Varje vecka väljer redaktionen ut en match till ”Veckans Match” i vardera serie.
Inför matcherna talar vi lite kort med tränarna och tar pulsen på respektive lag.

 

Norrettan

I Division 1 Norra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Nyköpings BIS och Västerås SK. Gästerna som hade en tung vår har i sommar lyft på ett imponerande sätt med stöd av föreningens supportrar, vilket lett till flera nyförvärv av riktigt bra klass. Vi kan därför förvänta oss ett helt annat Västerås under höstsäsongen. Hemmalaget gick från klarhet till klarhet under vårsäsongen och lyckades med det som många på förhand inte trodde – att de skulle vara med uppe i toppen. Även Nyköping har förstärkt laget med spännande nyförvärv.

 

Banner600

 

John Wall, Nyköpings BIS

John Wall Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

John Wall
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Det blev oavgjort borta mot Luleå senast, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi ledde med 2-0 men fick sedan en man utvisad och spelade med tio spelare i drygt sextio minuter. Det blir tudelat, men vi har en hög arbetskapacitet i gruppen och som vill göra bra saker tillsammans. Tack vara det klarar vi 2-2 efter ett väldigt hårt tryck från Luleå.

I våras blev ni allt bättre ju längre serien gick, var anser du att ni står idag?

Jag arbetar inte så mycket med känslor utan försöker hålla mig objektiv hela tiden. Vi arbetade med kommunikation mellan lagdelarna och har fortsatt att jobba utifrån vår spelidé år ett, vi försöker jobba där vi står väldigt mycket.

Har det skett några förändringar i truppen under sommaruppehållet?

Vi har haft ett ganska bra fönster tycker vi, Oscar Karlsson kom tillbaka efter en sejour i allsvenska Gefle, Ludwig Ahl tidigare AIK men kommer närmast från en utflykt där han spelade collegefotboll i Santa Barbara, USA. Vi har även värvat in Tejan Bah som kommer från Hammarbys akademi. Sedan har vi lånat ut två spelare, dels Carl Johan Ågren till Huddinge IF och Jakob Sauma till Örebro Syrianska.

På söndag tar ni emot Västerås, hur väl känner ni till dem som lag?

Vi känner till dem ganska väl, samtidigt har ju dem utifrån sitt tabelläge varit rejält aggressiva efter hjälp av välvilliga supportrar. Man får ge dem cred för att ha så brinnande människor runt om föreningen och att de har så fin supporterkultur. Sedan tror jag att det kommer vara lite i hur de agerar på plan nu i och med nyförvärven under sommarfönstret. Vi upplever dem som ganska tydliga i sin spelstil och vill gärna sätta ett tydligt tryck på motståndarna.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Matchens karaktär kommer fyllas av gräsets påverkan på spelet, och jag tror framförallt att det blir det lag som är mest trogen sin spelstil som kommer gå vinnande ur matchen.

 

Peter Markstedt, Västerås SK

Peter Markstedt Foto: Meli Pettersson Ellafi/Bildbyrån

Peter Markstedt
Foto: Meli Pettersson Ellafi/Bildbyrån

Ni kommer närmast från en seger mot Carlstad, hur minns du matchen?

Vi hade en väldigt bra första halvlek där vi var betydligt bättre än dem och skulle lett i halvtidsvilan. I andra halvlek gick vi ner oss lite och de valde att punkta vår mittfältare Eduard Zuta men vi höjde istället tempot och gjorde mål. Sen över nittio minuter tycker jag att vi vann matchen fullt rättvist.

Tack vare supportrarna har ni kunnat förstärka laget, hur är nyförvärven?

Först och främst är det fantastiskt att supportrarna gått in och stöttat med pengar och gjort det möjligt. Alla spelare som kommit in har ju gått rakt in i elvan och det har förstärkt laget. Spelarna har gjort det bra och man märker på träningarna också att kvalitén har höjts, så det är bra både på träning och match.

Vad har det betytt för er som klubb att ha så starka supportrar i ryggen?

Utan dem hade nog inte VSK Fotboll funnits idag, så om man börjar där kan man lätt säg att de betyder allt. Sedan får man väl säg att det är en stor skillnad idag mot hur det var för tio år sen, de är där och stöttar hela matcherna och sjunger för oss idag. I år har det varit en helt fantastisk stämning på läktarna också.

Den här helgen gästar ni tabellfyran Nyköping, vad vet ni om dem?

Vi vet ju att vi mött dem tidigare i år och vi vet att det är ett lag med offensiva kvaliteter. Kan man hantera det system de spelar så är man ett bra lag men det finns hål i de systemen också och det gäller för oss att utnyttja dem. Men vi har mött dem förut och det har inte varit så stora skillnader så jag förväntar mig inte att det kommer vara någon kvalitetsskillnad nu heller, jag känner en trygghet.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag tror att karaktären kommer bli ganska liknande matchen senast, det kommer bli jämnt med bollinnehavet där spetsegenskaperna kommer att fälla avgörandet. Det kommer kräva att en spelare bryter mönstret och gör något extra, och det kommer vara en av våra som gör det. Matchen kommer sluta 1-2.

Matchen spelas på söndag den 23 augusti klockan 16:00 på Rosvalla IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.

 

Söderettan

I Division 1 Södra har vi den här veckan valt att lyfta fram matchen mellan Landskrona BoIS och Örgryte IS. Gästerna vann hemma mot tabelljumbon Lund senast, men gjorde det efter en mycket bra andra halvlek. Man ligger inför matchen på en andra plats i tabellen åtta poäng efter serieledande Trelleborg. Hemmalaget vann övertygande borta mot Husqvarna senast och har inför den här matchen rejält med vind i ryggen. Staden firar hundra år och bjuder upp till fest när man erbjuder de besökande på entrén, det spelas även en veteranmatch.

 

Banner600

 

Zvezdan Milosevic, Landskrona BoIS

Zvezdan Milosevic Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Zvezdan Milosevic
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det blev en storseger mot Husqvarna senast, vad minns du av matchen?

Jag minns först och främst att vi gjorde ett bra resultat och att våra nya spelare levererade omgående och att vi kom rätt i målprotokollet och våra centrala mittfältare fick leverera. Och det är väldigt mycket kring resultat man minns, men det var ju vårt negativa signum under våren så det känns ju väldigt bra nu.

Har det varit några förändringar i Landskrona under sommaruppehållet?

Våra båda forwards och offensiva innermittfältare har lämnat oss av olika anledningar och vi har tagit in tre nya spelare, så det är på den sidan som det har skett förändringar hos oss.

På söndag gästas ni av serietvåan Örgryte, vad finns det att säg om dem?

Jag tycker inte det finns något nytt att säg, jag tycker de är ett bra lag med bra individuella spelare och ett bra försvarsspel. Vågar påstå att det laget skulle klara sig bra i superettan redan nu, och på sikt kommer de klara det. Trelleborg har varit framgångsrika i sitt spel men jag tycker inte Örgryte på något sätt är sämre.

En match mellan två gamla storlag, kan vi förvänta oss en bra inramning?

Det kan ni göra, Landskrona stad firar hundra år och bjuder på fri entré, och det finns en match med gamla veteraner på söndag. Så vi kan nog vänta oss en hel del folk som kommer. Man pratar om att flera tusen skall komma, men vi får väl så, det finns åtminstone goda förutsättningar för att det skall komma mycket folk på matchen.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag kan väl gissa vad jag hoppas och vill, det är såklart att vi ska vinna den här matchen, men det kommer bli både jobbigt och tufft. Karaktären tror jag kan påminna om den matchen på Ullevi i våras, där vi kanske inte var lika spelförande som vi brukar men vi var kompakta i försvaret och giftiga i våra omställningar. Så såg det ut i våras och jag hoppas den här matchen kan likna den här på många sätt.

 

Marcus Lantz, Örgryte IS

Marcus Lantz Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Marcus Lantz
Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Ni hemmaslog Lund förra omgången, hur ser du tillbaka på matchen?

Vi pratade väl om och var överens om att vi varken var nöjda med spelet eller resultatet, men inte mer än så. Ser man på chanserna vi har i matchen skall vi göra betydligt fler mål, men det vi gjorde räckte för att vinna men vi hade velat skapa mer och göra fler mål på det som vi skapade, så summerade vi matchen.

Under veckan har ni även spelat cupspel, har det slitit lite extra på er?

Vi har gått runt på en del spelare, ett par av de spelarna som inte startade mot Lund fick starta mot Värnamo istället. Sen får vi se hur det känns för gubbarna i veckan, de som ser mest pigga ut och känner sig redo för spel kommer vara aktuella för att starta.

Den här omgången möter ni Landskrona borta, vad vet ni om dem?

Vi har mött dem hemma och har revansch att ta, vill inte säg att det var vårens bottennapp men vi har lite revanschlusta efter den matchen. Landskrona har ett väldigt bra lag och jag trodde det här skulle vara en toppmatch men de ligger nio poäng efter oss. De måste attackera om de skall avancera i tabellen och vi kan nog vänta oss ett väldigt offensivt Landskrona på söndag.

Du har ett förflutet som spelare där, vad betyder det att komma till IP?

Det är som många andra lag, Landskrona skall med intresset och kulturen kring klubben ligga i högre serier än denna. Det skall bli kul att komma tillbaka, det är alltid kul att möta lag som har den kulturen och statusen i sina städer så det skall bli en väldigt kul match att spela.

Avslutningsvis, kan du försöka gissa matchens karaktär och utgång?

Jag hade väl trott att vi skulle vara mer jämna i serien, men det är konstigt att de ligger där de gör med den truppen de har så det här är väl sista chansen för dem att jaga ikapp oss som ligger över dem. Så det är vi förbereda för och har en plan för, absolut. Jag tror som alltid på en vinst, men hoppas framförallt på en bra fotbollsmatch, och det kan bli det mellan två spelande lag. Det kommer bli en underhållande match för de som kommer dit och tittar. Sen hoppas jag att vi har den lilla turen och den kvalitet som krävs för att gå vinnande ur matchen.

Matchen spelas på söndag den 23 augusti klockan 17:00 på Landskrona IP.
Om ni inte kan följa matchen på plats går det bra att följa den via SvFF:s Livescore.