycket känner ni till dem?

Det är länge sedan vi mötte dem nu, vi möttes tidigt på säsongen och vi gjorde en bra match där uppe. Öster var inte så bekväma med att föra matcherna och då hade vi som plan att låta dem ha boll och försöka ställa om mot dem. Men de har blivit bättre under säsongen och klarar av att föra matcherna på ett bättre sätt. Både Öster och Landskrona har vaknat till liv nu och förlorar bara poäng mot de andra topplagen. Öster har mycket kvalitet i laget och de är mycket mer stabilare nu än vad de var tidigt i våras.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag kan känna mer att vi kommer gå för fullt från start som vanligt, men Öster är ett taktiskt skickligt lag så de kommer nog bevaka ytorna och göra det så svårt som möjligt för oss. Det kommer säkert bli lite omställningsspel för deras del, de kommer nog försöka hitta in bakom vår backlinje. Karaktären i sig kommer nog bli mer åt det taktiska hållet, den respekten har lagen för varandra. Sedan blir det nog fasta situationer och händelserna i straffområdena som avgör matchen.

 

Thomas Askebrand, Östers IF

Thomas Askebrand Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Thomas Askebrand
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Ni vann hemma mot Halmia i måndags, hur skulle du beskriva matchen?

Vi gör en bra första halvlek där vi har bud på ett par mål till och det är väl där som vi egentligen borde stängt matchen, nu gjorde vi dock inte det. I andra halvlek släppte vi in mål i 65:e minuten och det kändes som deras första skott på mål, det kändes lite trist att få det emot oss då. Men det är andra matchen i följd som vi tar en trepoängare och det känns bra i det stora hela, grabbarna jobbar på bra och det är något som jag tycker vi skall ta med oss här framöver.

Två raka, vad har det betytt för er och få den här starten på höstsäsongen?

Vi tittar alltid på en match i sänder men det skadar ju inte att vina, det blir alltid lättare och roligare när det går bra. Och med allt som har varit runt omkring en längre tid så är det väl skönt när det lättar lite och man får lov att tänka på annat.

Till helgen möter ni serieledarna Trelleborg, vad vet ni om dem?

Ganska mycket, de är ett bra lag och leder serien. De är tunga och skickliga framåt, har en tydlig spelidé och är väl ett bra lag helt enkelt.

Två gamla storlag som möts, vad tror du om inramningen av matchen?

Nu spelar vi ju borta, men jag har varit och tittat på dem ett par gånger och då har det varit en del folk på plats. Man hoppas att det kommer mycket folk och tittar så man kan väl hoppas där kommer en två tusen personer och ser matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Svårt och säg, brukar inte tippa resultatet heller. Men karaktären kommer det bli tätt och intensivt, det kommer bli mycket duellspel och det kommer säkert vara det som avgör. Trelleborg kommer säkert ha mer boll också. Jag tror vi kan vänta oss en del tempo i matchen också, det kan nog bli en riktigt bra Division 1-match.

Matchen spelas på söndag den 30 augusti klockan 17:00 på Vångavallen.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.